Tuesday, April 30, 2013

Umang-Umang

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Umang-umang... salah satu binatang peliharaan asya terkini. Pelik tapi benar, kat pasar pagi sini siap ada bisnes umang-umag. Duit..duit..duit, semua benda dah boleh jadi duit. Cuma apa yang specialnya umang-umang ni dicat & atas cengkerangnya dilukis dengan pelbagai karekter kartun febret kanak-kanak. 

Ni umang-umang asya, yang kaler hijau tu kat cengkerang dia ada karekter kartun Bernard Bear & yang kaler pink tu upinipin.


Harga umang-umang ni sekor RM5.00. Kalo beli 3 ekor boleh skali dengan bekas akuarium ikan yang kecik tu. Tapi saya beli 2 ekor je sebab dah ada balang kaca kat rumah.


Penjagaannya mudah je.. cuma selalu kena lembabkan pasir ni kalo dah kering. Makanannya just bagi timun batang (cucumber) . Tapi hari tu saya cuba bagi carrot...ok je makan & xde pon terkena cirit. Ngeh..ngeh...

Taraaaa.... rumah kaca buat mu...

Pic kat bawah ni 2 minggu lepas di pasar pagi (Jumaat Pagi) kat Padang Astaka.
Kat sini lah ada orang jual Umang-umang ni.. Memang penuh orang berkerumun. Budak-budaklah yang ramai & ramai yang pow mak bapak dia orang, termasuk la asya.


So, apa pendapat anda tentang penjualan Umang-Umang ni?

#Jumaat lepas saya ke Kuantan sebab ada hal, sambil-sambil tu jalan kat Megamall Kuantan, tiba-tiba saya nampak seorang perempuan dari jauh menuju ke saya. Masa tu saya baru nak kata " tak nak" sebab ingatkan promoter atau orang nak promot apa2 produk. Tapi belum sempat saya kata apa-apa, terus dia kata " akak...saya pembaca blog akak. Dah lama saya baca blog akak..Saya nampak dari jauh rasa macam kenal.". Saya+Fain terus tergamam ! Haaa??? Memang terkejut, sampai saya tak tahu nak cakap apa.. Dia sia kata "hi asya".. Dan, dia perkenalkan namanya "Imah". Tapi kami tak berborak panjang. Saya plop masih dalam mood terkejut & tergamam. Akak mintak maaf dik, kalo cara layanan akak kurang, sebab masa tu terkejut, jadi tak tahu nak cakap apa. Lupa nak bergambar kenangan. Lepas ni, kalo jumpa akak jangan lupa tegur ya. Apa-apa pon terima kasih kerana sudi membaca blog akak yang tak seberapa ni.. (eyhh.. tetiba ber-akak-akak)#

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

61 comments:

Norlizayati Othman said...

Wah.....menariknya! Binatang peliharan yg sgt kiut.

syawalsimpsons said...

1st time sue tgk ni

syawalsimpsons said...

1st time tgk ni...umang2..baru tau..

norhidana miswan said...

oooo umang2 ek, boleh tahan mahal gk ek harga umang2 tuh, dhtu kalu umang2 tuh dh bsr kene tukar cengkerang tau... kang sian dia togel lak hehehe...

kalu ada kt tmpt akak, mau akak beli gk sekor dua... msti comel

che mid said...

Salam.. umang-umang tu mcm siput ke..

he he, akak pun pernah kena sergah di tempat awam.. tapi itu rakan blogger jadi pleasant surprise lah.. kalau lya, lagi la terkejut sgt kan..

:: Cik Viva :: said...

menarik & comel. Tak penah tengok pun umang2 kartun macam ni,nak bela jugak sekor..kaler pink..hehehe

Kakzakie said...

Kreatif org yg jual umang-umang tu Lya.. untung juga kalau banyak macam tu boleh habis jualannya..

Ema Blog said...

comel pulak tgk cengkerang dilukis kat umang-umang tu..kreatif dan boleh jadi bisnes....hehehe..

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

tengok di kak alya mesti nak jugok ni.. hahah

tp siyes, cute!!!

syariza09 said...

sblm ni pernah dengar nama restoran umang2. tp x tahu pula rupanya umang tu binatang hahaha napak sgt akk ni jakun.

comel plak bila dilukis2 kartun tu. asya jg leklok yerrr

Tina Othman said...

Hihi mcm retis org dah

mama lieyna said...

