Thursday, October 17, 2013

Aidiladha 2013 : Day 1 - Ibadah Korban

 Assalamualaikum & Salam Sejahtera

 Selamat bertemu kembali.. Mesti dah ramai yang masuk kerja kan? Kite kat terengganu ni memang boleh cuti raya haji selama 2 hari iaitu Selasa & Rabu..Hari Khamis masuk kerja.. tapi alang-alang sehari je, terus ambik cuti direct la. Jadi next week la baru masuk kije. Cerita pasal raya pertama, weols memang tak pakai baju raya.. Jadi memang xdela sesi photoshoot ke ape. Dalam pukul 9.30 bertolak ke pejabat. Alhamdulillah, dimurahkan rezeki setiap tahun berpeluang untuk menunaikan ibadah korban. Kebetulan kat ofis memang tiap-tiap tahun buat ibadah korban untuk staf-staf. Tahun ni, 7 ekor lembu ditumbangkan, 6 ekor untuk korban & seekor untuk Aqiqah. Kebetulan tahun ni, ramai baby-baby baru staf ofis.

Raya Pertama : 15.10.2013

Lembu bahagian saya yang ditumbangkan.
Alhamdulillah... lembu ni tenang je & dipermudahkan.

Group saya...

Skrip..(ayat ustaz ditukarkan kepada BOS, sebab bos yang sendiri yang sempurnakannya. Ayat last saya tambah, "bagi pihak saya & keluarga saya") yang bagusnyer kita berpeluang niat sendiri & tengok lembu kita. Sunatkan tengok lembu kita dikorbankan.. tapi dengan syarat jangan ada rasa kesian , sebab jatuh HARAM untuk memakannya kalo ada rasa kesian. Alhamdulillah, saya xde perasaan tu, sebab dalam hati dah tetap semua ni ibadah kerana Allah Swt. 

Tahun ni, bos sendiri yang sembelih lembu-lembu korban.
Syukur, semuanya dipermudahkan.

Lembu yang selamat dikorbankan 

Sedia untuk dilapah..



Jangan terkejut.. saya pon turun padang sekali.. Memang tiap2 tahun berpeluang & saya suka lakukannya. Xde istilah takut darah ke apa.. Yang penting nawaitu dari dalam hati. Masa 1st time join korban dulu, memang ada rasa seriau gak.. Tapi bila dah dalam hati dah tetap.. no hal punyer.. 

Sesi membahagi daging kepada 7 bahagian.


Asya & kakak pearl yasmin iman

Masa ni dah nak balik.. hihi.. buat muka kat mama dah.

Asya pon rileks je tengok lembu-lembu dikorbankan. Tiap-tiap tahun dia tengok, jadi xde rasa takut . Lagi siap nak tolong jugak ade... Cuma satu, sekarang dia makin besar.. Dia asyik persoalkan " Mama , berdosa bunuh lembu " . Haaa.. part nak menjawab suruh dia faham yang susah. Dah terang, pasal sejarah nabi.. yela , budak kecik bukan faham sepenuhnyer. Insyallah.. makin dia besar nanti dia akan faham pengertian ibadah korban ni. 

Untuk group saya, setiap bahagian dapat 12.5Kg daging.. Bahagian-bahagian lain seperti tulang, hati dll semuanya dibahagi sama banyak sebanyak 7 bahagian. Daging-daging ni pon dah selamat diagihkan.

Semoga Ibadah Korban diterima Allah Swt

 Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

45 comments:

Qhaifa Nur said...

alhamdulillah...tahun ni ada rezeki Lya dan keluarga ambil bahagian korban...
merasa juga potong daging korban Lya...

mama maman aka yana said...

pandainya u potong/lapah daging... bagusnya.. :)

~ana~ said...

alhamdulillah....selamat dah semua...:)

lia said...

ekekekeee lawak pulak rasa bler Asya ckp berdosa bunuh lembu tu...

