Thursday, July 18, 2013

Resepi Asam Pedas Ayam

Assalamualaikum & Salam Sejahtera 


Salam Ramadhan semua!! Baru sempat menjengguk kan diri kat sini. Lateni sibuk benar.. ntah apa yang disibukkan tu.. Tapi masa 24jam tu tak pernah cukup.. Biasalah rutin seorang mama+isteri yang bekerja. Lagi2 sibuk wak preparation untuk audit nanti. Apa-apa pun saya mohon ampun maaf sebab agak lambat bw sekarang ni. Nak update blog pon tercari-cari masa.. Sape kata tak rindu?? Tapi urusan family+kerja lebih penting.. so itulah yang harus diutamakan dulu. Okey, hari ni nak share resepi Asam Pedas Ayam.. Sebab haritu saya ada up kat instagram pasal menu ni. Jadi ramai lak yang tanya resepi & ada yang tak biasa dengar sebab kebiasaannya orang masak asam pedas ikan je. Menu ni memang febret saya sejak berzaman.. lagi sedap dari asam pedas ikan.. Dan menu ni jadi febret Fain jugak, sebab selalu masakkan untuk dia.. Sebelum tu saya mohon maaf sebab publish pic makanan ni. Saya pasti semua pembaca blog saya kuat imannya.. Insyallah.. Niat saya hanya sekadar untuk berkongsi resepi saje.. 

Think +ve okey ;-)




Bahan-bahan :
Ayam Mentah - Mengikut keperluan
Daun Kesum
Air Asam Jawa
Air Putih
Cili Boh
Bawang Merah 
Bawang Putih
Kunyit Hidup
Lada Hitam - Blander/tumbuk

Cara-Caranya :-
1. Blander bawang merah, bawang putih & kunyit hidup
2. Blander/tumbuk lada hitam
3. Panaskan minyak
4. Tumiskan bawang merah, bawang putih, kunyit hidup dan cili boh sampai naik bau & naik minyak
5. Masukkan lada hitam y di blander + garam+serbuk perasa+sedikit gula & tumis lagi.
6. Masukkan ayam mentah yang siap dipotong & golek-golekkan dalam bahan tumis tadi.
7. Masukkan sedikit air asam jawa + air putih.(kuah kalo pekat2 lagi super)
8. Masukkan sedikit daun kesum (yang selebihnya masuk setelah masak) . Dan test2 la rasa kuah tu.. kalo x ckp masam, tamah lg sikit air asam jawa smpai rasa tu ok.
9. Last , smpai dah yakin masak... bolehla angkat.



Taaaraaaa.... asam pedas ayam versi saya..

Nak lagi best, saya suka tabur sedikit daun kesum y fresh selepas masak.. 
Selamat Berbuka uolss!

Sekian....

Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

51 comments:

D Yatie said...

Sedap nyerrr... akan cuba d try in d future. Hehehe

umi alya said...

boleh cuba ni..

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

Oo memang letak lade itam yer..boleh la try ni..biasa makan asam pedas ikan jer...

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam LYA..

hihi..samelah..dan x dan je nk BW ni.. :)

wah...asam pedas ayam! tenkiu..cma kopi resepi dulu yer..

nnti nk buat! :)

Khai♥Rin : anies said...

Lya, bak semangkuk :-)

Aisy Nasiha said...

Boleh cuba ni..suami akak cukup suka asam pedas dan ayam...

Chic Na said...

nampak menarik je.. cikna copy resepi ye.. time kaceh lya.. ;)

Rosmiza Ali said...

Mieza pun suka masak ayam masak asam pedas ni.. ^_^

Norlizayati Othman said...

Inah dia ayam asam pedas. Mesti google blk nanti bila tringin bbuat

Cik Nur™ said...

mmg terliur nampaknya yea.. :)

ismaliana sulaiman said...

menu akak hari ni pun asam pedas lya.. wajib masak asam pedas setiap minggu.. :) penah juga masak asam pedas ikan ni mmg best! sesekali tukar selera kan..asyik ikan je masam pedas...

Deq's Qienz said...

wahhh bley try nt..thanx tau..

psttt lya jum join 1st cntest kt blog dq ;)

Puan Awin said...

lum pernah try ayam masak asam pedas tp cam nampak menarik ;)

IeRA said...

sedapnya...

