Tuesday, April 23, 2013

Asya & Friends : Library Visit

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Date :
18 April 2013

Location :
Perpustakaan Awam Chukai, Kemaman

Pic Credit To:

Sekadar menyimpan kenangan buat asya bila dewasa kelak. Salah satu xtvt untuk asya & kawan-kawan yang dilaksanakan oleh pihak sekolah asya ialah lawatan ke perpustakaan. Sebenarnya 2 hari sebelum lawatan tu, asya tak sihat & ponteng sekolah sehari. Kat rumah kemain risau dia takut terlepas daripada lawatan ni. Sebenarnya saya dah biasa dedahkan asya dengan suasana di library ni. Biasa kalau saya cuti hi hujung minggu saya akan bawa asya ke library. Memang dia teruja tengok banyak "books" kat situ, sampai habis diangkutnya. Waktu saya bawa asya ke library dulu, asya belum pandai membaca..tapi dia suka tengok gambar-gambar dalam buku cerita.Sekarang umur asya 4 tahun 5 bulan.. tapi masih belum pandai membaca lagi. Apa-apa pon, selain didikan di sekolah, kat rumah pon saya berusaha untuk mengajar asya dengan pelbagai teknik. Takpe la perlahan-lahan pon.. yang penting mama kena terus bersabar. Kata orang kejayaan tak datang bergolek, lagi pon mama tahu keadaan asya, jadi mama kena bersabar & insyallah , nanti asya pasti boleh membaca dengan selancarnya. Anak mama kan JUARA ! Tapi sesekali tu datang perasaan sedih ni, sbb sepanjang usia asya 1-3 tahun saya tak dpt berikan y terbaik buat dia sebab selalu di admit hospital/icu . Bayangkan kalo saya sihat, pasti banyak perkara lagi yang boleh saya buat untuk dia. Dan bermula tahun 2012, alhamdulillah keadaan saya bertambah OK & dengan masa yang diberikan olehNya saya gunakan sebaiknya untuk mendidik asya. Cuma saya terasa sayang sangat dengan masa 3 tahun tu yang terbuang , sedangkan usia 1-3tahun amat penting untuk perkembangan anak-anak.

Maybe pic ni sebelum dia bertolak ke library.
Cer cari asya kat mana?


Tercapai gak hasrat asya nak masuk dalam bilik ni. Dulu masa bawak asya ke library hanya boleh tengok dari luar. Yang kelakarnya dulu asya berlari nak masuk kebilik ni sampai terlancar cermin. Maybe dia tak perasan padahal bilik ni bercermin.


Haaa... sape bijak...Nampak tak asya?
Berambut toncang & ber-hair clip kaler blue.


Salah satu xtvt yang dilakukan


Ramai-ramai tepuk tangan..


Oppa gangnam style...


Nampak gaya cam oppa gangnam style kan..
atau buat gaya kangaroo?


Hand Puppet show.
Budak-budak paling teruja.


Maybe ni sesi bergambar kenangan selepas selesai xtvt.
Mama tak tahu asya tersorok kat mane time ni.


Yeayyyyy.. dapat belon!


Hi asya ! Maybe masa ni beratur sebelum bertolak balik ke sekolah.
Mama tengok pic-pic asya dengan kawan-kawan ni memang mama terasa sebak + sedih. Sebab mama tak sangka anak mama dah besar & boleh berdikari bersama kawan-kawan. Baby ajaib mama yang diselamatkan dengan kuasa Allah Swt semakin menuju kedewasaan. Ya Allah, semoga sentiasa ada keajaiban untuknya. Mama mendoakan semoga anak mama membesar bagaikan JUARA !


Kenangan bersama kawan-kawan & teachers asya. 
Baby ajaib mama tersorot kat mane ni?

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya


61 comments:

Kakzakie said...

Begitulah Lya... kalau Allah hendak semua boleh. Tak sangka Asya dah besar kan..

syariza09 said...

sronok asya dpt g jln2 ngan kwn2. tadika aiman x buat lagipon lawatan ke mana2.

