Tuesday, May 7, 2013

PRU 13 : Kenangan Kali Pertama Mengundi

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

bahang PRU13 masih terasa.. Dan keputusan hari ini... inilah pilihan rakyat.
Walau siapa pun yang mentadbir, harap dapat menjalankan amanah dengan sebaiknya.

Bukti Saya Mengundi

5 Mei 2013 mencipta sejarah dalam hidup saya kerana inilah kali pertama saya mengundi di usia 28 tahun. 5 tahun lepas, ketika PRU12 saya tak dapat mengundi sebab time tu saya koma semasa mengandungkan asya.. Dan 5 tahun sebelum tu, PRU11 lak saya belum cukup umur. Harapnya, tuhan panjangkan umur untuk saya mengundi pada PRU14, 5 tahun dari sekarang.

Perasaan pertama kali mengundi, memang rasa berdebar. Dah la time nak mengundi tu dia mari confuse, nak tanda right ke pangkah.. Lama gak duk bertapa sambil pejam mata... hehe... Siapa calon pilihan saya? Biarlah rahsia... tapi apa yang pasti, saya memilih bukan kerana parti yang bertanding, tapi orang yang bertanding yang dirasakan layak untuk memimpin. 

Keputusan di kawasan DUN CUKAI, tempat saya mengundi berpihak kepada PAS. Kalo sebelum ni, DUN CUKAI milik BN. Apa-apa pon, inilah pilihan rakyat disini. Tak kisah siapa yang memerintah, asalkan masing-masing laksanakan janji & tanggungjawab dengan sebaiknya.

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

42 comments:

umi alya said...

harap2 janji mereka ditunaikan..

syawalsimpsons said...

bwst kan mengundi...1 pengalaman baru kan

Kakzakie said...

Tumpang gembira sebab tempat Lya PAS yg berjaya. Bagus penduduk tempat Lya. Kalau di Johor ni lain coraknya. Entahlah...

Moga kita boleh mengundi lagi pada PRU14 ye Lya.

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam LYA..
hihi..selesai mengundi kan..
kat tempat cma PKR menang.. ;)

Allene said...

tempat lin bahagian serdang pun pas menang.. =)

mrs kayrul said...

sama la lya..kita pun pertama kali jugak

Khai♥Rin : anies said...

dakwat tu dah hilang ke blum, lya? ;-)

dhiera said...

saya pun mengundi kerana calon bukan kerana parti~

eima said...

tak kisah la sape pun janji melayu ... dan jgn melayu bersekongkol ngan bangsa lain yg nk rampas tanah melayu dari penduduk asal.

Qhaifa Nur said...

akak yang pernah mengundi pun berdebar Lya...lain macam pulak rasanya...

pilihan telah kita buat...moga janji dikota...

ieda immi said...

alhamdulillah
selesai tugas kita kan ;)

:: Riri-Fatieha ::~ said...

sama la sis... 1st time juga mengundi di usia 27thn.. hehee

Deqla Manjew said...

lega bila dah sudah... keputusan pun dah tau kan.. alhamdulillah... ;)

lieyalatif said...

Alhamdulillah....dpt lya tunaikan kewajipan pada negara...hope lagi 5 tahun kite dipanjangkan usia tuk keluar mengundi lagi....amin

LiYa HaNiF :: said...

betul tu.. :)

mummy_ayu said...

tahun nie mengundi meriah sgt ..maybe sbb yg cat2 tu kot..
apa pun..rasa lega sbb dah jalankan tanggungjawab memilih & now..tanggunjawab kerajaan plak...

amirah said...

pengalaman berharga ni lya...tak tentu lagi kita dpt ngundi 5 thn lagi kan? akak x balik kg pulak..tak dpt ngundi.

kayyana said...

btul btul btul.. apepun diharapkan Malaysia masih dipegang oleh rakyat Melayu... itulah Malaysia..

Riedaffya ibrahim said...

betul kan..mase nak memangkah tu..nerves bukan main..sampai terketar nak pilih...huu

Rasp said...

tahniah sbb sudah menjalankan tanggungjawab!

Lya Colours said...

saya pon kali pertama mengundi

Haryati Faizal said...

betul tu lya...apapun kita harapkan yang terbaik pasni, semoga adalah perubahan...

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

haha klakar sama macam adik saya dia pun kompius nak tanda right ke pangkah...nasib baik dia tanyer dulu sebelum pergi memangkah...

Amanina Mads said...

terengganu kali nie byk bn menang kan.. apa pun dh selesai

Che Rosliza Che Mat said...

betul tue...tak kisah siapa yg menang...yg penting laksanakan amanah seorang pemerintah dengan jaya...

Cho Zila said...

kali pertama memang seronok ... alangkah gembiranya kita dapat melakukan sesuatu kepada negara..
semoga yang terpilih menunaikan tanggungjawab mereka.. kalau tak bertanggung jawab nanti diakhirat menjawabler kamu..

Nafira usof said...

selesai sudah tanggung jawab kita kan~
harap semua calon yg menang menjalankan tugas mereka dlm membela nasib rakyat~

el said...

betul tu janji ditepati bukan hehe

Kesuma Angsana said...

terima keputusan dgn redha kan !

eita said...

dungun pun pas yang menang jugak

mama lieyna said...

Itulah sesiapa pun pemimpin kita,janji dia dpt jalankan amanah rakyat dgn adil dn saksama...

Si Matatajam said...

Betoi tu Lya, walau sapa pun yang memerintah biarlah laksanakan tanggung jawab dengan jujur amanah dan telus... Laksanakan mengikut hukum Allah..

Rosmiza Ali said...

Memang agak nebes mengundi kali ni.. Maybe sebab sistem dia dah berubah.. Apa2 pun harap kerajaan baru yang memerintah kali ni bakal membawa Malaysia lebih maju ke hadapan.. Janji MESTI ditepati..

Cik Nur™ said...

mengundi dah selesai..
tapi kebah je belum lagi demamnya..
hihih

Ibuhani said...

Janji melayu islam yg menang oklh tu....... :)

nik ros said...

setuju sgt.sapa pun yg memerintah, tunaikan la janji2 tu kan.
skarang bukan masa untuk bercakap dah.skarang masa untuk berbakti pada rakyat yg dah memilih wakil masing2.

wan nurul hezrina abd halim said...

harap2 pemimpin sana sedia menggalas tanggunjawab memimpin dengan baik.insyaallah=)nurul tak ngundi sebab hubby alik kelantan ngundi sana.5thun lagi kena tukar awal2 pusat ngundi

Che Rosliza Che Mat said...

bilalah cr nak mengundi pulok kikiki

iietamalek said...

saya dah dua kali mengundi pun berdebar juga

9n0L4 said...

yeahhh. betul. tgk pade org nye. org itu wakil kite nnt. :)

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

dah selesai semua kan..yg menang tepatilah janji yg telah dibuat

deq's qienz said...

ingatkan dq je pestime mgundi..lya pon sama..apapon smuanya dah selesai..kputusan pon dah tahu,:)