Thursday, April 4, 2013

Keterlanjuran

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

*2009*
Baby ajaib mama. Melihat gambarnya bagaikan satu terapi dalam diri ini

Kelmarin blog tak ber-update gara-gara ketiadaan mood disebabkan keterlanjuran diri ni. Harap inilah kesilapan pertama & terakhir mama. Dalam mendidik anak-anak, kesabaran kita selalu teruji. Sama seperti saya, selama ni saya mampu bersabar . Tapi hari selasa baru-baru ni, kesabaran saya hilang. Maybe sebab saya terlalu penat. Balik kerja, rehat sekejap & pantau asya buat homework dia. Biasa dia ok je time buat homework, tapi kali ni dia main & tak fokus bercampur lak dengan badan saya yang terlalu letih & nak layan kerenah dia , saya rasakan dada saya membuak-buak. Tapi style saya, saya tak reti & takkan pukul/cubit anak disebabkan perasaan marah. Cuma, mulut saya berbunyi & menangis . Masa ni memang saya xleh kawal terus call papa dia. Papa dia balik kerja, terus take over untuk ajar asya buat homework. Tapi time ni, saya memang rasa geram yang teramat bila tengok dia main-main. Time ni lak terlanjur keluar kata-kata y tak patut. Tapi kata-kata saya bukanlah sesuatu yang kesat & buruk-buruk. Cuma meluahkan segala kesedihan dalam HATI. Selepas saya habis cakap, terus papa asya kata, " Doktor kabo dah anok kita tak macam orang lain. Sebelum beranak dulu doc kabo belaka.. kita kena sabar je la ". Selepas papa asya habis kata-kata ni, makin berjujuran air mata ni. Ya Allah, mama minta maaf sayang atas keterlanjuran mama ni. Silap mama, macamana mama boleh lupa saat asya berjuang untuk hidup menemui mamapapa. Macamana mama boleh lupa penderitaan & kesakitan asya waktu berjuang untuk temui mamapapa. Ya Allah, mama lupa asya baby ajaib mama. Selama ni mama tak pernah bandingkan asya dengan orang lain, sebab apa-apa pon anak mama tetap hebat dimata mama.Anak mama tetap juara, setiap pencapaian asya walaupun mungkin agak lambat dari orang lain adalah kebanggaan mama. Cuma, mama kena banyak-banyak bersabar & takkan putus asa untuk asya. Sayang mama... asya adalah anak terhebat .

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

66 comments:

umi alya said...

tiba2 sebak di dada membaca luahan rasa papa asya, sabar ye lya, setiap anak punyai keistimewaaan tersendiri

umi alya said...

apa2pun akak tabik giler ngan kesabaran papa asya.. dia mmg terbaik

wan nurul hezrina abd halim said...

memang kesabaran selalu menguji bila dengan anak2.

wifenavy said...

Mendidik anak mmg macam2 dugaannya.. Kita mmg perlu bykkan muhasabah diri.. SABAR ye..

Masya said...

lumrah bila kt penat emosi terganggu kdg² hilang punca kawalan diri...

Solehah Shamsuddin said...

touching lak baca entry ni. sabar ye akak

inazamri said...

Akak kurg jelas asya sakit ape.Anak ke 2 akak doc sahkan dia dysleksia/slow leaner tp akak tetap bersyukur kerana dia anak cerdik.Now dah belajar di tahfiz.Sbg ibu bapa kita pasti nak yg terbaik utk anak2.banykkan bersabar ok

Che Rosliza Che Mat said...

Betul Lya....kena banyak bersabar....mungkin ujian dari Allah untuk lya....

ANIM said...

selepas menunggu 10 tahun, barulah kak diberi rezeki oleh Allah. setahun berselang. salah seorangnya memang kategori lambat. bayangkan lya, masuk darjah 4 baru boleh membaca lancar. tapi percayalah..dia ada kelebihan yang tiada pada pada rakan2 seusia dengannya. Allah itu Maha Mengetahui...

Nurulhuda Abdul Latip said...

Sabar ye lya..Kadang-kadang kita jadik ibu macam tulah. Saya pun macam tu jugak..Kalau hilang sabar saya kadang-kadang bising, kadang diam dan terus nangis, tapi kena ingat Tuhan selalu dan terus bersabar..

Nad MamaZN said...