Syazana Zainn said...

wah seronoknya.
kite raya haji ni takde apa yg menarik pun
just duduk rumah je :)

syawalsimpsons said...

seronoknya ada pengalaman join korban ni kan..

mama leen said...

wah bestnya.. selamat hari raya jugak ye lya

Zee Suhaini said...

untung LYA dapat wat sendiri ibadah korban..moga ibadah diterima..
zee memang surender bab tengok lembu kena sembelih..tak sampai hati..

eB said...

ekekkekekek. comel gambor last tuh. tapi grgnyer :)

Puan Kutu said...

seronok asya merasai sendiri pengalaman korban setiap tahun..Alhamdulillah lya amik bahagian.semoga ibadah kita diterima..:)

Amanina Mads said...

meriahnya raya lya.. alhamdulillah semoga ibadah diterima allah :)

Azhafizah Md Nor said...

alhamdulillah..kalau ade rezeki lebih boleh buat ibadah korban kan..seronok jugak turun padang melapah daging tu :)

Cik Nur™ said...

Murah rezeki boss Lya...

Tiap2 tahun buat korban yea..bagus betul.. :)

Nur entah bilalah dapat buat korban...

apapun, salute la kat lya n asya, berani tgk lembu korban.. :)

Teena Tna said...

Saya tak pernah tengok orang lapah daging korban.
Semoga ibadah kita diterimaNya. Aminn

eda_ej said...

Banyaknye lembu kene korban.. semangat eh potong daging skali..

Selamat hari raye korban..♥♥

Lily@MamaZaraZareef said...

alhamdulillah..selesai ibadah korban lya ye...sangat kagum ok lya turun padang skali..saya mmg takut tgk lembu lorban..pernah sekali join masa sekolah dulu sbb kat asrama kan cikgu suruh student tgk n belajar..leh plak rasa kesian n nak nangis bile tgk lembu kena sembelih..org kata klu dah jatuh kesian tkleh makan daging die so sejak tu mmg tk pernah join dah..>_<

Cik Aini said...

tang gambo lembu2 kena sembelih tu kan..lelaju je Ai scroll turun bawah benti tgk kat gambo comel Asya..huhu x de kekuatan nk tgk kat situ..Lya mmg berani lah..Ai tabik spring lah kat Lya n Asya :)

izan mama mia said...

alhamdulillah....syukur....

LydSunshine said...

Cayalah Lya sama2 turun padang melapah lembu. Biasanya kat kampung saya org lelaki je yg buat kerja2 ni. Yang kat flet baru2 ni pun org lelaki je yg buat. Kalau nak suruh saya, memang saya lari sebab ntah le. Tak pandai dan tak rajin nak bergelumang dgn tu semua. Terukkan? Hehhe.

Myra Jay said...

Salam AidilAdha Lya..

Bagus Lya turun padang sekali, boleh belajar banyak perkara dan pengalaman baru kan :D

el said...

insyallah taun dpn lau ada rezeki nak wat kurban dan aqiqah sekali
seronok dpt join dlm ibadah kurban ni..siap potong daging lagi terbaekkk

are_lin@yu said...

bestnya lya blh wat sendiri..ayu tak berpeluang lagi.inshaallah teringin jgk..

Siti Asiah said...

Seronokla Asya ye dapat tlg mama potong daging ye...anak Asiah plak bising suh bawak dia pg tgok org sembelih lembu, tak dapatla nak bawak coz kami tak korban tahun ni...huhu

lieyalatif said...

fuh terbaik la lya...lya sekali turun padang...meriah buat under jabatan gini kan.....

in sha Allah moga ibadah lya dan kawan2 opis diberkati Allah taala....

Yana Libra said...

saya tak berani nak tgk..hehe.makan nak lah~ :P

Mimi Azirah said...

