Thursday, September 5, 2013

Diari Aidilfitri 2013

 Assalamualaikum & Salam Sejahtera 

Pejam celik.. pejam celik, Syawal dah nak berlalu pergi. Jadi, sebagai entri terakhir untuk Syawal kali ni, saya just randomkan antara pic-pic kenangan Syawal . Insyallah, semoga kita berpeluang lagi untuk bertemu pada Ramadhan & Syawal tahun hadapan. Baju raya pon tak pakai habis, semuanya transfer pakai time kerja. Hehe. Dah memang, buat baju lebih2 untuk pakaian harian ke kerja pon.

1 SYAWAL

Candid
Nampak sweet je papa dengan asya. Papa sapu habuk kat mata asya


haaa... ni bukan sesi joget zapin ke hape. Nampak tak saya gigih berlari tu. Ni self timer punya pasal la. Apesal cepat sangat time dia masa ni. Bayangkan lebih dari 5x buat ni. Last2 menjadi gak.. Nasib jumpa gak setting dia. Mula-mula dah berserah dah. Pic yang dah comel lote leh tengok sini--> http://cahayahatiku-lyafrina.blogspot.com/2013/08/aidilfitri-2013-potret-1-syawal.html


Ni kat rumah tok wan Fain , Dungun. Masa ni dia dah keletihsang.

Sekali lagi... pic 1 Syawal yang di post di Instagram

2 Syawal

Juga pic yang di post di Instagram.
Cerita penuh 2 Syawal disini--->

3 SYAWAL

Beraya bersama Smurft. 
Dari Kiri: 1. Juga pic y dipost di IG sebelum bertolak. 2. Asya posing dengan props The Smurft, juga di post di IG. 3. Last skali tukor shawl biru. Oren+Biru cun aje.. Tukar sebab tension, tudung yang pakai mula2 tu lembek sangat. Sampai bulat mula. 
Review The Smurft 2 ---> 

4 SYAWAL
Dan simpan duit raya asya untuk masa depan.
Simpan dulu mana yang ada tu. Selebihnya simpan habis Syawal nanti la.


Saya pon still dapat duit raya dari abang. Dari kecik, sampai ke besar, belajar, kerja, kawen & dah jadi mok orang pon, still dapat duit raya dari abang2. Alahmdulillah. Untung gak jadi anak bongsu & paling kecik dalam family. Hehehe. Duit tu saya simpan dalam ASB.


Gara-gara tabung Upin Ipin ni, dah terbuka 1 acc untuk asya di Hong Leong Islamic Bank. Saya tak pasti la ok ke tak bank ni. Untuk dapatkan tabung ni, kena buat saving RM200. Ada lagi pakej-pakej barangan lain mengikut jumlah saving kita. Apa pendapat kawan-kawan tentang simpanan di bank ni ye? Ok tak?


So sekarang dah ada 3 bank untuk simpanan asya. Termasuk Hong Leong Bank tu, baru buat acc semata-mata tabung upin ipin. Alhamdulillah, duit raya asya leh simpan dalam ke 3-3 bank ni. Acc Nuri ni dah lama papa asya menyimpan untuk dia. Cuma sampai sekarang, saya tak buka2 lagi acc SSPN. Yang ni pentingkan untuk pinjaman samb belajar nanti.

5 SYAWAL




Sempat lagi tu.. 
sebelum ke Open House ofismate & ke Sg.Ular ( rumah emak saudara Fain)

Majlis Perkahwinan Schoolmate
Dah lupa berapa haribulan. Sempat attend majlis perkahwinan salah sorang kawan baik masa sekolah dulu. Tapi sayangnya, saya tak sempat nak bergambar dengan pengantin. Pengantin sangat sibuk. Makanan kat majlis ni memang sedap. Jarang saya bertambah.. 





Hihi.. sempat lagi update di instagram sebelum bertolak.
Bajek retis la ni. Asya pon dah reti bermuka-muka lagi.

OPENHOUSE EPIC GROUP

EPIC GROUP, memang sebuah company besar. Sape tak kenal Kemaman Supply Base (KSB). Tahun ni tema hari raya " Balik Kampung" . Kalo last year tema "Bollywood", sampaikan pakaian pon semuanyer ber-bollywood bagai. Memang meriah sokmo. Dengan khemah yang ada pelbagai hidangan. Macam bazaar ramadhan. Biasa menu disediakan mengikut tema yang dibuat. Umat manusia tak usah cakap r... Parking pon sayup jauh.. Jenuh berjalan kaki

Rumah warisan ni dibuat semata-mata untuk open house ni tau. Tiap2 tahun deko dia sentiasa berubah mengikut tema. Kat depan ni penuh dengan basikal tua dll. 