Mungkin sbb penat lebih pengaruhi diri time tu
Bukan sesuatu yg disengajakan
Istigfar byk2...
Sabar ye lya

ieda immi said...

aduhh sedih pula ..
anak2 nie lya , sama ada dia ajaib atau istimewa atau normal , dia tetap ada kebaikannya kepada kita sebagai ibu bapa ..

sayang anak , dimarah2 kan ..
kerana niat kita utk mengajar , agar anak2 tidak salah ajaran , niat lya baik , hanya allah yg tahu .. cuma kita naluri ibu walau marah tetap sayang itu hakikat yg allah nak tunjukkan pada kita ..
jadi kita memang kena banyak sabar ;)

CtAyue said...

sabarlah lya.. mmg kdg anak2 ni suka main2 dan wt kite hilang sabar tp mereka budak2 lg kan. mcm ayu pun kdg cmtu gk time ajar adam. ayu percaya, asya adalah anak yg baik dan cerdik.. inshaa Allah, dia akan menjadi yang terbaik buat lya dan fain.betul kata lya tu, anak kita tetap hebat di mata kita. jgn kita bandingkan dia dgn budak2 lain. semoga asya membesar dengan sihat dan cemerlang bagaikan Juara..

Khai♥Rin : anies said...

biasa la kita ni lya..nama pn manusia...bkn malaikat..ada kala kita up adakala kita down.. cuma yg penting jgn terlalu emo smpi kita dan org sekeliling tercedera... just relex n cool ya...

p/s jawab pertanyaan...
kalu nk compare bandar KL or mn2 bandar kat mesia ni dgn jakarta or bandar2 sekitarnya, sy ttp kata, bndr2 d negara kita ttp terbaik..dr segi infrastruktur, cara hidup, kebersihan, etc, sy ttp puji negara kita..cuma 1 je yg sy puji dgn jakarta / indon ni...diorg punya pengguna jln raya mmg bgs...w'pn berhempit, jammed etc, tp cr diorg drive x laju n accident pon rs nyer sebulan adalah dlm 10 kali..ada rezeki pegi la ke sn..seronok sbnr nyer dpt tgk negara org ni...

Ummi Iman said...

Mmg kena byk bersabar dlm mendidik anak. Adakala tak mudah seperti apa yg kita sangka. Kena sahut cabaran dgn cara sebaiknya. Masih byk lg masa..

eima said...

kadang tu mmg kite kena lebih bersabar dlm mendidik anak2 .... kata2 ni utk aku jugak sbb aku mmg slalu tak sabra ... sokmo tumbuk dinding... heeeeeeee

lia said...

sabar yer... mmg ada dugaan dlm besarkan anak kecil... tegur bukan bermakna x sayang cuma tegur dgn hati tenang, masa marah tu cuba diam dulu sbb tegur dlm marah nnt, anak pon terasa....

Lynn said...

Lya...sedih baca isihati Lya..

N.Aima K said...

hu hu mmg banyak menduga kesabaran kan anakanak nih..

Cho Zila said...

Lya.. akak dah rasa perasaan itu.. okler tu kadang2tu kita kena gak tegur dia, kalau bandingkan mak dulu2 mendidik lagi garang.. anak menjadi gak... so apapun kita doakan moga kita jadi ibu yang terbaik untuk mereka...
Lya ok dapat suami yang memahami so boleh didik Asya sama2...

syawalsimpsons said...

asya mmg abak ajaib lya...touching sue baca, terus egat kan syawal..syawal pon lain dari kanak2 lain...sebab dier tak suke berkawan dan suke main sowang2...tp yg penting dier la yg istimewa di mata kiter kan

Nafira usof said...

Sabar yer Lya..
mungkin Lya penat.. sebab tuh terlepas cakap.. anak2 nih marahnye sekejap jer.. lepas tuh trus lupa..

Lya take care k~

♥M.Y.R.A.E.L.M.Y.R.A♥ said...

kak lya. tahniah kerana kak lya diberikan kesabaran yg sangat tinggi kalau nak dibandingkan dengan diri saya sendiri. dan jugak abg fain.

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

budak memang cara belajar dia dengan bermain...sabar yer lya...saya kalo nak marah anak mesti teringat kater2 mak...katernyer otak dier kecik jauh beza dari kita...kita pun mcm anak2 jugak dulu suka main nanti tunggu dia besar sikit lagi...

asya aunty tau asya memang baby ajaib...sayang asya

Qhaifa Nur said...

besar sungguh pengorbanan hubby Lya..
moga beliau sentisa dirahmati...
bagi akak asya memang bayi ajaib...

