Tuesday, September 3, 2013

Kisah Di Hari MERDEKA

 Assalamualaikum & Salam Sejahtera 

Salam MERDEKA buat semua! Rasanya masih belum terlewat untuk diucapkan. Yela, baru sempat buka laptop ni. Ni pon saya tak sihat. Darah naik sikit. Aihhh.. muda-muda pon dah ada darah tinggi. Sejak mengandungkan asya saya kena darah tinggi ni. Ok, la saya just nak share peristiwa di hari merdeka. Kebetulan cuti agak panjang, tapi tak de buat apa2 aktiviti pon & tak sempat nak bawak asya berjalan-jalan pon. Kebetulan lakibini kurang sihat. Fain start dari last week lagi demam teruk. 2-3 hari gak dapat MC. Saya lak, start petang Khamis tu kepala dah mula berat semacam. Hari Jumaat tu, memang rehat sungguh-sungguh la. Tapi sempat la keluar kejap petang-petang tu beli barang dapur. 

Sabtu : 31.08.2013
Emergency Room

Bangun pagi tu papa asya xleh nak bercakap.. Sakit sangat dalam mulut dia. Tengok-tengok tonsil dalam mulut dia dah bengkak. Hampir tutup semua bahagian dalam mulut. Risau gak.. nak g klinik banyak yang tutup coz hari merdeka kan. Last2, pergi ke Emergency Room dalam pukul 10++am. Kebetulan masa tu tak ramai orang, so xdela lama sangat menunggu. Sampai turn papa asya masuk, saya & asya tunggu kat luar. Apesal lama sangat kat dalam. Jenguk2 masuk, sekali kena drip. Ermmm, papa asya still demam tu kena masuk 3 botol air. Aihh.. biasanya papa yang selalu bawak mama ke ER, kali ni dah terbalik. Siap ada MO yang kat dalam ER tu kenal saya, tanya papa asya pasal keadaan saya coz agak lama saya tak ke ER. Dulu kalo kol ambulan pon, sebut nama saya dia orang dah tahu rumah kat mana.. Betapa kerapnyer sakit dulu. Syukur alhamdulillah... hikmahnya dikurniakan semula kesihatan saya supaya saya boleh menjaga insan-insan yang saya sayang

Sementara tu sempat bawak asya makan kat KFC dulu. Yela, pagi tu tak makan ape2 pon. Siap tapaw gak nasi ayam KFC untuk Fain. Tapi yang sedihnya, saya terpaksa dukung asya mengharung hujan. Kereta ada... tapi tak guna, sebab saya dah lama tak memandu. Parking je kat spital tu. Memang papa asya kena benarkan semula saya belajar memandu. Sebab time2 sakit pon dia kena drive. Lagi pon saya makin sihat, dah boleh berdikari sendiri. Mujur la KFC ni kat seberang jalan je. Tapi jenuh gak. Ni dalam papa asya sakit pon, dia gigih memandu nak hantar/ambil saya ke ofis, asya . Bila suarakan hal ni, asyik kata " selagi abang ada, biar abang buat semua ni" . Ermmm.. tak tahu dah camner nak yakinkan dia.

Kecewa dia, nak set mainan siput TURBO kfc tu.
Tapi dah habis stock.

Memang rasa pelik bila kita berdua tanpa papa kan asya ?
Pic ni saya wassap kat papa asya.. Tunjuk anak dia makan.

Ini paling tak leh terima..Dapat wassap dari seseorang...
Kih..kih..kih.. ada mamaraziiii rupanya !

&
L.A.S.T
F.A.S.Y.A.  A.F.R.I.NA

Pic ni dah share kat IGPosing pagi MERDEKA dari asya..
Semangat berbaju belang-belang, macam bendera Malaysia katenyer.
Dari malam sibuk duk nyanyi lagu merderka siap dengan gaya-gaya, tapi lupa nak rakam video.
Bila tanya apa itu MERDEKA ??
Katanya " MERDEKA tu kena nyanyi lagu Malaysia.. Kena letak bendera dekat car, basikal, motor "
Hehe. Itulah pengertian MERDEKA bagi asya.

**dua posen...  dua posen... dua posen**

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

48 comments:

Aisy Nasiha said...

Alahai siannya dukung asya dlm hujan.. Masa ada emergency macam ni elok lya drive, keselamatan kena jaga.. Apa pun semoga fain tak kan kena lagi sakit macam ni.. Kita doakan ye..

