Monday, July 8, 2013

Resepi : Maggi Ketam

Assalamualaikum & Salam Sejahtera 

Homemade maggi ketam

Hampir seminggu kot tak jenguk blog ni.. Sebab bz menyelesaikan beberapa perkara.. Kebetulan lak, sekarang sibuk nak internal audit, bertambahlah sibuk prepare doc.. Beberapa hari lagi kita nak sambut puasa Ramadhan, so saya ambik kesempatan ni untuk mengucapkan selamat menjalani ibadah puasa buat yang beragama islam. Saya ambik peluang ni untuk share resepi maggi ketam yang sempat saya buat last week. Manatau kot2 nak cuba cari kelainan... Kat sini memang femes dengan Maggi Ketam, sampaikan harga cecah RM25keatas semangkuk.

Resepi  Maggi Ketam Cara Saya


Bahan-Bahan :-

  • Ketam
  • Maggi Kari + Perencahnya
  • Sedikit serbuk kari ( mengikut kemahuan)
  • Daun Kari
  • Santan ( sikit je.. kalo tak nak pon xpe)
  • Bawang merah, Bawang Putih & Halia yang dicincang
  • Telur ayam
Cara-Cara:-
  1. Tumiskan bawang merah, bawang putih & halia 
  2. Bila dah agak-agak nak garing masukkan daun kari
  3. Masukkan perencah KARI MAGGI. Kalo nak kawww leh tambah sikit je serbuk kari.
  4. Tumis sehingga pecah minyak
  5. Selepas itu masukkan ketam & gaulkan
  6. Masukkan santan + air + perasa
  7. Bila dah agak mendidih leh masukkan telur
  8. Masukkan mee maggi + sayur 
  9. Sedia untuk dihidangkan

Yummm.. marvelesssss... 
Nak lagi sedap leh perahkan sedikit limau lipis sebelum makan.
Tiba-tiba terasa nak wak bisnes maggi ketam... hehe mau tak untung kalo semangkuk RM25..
Ke guane?

pssttt :-- mintak maaf ye kawan2.. x smpat BW lg.. Ni baru buka blog..
 terus up resepi ni dulu..

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

47 comments:

Aisy Nasiha said...

Wah...bGi diskaunla sikit utk kawan blogger, apa macam? Hahaha...sedapnya

syawalsimpsons said...

boleh try kat umah ni

Aine Ainun said...

1st time tgk maggi ketam mmg dari blog lya pun...tap sampai skrg xdpt makn..huhu

Siti Asiah said...

sedapnye Lya...lama dah dok aim maggi ketam ni. tapi tak dapat2 lagi...nk kn masak sdr la gamaknye. Kat kota bharu br ade...huhu

Love Umi said...

Shedapppppp nye lya...dah la x bekfas lg ni, terus kecur liur tgk maggi ni....mmg ptg ni harus pekena maggi gak ni hehehehe

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

ermm sedapnyer nanti boleh la nak try...mahalnyer 25 hinggit tu...

Kakzakie said...

Kalau jual murah rugi Lya tapi kalau mahal takut ramai yg tak mampu...

Ketam kakak suka:)

mama lieyna said...

Tk pnh lg buat.. mmg menarik.. ketam yg jdkan ia mahal tuuu.. :-)

lia said...

kat area puchong pon ada megi ketam ni tp x pernah teringin nak try ;)

Fiza Rahman said...

Sedapnyaaaa ☺☺

Qhaifa Nur said...

betul-betul special manggi ni Lya...

mamaRIFQY said...

huwaaaaa.....Lya buatt kite terliurrr sangattttttt ni.Nak buat la malam ni..InsyaALLAH

Fazleyatul Aini said...

ish lapar ni

amirah said...

fuhhhh...sodapnyaaa

eima said...

laki aku kompom suka kot ni ... nanti ade masa teringin boleh try

Nad MamaZN said...