Kakzakie said...

Itulah pentingnya berkomunikasi suami-steri Lya. Nasihat suami diguna-pakai buat kita tersedar. Sebgai manusia kadang kita memang lupa... sabarlah.

iietamalek said...

Sabar yer..mmg pun, kadangkadang biler kite penat, mmg cepat je rasa nak marah..

Deqla Manjew said...

sedihnye.. sabar la lya... asya tu sgt istimewa tau...

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

faham situasi lya sbb kita sama isteri yg bekerja...kdg2 balik kerja letih nk kena layan kerenah anak2 lg kan...apapun lya kena sabar banyak2...wani kagum dgn fain yg sentiasa sabar...wani doakan moga segala urusan lya sekeluarga dipermudahkan

Z ie said...

anak2 waktu ni memang macam2. tapi terbaiklah Lya boleh bersabar lagi...

ieda said...

bykan bersabar ye.mmg kdg2 dalam mengingtkn diri utk bersabar,kita ttp terbabas.

semoga asya,mama dan papa sentiasa bersabar dalam meniti perjalanan hidup ini.begitu juga dengan kita semua

Erna Ana said...

awwh comel nya asya :") setiap kanak-kanak itu adalah istimewa :")

Haryati Faizal said...

betul tu lya, kdg2 kesabaran kita boleh hilang kawalan pd kerenah anak-anak, yati pun kdg mulut ni tak berenti dok berleter... bila dah marah anak2, tenung muka anak masa tido rs sgt2 bersalah... siannye...

Riedaffya ibrahim said...

sabar lya..biasenye kalo kite penat la kite terlanjur nak lepas geram kat anak kan...kite xpk ape pon main hentam je nak marah kan..da tu baru menyesal x sudah..

diana said...

sabar ye..nqk2 didik anak2 ni bukan senang.kita kena kuat..

Mrs Velentine said...

Fain mmg penyabar,,,bertuah dpt suami dan ayah yg mcm tu,,lya kena bawa bersabar asya tue anak yg baik

LiYa HaNiF :: said...

itulah cabaran & dugaan buat kita untuk mendidik anak... kadang2 liya pun cam tu juga.. Semoga kita menjadi ibu/mama yg terbaek buat anak-anak ye...

el said...

el pun kdg2 terlepas ckp jugak kt anak2..bila dah kita letih byk keje lagi nak buat eh mcm2 lah..tgk anak pulak xmo wat homework..main byk..ha mulalah meroyan kan...
rsnye semua ibu2 pun cm tu nak anaknye cepat tangkap cepat belajar cepat pandai..tp kita kenalah sabar ye dok..tp kdg2 tu yg xsabar..hehehe sib bek ada papa asya...yeahh semua org nak yg terbaik tuk anak2 kan kan kan..jgn marah2 taw mama asya..t xcomey hehe

norhidana miswan said...

biasalah tu, kekadang kite terkhilaf... tp asya comei sgt masa kecik... mcm aiyan skrg nih lya, dia kecik lambat dibandingkan anak2 lain... tp akak redha n banyak sbr

lelamaisara said...

dalam mendidik anak memang perlukan kesabaranm lya..sya pon kekadang hilang sabar..huuu

m.u.l.a.n said...

sabar lya.. anak2 mmg camtu... nak membesar macam2 hal..

Chic Na said...

bambam nya asya kecik dulu. beruntung ada suami yg sgt2 penyabar.

Cinta Misteri said...

asya terbaik utk kamu lya..

mama lieyna said...

Papa asya sgt sabar orangnya... kita ni pompuan, biasalah..kdg emosi tak dpt kawal sgt... mujur ada papa asya yg sangat2x sabar..kagum!

In sha Allah lya, asya akan mbesar spt anak2 lain jugak.. amin...

Cik Nur™ said...

