Monday, April 15, 2013

Warung Mok Long Berenjut

 Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Salah satu tempat febret saya untuk mengisi perut ialah Warung Mok Long ni. Ianya hanyalah warung kampung biasa atau warung orang-orang tua. Warung ni terletak di kampung mertua saya, dekat jugak dengan rumah mertua Leily. Biasa kalo ke rumah ma Fain saya selalu tapau teh ais dia.. memang kawwww la. 

Warung kampung biasa, tapi sangat bersih.
Sweetnyer tengok pasangan suamisteri tua ni. Yang isteri memasak & suaminya buat air.
Saya suka makan kat sini sebab masakan dia memang best & rasa cam homemade. Espesially nasi goreng, mee goreng basah & mee rebus. Serius memang sedap !

Teh ais kaw... saya order 2 gelas untuk saya sorang.
Haha ..dasyat sungguh. Tapi memang sedap +pekat+ kaw.

Saya suka mee goreng basah mok long.
fuhhhhhh...

Fain lak nasi goreng ..
 Memang macam homemade rasanya.

Bertambah nikmat makan sekali dengan air lada ni.

Dan asya biasalah. jaga body sokmo.
Makan telur sutir


Ni pic kat bilik MIL saya sebelum ke Warung Mok Long.
Shawl paddlepop ni saya beli dengan adik KINA

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

51 comments:

ieja amieja said...

assalam..lama x singgah sini..
bese ler selalunya klu pekena air tgn org tua mmg kaw2 hasilnya kan..

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

gelama kak ton tauuu...
hahahah =)

cucu mok long junior saya,
kak long tu.. hehe
kecik je dunia ni kan, balik2 jupe org yg sama2 kite kenal.. hehehe

Riedaffya ibrahim said...

tengok mee goreng basah tu buat sy teruja...tgh lapar ni..

Mrs Velentine said...

sedapnya tambah2 air lada tue..wah berseri lya

Masya said...

asya ni dah mcm amirlah anak sy.. peminat telur mata sekarang ni... tp makan dgn nasi dgn kicap...

nea lopah said...

mmg beh nmpk nye ni..hehe

Ema Blog said...

nyum..nyum...sedapnyer

syawalsimpsons said...

nampak sedap tu

NinaAz said...

Pergh. Me goreng dia memang betul2 basah. Hehe

lieyalatif said...

Cantiknye lya!!! Comel pakai shawl tuu hehehehe

Kalo dah jumpe kedai sedap mmg kite akan ingat n dtg selalu kan lya....asya makan telor je ye hheheeh....boleh geng dgn aunty nih....

Si Matatajam said...

Mee grg basah tu nampak best...cantiknya shawl tu..

inazamri said...

tempat bersih~makan pun selerakan

Deqla Manjew said...

biasanya restoran kampung camni la masakannya sedap... ;)

eika_jps said...

sdapnya mee goreng basah tu Lyafrina....terliur, terus rasa lunch nanti nak tapau mee basah....huhuhu

Rosmiza Ali said...

Sedak err mee goreng basah.. Kalau luar dari Tranung payoh nok cari mee goreng basah stail ginim.. Beloh2 nung jer ade.. Kite pom wahi mee goreng basah nim.. Dap2!

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

waa bestnyer makan2 kat warung tengok asya tu kemain makan telur jer yer...

cantiknyer lia...

JaSSNaNi said...

memang best sesekali pekena kat warong camni.. asben suka cari warong2 kampung untuk santai makan hari minggu.. :D sedap nampak mee goreng basah dia..

ieda immi said...

sedapnyeee

kalau masak sedap .. x kesah rest ke warung ke .. bedal je ! ;)

Eliss Mie said...

susah nak juper warung lagu ni sini, kena masuk kot kampung2 baru ada :)

::NureeN:: said...

mmg best la mcm kat cini.. mmg nmpk mcm kat umah jerr... klau sedap aiq tea dia, nureen pon mau order 2 hehehe

aReLaN said...

nak jugak teh ais tu.huhuu

Tihara said...

warung kat ganu jarang yang tak sedap..saya suka kat sana..saya paling tak ske kalau orer teh ping tapi tak kaw..baik order teh o je..susah nak cari org yg pandai buat air ni :)

Nafira usof said...

nampak sedap mee goreng basah tuh.. terus rasa lapar.. hehehe

Haryati Faizal said...

wah...2 gelas sekali minum...mang betul2 kawww la....

Tina Othman said...

Hihi asya jaga badan ye, terliur tgk air lada tu

norhidana miswan said...

terliur akak nengok mee grg bsh tu, kt kl pyh nk jumpa kedai mkn gitu, yg ada tak indon msti siam yg msk huhuhui...

Kesuma Angsana said...

kalau dah rasa cam homemade mesti sedap & terbaik nikan !

Rasp said...

kalo masakan tu mcm homemade memang sedap lah tu.....
alahai asya...
makan telur je....
tak yah jaga badan asya...
kamu tu dah memang selim melim...

Gieyana said...

Perghj...menarik n terliur tgk menunya...:)

Puan Kutu said...

makanannya nmpk mmg menyelerakan.sy pun lebih suka makan kt warung macam nie,selain murah..rasanya sgt sedap..:)

diana said...

lain macam nama kedai nye..heheh

eita said...

terliur nyer tengok mi basah dia....

Yumida Huda said...

cantik la shawl akak..kalerpul..nice
sedapnye
sy paling ske mkn kat luar
terasa kenyang tu lama

kasihredha said...

Terbaik
Kalau balik kg...akak mmg suka mkn diwarung2 mcm ni...mmg masakan mcm homemade punya
Perrgghhh Sampai 2 Gelas...hihi

ANIM said...

2 gelas teh ais utk sorang..heee...
sedap sungguh le tu

Cik Nur™ said...

telur sutir tu telur saja eh.. :)

sedpalah nampak mee tu..teh ais dia pun mmg nampak kaw.. :)

ummi_khalish said...

assalam..wah..terliur..kat mana lokasinyer ni?nk kena terjah n masuk list ni...hehehhe

Chic Na said...

pandai mak long masak. hehe..

Che Rosliza Che Mat said...

sedaplah mee goreng lya tue...

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Sedapnye tengok mee basah tu...tetiba teringin mo mkn mee basah...

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam LYa..
tgk pada hasil masakkan nyer... mmg menarik hati..
nk2 pulak mee goreng basah tu... nyum3... hihih..

ayunye lya ni.. :)

kinara kinatara said...

sedap air tu kak tengok..teliur pulak kite..:)

Fifi Nadhrah said...

selalu kalau kedai yang orang2 da berumur ni masak sedap.. saye dengan adik selalu tgk tukang masak.. kalau da berumur tu sedap la masaknye.. berpengalaman kan..

Fiza Rahman said...

Terliur plak tgk mee goreng basah tu.

Ibu Lala said...

hamboi sedapnye makan..

Cik Aini said...

air tgn org tua mmg selalu sedap :) gerai pun nmpk bersih..

9n0L4 said...

kat mane ye warung ni. hehe. nak gi terjah jugak la. :)

N.Aima K said...

catchy sungguh nama warung ni!!

NORSHAHFEZA HAMSAN said...

hehhe da nmpak da kesedapan mee goreng basah die tu,kompom terangkat,,

oh cantiknye shawl tu, kena dgn akak yg cun tu=)

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

warung2 mcm ni selalunya makanan dia sedap2 kan

deq's qienz said...

terliurrr nihh..dah la posa arini..tgk telur mata kerbau sebiji pon lapaq..hahaa