Tuesday, July 30, 2013

Persiapan Aidilfitri 2013

Assalamualaikum & Salam Sejahtera 

Salam Ramadhan semua ! Aihhh, lama sungguh tak jengguk sini.. Memang tak sentuh langsung laptop. Rasanya teruk gak terkena simptom kemalasan ni.. Sepanjang Ramadhan ni, ni adalah entri ke-2 saya kalo tak silap.. Sedar tak sedar dah hampir ke penghujung Ramadhan kita ni ye.. Next week dah raya. Sebut pasal persiapan raya, rasanya dah hampir 97% kot beres.. Biasala saya sejak ada anak ni keutamaan mesti la untuk anak. Ye la, sama macam kita masa kecik dulu, eksited sangat nak serba baru. Perbelanjaan untuk raya ni mestilah ada perancangan betul-betul, kalo tak memang boleh terlari budget. Seperti biasa, saya ada main "kutu" kat ofis.. Dan turn saya selalu ambik bulan kita akan berpuasa. Persiapan saya yang utama mestilah untuk pakai sedondon di hari pertama. Bak kata papa asya, "kalo xboh pakai sama, gi raya sorang r". Plop doh..

Persiapan Pakaian Sedondon 
Untuk Raya Pertama
Masih dalam proses touch-up..
aihhhh nyeksaaa

Asya & peplum

Warna tema untuk tahun ni ialah.... jeng...jen...jeng.. tunggu la ye ;-) . Semuanya tempah, termasuk baju melayu Fain. Yang lucunya, kerana nak beli kain sedondon ni, sampai 3x beli kain untuk saya tapi tersilap jugak. Last2 baru dapat yang sama kaler dengan Fain & Asya. Paling eksited nak tenggok asya berpeplum di pagi raya.. Untuk saya, saya sediakan 5pasang baju kurung/kurung moden. Sepasang tu just beli yang ready made, selebihnya semua tempah. Kain tu sebenarnya yang memang dah sedia ada..terus tempah & fwd ke raya.. Lagi pon buat banyak-banyak ni untuk pakai time kerja jugak.

Baju Kasual

Testing..testing.. tapi baju Pink minnie mouse tu tak beli pon coz baju tu cam kembang sket..
ambik yang design lain.. Papa+mama pon sibuk nak bercolour block.


As usual, persiapan lebih kepada asya la.. Tahun ni memang saya tak belikan dress untuk asya. Tahun ni memang ramai sungguh yang beli selua ber-colour block kan..  Saya beli 3 helai seluar be-colour & sehelai jeans. T-shirt just beli 2 helai.. yang 2 helai lagi kaler biru+hitam tu saya dah beli sejak 2 tahun lepas.. Punyala lama simpan sebab baju tu big cutting.. Test2 dah boleh pakai walaupon besar sikit. Lagi 2 tu baju blouse jeans. Baju kasual untuk papa asya lak just 2 helai + seluar 2 helai. Cukup la tu. Untuk saya memang saya tak beli.. 

Kasut Raya



Untuk asya memang saya sediakan 2 pasang, sebab kasut dia yang ada sekarang dah hancus.. Saya sediakan 2 pasang sebab untuk dikesuaikan dengan peplum + baju ala-ala gegirl sket & sepasang lagi untuk ala-ala brutal.. ecehhhh... Untuk saya, rasanya macam tak beli. Sebab kasut yang saya beli 2 pasang untuk raya 2011 & 2012 tu saya pakai sekali je time raya dulu. Jadi malas la nak membazir sangat. Tu la...beli sangat "high heel" . Tinggal kasut untuk papa asya je la.. Kalo sempat beli..kalo tak sempat tak beli.. Ok je..

Pic 15 Ramadhan.. 
Masa ni ada majlis berbuka kat ofis

Rasanya dah hampir semua complete.. Just saya nak beli tudung untuk match dengan baju saya ,  butang baju melayu & kasut Fain. Tu je rasanya, lain dah ok.. 
Cukuplah besederhana..