WARNA WARNI AIDILFITRI DI OFIS
Kiri : Hari terakhir buat persiapan. Deko2 ni last minute. Sejam sebelum balik gigih buat yang simple2 ni. Biasa xde pon deko-deko camni.
Kanan : Pic yang di update di Insta. Saya recyle baju raya ke-2, tak pakai pon baju lain. Hehe.

Alhamdulillah, bersyukur kerana diberikan kesempatan untuk meraikan Syawal ini bersama insan tersayang. Semoga ianya menjadi kenangan dalam kehidupan. Insyallah, moga bertemu lagi Ramadhan & Syawal akan datang. 

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

56 comments:

Lily@MamaZaraZareef said...

bestnye lya siap dapat duit raya lagi dr abang2...banyak gak tuh..hihi..kite dah tak merasalah duit2 raya ni..>_<

Tihara said...

seronok tengok gambo raya dalam blog lya ni :)

noie said...

comey asya :)

Masya said...

hari ni opis sy pulak open house hihihihihihi ....

.:fyzz:. said...

suka tgk lya pakai tudung kuning n bju putih ..kuning tuh..suwit je

Fazleyatul Aini said...

saya ada akaun hong leong tu, tapi untuk payroll je la hihi

syawalsimpsons said...

banyak acc asya ye..sue pon ada gak utk bebudak ni, tp tu la kengkadang tu tak la banyak mana kan..mmm...

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam LYa..

hiih..penuh gambar..
senyum2 cma tgk gaya2 candid di setiap pic tu..
dan penting..comel sokmo.. hihi.. baju raya asya ke tu..?tanah putih bunga2 besar..
cantik laaaa~~~

lieyalatif said...

lieya suke lya pakai baju kuning tu...sweet sgt kaler die...

asya jgn ckp laa, bab berposing mmg die la ratunye heheeheh...cute jek aksi dak kecik nie.....

::NureeN:: said...

dah abes yer crita raya..
nureen x abes lg.. last esok kot hehe

el said...

lawa betu mama asya ni
lya..anak tudung tu kan lya beli kt mn ek..berkenan tgk

CtAyue said...

sweetnye pic2 lya dan family.. asya pandai betul gaya.. baguslah dh buka byk acc kt asya.. hihi.. adam br ade ting jer.. lain2 belum lg..

Qhaifa Nur said...

syawal yang indah Lya...
moga kita bertemu di syawal akan datang...In Shaa Allah

kayyana said...

semoga kite berpeluang nak sambut syawal lagi tahun depan ye lya... yana punye cerita pun tak update update lagi... dah basi agaknye. hihihi

amirah said...

cantik baju raya liya yg warna oren tu. akak suka kalernya

Imah Dinor said...

happy family...suka tgk suma pic...semoga kita masih bpeluang tuk syawal tahun depan...

Deqla Manjew said...

meriah sungguh raya lya bersama family & teman2 ye.. baju raya lya smua cantik2.. berkenan pulak tgk baju lya yg kaler putih tudung kuning tu..cantik sgt..

Ema Johari said...

sana sini aktiviti di bulan syawal...akak baru buka tabung haji duit raya anak,anak

Nafira usof said...

sonokkan bulan Syawal nih.
macam2 majlis makan2 ade~
meriah sangat.

gambar Lya pakai baju kuning tuh comel sgt~ :)

Haryati Faizal said...

byk betul kenangan syawal ye...

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

alolo...comey dan ayu je asya duduk bersimpuh atas kerusi cenggitu .. :)

Ain Noraini said...

suka tengok asya..comey jer tengok keletah dia...mesti manja tu kann...

Masha Meisters said...

alhamdulillah...untungla....hehe

mama lieyna said...

Baju 5 syawal lawa la.. berkenan :-)

Kesuma Angsana said...

pic2 & cerita raya yng best giler ni hehehe

Chic Na said...

penuh je xtvt lya sepanjang raya.. seronok tengok.. bagus asya kecik2 dah ada simpanan.. ;)

saniah ahmad said...

salam,,, sume gambar di blog lya ssesangat cantik,,, tak leh tanding fotograpernya,,, saya nak ucap bebanyak terima kasih kat lya atas pengkongsian ilmu untuk memperagakan blog,,, walau sekecil zarah tapi besar nilainya di mata saya,,

LydSunshine said...