Lawa baju asya tu...

Khai♥Rin : anies said...

Syafakallah Fain!

D Yatie said...

Comel sungguh jawapan dia. Hehehe.
Btw, last time husb kte pn ckp gitu. Biar dia yg buat slgi dia ad. Sampai la sy jwb. Ajal maut tu tangan Dia. N maknanya dia xsyg sy. Bila Allah tb2 jemput dia, sy akn terkapai2 tnpa apa2 sbb dulu dia yg buat. Ckp smbil ngis ms tu. Huuuu. Ms dia x sht, sy xblh nk bw g hosp. Sy jz blh tmn dia kt umh. Huuu.

umi alya said...

Fain samalah ngan suami akak, kalu boleh kemana jer kita pergi dia hantar, seakan tak yakin keupayaan isteri dia..

Acik Erna said...

Sama la ngan acik tak memandu sampai sekarang.semoga suami lya cepat sembuh

Tihara said...

moga cepat sembuh yea, kena cuba juga drive..nanti time sesak2 kita boleh bantu...take care lya

Haryati Faizal said...

semoga papa asya cepat sembuh ye...

izan mama mia said...

mg cepat sembuh
asya comel sll pandai bergaya dpn kamera

Cik Nur™ said...

moga papa asya cepat sembuh...

asya mmg juara posing..comel selalu.. :)

Chic Na said...

ada la kot sebab fain tak bagi lya memandu.. tp bila fikir balik mcm susah jgk kan bila emergency. takpe lps ni bincang elok2 k.

dah mcm artis pulak lya & asya.. ada mamarazzi ikut.. heheh..

nik ros said...

comel jea tgk pic asya yg last tu. lagi2 bila rambut dia panjang. nak dah besar sgt

ieda immi said...

ekkekek sure terperanjat bila dpt pic dari mamarazzi tu kan ekek ;)

lieyalatif said...

alahai sian papa asya...tonsil ni bile membengkak mmg suhu badan tinggi kan lya....moga family lieya sihat2 lepasni yeak....kite doakan sama2...

asya comel gile...pandai pose model genit nieh...

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

moga papa asha cepat sembuh yek..
sedapnyer dapat makan ayam kfc terlio..
kenape comel sangat asya ni geram auntie nengok...

Masya said...

alahai asya ... mujurlah lya larat dukung asya...

iyerlah baju asya tu mcm bendera malaysia pulak

salwana nordin @ che'wa said...

semoga fain cepat sembuh :)

kuatkan semangat ye kawan..kita wanita mmg Allah ciptakan utk menjadi tabah..

semoga segalanya dipermudahkan Allah..in syaa Allah

Deqla Manjew said...

lah.. betul2 dah terbalik ni..hurm.. sakit ni tak kira sape pun lya.. amboiih semangatnye asya pakai baju jalur gemilang..comei..

lelamaisara said...

alahai cian nye papa asya...
comey asya posing macm tu...

are_lin@yu said...

moga lya dan family cpt2 baik eh.moga diberi kesihatan yg baik..

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam LYa..
Salammerdekaraya :)

skrg ni musim demam kan lya..
sian papa asya sampai kene drip..huhu..
sgt touching bila baca part:
"selagi abang ada, biar abang buat semua ni"

proud of u guys..ssh senang bersama..
semoga sentiasa bersama hingga ke syurga :)

hihi..comel asya posing gaya giteww..geram!

aha! doposen..doposen.. oh minyak naik lg ;p

*bertubi2 komen lya masuk.. eheh..
thanks lya.. tak komen entri lama2 pun cma okey..
komen entri baru je dah cukup..
semoga lya,fain & asya sentiasa sihat2 selalu :)*

~aSHa~ said...

wah glamer dia kat kfc...ada org kenal...

semoga fain cepat sembuh yer lya

nabila azmi said...

get well soon kak..slm merdeka..comeinyela asya.eheheh

Ain Noraini said...

semoga papanya cepat sembuh...
Dua puloh sennn...ngeriii..

Lupa pulak suka tengok asya senyum...comeyyy

Rosmiza Ali said...

Semoga Lya sekeluarga dikurniakan kesihatan yang bertambah baik.. Insha Allah..

