Saturday, April 27, 2013

Nicholas Ng : Hijrah? Bagaimana? Mengapa?

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Entri ni saya wujudkan sebagai tanda sokongan terhadap Nicholas Ng yang akan berhijrah memeluk islam. Insyallah, dalam minggu ni beliau akan diislamkan oleh seorang ustaz di Terengganu. Saya mendoakan semoga semuanya dipermudahkan dan berjalan lancar. Terima kasih saudari Nicholas Ng (nama sebelum islam) kerana terima permintaan menjadi rakan di FB. Awak sangat cantik & manis bila bertudung. 

Note yang saya copypaste dari FB beliau :-


Saya akan update segala prkembangan ttg penghijrahan sy disini mmandangkan ramai yg brminat ttg apa yg sy lalui :)
________________________________________________________________________________________
Memandangkan rmai yg brtanya mcmana sy berminat dgn Islam. Mntak maaf byk2 sy tak mmpu nak mnceritakan semula kpd setiap org yg bertanya.. Post ini bukanlah untuk mncari publisiti.. takut juga kalau di salah anggap nnti..


Knp nama di sini mrupakan nama lelaki?- krn sy inginkan privacy (faham2 jela).. dan sejak kecil lagi sy dan kembar mmg bersifat kelakian dan berpakaian lelaki.. dan mggunakan nama lelaki.. sebagai cth sy.. nama asal Nicole Christy Ng.. tp nama fb sy Nicholas Ng..Kedua2 ibu bapa sy beragama kristian. walaupun kristian agamaku.. tetapi sy tidak mmpercayainya. Bukan tak prnah mmberitahu ttg niat sy ni kpd mereka.. sudah berkali2.. mula2 mereka marah.. tp lama2 mrk berdiam diri (kadang2 ibu mnangis)..Semakin mngkat usia.. makin byk prsoalan yg brmain di fikiran.. mengapa bible mmpunya byk versi? knp ada ibu tuhan? knp ada anak tuhan? knp prlu brsumpah dgn bible? bukan dgn tuhan? knp prlu mmbuat 'confession' kpd paderi? ttp bukan dgn tuhan?
Untuk pngetahuan semua, sebenarnya sudah lama sy berminat dan mngenali Islam.. sy berasal dari Balik Pulau (penang).. ketika umur 9 tahun hingga tingkatan 3.. sy tggal di kuala terengganu.. brmula dari sana sy mula mngenali Islam dgn lebih mndalam...
selalu juga sy temankan rakan2 muslim sy prgi solat.. sy lihat gerak geri mrk.. cara mereka mngambil solat.. cara mereka brdoa..
dan ada juga rakan2 muslim sy mngajar sy tentang asas2 Islam seperti niat solat.. cara mngambil wudhuk.. rukun iman.. rukun islam..

Slpas Spm.. sy brpindah ke changi (singapura) untuk mnyambungkan pljaran. Pda masa yg sama ibu bapa sy juga ikut krna ayah dpt tawaran untuk bkrja di sana.. pada waktu tu.. sy mula sekadar ambil tahu shja mngenai islam krn majoriti rkn sy di sana adalah non- muslim. Pada akhir thn lps.. sy pulang ke kmpung (penang) untuk brjumpa dgn seorang rkn karib sy (muslim). Pda waktu tu. sy teman dia prgi ke masjid. Entah mcamana.. hati sy rasa hiba, sedih, rasa diri ni hina dan betapa kecilnya kita di dunia ni. Sy menunggu dia di luar masjid. Trdetik di hati untuk melihat keadaan jemaah dari luar masjid. Sy hanya perhatikan dari mula sehingga akhir. Dri mereka bersolat sehingga mreka semua berdoa. Pda waktu itu la.. sy pun tak sedar dgn tindakan sy. Apa yg sy mampu lakukan hanyalah menangis. Sambil bersujud mnghadap masjid sambil brdoa agar islam agamaku. Sy tak mahu lgi hidup dlm dosa. Sy tak mahu lgi dipanggil kafir. Berilah sy jalan ke syurga. Pda waktu tu, ada bberapa org jemaah yg trnampak dgn apa yg sy lakukan. Betapa brsemangatnya jemaah di msjid brkenaan mmbantu sy.(moga tuhanmu memberkati mrk semua)