Alhamdulillah...ada rezeki lya sekeluarga buat korabn tahun nih..insyaAllah doakan sy pulak lepas nih ye

Syima ~Mama Kyra~ said...

Alhamdulillah..bagus opis Lya stp thn buat korban so mudah utk staf ambil bahagian..sama kat TM stp thn pun buat korban..cuma yg x best sbb mostly tak dpt nk turun pdg sbbnye stp thn blk kg beraya..cuma bila blk dari kg dptla dgg korban tuh :D :)

Mummydearie said...

Saya memang tak beranilah tengok orang sembelih lembu untuk korban, rasa seriau aje. Apa-apapun tahun ni raya qurban di KL sahaja , takda apa pun yang berbeza. Tak semeriah menyambut di kampung.

Allene said...

lya.. lin tak berani tengok lembu kena sembeleh... tp mkn lin berani... kkikiki

wantie said...

wow..seumur hidup akak tak pernahpun potong daging kurban. tabik spring lah kat kamu.

Rosmiza Ali said...

Bagus ar Lya.. Mieza ni kalau melibatkan haiwan ni sayu hati sikit.. Tak tau la bila mampu buat ibadah korban ni.. Tak sampai hati.. Huhu.. T_T
ZON PERMAISURI CHOMEL

mama lieyna said...

Bestnye tiap2 tahun buat kt opis kan..alhamdulillah..
Eina mmg tak berani nak g tgk lembu kena korban, tkt rasa kesian..tp dak arif g tgk, steady je dia..

ANIM said...

kak tak pernah turun padang melapah. setakat lihat saja..
seronok jugakan..

mysha said...

Alhamdulillah mudahan2 murah rezeki utk Lya sekeluarga..

Best yer join skali sesi melapah.. hehehe

Kang Zeer El-Watsi said...

kunjungan malam...bagus sekali artikelnya...izin nyimak blognya ya...doa kami, semoga kesuksesan selalu menyertai anda sekeluarga...aamiin :)

Aisy Nasiha said...

Meriahnya raya korban lya....korban dgn rakan ofis ...bestnya tu... bgus bos..

nik ros said...

rezeki lya dapat korban kan.harap ada rezeki nik tahun depan .

Khai♥Rin : anies said...

wah best nyer tiap2 thn dpt amik bahagian...

Deqla Manjew said...

kalo deqla mmg x sanggup nk join.. mmg tak boleh la..hmm... tahniah ye lya krn berjaya menyempurnakan ibadah korban ni.. ;)

Masha Meisters said...

alhamdulillah...
tapi kalau masha pun memg tak leh nak tengok...tu la takot jatuh haram pulak....huhu

mrs kayrul said...

hebat la lya sama2 turun padang melapah lembu....saya tak pernah lagi...

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Alhamdulillah rezeki Lya dapat buat ibadah korban... cayalah Lya...turut sama melapah...kalah lily memang tak berani...

kayyana said...

bgusnye ofis lya buat mcmtu.. bos sendiri pula tu yg korbankan.. alhamdulillah..rezeki lya sekeluarga.. semoga ia dpt membantu lya sekeluarga kelak nanti...Insha Allah.. hahaha.. comel je ayat asya.. ssh jgk nak explain kt die ye pasal sembelih lembu nih..

Cinta Misteri said...

Alhamdulillah.....wah buat di office yaaa...syukur pd Allah. semoga lembu tu nanti dpt membantu Lya di masyar kelak. sama2 kita berdoa

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam lya..

ini yg bagus bila bos sendiri beragama islam.. bertuah sungguh lya dpt turut serta dlm sembelih lembu ni..

dulu,cma dah cuba nk join sama.. tapi bila tgk darah pekat mengalir keluar tu, terus rasa nk pitam.. mak kata cma mabuk darah..jgn kata darahlembu, kalo ade eksiden mmbabitkan darah pun dh buat cma rasa nk pitam.. huhuhu....

salam aidiladha walau dah masuk tahun baru