Lya Colours said...

bagus asya suka library. rajin2 baca buku ok asya

CtAyue said...

bagusnya tadika asya ni yer..pergi library dgn kwn2 lg seronok.pergi dgn kwn2 sekolah lain ckit feelnya tu..lg meriah..hehe.. semoga asya menjadi anak yg baik dan cerdik pandai sokmo.. syok pulak tgk tadika yg wt xtvt luar cmgini..

NinaAz said...

Kejap jea masa berlalukan. Dah besar da asya. Dah pandai berkawan. :)

mummy_ayu said...

wah seronoknya ikut rombongan..kan..?? kejab jer rasa diaorang dah besar..rasa tak puas nak peluk2 lagi kan..bestnya gie library...Ayu pun nak bawak Ian & Iris gie library, tapi tak berkesempatan lagi.

Sidratul Muntaha said...

merah menyala...
ahaha
comel je budak2 tu gi je jalan..

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam Lya..
Asya suka g library ke?
Leh la dtg lib cik cma ni.. tp kat cni byk buku math je.. hihi..

Ha.. kt pic no 1 tu..nmpk asya kat barisan no4 dan yg ke 4/betui tak? :p
Comel je asya ni..alhamdulilllah... semoga mmbesar dgn sihat ye syg :)

Khai♥Rin : anies said...

comel2 semuanya...

Cho Zila said...

alamak sukaler tadika ni sebab ada gambar untuk kenangan ibu bapakan.. leh tempek kat blog lagikan..
lya akakpun der bawak anak2 gi sini .... ingat nak pergi lagiler jadikan dua bulan sekaliker.. anak2 suka sebab sekaranngi perpustaan lebih mesra ngan pengunjung esp anak2 kecil...

mamaRIFQY said...

wah asya! dah pegi lawatan ye? ala2 macam sekolah rendah kan?

Nad MamaZN said...

Best asya dh p rombongan :)

Allene said...

seronoknya asya... mesti teruja kan.. kita dlu2 cmtu gak.. lg2 perpustakaan bergerak.. =D

lia said...

Bagus la tadika asya ni...

Cik Aini said...

cnpom Asya hepi..
x ssh nk cari Asya ni..kecikk je dia terselindung :)

Qhaifa Nur said...

anak-anak kecil ni masuk library, seronoknya mereka Lya...kalau bole semua buku nak tengok..

Rosmiza Ali said...

Bagus la tadika ni.. aktiviti2 macam ni bagus untuk perkembangan minda anak2 selain mengasah cara mereka berfikir.. =)

Mimi Azirah said...

bukan main seronok dorg nih kan.....teruja tengok

Haryati Faizal said...

mcm2 ragam diaorg ye...confirm asya pun seronok dpt turut serta ngan kwn2 dia...

Cik Tia said...

mesti asya seronok kan? :)

Nafira usof said...

alalalala.. comel kan~
budak2 gi lawatan ramai2 cam nih..

My Anis minggu depan ade lawatan gak.. gi Zoo Negara ngan kilang roti hi5. kilang roti tu sebenarnya dekat jer ngan umah zura..hehehe

memang lah risau nak bagi dia gi rombongan sekolah tapi tengok dia yang sangat teruja nak ikut.. bagi lah jugak~ doa jer banyak2 kan~

Rasp said...

balik rumah mesti banyak citer dia kan sis....
iyelah dapat gi rombongan dengan kengkawan....

~aSHa~ said...

meriah nye tadika ni

Mrs Velentine said...

alolo..bestnya asya...yes dia semakin membesar dgn sihat dear

aReLaN said...

waaahhhh...meriahnya.

mycahayacinta@gmail.com said...

cahayacinta.com
pejam celik anak dewasa tak sangka mula lahir kecill jer

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

seronok asya dapat pi library ...
suka la dengan uniform asya tu cantik warnanyer...

..:: k i n a k O y u @ m a m a ' a D a m ' ::.. said...

waaa....Asya dah beso la Lya. Dah lama x dtg sini masing² anak dah beso². Adam pun dah beso jugak. Tahun depan baru nak sekolah. Tak sabar nak tunggu saat itu!!!

Salina@IbuAqil said...