Umie Naziera said...

sweetnya suami akak,tp kna jgak drive sndiri nnty klau emergency

Eliss Mie said...

semoga kembali sihat suaminya. memang kena belajar kereta di saat2 terdesak ni kan tapi kalau suami tak izin, redha je la yer :) mungkin dia lebih memahami.

amirah said...

semoga cepat sihat ye papa asya..pandainya asya bergaya ye..huhu

el said...

betullah lya kena start drive kut
yelah xtau for future mcm mn..mmg nekad en. fain tu baik..tp kena fikir gak lau terjadi pape..sng esoknye..
nasib kfc tu dkt je..n asya ringan bolehlah mama dia dukung..lau besau abg danish...semput kut patah tulang belikat mama dia hahaha

get well soon e. fain

mama ila said...

alahai...memang bertuah lya dan asya dapat suami dan ayah yg caring dan protective..hehe..semoga lya dan family sentiasa dalam lindungan Allah..amin =)

Khai♥Rin : anies said...

p/s lya, sy nasihatkan buat seperti yg ustaz syorkn isitu membaca surah alfatihah, hud dan an-nahl spt yg sy nyatakan dlm entry. lps minum tu, andai kata bermimpikan perkara yg sm, sy syorkn jumpalah mn2 pengamal perubatan islam. tp dlm ms yg sm hope lya positifkn fikiran... jgn terlalu memikirkannya. bimbang syaitan lbh suka jika kita terlalu kerap memikirkannya... be positif n smile ye

Qhaifa Nur said...

perlu mama sihat...kan Lya
moga papa asya kembali sihat...
alahai pandai asya berposing...

ummiross said...

moga papa asya cepat sembuh.
Cantik asya posing, cute je dengan semangat merdekanya.

norhidana miswan said...

sesekali papa asya lak rehat kt ER yek, nk wat camne kan lya, dh kesihatan tak mengizinkan....

maszmadi said...

pandai asya posing merdeka yer...
erm, moga fain n lya cepat sembuh yerk...

Siti Asiah said...

Semoga asben Lya cepat sembuh yea...Syomel jerk Asya posing, kalah model...;)

Nafira usof said...

moga mama n papa asya cepat sihat k~

bila orang yang selalu bantu kita tiap2 hari sakit memang susah hati kan~

jagi diri baik2 lya~

Norlizayati Othman said...

Lya.. ramai sgt org kena tonsil akhir2 ni. Adik ipar lia satu keluarga kena. Ntah apa virus yg tgh menyerang ni. Baby lagu la. Siap keluar darah drp mulut

Cik Aini said...

hehehe
sibuk2 Lya snap pic,ada plak org lain snap kan pic Lya dgn Asya :)

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

musim sekarang ni lya..kt rumah semua demam ganti2..pas sorang2 demam..tc yer lya sekeluarga...asya semngat sambut merdeka menepati tema pakai baju hikss

intanfirdaus247 said...

semoga fain sihat dan sembuh segera...dan semoga kuarga lya dikurniakan dan dilimpahi kesihatan yg baik selepas ini serta rezeki yg melimpah ruah..amin..

LiLy @ MaMaQiStInA said...

semoga papa Asya cepat sembuh...

Comel jer jawapan Asya tentang merdeka..posing pun comel..^^

Cho Zila said...

sembuhlah sepenuhnya doa dari akak...
itulah namanya sayang Lya.. sanggupu bersusah untuk yang tersayang...
alamak der yang memerhati yerk...

Kesuma Angsana said...

moga en hubby kembali sembuh yer !

Cinta Misteri said...

moga hubby lya cpt sembuh.

doplocen doplocen...

Salam Merdeka utk Lya sekeluarga...

kayyana said...

Allah tu Maha Adil kan lya. bile fain tak sihat Allah bg lya kesihatan untuk jaga asya dan fain.. kan? dalam hujan pun mampu dukung asya... kte mmg kene tahu drive lya... tp yelah mungkin fain nak buat semua tu sebab die taknak lya sakit lg kot.. apepun semoga cepat sembuh ye..

Fifi Nadhrah said...

asya sangat cute.. nampak bijak..

Che Rosliza Che Mat said...

larat lya dukung asya,seberang jalan tue...kesian fain pulak sakit ya...

Mimi Azirah said...

Alahai siannya papa asya kne drip...tuh la.kne berdikari jugak sbb bile papa asya dah skit pyh jugak kan