Lya, kadang2 disaat kita letih, lemah waktu tu la syaitan amik kesempatan bakar kesabaran kita...

waktu tu juga syaitan cuba mengapi-apikan kita... syaitan tak akan pernah jemu untuk sesatkan kita...

selagi boleh dia kana amik kesempatan atas kelemahan kita...

sebab tu kita tak boleh lemah, lya kena byk2 sabar. Biasalah kalau asya nakal sikit2..main2 time belajar tu biasalah budak2 kan..

mmg kalau kita tak sabr, macam2 benda kita buat, padahal kita tak macam tu pun..semuanya sebab hasutan syaitan...

lepas ni, sabar byk2 ye.ingat mcm mana lya bjuang untuk asya..demi asya.... :)

Maaflah kalau komen Nur ni lebih2 tau...maaf sgt2...

QasehnyaRania said...

sabar ye lya..dugaan utk lya ni..
sib baik papa sgt memahami dan tahap kesabarannya.. bersyukur

nea lopah said...

ala...kesian asya yer. Semua budak mcm tu. kena bnyk sabar.

Rosmiza Ali said...

Alhamdulillah, Lya ada seorang suami yang sangat penyabar.. Lya jangan stress2 sgt, asya tetap akan membesar bagaikan juara & berbakti pada Lya & Fain juga utk negara satu hari nanti.. Banyakkan bersabar ye dear.. =)

CeqGu said...

Sedih cikgu baca, bertuah ada hubby yg sabar dan tenang

joeayu said...

sabar lya. amik contoh kesabaran papa asya. takpe. mudah2an asya paham kenapa mama dia marah..

Kesuma Angsana said...

sabar yer, doakan yag terbaik for u & family. done nuff2 juga!

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam Lya..
huhu..sebak hati..
sabr byk2 ya dear...

:)

nens cellection said...

macam anak patung la gambar asya close up gini..super cute..muka mmg x brubah..;)

Allene said...

asya tembam....

sabar la lya ye... smile... Allah sayang awak. tu yang bg ujian...

izan mama mia said...

mmg begitu,..Allah jadikan pasangan saling melengkapi..kalau mak xleh hendel,..akan ada papa yg boleh ingatkan dan buat terbaik..saya pun gtu,..mmg tak sabar ngan karenah anak sorang tu pun ..nasib baik hubby lebih penyabar orgnya

Puan Kutu said...

biasa la tu lya.kita nie manusia biasa juga.mujur ada papa asya yg sentiasa mengingatkan..:)

wanie amerie said...

salam lya..
sabar byk2 yer..walau mcmna pun keadaan ank kita tu,kita as a parents kena terima seadanya..mmg kdg2 keletah ank2 ni selalu buat kita naik angin..hehe
dia zuriat kita..jgn marah2 k..
smile

Ibu Lala said...

Sabar ye. Mb belum masanya lagi tu asya nak pick up everything.

LiLy @ MaMaQiStInA said...

memang kena banyak bersabar dalam mendidik & membesarkan anak ni....

Si Matatajam said...

Sebaknya rasa bila baca entry ni...-.- hope Lya tabah mendidik Asya yek...anak2 ni mmg banyak kerenah...

jaakechik said...

sebak hati jaa baca citer lya ni. nk lagi bila baca ayat yg suami lya ucap tu. btw, somoga kalian berdua tabah dlm membesarkn ank yg mcm tu. xdinafikan cabaran mbesarkan ank ni mmg btul2 mcabar. hope kita semua berjaya dlm mbesarkn anak mgikut apa yg dihendakiNYA amin...

~aSHa~ said...

lya...bagi sha...asya tu spt budak lain2 juga...byk karenah...bukan sbb faktor dia lahir dgn cara berbeza....itu normal ye lya...jgn lya fikirkan sgt..normal budak2 gitu....sha ada 3 anak2...mcm peel.....dah 7 taun pun ada karenah yg buat kita hilang sabar

Ann Ishak said...

lya terlalu penat, kerana itulah lya jadi semacam stress, banyak2 berehat + tenangkan hati...moga hilang tekanan tu.

Fiza Rahman said...

Nak mendidik anak ni memang mencabar. Kesabaran yg inggi perlu ada. Saya pon tak terlepas dari masalah ni. Sabar ye Lya.

Fiza Rahman said...

Nak mendidik anak ni memang mencabar. Kesabaran yg inggi perlu ada. Saya pon tak terlepas dari masalah ni. Sabar ye Lya.

9n0L4 said...

bykkan doa lya. mane tahu doa lya tu penyembuh asya. inshaa Allah. doa ibu tu kuase kuat tau. :)