Akhir2 ni.. selalu sy bermimpi.. wlaupun tdak ingat keseluruhannya. Tp apa yg sy ingat, mulut sy dipenuhi dgn ulat. dan pada masa yg sama sy trnampak satu cahaya dan kalau tak silap, sy trdengar seperti azan atau org membaca ayat2 suci AQ (tak pasti).. sy terkejar2 cahaya trsebut tp seperti infinity.. tak sampai2.. akhir2 ini jga, hati sy mudah tersentuh. kerap menangis. Setiap kali mndengar mngenai agama. Sy trasa terbeban. Hdup bergemulungan dalam dosa. Ada seorang shbat mnceritakan kpd sy mngenai seorang prmpuan. Sblum prmpuan trsebut mnggal dunia.. dia bermimpikan ulat.. (mgkin kamu semua ada yg tahu.. dia kacukan melayu-eng.. mahir brmain piano).. apa yg shbt sy britahu lebih kurang seperti apa yg sy brmimpi. Sy takut. Bgaimana kalau sy belum smpat memeluk Islam? Bagaimana kalau ajalku benar2 dah dekat? Tak tertahan lagi dgn semua tu.. jadi sy mula dgn tindakan drastik.. sy nekad untuk memeluk islam dgn post soalan kpd ustaz azhar ( yg kamu semua baca ).. sy sudah jmpa dgn jln penyelesaian.. cuma sy mahu mndapat kepastian drpd ustaz azhar.. jadi doakanlah sy.. doa merupakan senjata org muslim.. semoga tuhan memberkati kamu..

# mengenai prmpuan yg sy mksudkan itu adalah Allahyarham Yasmin Johan Eusoffe.. boleh search di google
________________________________________________________________________________________
update.. 25 april 2013..


pagi tdi.. rantai salib yg sy pakai (pmberian adik) trputus. apakah mksud dgn semua ini? mgkinkah satu petunjuk dari Allah?



________________________________________________________________________________________
update.. 26 april 2013



buat prtama kalinya dlm hidup ni. sy mengenakan tudung.. atau shawl? sy tak pasti.. seharian sy pakai.. komen sy? mmg panas. tp kan.. lagi panas kalau tak pakai tudung. knp? sbb kalau tak pakai tudung ni.. boleh terasa bahang panasnya. agak pelik juga bila pakai. mgkin krn tidak terbiasa. tp apa yg penting. sy rasa selamat :)
jadi kaum2 hawa semua.. pakailah ya.. jika kamu tutup auratmu dgn sempurna, allah akn kurniakan syurga buat mu..


# seorang shbt menasihatkan sy ttg tudung yg sy kenakan.. masih lgi tidak smpurna. sy prlu melabuhkan lagi hgga menutup dada.. huuu akn sy perbaiki lagi nnti.. :)

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

20 comments:

Chic Na said...

Alhamdulillah bertambah lg umat Nabi Muhammad. semoga berkekalan. bertuah dia dpt kawan2 yg selalu bagi sokongan. ;)

combi said...

alhamdulillah :)

nik ros said...

bertambah lagi saudara seislam kita kan. moga terus istiqamah :)

dhiera said...

alhamdulillah.. rasa ye pernh terbaca post pasal nak peluk agama islam tu tapi tak tahu pulak siapa orang ye. bertambah lagi umat islam..

ANIM said...

alhamdulillah..bertambah umat Nabi Muhammad Sollahi Alaihi Wassalam

Amanina said...

Alhamdulillah.. baru tahu ttg nie :)
semoga nicole menjadi muslimah yg solehah.. in shaa Allah

Sedih baca kisah yasmin.. al-fatihah

Tihara said...

menarik kan kisah ni, moga Allah merahmati dirinya

Cik Nur™ said...

sama2 kita doakan yg terbaik buat beliau...

Rosmiza Ali said...

Allahu Akbar! Semoga dipermudahkan jalan bakal saudara baru kita ni.. Baca cerita dari saudari Nicholas Ng ni buat diri rasa malu sebab masih belum sempurna amalan.. T_T

Riedaffya ibrahim said...

semoga Nicholas akan terus dilindungiNya..amin

Puan Kutu said...

Insyaallah semoga niat suci dimakbulkan..semoga beliau dipermudahkan utk memeluk agama islam..

Ummi Iman said...

Alhamdulillah. Cerita dia menjadi pengajaran pada kita semua.

Haryati Faizal said...

alhamdulillah... syukur....

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam LYA...
Alhamdulillah...semoga allah mmpermudahkan niatnya dlm mendalami agama islam!

mama aryan said...

alhamdulillah... moga segala urusannya akan dipermudahkan

li yana said...

Moga Di permudahkan segala urusan ...alhamdulillah..bertambah lagi saudara sesama islam

Che Rosliza Che Mat said...

Sedih pulak baca....Semoga niatnya di permudahkan oleh Allah Amin..

9n0L4 said...

moge Allah terus limpahkan hidayah buat dia. amin.

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

Alhamdulillah semoga niatnya dipermudahkan utk mendalami islam

deq's qienz said...

alhamdulillah :)