Weee kiutnye.. :-) ada je modal org tuk bisnes ye...ok gak kan... menarik ideanya.

Waah dh mcm retis.. harus la terkejut kn, tiba2 je :-)

Qhaifa Nur said...

cantik betul umang-umang dicat macam tu...
terkejut sekejap yup Lya...lega bila dia kenal asya...

eima said...

dah start glemer dah tu ... hihi

umang2 boleh bela?? nanti die dah besar mana lak korg nk cari rumah baru die .... ????

D Yatie said...

Wahhh. Blogger famous amos ramai jer org kenal. Hehehe
btw, umang itu sangat comel....

are_lin@yu said...

wahh first time dgr ni..siput gk eh..asya msti ska kan..hehe

Nafira usof said...

canteknye umang2 tuh.. tak pernah tengok plak org jual bende nih.. bukan ke susah nak tangkap binatang nih? patut lah harga dia boleh tahan mahal.. hehehehe

dhiera said...

umang2 ni apa ye. macam siput plak tgk.. tp dah lukis gitu, serius comel!

Haryati Faizal said...

kiutnya umang2 tu, klu ada kat sini rsnya yati pun nak beli jugak... cantik...

kira dikenali jugaklah lya ni... wah...cam artis ye.... hihi
mesti dak tu pembaca setia blog lya kan...

Deqla Manjew said...

oooo mcm ni rupa umang2??? 1st time tgk ni..hihi..ehh lya bela eh? cantiknyeee...

Rosmiza Ali said...

Macam2 ler ni orang buat duit.. =)

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam LYA..
hehe..samela fenomena kat sini.. tp bukan umang2llkat sini kura2 kecik tu.. alahai..mmg nmpk comel.. dah ada nama ke pets asya ni?

*hihihi... dah ramai yg kenal lya..
pemessss :)

CtAyue said...

cantik menarik dan tertarik.. kalau ayu tgk pun mmg nak juge..hehe.. comel jer kan.. oo tak yah letak dlm air erk..mudah juga nk jaganya.. kt pdg astaka kmn tu erk?hhee.. ayu sempat g bbrpa kali jer situ.. baguslah ada yg bertegursapa..terkejutlah kan tiba2 dtg dkt..kalau ayu tegur lya ke nt jgn terkejut gak tau..hehe.. teringin gk nk jupe lya dan asya yg comel tu, maybe satu hr nt bolehlah jupe kan.. kt Mese Mall ke..haha.. :)

CeqGu said...

wahh pet baru ni hehe...mesti firas pun suka tengok umang2 kalerful gini

umi alya said...

wahhhhhhhhhhhhhhhhhh lya makin femes, ala2 retis gitu, ahakkkkkkkk..

ieda immi said...

adehh macam2 skrg nie .. akk x pernah jumpe binatang nie ..

ekekek kalau jumpe akk sure lya ok kan .. yelah kalau akk pun x kenal .. x berapa kenal kan .. mau x terkejut dan gabra ;)

Riedaffya ibrahim said...

comei umang2 asya...lya nampaknye da ade peminat...gud

Ibu Lala said...

Lor...ingatkan mende tadi. Hidup ke umang umang ni. Siap ada kaler kaler bagai..

JaSSNaNi said...

padang astaka? kat mana tu.. nak beli gak umang2 ni.. anak lelaki saya minat sangat membela menatang ni.. so far dia belum tahu umang2 ni.. kalau kucing, rama2, belalang, ikan laga, ikan puyu.. segala jenis ikan hiasa dah bela.. nak beli gak.. nak suprise him..

Yumida Huda said...

wah...x sangka akak punya peminat..hehe
syoknye leh dpt kenal2 ngn org kan
umang...1st time dgr n tgk
kiut je
cam siput...

eita said...

comel nyer diorang lukis...kreatif betol lah...


glamer macam retis ni...

Chic Na said...

macam siput. menariknya dia buat kalerful mcm tu. konfem dpt tarik perhatian budak2.

Amanina Sofea said...

Cantiknya umang2.. agak tekejut jugak 1st time tgk. hehe

wahhh ada peminat :)

rohayu osman said...

macam2 kan lya sekarang nak buat bisnes.. umang2 ni mcm spesis siput ke?.. comel lak tue ciap ada gambar cartoon.. mmg memikat hati budak2 lah...

lya. lau ayu pun kdg tergamam situasi mcm tue.. pastu bila kenang balik.. mesti nyesal tak sudah sbb tak borak2.. tak bergambar.. yelah.. benda tak disangka kan.. sbb terkejut..

kasihredha said...

