Tuesday, October 22, 2013

Cerita Hujung Minggu

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Cerita pasal weekend lepas,hari Jumaat weols turun Kuantan . Sambil beli barang pejabat, jalan-jalan sekali. Misinya nak cari baju ala-ala princess asya untuk konvo asya nanti. Temanya alam fantasi. Kalo ikut hati, saya just nak cari dress merah menyala.. kononya nak gayakan asya macam Little Red Riding Hood , coz ni antara cerita dongeng febret asya. Pagi tu gerak ke Kuantan lebih kurang pukul 10am..

Jumaat : 18.10.2013

Tempat utama yang dituju, semestinya ECM. Mulanya settlekan barang-barang ofis dulu. Lepas dah settle baru mula merayap cari baju ala-ala princess asya..

Terjumpalah booth ni kat ECM.. memang semua baju princess la.
Cantik & bling-bling lagi.. Tapi saya ni memang kureng berkenan sangat dengan baju-baju kembang camni. Satu lagi terasa membazir,coz kalo beli lepas ni dah x pakai.. Pakai sekala sekali.. Sebab tu saya nak cari dress yang simple & sesuai di pakai kemana-mana.. Harga gown ni rm80 keatas... Tapi.. inilah baju yang asya nak sangat.. Agak-agaknyer saya beli tak gown ni?? Cer teka.. cer teka..

Lepas puas tawaf di ECM,,, seinggah di Megamall Kuantan.
Pusing-pusing, x jumpa ang berkenan.. & kat sini terjumpa pembaca blog kecilan saya ni..
Last-last layan asya makan sundae McD dulu..


Tak sabar nak sampai rumah.. dalam kete pon boleh memancing kan?

Lepas ke megamall, terus ke Cowbo sebab nak beli barang-barang untuk goodies birthday asya nanti. Alhamdulillah... dah cukup semuanya.. Destinasi terakhir ialah ke Pantai Teluk Chempedak... Bersihkan bjiwa & rohani serta mandikan asya. Lepas tu isi perut yang berkeroncong.. dah siap terus balik ke Kemaman... 

Sabtu : 19.10.2013

Cerita hari Sabtu, pagi ni menyettlekan kesemua kerja termasuklah basuh, jemur, lipat & iron baju kerja &sekolah asya. Dah petang-petang baru keluar ambik angin sekejap.


Pic pagi sabtu untuk instagram...
Dua emosi.. senyum & nangis...


Sambil mama berkemas siapkan kerja rumah..
Dia sibuk melukis & warnakan sendiri.. Bolehla kan... Memang sehari, banyak lukisan jugak yang dia buat.

Tengah hari tu maraton dengan papa asya layan drama Love U Mr Arrogant dari episod 1-7... Fuhhhh... Gara-gara papa asya baru tersangkut dengan citer ni, dengan mama skali join sekaki. Dah petang baru bersiap makan angin.. Petang tu just lepak kat tepi Pantai Kuala Kemaman.. Lepas tu terus ke rumah Nek Ma asya..


Pose rampingkan pinggang


Muka dah mencebik bila suh senyum
Jadilah senyum dalam keterpaksaan..


Masa ni comey molek plok dia senyum


Dah mula buat muka...

Pic ni cilok dari we chat papa asya..

Terpaksa mama senyum sorang2..

Sebelum ke rumah nek ma sempat singgah pasaraya sebab nak belikan ubat gigi barbie asya.. Bila sampai sana, lain lak jadinya... Bermulalah drama & babak air mata. Tapi mujurlah jenis drama asya ni tak bising2 & guling2 atas lantai.. Cuma, masuk je kereta... baru suara dia loudspeaker.. 



1. Asya nok air tu.... nok yang tu jugok !
2. Bila tak bagi... dah menahan sebak & nak lari la kononnyer...
3. Papa suh pilih, air vitagen atau nutrigen atau yakult. Tapi tak nakkkk... nok air tu jugak, apekende name ntah, "Atrigen" kot... Nampak kaler pon pelik semacam... Dia bukan nak air tu sangat.. tapi nak gift yang di pack skali dengan air tu..Itu je punca drama ni .
4. Masa ni dia cebikkan muka kat mama, sebab marah mama snap pic dia
5. Dalam tangisan... last2 air MILO menjadi pilihan
6. Semakin marah bila mama snap pic dia & ngusik dia...

Hehe.. serius kelakar sangat time ni. Antara moment yang akan mama ingat dalam membesarkan asya.. Dalam tangisan asya ni,membuatkan mama ketawa. Owh.. dah besar anak dara mama ni.. 

Lagu Guruku Tersayang
Masa kat pantai tu, sempat rakam asya nyanyi lagu "Guruku Tersayang".
Kalo tak silap, asya akan nyanyi lagu ni semasa persembahan di hari konvokesyen dia next month.