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

50 comments:

Cik Nur™ said...

wahhh...hampir lengkap dah tu....bestnyaa.

nur belum siap apapun lagi..percaya tak..huhu.

mmg tahun ni malas lebih dari rajin..hehehe..

comeilah asya berpeplum..

Rosmiza Ali said...

Bagus ar Fain, layan jer kan nak shoping raye ni. Siap ssungguh lagi nak bersedondon ari raye pertama. Laki ambe puah pujuk. Banyok lah ceramoh dia kalau nak ajok pakai sedondon. katanye membazir jer beli baju melayu, bukannya pakai sokmo pom. Baik beli tshirt nge jeans. Pulok tu takdok kaler lain, itam kelabu itam kelabu pah ceroh. Takkan la nok gi semayang raye pakai jeans nge tshirt dop? Tensen sokmo kalau shoping nge dia. Serba serbi dok kenan. Stress!T_T

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam LYA..

hihi..alhamdulillah,,seronok baca kisah persiapan raya rakan2 blog...cantik pepul asya...ape agaknye tema tahun ni..? merah kot? hihih.. :)

Che Rosliza Che Mat said...

banyaknya baju raya lya....5 pasang...kita cuma 2 helai jer hihihi

Deqla Manjew said...

wahhh asya berpeplum ye.. cantik.. memula ingatkan tema hitam.. rupanya lya yg hitamkan gmbr..haha..

norhidana miswan said...

rajin lya jht lace sndiri... lawo betul anak dara berpeplum tuh... bile dh ada anak nih time raya mmg lebihkan dia je kan, mak pak yg biasa2 je...

Siti Asiah said...

Asiah pu dh setel dah tang persiapan raya. just beli kuih raya jerk...sweetye asya berpeplum...:)

syawalsimpsons said...

alhamdulillah sue pon dah settle...tinggal nak balik kampong je..yahoo

Jue a.k.a Ibu 2F said...

tak sabar nak tengok gambar hari raya pertama lya..sedondon bersama

Riedaffya ibrahim said...

bercolour block yer baju asya kan...x sabar nak tgk pic dia melaram nanti...sy pon sederhana gak lya...tgh nak pakai duit,,,huhu

.:fyzz:. said...

amboi lama tak updated blog kan..:)..sama la ngan fyzz baru ja sempat nk update.meriahnya persiapan raya ..sya pulak..kena double triple dis year..ngan anak2 dh 3 ..byk kena prepare..so far masih lam progress..

Masya said...

oklah tu semuanya dah hampir siap, sy kasut amir x sempat pg beli lg...

Khai♥Rin : anies said...

ni mama asya yg terlebih excited nk raya ;-)... err kuih raya cm ne plak? ngeh ngeh ngeh

Eyriqazz said...

Cantik peplum tu...beli kat mana?

Fazleyatul Aini said...

comelnya peplum asya

inazamri said...

comel tengok asya pakai peplum tu.dah ada kaler nnt lg la ceria gmbar raya ni.

Qhaifa Nur said...

time ni dok fikir nak raya kan asya..seronoknya asya thn ni semua serba baru...

kak nur pun ala kadar saja Lya...

eima said...

wahhh bj raya cantek persiapan pun dah byk yg setel ni ...

el said...

sm lah el ritu beli kasut highheel gedabak pakai sekali sekala je tp naluri nak beli kasut baru ada..nak beli hat flat punya..sbb kasut2 el dulu dah hncus..byk lagi xbeli haha

AdaM Hawa said...

apa-apa pun.. anak di dahulukan.. mama ngan papa.. kemudian.. :)

icE said...

cute bloggie!!
jemputlah follow blog saya
Mak In Progress

amirah said...

amboi, comel baju asya ye. peplum lagi tu. baju kami tempah pun belum siap. selalu camtu. nanti barula malam raya nak carik tudung la, kasut la..ermm

Lynda Che Lah said...

Seronok raya ni anak-anak kan Lya..Lynda pun x buat apa sgt..kebanyakan persiapan dah setel..biasa je raya tahun ni..x amik cuti pun..

umi alya said...

cantiknya asya berpeplum..

