Tuesday, July 2, 2013

D.I.Y : Topi Hari Jadi

Assalamualaikum & Salam Sejahtera 

Do It Yourself !

Dulu saya pernah janji nak up cara buat sendiri topi untuk majlis hari lahir . So, inilah topi hari lahir yang saya buat sendiri masa celebrate birthday asya yang ke-4 pada November 2012. Memang cukup mudah & simple. 

Kertas manila
Saya just gunakan kertas manila. Selain tu boleh gunakan kertas keras, lagi cantik topi terbentuk. Saya beli kat kedai ekonomi. So, 3 keping kertas manila ni just RM2.00


Lukis lakaran pada kertas manila seperti diatas. Agak-agak je nak saiz besar mana. Kalo buat bentuk tigasegi terus pon boleh. Sekeping kertas manila ni , saya boleh buat 4pcs topi.


Selepas dah siap lakaran, potong topi ikut lakaran tadi


Kemudian cantumkan. Saya just stapler je.. Kira kerja senang..
Hehehe


Kalo nak cantik, leh je beli kertas pembalut hadiah kartun.Maybe leh beli kertas pembalut hadiah tu ikut tema yang anak suka. Kemudian potong je kertas pembalut tu ikut bentuk topi yang dipotong tadi & tampal atas kertas manila yang dipotong tadi. Lekat sebelum cantumkan. Tapi, disebabkan masa terhad... dalam masa beberapa jam je ada masa... so saya just edit pic asya kat PAINT. Main crop situ..crop sini & edit kat Power Point & print out. 


Pic asya tadi, saya just tampalkan kat topi ni.. Tapi still nampak kosong & takberseri kan...


Tiba-tiba, datang idea spontan nak ceriakan topi asya.. Just menggunakan lebihan notepad colourful yang saya gunakan sebelum ni untuk buat BANNER BIRTHDAY & GOODIES PACK . Saya just potong panjang-panjang. Notepad yang saya belikan ni harganya RM2.50. Tapi leh gunakan untuk buat 3 benda time hari jadi asya iaitu, BANNER, GOODIES & TOPI ni. Sangat-sangat berbaloi kan. Selain tu kalo gunakan kertas A4 kaler pon boleh.. tapi rasa membazir.. Baik beli note pad camni je.


Kertas notepad yan dipotong panjang-panjang tadi saya lipatkan & gunting panjang-panjang . Bila dibuka lipatan ni, jadilah bulu-bulu camni.


Notepad yang siap dipotong tadi saya just tampalkan sekeliling topi & letakkan diatas..
Just tambah riben dibahagian tepi untuk diikat bila topi dipakai (seperti pic atas sekali).



Dah siap topi birthday untuk asya dari hasil tangan mama asya. 
Inilah hasilnya, hanya bermodalkan RM2 untuk beli kertas manila .
Tetap nampak cantik & berserikan. Lagi-lagi kita yang buatkan sendiri.

Kenangan asya bersama Eril ketika menyambut ulangtahun kelahiran yang ke-4.
Kos yang saya keluarkan untuk membuat sendiri TOPI, BANNER & GOODIES hanya dalam linkungan harga RM8-RM15.

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

57 comments:

Nad MamaZN said...

Lya,
Lakaran tu bentuk apa ya?
Bulat @ segitiga?

syawalsimpsons said...

jimat mudah senang N cantik...pandai la lya

norhidana miswan said...

comeinyer, kretif betul mama asya nih, kene ingat ntry nih lenkali bt rujukan kot2 nk bt sndiri

mama ila said...

puas hati kann..hasil kerja tangan sendiri =)

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

wahhh...kreatif sgt ...cute :)

Tina Othman said...

Bestnya, kreatif lya, jimat pun jimat sb biasa budak pakai buang je benda mcm ni

inazamri said...

sgt kreatif.buat sndiri lebih jimatkan.ni kalau beli topi siap maunya dlm rm3 ke rm4 satu yg biasa2 je

el said...

tu print gamba asya lawo
print kat rumah ke lya

Myra Jay said...

Kalau rajin + kreatif, memang cantik ;)

ieda said...

cantik la.puas hati kan kalau blh buat sendiri.rasa berbaloi2 :)

Suhaila Zahari said...

Ala..comelnye topi dia.. ;)

Ema Johari said...

puas hati buat sendiri....dan yg utama menjimatkan

Rasp said...

memang jimatkan sis bila buat sendiri...
and kita pun rasa puashati...
asya pasti lagi suka...
sbb mamanya rajin buatkan....