Amboi seronoknya deme..
Kita yg nengok gambor ni je tumpang seronoknya tuh..
Hi3!!!
Asya dah besor..
Anak2 dah besor kita makin berusia..
Moga Allah swt pinjamkan lagi kesihatan yg baik bt kita membesarkan anak2 kita..
Aminnnn!! ;D
TC lya..

Eliss Mie said...

mesti best gi dgn kawan2 dia :) nuha pun ada gok gi library kat shah alam ni tapi x dok lak gambor dia, maybe cikgu2 dia ada la kot.

Chekgu Azrine said...

wahhh..asya dh becar..nti asya jd doktor ye..blh bls jasa mommy..

eima said...

parent pun dpt hadir ke dear .. ke ni gambar dari cekgu die

Fiza Rahman said...

Sronok dpt jalan dgn kawan2 yer.

Kesuma Angsana said...

wah seronoklah budak2 ni

::NureeN:: said...

ceria btl tgk budak2.. klau pegi tmpt drg suka mmg best kan :)

ieda immi said...

wahh comelnyee budak2 nie
cantik uniform asya bila dah ramai2 nie
doakan terbaik buat anak2 kita dik ;)

Che Rosliza Che Mat said...

Asya tersepit di celah2 pelajar hihihi

diana said...

tengok anak2 yang lebih kecik dari asya pun ada..geram nya tengok..hehehe

Cinta Misteri said...

asya rajin membaca, psti semakin teruja bila diajak ke library lg.

kasihredha said...

Makin besar makin comel le asya ni...nak buat menantu boleh?

eita said...

seronok nyer tengok asya n kawan2...

ita pun suka jugak gi lepak kat pustaka dungun..

Rizziela said...

salam lya..

Akak nak fb lya boleh tak

fb akk : ziela mohd noor

aTieYusof Family said...

wah! baju merah gitu..seronok tgk asya jenjalan..:)

ummiross said...

Salam Lya..

Tentu seronok asya dengan kawan2nya dapat join aktiviti kat library, cantik juga warna baju tadika asya tu, ceria.

intanfirdaus247 said...

mesti Asya sgt happy kan...best..tetiba rasa nak kembali zaman kanak2...best...huhuh..kan lya

Nurul Ain Zulkarnaind said...

saya masa kecik2 dulu pun suka ikut rombongan sekolah..excited je rasa

lelamaisara said...

Pejam Celik kejap aje anak dah besar kan...semoga asha terus membesar dgn sihat...

mama lieyna said...

Dah besar asya.. sudah boleh berdikari :-)

Terbyg nnti anak sndiri mcmana :-).. next year masuk skool dh....herm..

eika_jps said...

Cepatnya masa berlalu....dah besar pn asya n bleh berdikari sendiri...mesti asya seronok gie library ngan kekawan...apa pn mummy doakan yang terbaik untuk asya...

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Comel² jer semuanye...
seronoklah Asya dapat p Library...
Cantik baju seragam diorang...
Bila tgk ni..tak sabar plak nak bagi Qis sekolah...

fieda said...

seronok tgk

Fifi Nadhrah said...

subhanAllah..kuase Allahkan.. baby ajaib membesar bagaikan juara..

are_lin@yu said...

beznya asya..comel2 ja semua kan..

wan nurul hezrina abd halim said...

seronok tgk kanak2 ramai2 berpakaian seragam.comel.mesti asya enjoy harituhkan?

Ibu Lala said...

Bestnye pu jenjalan kan asya. Klw asyik dok kat sklh je bosan jugak.

Chic Na said...

seronoknya jalan2. asya kecik sangat selalu tersorok. huhu..

N.Aima K said...

bestnya pg library

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

alahai comeynye,,best Asya dpt same2 ngn kwan2 die cmni,,meriah

9n0L4 said...

name je duduk kemaman. tapi tak pernah gi pun library ni. :)

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

best kan pergi library ramai2 dgn kwn2 mcm tu...pengalaman baru tuk asya tu

deq's qienz said...

compom teruja budak² nih semua kan..untug diorg kecik² dah didedahkan plbagai aktiviti gini..dq dulu mn ader lawatan² gini..huhuu