Monday, June 17, 2013

Nasi Lalapan

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

via IG @lyafrina

 Hari ni saya nak share pasal salah satu makanan unik Malaysia berasal dari SARAWAK iaitu NASI LALAPAN. Sebenarnya hampir 2 tahun lepas kot saya teringin sangat nak makan Nasi Lalapan ni. Keinginan tu timbul hasil daripada mengugel la... Tapi memandangkan saya ni di TERENGGANU, jadi camner la nak makan. Takkan nak terbang ke Sarawak semata-mata nak makan nasi lalapan ni. Akhirnya, tuhan makbulkan keinginan saya ingin merasa nasi lalapan ni, dengan adanya sebuah kafe yang owner dia maybe dari Sarawak kot. Sebab kat sini memang ada jual masakan Sarawak & Kek Lapis Sarawak iaitu di Norisqa Kafe & Kek Lapis. Adala suatu hari tu, saya lunch dengan Fain kat sini & tengok ada menu nasi lalapan.. masa tu bersinar-sinar mata... Terus order. Saya difahamkan, ianya dipanggil Nasi Lalapan sebab ianya dihidangkan bersama dengan 8 jenis hidangan sampingan seperti ulaman. Saya teringin nak makan yang ikan keli, tapi xde.. ayam je ada.. Bagi saya ayam dia memang sedap.. Rasa ala-ala makan nasi ayam penyet pon ada. Tapi, disebabkan makan dengan kuah sup, jadi tak berapa laju. Maybe kalo makan dengan kari lagi best kot. Jadi orang-orang kemaman, tak perlu pergi jauh-jauh lagi kalo nak kek lapis sarawak.. leh je ke kafe ni.

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

55 comments:

Lya Colours said...

saya pon tak pernah makan nasi ni

lia said...

akak x pernah dgr pasal nasi lelapan ni he3

CtAyue said...

wah nampak cm sedap..ayu suka kalau nasi mkn ade ulam byk..oo belum sempat singgah lg cafe tu.

syawalsimpsons said...

nampak sedap nasi ni

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

oo...first time dengar nasi lalapan :)

Jue a.k.a Ibu 2F said...

first time dengan "nasi lalapan"

Khai♥Rin : anies said...

ada branch kt KL x? ;-)

Nafira usof said...

telan air liur jer tengok nasi tu.. hehehe

mamaRIFQY said...

mmg 1st time dengar nasi lalapan ni..pelikk kan??

Maria Firdz said...

owh.. mkanan sarawak.. 1st time dengar... :)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam iya,ooooo gitu la nama nasi lalapan tu diambil ya.K.atie firstime dgr nama unik ni....

mama aryan said...

alhamdulillah..dapat juga makan ye

are_lin@yu said...

first time dgr nma nasi ni..hehe..nmpk sdap kan.tp ayu xpnh rsa gl.huhu

Qhaifa Nur said...

unik juga nasi lalapan ni Lya..

Kakzakie said...

Kalau bahasa jawa lalapan itu adalah ulaman. Jadi itulah dia ambil sempena nama nasi yg dimakan dgn ulam yg banyak.. kakak suka ni

Syima ~Mama Kyra~ said...

1st time dgr..mesti sedap..klu bcuti ke tganu bole la sggh cni :)

Ema Johari said...

oh, itulah nasi lalapan nya

LydSunshine said...

Ooo... asal sarawak ke nasik ni. Saya ingatkan dari Sabah. Sbb adik ipar dok sabah. Kat sana pun femes dgn nasi lalapan. Tapi tak kisah la asal mana pun. Produk malaysia gak kan.

Deq's Qienz said...

compom dq xprnh makan..jauhh nun sarawak mari..hehee

wawa syaida said...

Nasi Lalapan....1st time dengar...macam wawa la...orang penang...tapi nasik kerabu tetap no. 1 :)

Deqla Manjew said...

nasi lalapan..? 1st time dgr ni.. kalo sedap boleh la try nnti.. ;)

Salina@IbuAqil said...

Macam menarik jer Lya..
Tambah tgh lapor2 ni..
Adoiiii!! Pedih hulu hati nengok ayam tu.. :D
Lya, TC yer..

mama_umar_maryam said...

ohh.baru tau lya..mayb blh cr nnt :)

Rosmiza Ali said...

Nanti kalau berkesempatan boleh la gi cari restoran ni.. Sedap pulok tengok gambor.. =)

ismaliana sulaiman said...