Fifi Nadhrah said...

sedapnye.. teringat arwah mama.. arwah mama selalu buat asam pedas ayam.. ummi fifi pulak tak pandai buat.. pandai buat asam pedas ikan je..

amirah said...

nampak sedap. mesti sedap jugak ni...tak pernah cuba asam pedas ayam. selalunya ikan je

SangRatoo said...

wahh..nampak menyelerakan..hihih..nanti kene cuba resepi Lya ni..thanks for sharing Lya :)

el said...

fuh menarik ni
xnah lg buat asam pedam berasaskan ayam..leh torai ni :)

Ema Johari said...

like asam pedas...tp lebih kepada asam pedas ikan

Deqla Manjew said...

menarik nih.. x penah lagi buat ayam masak asam pedas.. thnks sharing dear.. ;)

Nafira usof said...

sedapnyeeeeeee...
selalu zura makan yg ikan pari punye..
kalo ayam belom pernah try lagi..:)

:: Cik Viva :: said...

selalu makan asam pedas ikan je, ayam tak pernah lagi tapi selalu nampak org jual..

Masha Meisters said...

sodap tu....jarang masak ayam asam pedas...biasa ikan je buat asam pedas...hehe

Tina Othman said...

Slurrrppp sedapnya loya, asam pedas peberet sepanjang masa ni

me.liyana said...

sedapnyee..2 ari lepas buat asam pedas ikan..tp mkn sensorang husband tak suka..huhu..

eda_ej said...

teliurnye tengok asam pedas ni.. serius nih.. memang menggoda imannnn...

jaakechik said...

ermmm sedapnya lya... tapi jaa x penah lagi buat asam pedas ayam. selalunya ikan aje. pasni boleh la try jugakk..hihi...

Haryati Faizal said...

selalu buat tuk ikan je, jarang pulak buat ayam masak asam pedas... sedap jugak ye...

ANIM said...

Orang kata, guna daging lagi sedap..tak taule, kak belum pernah buat, heee

Riedaffya ibrahim said...

tengok pon da terliur..

Solehah Shamsuddin said...

Wah sedapnya. Tersentap tengok lauk ni,nampak sgt menyelerakan. Nasib baca entri ni dah berbuka. Hehe :)

eima said...

wahhhh nampak best nanti ai try

.:fyzz:. said...

tak pernah try lagi ayam masak asam pedas..tp look so delicious...

::NureeN:: said...

menarik...
dh 2 hari berbuka dan bersahur kami x mkn nasi
tak selera plak..
tgk menu ni boleh la cuba

AnneRaini said...

busy rupanyer...takpelah.

wan nurul hezrina abd halim said...

SELALU ASAM PEDAS BUAT IKAN JER AYAM BELUM PERNAH BUAT LAGI,....ngee

ummiross said...

Asam pedas memang sedap, berselera makan nasi kalau dapat asam pedas ni.

sal ya said...

pernah try masak asam pedas ayam kampung. tapi family saya la pelik sbb tak pernah makan.

LydSunshine said...

Macam sama je resepi dgn asam pedas ikan kan? Saya tak penah buat ni. Boleh ah try. Ciliboh tu tukar dgn cili kering blended bleh kan?

ct rahani said...

sedapnya lya.. daku klu malas pikir nak masak apa asam pedas la jd pilihan.. cepat n mudah disediakan.. lg pun feveret en suami.. tu yg rajin masak asam pedas.. hehe..

@lfidah @dim said...

wah menarik tertarik terliur..boleh cuba jugak ni..

intanfirdaus247 said...

Salam Ramadhan Lya…wah sedapnya..boleh ler cuba resipi Lya nanti… hehehe

ummiross said...

Waa sedapnya, merah menyala, mengancam selera, ummi pun suka lauk asam pedas ni lya..

zety said...

resepi yg sama dgn asam pedas ikan kan? cume tuka dgn ayam ye..ok, tq share resepi!

nik ros said...

thanks untuk resepi ni. blh cuba nnt.nampak menyelerakan

Huda Ahsin 2 said...

Masak asam pedas letak isi apa pun Insyaa Allah sedap Lya. Mengancam!

Mrs Velentine said...

nyum2 sedapnya

Che Rosliza Che Mat said...

sedapnya...

QA's ~ mamapapa said...

mmg sedap kan ayam msk asam :))

Kesuma Angsana said...

sedap kan resepi ni !

9n0L4 said...

napok sedak lya. sempoi je resepi. :)