Comel lah pulak siap ada gambar kartun lagi

ANIM said...

uman-umang? 1st time tau boleh jadi pet..huhu..

p/s alamak, glamerlah asya (dan mama asya sama)..

Puan Kutu said...

comelje umang2 ni.benda2 gini pun boleh jadi duit..kesian badan dia siap kena kaler semua angkara manusia.haha

ada peminat silent reader jugak mama asya nie kan..popular gitu.hiks..

Puan Kutu said...

comelje umang2 ni.benda2 gini pun boleh jadi duit..kesian badan dia siap kena kaler semua angkara manusia.haha

ada peminat silent reader jugak mama asya nie kan..popular gitu.hiks..

Cik Nur™ said...

comel rupanya umang2 tu..patutlah asya suka...nur tgk pun geram...

wahh..ada peminat yg jumpa Lya.. hebat.. :) Kalau nur jumpa kat luar, insyaAllah..nur tegur jugak tau.. ghihihi

Ada said...

wah menariknye umang2 bercorak2 gitu.kreatif betul orng nk cari duit ni.bagus2.
salam visit dari saya.ada masa jemput lawat blog sy jugak yea di www.vitaminsite.blogspot.com or my fanpage: https://www.facebook.com/breastfeedingworld tq :-)

Cho Zila said...

ooo kalau anak akapun der kat situ mesti dia pun pow duit akak kan...
tapi cantikler... akkapun tak tauler bisnesni kira okler kot.. entahler..
ps femes you.. asya lagi femesler...

m.u.l.a.n said...

comel tapi geliiiii..

diana said...

wah..ada peminat..heheh

mama_umar_maryam said...

wahhh..comelnye umang2 di kaler2 gitu..hehehe

Ibuhani said...

comeiiinya umang2 dia! Siap ada lukisan warna warni lg. ibuhani x pernh jumpalah! msti asya suka!

LiLy @ MaMaQiStInA said...

comel jer...kreatif..

LiLy @ MaMaQiStInA said...

comel jer...kreatif..

mama aryan said...

kreatif..mmg budak2 suka la kalu mcm tu kan...

dah ada org yg kenal tu...hehe sampai tergamam ye..

LiYa HaNiF :: said...

kt sini tk pernah lak jumpa.. qalesya mesti suka ni.. rs cam nk kirim belikan jer...:P

Kesuma Angsana said...

wah menarik ni !

Teena Tna said...

eh ingatkan kartun jer, rupannya benda hidup lah !

btw, nice to see your blog, i'm just started in blogging, please visit mine too :)

insanbiasabiasa@blogspot.com

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

comelnyerrr....

ok...1st time tgk org jual umang2..buat bianatang pelihara...comel palk tu...kreatif wat gitu...

nik ros said...

nik first time tgk ni.comel lak.kaleful ok..hehe

Che Rosliza Che Mat said...

first time tengok umang2 hihihi...cantik kalernya...berkenan yg pink tue .

BUNDA a.k.a KN said...

pernah dengar tapi tak pernah tengok

iietamalek said...

amboi!~

cantiknyer umang umang tu...

9n0L4 said...

hehehe. mesti reader tegar tu lya. siap cam. :)

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

pestime tgk binatang tu....kiut juga hihi...budak2 mmg suka la...wani yg tgk ni pun suka nampak comel jer

deq's qienz said...

smua bnda boleh buat duit kan..nak gan tak je kite nih..btw sgt kiut umang nih..dq xpernah tgk la pulokk..huhuu..kreatif pulok pniaga tuh nk tarik planggan kan..

padilkmn said...

Sy ada jual umang2 mcm ni d kwasan bukit kuang kemaman,tganu.rm5 jer sekor..call@ sms 0139801852 jika nk beli.

padilkmn said...

Sy pn jual umang2 mcm ni kat pasar mlm kwsan kemaman(ahad d bukit kuang,isnin d kijal,selasa binjai@paya berenjut,rabu d geliga,jumaat d kemasik,sabtu d binjai.)khamis d sungai ular.mgkin msuk jgk pasar pagi@tani kerteh mulai jumaat ni..burung budgie&arnab pn ada. Utk maklumat lanjut blh call@sms 0139801852.