1st time akak dgr ttg nasi lelapan ni lya... ada peluang nnti nak juga mencuba..

Masya said...

kira macam nasi ulam lah ni yer..

nuha ahmad said...

alhamdulillah ada rezeki akak :)

ct rahani said...

penah makan masa gi sarawak.. sedap.. sy suka.. :)

diana said...

saya lak kalau makan nasik dengan ala2 kari ni jadi slow..kalau dengan sup laju je.....kalau menu ni ada pedas2 sikit sesuai sangt la dengan tekak saya nih..heheh

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

tak penah makan...ni yang ak kena carik gak ni...

Yumida Huda said...

nasi lalapan memang sedap..coz disertakan ulam
klo kat miri..lagi besar ayam dia
sedapnyeee

m.u.l.a.n said...

waahh... tak pernah rasa nasi lalapan ni.. kena try nanti..

Ina Haireina said...

first time dengar ni.. nampak sedap.. boleh la try.. tapi mesti susah nak carik ni.. hehehe..

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam lya..
huhu..mula2 bca nma menu tu,agak pelik..
rupanya hidangan sarawak..
hehe..paham dah kenapa nama dia lalapan..

:)

Cik Nur™ said...

Nasi Lalapan, pertama kali dengar..

Chic Na said...

senang la pasni takyah fly ke sarawak. huhu..

aReLaN said...

kat mana la nak cari nasi lalapan ni kat nogoghi sombilan ni eh???hoho

::NureeN:: said...

nmpk pon dah sedap.. nureen pon x pernah mkn, ni 1st time dgr

NinaAz said...

ooo. patutlaa lelapann. ada 8 hidangan rupanya. hehe

Izan Ishak said...

menariknya nasi lalapan ni. pernah tgk kat tv aje. izan pun jenis yg suka mencuba. tapi kalau ajak en suami dia kureng sikit bab2 makanan yg tak pernah dicuba ni...

Sidratul Muntaha said...

ms pregnantkan aqil dulu
ngidam mkn buah bambangan
even ade sil yg asal serawak pun susah ati sbb buah tu bermusim saje
tpi dah Allah nk bgi rezeki tu ke anak
ade la kwn 1 batch ms belajo kat northrop turn kl dari sabah
bwk la 3 ke 4 bijik
siap sesat2 kat jln ampang tu
smpai kena mrh2 dek laki
tpi last2 dpt mkn
uhuh...
mmg ratah sorang2
tak lawa org umah pun
hihihih

AdaM Hawa said...

rasanya.. hehehe.. sy x pernah dgr.. ulam2 byk ea.. best gak kalau dapat cuba..

Kesuma Angsana said...

tq share yer, baru tau ni !

Miszyuyu said...

hai jom join contest saya.. http://yuyukstandalone.blogspot.com/2013/06/contest-mereka-tagline-jelitawanis.html

Miszyuyu said...

hai jom join contest saya.. http://yuyukstandalone.blogspot.com/2013/06/contest-mereka-tagline-jelitawanis.html

el said...

nasi lalapan 1st time dgr
tgk pun cam sedap terliur woii haha

Solehah Shamsuddin said...

Perak ada x agak2nya?hehe eh, solehah nmpk pic solehah dlm pic atas ni.haha beselah. solehah ske like pic IG org :)

Amanina Mads said...

nampak sedap..hehe
lama xmakan kek lapis.

ieda immi said...

waa sedap2 ..
lya rajin xplore makanan nie ... akak suke juga tapi x der geng .. hubby jenis x suka sangat makan luar .. jadi memasak dah memang rutin akak ..

sesekali dia ikut juga , ada waktu2nya .. seronok kalau jadi macam fain , selalu ada kan ;)

Fifi Nadhrah said...

sedap nasi lalapan ni.. ala2 ayam penyet kan..

Rai Ourkizuna said...

laparrr.. hahahaha

Fiza Rahman said...

Nampak sedap.

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Lily tak pernah mkn nasi lalapan ni..tapi kalau nasi lalap tu pernah makan kat sabah..ntahlah sama ke tak ni..tapi tengok gambar ni macam sama..nama pun lebih kurang sama jer kan...

Yana Libra said...

macam ayam penyet rupenye~~

9n0L4 said...

wahhh. boleh la gi silau silau lps ni. hehehe.