::NureeN:: said...

byknyerr t-shirt asya.. meriah sgt
kami ala kadar je, masih mencari, semlm baru beli baju ellesya, baju nureen beli ahad lepas, tinggal baju daddy & emir je belum..
x sempat la nk g cari huhuu

nea lopah said...

seronok nya asya..bnyk baju raya. Lama tak singgah sini =)

QA's ~ mamapapa said...

alhamdulillah...comelll asya berpeplum..suspend plakkan brteka2 nak pkai kaler ape tu :))

Kesuma Angsana said...

dah siap semuanyer persiapan raya !

ieda immi said...

amboi2 sempat layie posing2 dlm ilik salin ekeke ..

alhamdulillah smua siap ..
akak simple2 shja ;)

Ibu Lala said...

bersederhana tu la yg paling baik. sama la kite.

amboi asya pun nak peplum jugak ek. pose tak nih..

mama leen said...

comel2 baju asya... sama la dengan akak.. tak beli langsung skirt kat ranea.. beli legging jek.. :)

Nafira usof said...

sama cam zura.. lebihkan persiapan anak2.. mama papa ala kadar jer. janji anak happy~

Sura Mohd said...

cantiknya peplum Asya..:)suka tengok anak dara kecik ni bergaya..

MrS. F!zA said...

wahhh yg butang balut tu baju lya ke baju melayu husband lya?

Yana Libra said...

wah..banyaknye baju raya akak ngan asya..huhu..comel baju peplum asya~ :)

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam Lya..

hihi.meriahnye...
hmm..tak pasti cma dah komen ke belum entri ni.. klu double comment maaf la yee.. :p..

seronok tgk persiapan raya lya..
cma belum comlpete lg..

Imah Dinor said...

byk nya baju raya...mmg suka kn sedondon d pg raya....

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Lya,seronoknya semua dah siap ya...anak pompuan ngan k.atie dah siap,bj melayu HB & anak llaki pon dah siap cuma nk beli seluar & T'Shirt HB & anak llaki jer blm lg.

Ena said...

salam lya..

seronok la kan dah hampir completed.. ena baju bajan jalan2 anak2 x beli lagi.. baju kurung je ada tu pun x siap lagi.. kasut masut pun belum beli.. mood kelaut tgk org ramai sangat..

mama lieyna said...

Waah dh hampir lengkap tu...bestnye nak raya..tp eina ni no mood la, husband kerja dihari rya kedua..huhu..

Kenan jugak seluar kaler block tp husbnd tak bape suka utk anak boy dia..huu..

Acik Erna said...

comel nanti asya ber peplum..
acik belum beli apa2 lagi untuk hero acik tu..dok asrama tak balik..minggu ni baru balik..harap ada la saiz lagi untuk dia

lelamaisara said...

Wah banyak gak baju untuk asya...:) Sya banyak lagi tak beli...huhuuu

Cho Zila said...

bolehler kita raya.. dah hamper lengkappuntu... akakpun ada kurang sana sinijer.. tapi tak belipun takper..
syiokjer tengok gambar yang terakhirtu..

Pykaa Pdott said...

Sama la kita sis . Duk cri tdong je lg nak match dgn baju .

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

asha berpeplum gitu.... sama ngan sara dia nangis nak baju tu sebabnyer warna pink...
tapi baju sedondon kiteorag baju kurung jer....
baju raya untuk jalan2 belum sopink lagik...huhu

Haryati Faizal said...

alhamdulillah...hampir settle semuanya... bley raya la pasni hihi

are_lin@yu said...

meriah rya asya thun ni.hehe

Khai♥Rin : anies said...

uiii sakan beraya thn ni ye asya...

AnneRaini said...

lengkap dah tu..sypun tgl nak beli brooch jer...dan kemas umah..hehe

9n0L4 said...

sakan asya beraye. thn dpn boleh la tempah dgn lya, baju raye satuuuu. :)