Friday, May 24, 2013

Montessori Skill : Practical Life

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Selamat pagi semua.. Lamanya tak update blog.. Ermmm, baru-baru ni kurang sihat. Jadi saya memang rest je la. Buka blog pon gitu2 je. In shaa allah, lepas2 ni nak bw & draft entri untuk seminggu terus. Hihi. Hari ni just nak share salah satu aktiviti asya kat sekolah. Dah lama duk kat draft ni, 2-3 bulan dah kot. 

Montessori Skill : Practical Life

Salah satu subjek menarik yang asya pelajari ialah Practical Life. Bagi saya ianya sangat menarik & apa yang pasti bila balik rumah mesti asya akan cuba nak praktis ape yang dipraktiskan di sekolah. Sebenarnya, ibubapa pon boleh praktiskan montessori skill ni di rumah. 

Nampak tak asya...??

Antaranya ialah, melekatkan manik-manik & menjahit butang baju.

Selain tu, practical melipat baju.
Haa.. memang bagus, asya rajin nak lipat sendiri baju dia, walaupon lepas tu mama dia kena lipat semula ;-)

Dan juga practical membasuh pinggan. Hehe, balik sekolah aritu terus asya cerita dengan terujanya pasal xtvt ni.

Cutenyer twins ni ;-)

Sebenarnya banyak lagi xtvt yang dilakukan. Ini sebahagian aktiviti yang saya cilok dari FB Al-Jannah Cyber Montessori.

Apa itu Montessori?
Maria Montessori (1870–1952). Ia berpunca dari penemuan Dr. Montessori dari apa yang dia merujukkan sebagai "sifat biasa benar kanak-kanak" pada 1907,[1] yang berlaku dalam proses pemerhatian eksperimen kanak-kanak diberikan kebebasan dalam suatu persekitaran disediakan dengna bahan-bahan direkabentuk aktiviti belajar diarah sendiri.[2] Kaedah ini sendiri bertujuan untuk duplicate pemerhatian eksperimen kanak-kanak untuk membawakan, sustain and support their true natural way of being.[3]
Menggunakan kaedah ini melibat guru dalam melihatkan kanak-kanak sebagai mempunyai panduan semulajadi mendalam untuk perkembangan arahan sendiri sempurnanya.[4] Watak guru (kadang-kadang digelar pengarah, atau pemimpin) oleh itu adalah untuk memerhati pada persekitaran untuk mengalih yang akan bercampur tangan dengan perkembangan semulajadi ini. Watak pemerhatian guru kadang-kadang termasuk interaksi eksperimen dengan kanak-kanak, biasanya dirujukkan sebagai "pelajaran," untuk menyelesaikan kelakuan buruk atau untuk menunjuk bagaimana untuk menggunakan pelbagai bahan pengajaran sendiri yang diperuntukkan dalam persekitaran untuk kegunaan percuma kanak-kanak.[5] Kaedah ini pada asasnya digunakan dengan kanak-kanak kecil (2–6), oleh kerana naluri dan kesensitifan kanak-kanak kecil pada kondisi dalam persekitaran itu.[6] Meskipun, ia kadang-kadang conducted dengan kanak-kanak usia elementari (6–12) dan sekali-sekala dengan infants and toddlers, dan juga di peringkat sekolah tengah dan tinggi.[7][8]

Antara falsafah montessori:
  • Kanak-kanak mampu melatih diri sendiri, dengan bimbingan yang minimum daripada orang dewasa.
  • Kanak-kanak yang biasa berdikari dalam proses pembelajaran akan turut belajar secara demikian apabila dewasa kelak.
  • Maklumat yang diterima melalui deria adalah maklumat asas dalam semua jenis pembelajaran.
  • Bahan pembelajaran yang dibetuk oleh Montessori melatih kanak-kanak berdikari dalam mengurus diri dan persekitarannya melalui pengalaman sebenar dan kegunaan bahan memanipulatif dan ‘betul diri’.
  • Kanak-kanak memerlukan persekitaran dan alat pembelajaran yang tersusun dan bersaiz kanak-kanak.
  • Peranan guru hanya membantu kanak-kanak, bukan memaksa ataupun menentu arah pembelajaran mereka.Kaedah Montessori adalah sangat mudah untuk dipraktikkan di rumah. Kegiatan dan aktiviti seharian adalah merupakan latihan praktikal bagi anak-anak mempelajari sesuatu dalam hidup mereka. Kegiatan urus diri seperti mandi, memakai baju, menggosok gigi, mengikat tali kasut adalah sebenarnya merupakan aktiviti pembelajaran mengikut Montessori. Begitu juga dengan aktiviti rumah tangga seperti mencuci pinggan mangkuk, melipat baju, menyediakan meja makan dan sebagainya. Ibu bapa hanya perlu menggunakan gerakan lambat dan gerakan sederhana dalam menunjukkan bagaimana melakukan pekerjaan tersebut, serta menggalakkan mereka melakukan aktiviti tersebut. Pendedahan anak-anak terhadap alam sekeliling seperti serangga, binatang dan tumbuhan juga adalah satu bentuk pembelajaran menurut Montessori.

sumber : sini
Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

34 comments:

umi alya said...

pasti anak2 seronokkan..

nik ros said...

bagus. latih naka2 buat benda biasa kat rumah kan.

kasihredha said...