Wowowowow!!!
Mmg menyelerakan!
Tq share resepi :)

Masya said...

wallah.. mengiurkan dibuatnya...

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

da lama tak makan ketam ..kalau kat kampung selalu ayah bawak balik ketam

Che Rosliza Che Mat said...

Sedapnya lya...

ieda immi said...

wahhhhhh menarik juga nie ;)

Nafira usof said...

tudiaaaa... kasi leleh air liur saja.. hahahaha.

sedapnyeeee.. boleh cuba nanti.. thanks lya... Selamat berpuasa jugak buat Lya..:)

Mimi Azirah said...

sedapnye maggi ketam...mintak share resipi ye

kasihredha said...

akak x suka maggi
tapi sgt suka ketam :)

Yana Libra said...

wah..tgk resepi cam sng..hehe..meniaga untuk ni kak~ :)

el said...

wow...wow...wow...
ni wat menu berbuka best gak
bersahur aci x haha

Myra Jay said...

Fuhh!! kalau tengok esok ni sure meleleh liur :)

Maggi ni bg MJ masak la lagu mana pun tetap sedap ;D

lelamaisara said...

wah nampak sedap//semalam sya baru makan ketam..tapimasak lomak...:)

Huda Ahsin 2 said...

24 hinggit semangkuk? kita buat sendiri aje la kan Lya kan...

Masha Meisters said...

alooo...menggiurkan la pulak...ok,petang ni sempat buat lagi...esok dah puasa...hehe

AnneRaini said...

sedaknye maggi ketam ie.. hehe. xpernah try lagi megi ketam ni.

Deqla Manjew said...

megi pun boleh dicuba mcm2 resepi kan.. tp x elok mkn slalu...hihi.. terliur tgk ketam tu...huhu

::NureeN:: said...

nmpk sedap.... nakkkk
jarang beli ketam.. sbb lmbt nka mkn hkan hehe

Cik Nur™ said...

bila2 boleh cuba ni nanti...
thanks sudi share.. :)

Rosmiza Ali said...

Rajin Lya.. Kite ni malas sikit bab2 ketam ni walaupun suka makan.. Sebabnya incit laki tak suka.. Bukan tak suka makan, tapi malas nak kopek2 kulit ketam tu.. Kalau nak makan kena kite pulok kopekkan untuk dia.. Dah satu keje.. Baik takyah makan langsung.. Gugugu~~

mrs kayrul said...

senang rupanya nak maggi ketam nie..lepas nie boleh cuba

are_lin@yu said...

sdapnya trliur tgk.hehe

9n0L4 said...

slurpppppp. sodapnye megi ketam. 1st day pose dh tgk megi ketam lya. nasib baik buleh mkn arini. kihkihkih.

Khai♥Rin : anies said...

sodap nyerrrrrrrr

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam LYa..

aummmm.... ehehe.. ketam dah ade kat umah tu.. nnti bleh la try utk buat menu berbuka :)

tenkiu for sharing recipe..mintak kopi dulu yeh :)

Cik Aini said...

sedapnya nmpk Lya...
boleh try ni nti.tp asal beli ketam je mesti nk masak yg lain.lupa dah megi ketam :)

Syima ~Mama Kyra~ said...

X pnh lg try maggie ketam. Nnt nk try buat la..mahal betul semgkuk RM25. Klu beli ketam sekor baru RM6 :D

adatopik said...

SEdapnya maggi...

Fifi Nadhrah said...

tengok entry ni mase puase.. teringin..

kayyana said...

terliur rasanye tgk ketam lya tu.. hihihi... sedapnyer

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Tak pernah lagi makan megi ketam...nampak sedap tu...Boleh cuba try nanti ni...

Chic Na said...

tau takpe.. mmg mahal ni kalo kat kedai.. tp puas hati kalo sedap.. lagi puas hati kalo masak sendiri kan..

iam Nurul said...

Nak cuba resepi ni, mesti sedap.