Deqla Manjew said...

kreatif lya ni.. cantik.. pndai pulak tu idea dtg spontan... sebnrnya kan, kalo ada pic asya je pun, tetap nmpk berseri... ;)

nuha ahmad said...

comel nya topi tu kak. saya rasa macam nak satu je tau :)

:: Cik Viva :: said...

kreatifnya siap sempat buat sendiri lagi..

Mila@Rimbun said...

jimat betul tuh...

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

kratip lieya ...cantik...eh rupanyer asya ni sama umur ngan sara...boleh geng ni nanti...

Imah Dinor said...

cantik la...kratif la lya ni...

Mama Adam said...

cantik!!!! jangan buang... kan ada gambar. sayang!

Khai♥Rin : anies said...

kreatif nyer mama sya ni..nk tempah bleh? ;-)

Zana Nordin said...

gud job mama
kreatif..
yelah....if nak beli pun kadang2 rasa membazir...sekejap jer anak2 layan..lps tu ngah ke mana ntah..
DIY nie boleh jimatkan cost

zety said...

mmg teringin nk diy mase bday bdk2 ni..tapii..last2 xde mase..huwaaa

diana said...

puas hati kalau buat sendiri..kan??

mamashikin said...

rajin dan kreatif lya...klu sy malas nk buat ..haha..

Chekgu Azrine said...

Kena kreatip dan RAJIN kot..hahaha..tak rajjn mcm akak.payah jgk nak DIY..hehe

Kesuma Angsana said...

wah mmg kreatif sungguh ni !

Mak Long a.k.a Kunang-kunang said...

Untuk asya dapat mama yang kreatif.

mama lieyna said...

Thanks for sharing lya, teringin jugak nk buat nnti :-)

Norlizayati Othman said...

Rajin sungguh Lya. Jimat byk dh ni

Amanina Mads said...

comelnya topi tu..pandai lea buat, jimat duit :)

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam Lya..

kreatifnye mama asya ni..
mmg cantik lya buat..
thanks for sharing lya..
sungguh la klo cma perlukan mood yg betui2 ade nk DIY topi mcm ni :)

Cik Nur™ said...

yg penting dibuat dari hasil tangan ibu tersayang.... :)

Puan Kutu said...

mama pandai berkreatif untunglah asya..dh beso nti mesti dia snyum n bangga tgok pic topi diy mama

Riedaffya ibrahim said...

sangat comei dan kreatif lya..

::NureeN:: said...

rajinnyerr lya, kretif plak tue...
nureen x pernah buat sndrik, beli jer yg siap kat kedai hehe

Nafira usof said...

cantek~ kreatif Lya~
buat sendirik jer..
lepas nih boleh cuba buat jugak..:)

AdaM Hawa said...

mama asya mmg rajin.. sangat rajin.. kreatif..

AnneRaini said...

buat sendiri lagi puas hatikan..

are_lin@yu said...

comelnya kreatif lya ;-)

ummiross said...

waa menariknya Lya, kreatif..!, cantik hasilnya.

Haryati Faizal said...

mang kreatif....

Rosmiza Ali said...

Kreatif la Lya ni.. Kalau kite tak terpikir pun nak buat sendiri macam ni.. Btw, thanks bagi idea.. Nanti dah ada anak leh la buat utk anak.. =)

aReLaN said...

hohoho...bagus la tu.jimat sket duit. :P

ct rahani said...

rajin dan kreatif la lya.. kagum okeh.. mmg cantik topi asya tuh.. :)

- AZIE - said...

kreatif lya...kagum btl dgn ibu2 kreatif nie

Fifi Nadhrah said...

kreatifnye.. ni yang fifi tak sabar nak sambut birthday ufairah..

Umi Naemah said...

Wow ini sudah bagus lya...buat sendiri leh wat design yg kiter nak kan....kreatif lya ni...

Dayana Bahar said...

bagus2.. pnjimatan tu

lelamaisara said...

ritu kan mase harijadi alesya sya nak buat topi tapi buruk je jadinye terus tak jadi..tak kreatif macam lya....cantik topi tu...:)

nik ros said...

comel.kreatif btol lya ni.kalau nik mmg beli jea la yg tahu..haha

Teena Tna said...

Wah, kreatifnya! Comel pun comel...

Yana Libra said...

cantik..kreatif~~~ :)

9n0L4 said...

boleh buat bisnes ni lya. hehe. org skrg tak rajin mcm lya. :)

kayyana said...

rajinye mama die ni.. hehehe...

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Kreatip & cantik..lagi puashati dapat sediakan hasil tangan sendiri untuk anak tersayang...Rhanx for sharing Lya...

Chic Na said...

rajinnya lya.. penat jgk tu nk menggunting2..