Dari Dulu akak tertanya2 erti montessory...terjawaplah sudah.
Mistilah nampak...yg pertama yg akak nampak adalah asya

Amanina Mads said...

nice sharing lya :)
senang la asya berdikari lepas nie.. hehe

Norlizayati Othman said...

Bestnya asya byk gamnar kat tadika. Liza xdak gambar adam kat tadika.. xtau apa dorang buat kat sana. Huhu

diana said...

bagus nya aktiviti macam ni..

N.Aima K said...

aww sweet sngt dah bsr dah..boleh tlg mama

lelamaisara said...

ALAH Comil nye asha....sya pon dah lama tak update blog...lya sihat..?

Che Rosliza Che Mat said...

baguslah ajar benda2 cam gitu...

Siti Asiah said...

nnt Asya leh tlg mama la pasni...:)

Lya pasan tk td(25/5/13) ada org pgil nama Lya time trn eskulator kat Eas Coast Mall?Asiah la tu, tk sempat nk p kjar Lya n malu sbnrnya nk face 2 face n Lya...tkt dia LYA tk pasan sapela Asiah ni...hihi,
sbnrnya Asiah dh niat dr rmh arap2 terserempak ngan Lya kt kuantan sbb tgk kt blog Lya sll jgk pg kuantan.Tk sangka Allah makbulkan doa Asiah tp Asiah plak tk amik peluang bgbr n Lya...huhu
sory Lya Asiah berceloteh kt sini, igtkn nk tlis kt chatbox. tp Lya pny blog xde chatbox....:)

Siti Asiah said...

nnt Asya leh tlg mama la pasni...:)

Lya pasan tk td(25/5/13) ada org pgil nama Lya time trn eskulator kat Eas Coast Mall?Asiah la tu, tk sempat nk p kjar Lya n malu sbnrnya nk face 2 face n Lya...tkt dia LYA tk pasan sapela Asiah ni...hihi,
sbnrnya Asiah dh niat dr rmh arap2 terserempak ngan Lya kt kuantan sbb tgk kt blog Lya sll jgk pg kuantan.Tk sangka Allah makbulkan doa Asiah tp Asiah plak tk amik peluang bgbr n Lya...huhu
sory Lya Asiah berceloteh kt sini, igtkn nk tlis kt chatbox. tp Lya pny blog xde chatbox....:)

aReLaN said...

bagus gak montessori ni.hehehe...banyak benda leh belajar.

Mama Adam said...

Bagus practical life skills ni. Lgpun, anak2 teruja nk buat. Feel mcm org dewasa =)

izan mama mia said...

:D

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam Lya..
Wah...bagusnya ada praktis & praktikal mcm ni..
mesti bersemangat asya buat kat umah kan..
comel asya ni..

hari ni mcm mna.? dah sihat ke lya..? rajin2 mkn ubat ye..jgn skip...take care dear.. :)

ieda immi said...

bagus kan ..
pendekatan macam nie buat anak2 akan membuatkan mereka lebih peka dan pandai berdikari ..

Deqla Manjew said...

wahh bagusnye aktiviti mcm ni.. melatih anak2 berdikari, pndai buat keja sendiri.. mesti asya tmbh rajin membantu lya kat rumah nnti kan...

Cinta Misteri said...

asya dah makin membesar. kena belajar mcm2, nnti boleh bantu mama dirumah

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

waahh menarik tu xtvt bebudak kecik ni.. lepas ni boleh la asya tolong mama ye...

Ema Johari said...

kenapa asya masam jer mukanya...hehehe

Nafira usof said...

bagusnye sekolah Asya.. ade wat pratikal xtvt simple cam tu.. balik rumah mesti asya semangat nak tolong mama dia buat keje kan~

mama_umar_maryam said...

good..kt area sini (Bangi) mmg byk montessori kindy..raenye nk anta Maryam thn dpn;)

Cho Zila said...

akak suka budak sdbayani belajar gini...
Tk suka stress sangat..

el said...

wahhh bgslah mcm2 praktical ada disini ea..seronok lah budak2 tu t rajin lah buat keje umah tulung ibu hehe

LiYa HaNiF :: said...

samalah kita... lama tk update blog hehe

kayyana said...

bestnyer skool asya nih.. hihihi... seronok kan bila kite dapat tgk aktiviti anak anak kite kat fb atau kt media sosial yang lain. ia akan lebih menyakinkan kite tentang pilihan sekolah buat anak anak kite kan.

Masya said...

BILA DAH KESEKOLAH MCM² AKTIVITI MINDA BUAT MEREKA KAN...

Cik Nur™ said...

bila buat aktiviti mcm ni, sekali gus dapat kembangkan minda budak2 kan..

are_lin@yu said...

bfus ni dlm mndidik seorang knk2 tu kan..

wan nurul hezrina abd halim said...

baguskan ada aktv mcm nie..budak2 terbuka mindanya n lebih kreatip

Rosmiza Ali said...

Baguslah montessori ni.. Tak pernah pulak jumpa tadika yang bagi latihan praktikal macam ni untuk anak2 kite.. Selalu diorang hanya fokus pada akademik jer.. Nanti ada anak kena cari montessori macam ni jugaklah. .=)

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

bagus xtvt mcm ni...perkembangan minda anak2 makin terbuka luas n tahu berdikari dan urus diri

Che Rosliza Che Mat said...

Sama ler....CR pun kurang sihat...batuk gan flu..semoga sihat kembali...

deq's qienz said...

bagusnya tadika nihh..byk aktiviti betul.