Wednesday, March 27, 2013

Sand Art : Asah Daya Kreativiti

Assalamualaikum & Salam Sejahtera


Selain penggunaan pensil warna, water colour dan crayon, "Pasir" adalah salah satu bahan yang boleh digunakan untuk mengasah daya kretiviti anak-anak. Pasir-pasir bewarna mula diperkenalkan sebagai salah satu elemen untuk mengasah daya kreativiti anak-anak. Sekarang , pasir warna banyak dijual di kedai-kedai & ada sesetengah tempat seperti shopping complex yang menyediakan sudut kreatif dimana terdapat rak-rak mangkuk yang mengandungi pelbagai pasir bewarna & pelbagai lukisan yang  berkonsep pelekat untuk menabur pasir-pasir bewarna.

Salah satu tempat yang menyediakan aktiviti ini ialah di Pantai Teluk Chempedak, dibahagian tapak ekspo & permainan. Harga dibayar mengikut saiz lukisan yang diambil. Selain Sand Art, terdapat lagi aktiviti kreatif lain yang disediakan disini. Saiz yang asya ambil ni kali tak silap RM3.00-RM5.00. Ok, jom layan keseronokan asya mengasah daya kreativitinya dengan Sand Art







Yeayyyy !! 
Uncle Yaya...
Inilah hasil kreativiti asya !


Sekian....

Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

55 comments:

Chic Na said...

khusyuk asya mengaler. mmg cantik. ;)

mamalieyna said...

Cantik.. n yg pasti enjooy !

Arif tak pnh dberi pendedahan art ni lagi..

Riedaffya ibrahim said...

pandai asya buat kan..comei

syawalsimpsons said...

pandai asya ni....nmpk cantik je

Allene said...

asya pandai....

Z ie said...

Wah pandai asya buat cantik...

Siti Asiah said...

Pandainya Asya buat...kemas gitu..:)

:: Mrs.Eady :: said...

cantik!

nens cellection said...

wahh..mainan yg menyeronokkan..anty pon suka neh..hehe

pandai asya kaler2 warna uncle yaya tu..hehe

KhaiRin : anies said...

kreatif nyer diaaaaaa ;-)

Lya Colours said...

clever asya!

ixa damia said...

kreatif jgk asya ni...comey

Deqla Manjew said...

wahhh cantik... x comot pun.... pndai asya... =)

eika_jps said...

salam perkenalan.....pandainya asya buat sand art....dah lama tak nampak benda mcm nie....rasa rindu plak sbb dulu masa remaja confirm akan buat....

jemput singgah blog eika yer....mak budak baru blajar menulis...

http://atikarafina.blogspot.com/

Kesuma Angsana said...

terbaiklah asya ! hehehe

Mama2Q said...

salam. eh awak kan yg masuk dlm paper hari tu. sy beli jumaat,tp hanya baca 2,3 hari lps tu,tgk2 nampak muka awak n asya. Br tau cerita penuh hidup awak. moga ketabahan diberi ganjaran oleh Allah

:: Cik Viva :: said...

selalu tengok orang buat benda ni kat mall tapi selalunya anak cina je yang suka buat..

LiLy @ MaMaQiStInA said...

comel uncle yaya...cantik jer Asya buat..^^

Rasp said...

sukalah asya dapat main sand art ni ye....
simpan leklok hasil tu sis...
kenangan :D

Mrs Velentine said...

cantik asya buat...

iietamalek said...

Pandainyer asya buat art..

fazilzura said...

kalau bab sand ni bukn anak2 je teruja,.. mak2 pun teruja gedik2 jgk nk membuat nye heheh

AdaM Hawa said...

cantik!!

Nafira usof said...

cantekkk.. pandai asha buat.. x nampak comot pon~

are_lin@yu said...

wahh asya mmg kreatif lah..kemas ja dia buat eh..keep it up asya!!!

Orked said...

cantikkk...pndai la dia

Arina Shamsul said...

pandainyer asya :) muah!

Iehah Farihah said...

comel lah ASHA

already follow kak Lya.

Aimaniman Ezaiza said...

Anak2 akak pun suka... tp beli kat shopping complex dan bw balik rumah.,, yg x bestnya pasir warna tu bersepah kat lantai dan lg geram kalau dia org buat atas carpet.ll tp akak siap2 suruh mrk buat atas dulang besar.. senang nak kemas..

fiqkbe said...

fiq pun suka main pasir ni masa kecik2 dulu. nnt darwisyah dah besar nak bwk main pasir ni jgk la kt teluk chempedak ;)

Haryati Faizal said...

cantik, pandai asya ye...

Ibuhani said...

Asya berbakat!

Imah Dinor said...

cantiknya..pandai n rajin asya ni...

dya said...

dah tahu pilih kaler dah asya nih..semakin besar dah..^^

babYpose said...

Salam, sure happy tgk hasil sgt cantik :)

Si Matatajam said...

Terbaik la Asya...auntie M bagi a+ untuk Asya..

Yumida Huda said...

sronok asya...dibantu papanya
kim salam kat uncle yay..hikhik

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam Lya..
pandainye asya buat sand art ni..
cma ade kenalkan kat anak2.. tp bolh pulak diorg nk masuk dlm mulut pasir tu.. huhuh..


lawa uncle yaya ^^

Mas Zull said...

assalamualaikum lya...cantik2 gambar tu...:)

Cendol said...

comel asya bersama sand art nya. aktiviti mcm ni lagi baik utk kanak2 :)
akak sihat ?? :D

Sutera Syifa said...

Oo baru tau itu pasir bewarna ye..ingatkan ape..hehe..pandai asya..

eita said...

pandai nyer...comel...

Che Rosliza Che Mat said...

cantik hasil kaler gan pasir..

Umi Naemah said...

Alahai comel la asya color tu..budak-budak mmg suka kalu dpt wat benda ni...anak2 umi pun ada main warna ni dulu...dr sini leh nmpk kreativiti diorg nak matching color kan.. Good asya :)

Cik Nur™ said...

pasir ni kan, nur yg dewasa ni pun teringin nak main...
kadang2 tu saja buat akal je temankan adik sepupu..padahal nur yg lebih2..

hihihih....

cantik hasil yg asya buat.. :)

mama said...

assalam lya..semakin bijak asya skrg ni..cantik sand art dia..

fieda said...

maira suke gok main ni

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

cantiknyer...pansai asya...

shahdiana said...

ala cantiknya dia warna guna pasir...nampak kemas jek... :D

LiYa HaNiF :: said...

tanteknya.... kreatif asya...

Rosmiza Ali said...

Zaman kecik2 dulu memang benda feberet ar kalau jupe benda ni.. Mesti nok try punyer.. Sampai ke leni pun suka agi.. Pandai asya gabung warna.. =)

wan nurul hezrina abd halim said...

chantek=)

N.Aima K said...

comelnya Asya buatt

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

pandai asya buat..cantik :-)

9n0L4 said...

asya buat sdiri ke tu. nampak kemas je. :)