Bagus Lya beringat menabung untuk asya. Sampai ada 3 akaun untuk dia. Nanti senang dia nak sambung belajar. InsyaAllah.

Saya ni belum buat lagi akaun bank untuk Luth. Ingat nak register kat tabung haji je.

Fifi Nadhrah said...

lame tak singgah sini.. meriah betul raye family asya ni.. :)

mamapapa aisyah said...

Comel Asya ..:)

mamapapa aisyah said...

Comel Asya. :)
Good girl .....

Rai Ourkizuna said...

sweetnya lya dgn family.. kitorang tak banyak pun gambar satu family.. maklumlah ahli da makin ramai.. macam2 kerenahnya.. haha..

- G C - said...

bestnya banyak gambar raya.. asya sgt comel..

BUNDA a.k.a KN said...

assalam, best tengok gambar2 candid ni...

Chekgu Azrine said...

meriahnya gambar sis..hehehe..semuanya lelawa gambar2 tuh..

AnneRaini said...

byk jugak gmbr raya lya. sy takat raya pertama jelah. lepas tu nan hadooo..hehe

syue wana said...

meriahnya..
sweet je anak itu..hehhe
mcm2 gaya.

jom singgah ye
www.freevitamin.my
tambah ilmu didada
dan sesuatu menarik di sana

Rizziela said...

seronok tgk kebahagian Lya... Alhamdullilah

dela said...

akak pun plan nak menabung untuk anak akak... dh pergi semalam... tpi terlupa bawa surat beranak lak...hhee...

Cik Aini said...

letih beraya kot Fain smp tetdo :)
bab hong leong bank tu Ai pun x pasti bagus ke tak tp rsnya suma bank pasti ada kelebihan dan kebaikan msg2 kan..apa pun tuk ms depan Asya :)

Cho Zila said...

meamng banyak gambar sampai rambang mata akak nak tengok.. cantik2 semuanyer baju Lya.. tapi yerler baju cantik kena ngan orang yang badan comel memang bertambah cantiklerkan...
Asyapun banyak duit raya...

Puan Kutu said...

aling suka pic asya dengan smurfs..nmpk sgt bergaya..:)

mummY daniSha said...

mama cute..anak pun cute...salam penghabisan syawal hehe

Rosmiza Ali said...

Boleh tahan jugak meriah raya Lya.. =)
ZON PERMAISURI CHOMEL

Solehah Shamsuddin said...

solehah pn xpstila akak bank hong leong tu ok atau x. sbb xpnh menyimpan kt sne. klu akaun bank lain yg asya ada tu okla. and lastly, cantik baju raya 1st syawal akak n famili. yg solehah ske ble tgk peplum asya tu

m.u.l.a.n said...

seronok tgk semua... raya & bergambar mmg best kan..

nik ros said...

meriah syawal lya. mcm2 aktvt korang buat. seronoknya :)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam lya...seronoknya k.atie tgk gambar2 raya Lya sekluarga.

Cinta Misteri said...

seronok syawal lya thn ni. CiM yg tk sempat nak up apa2 pasal raya ke blog sbb haritukan cuti. kengkonon layan emosi. tp kalau ada yg follow kat insta & fb, dpt laaa jeling2 tengok CiM posing raya ala retis.

duit raya budak berdua pown CiM tak kira lagi. masih tersimpan kemas dlm almari.

Riedaffya ibrahim said...

wah...menarik susunan gambar...sy xde mase nak buat macam lya buat ni..semoga dgn entri ni akan kekal dan mnjadi tatapn asya bila dia besar nanti..

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

meriah rayer lya sekeluarga...wah asya ada smp 3smpanan....qalief wani buka tabung haji jer....abah dia la nak buka acc tabung haji katanya nanti senang klu dia nak g tanah suci :-)

Che Rosliza Che Mat said...

cantik-cantik gambar lya...banyak pulak tue...

are_lin@yu said...

wahh nmpk meriah syawal lya dan family ;-)

Amanina Mads said...

wah raya tahun ni meriah buat keluarga lya..hehe
duit raya mesti simpan dlm ASB. tnggu thn dpn. beranak pinak dh :)

Mimi Azirah said...

Meriah raya tshun nih ye lya

Si Matatajam said...

Khalish akk bukak akaun tabung haji je..