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

44 comments:

norhidana miswan said...

mcm2 gelagat si asya tu yek.... heheheh tgh2 hepi boleh lak nngis tuh... heheheh

aritu balik kerteh tak sempat pun akak pg monica bay tuh... nampaknyer kene plan betul2 kalu nk pg situ nnti... cantik betul tempatnyer banyak batu2

joeayu said...

Alorr. comelnye asya nangis.. pandai pulak cover tak loudspeaker dlm pasaraya tu..

Syima ~Mama Kyra~ said...

cantik gown tu..mmg pun klu beli pakai sekali je..cam gown kyra tu beli utk 4th birthday bash..aritu pakaikan sekali masa raya..lama2 dia dah besar dah senteng..Pandai asya melukis ye..kemain rajin siap kaler bagai..good girl :)

::NureeN:: said...

mcm2 kan.. anak2 makin besar makin bijak..
cantik la dress2 kat c2

@e_da said...

comel sgt pic dia no 4 tu.. heheh lawak

m.u.l.a.n said...

asya comel sokmo....

Ema Johari said...

siap lambai-lambai lagi asya utk menyanyi..

Cik Nur™ said...

hehehe...asya nangis pun nampak comei. geram je nur tgk....muke jebek dekat mama dia yg tak tahan nak gelak ni..sempat lagi tu...

hehehehe

syawalsimpsons said...

naka mama dier menyakat dier yee

lia said...

rasa nyer beli kot utk Asya gaun kembang tu...

mama leen said...

nape nagis tu asya.. hehe.. air atrigen tu ada mainan kan.. memang bleh geng reza la.. pilih air yg ada mainan je

Kopiolimauice said...

homey nye sya nyanyi....part last siap lenggang lenggok tangan dia..

LydSunshine said...

Hehehehe.... ada drama sokmo asya. Memang bijok teknik nok mende2.

Okay, saya teka Lya beli baju tu. Sebab dah tak cerita dah gi cari baju lain. Lagipun asya dah suka baju tu. Betul tak betul tak? Siapa pembaca blog Lya yg Lya jumpa tu? Ce cite.

Rai Ourkizuna said...

comel asya.. mamanya pulak..makin asya nangis makin diusik.. tapi saya pun suka buat gitu.. hahaha..

Haryati Faizal said...

banyak citer ujung minggu ye...

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

hahahaha.. kelakar tengok masa muka dia mencebik tu.. hihi..

baju tu.. belilah kot!!

BUNDA a.k.a KN said...

salam dari bunda...

Cho Zila said...

awatnyer entri kali ni banyak gambar menangis asya ni.. budak2 gituler sesaat ketawa sesaat juga menangis.. sesaat lagi ketawa... ha momen terindah...

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

buah hati pengarang jantung apa salahnya manja-manja ngan mama-papa kan Asya? ..hihihi

salwana nordin @ che'wa said...

alahaiiii mcm2 ragam si asya ni ye hhhheeee

dialah pengarang jantung mama kan :)

Zuraidah Butang said...

pandai posing macam mak nye..hhe

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

waa best la tema konve asha ni...mesti lawo kalo dia gayakan gown kaler merah tu...lepas tu pakai lak stokin ropol2 mesti homey angat2 rajin la asya mengaler n melukis...

dhiera said...

beli ke x gaun tu?
macam x beli je.. paw asya makan eskrem tp lepas suh teka tak plak sebut pegi cari baju lagi. huarghh.. teruja utk tahu!

eita said...

comel gaun tu...suke sangat kalau tengok budak2 pakai...


alahai...dah pandai buat drama rupanye asya ni...

Amanina Mads said...

mesti comel je asya dgn baju princessnya tu..hehe

Deqla Manjew said...

hahaha.. ada2 je drama air mata asya kan.. aippp babab kang. takmo jelir lidah cam tu lagi ye asya..

Sidratul Muntaha said...

part dia cebik tu la tak tahan
anak2
kami pun
anak laki se
ank pempuan se
pangai lain2
masing2 kuat bekeng
yg ara tu klu di kate nak
mesti nk
takde tak boleh
klu tak
boelh buat konsert dlm mall tu
Dak aqil klu tak dapat plak dia merajuk sehari suntuk
sanggup tak makan tu
sadis2
tu ank bru 2 orang
klu ramai?
pitam mak dia
eheehehe

el said...

yes mama asya beli gaun tuk asya
anak mama kan surelah mama belikan apa sj kan asya kan kan

Amanda Suria said...

COMEL...MACAM2 AKSI DIA BUAT EH..

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

dapat membayangkan betapa comelnyaa asya bila pakai gaun ala princess

lelamaisara said...

sama dengan alesya yg tak baik tu la yang die nak..hehehee
eh lya beli ke baju gaun tu?

Cik Aini said...

rasanya x beli kot!
yelah syg la kan kalo beli pakainya sekali dua ja tp mungkin juga beli kalo Asya dah merengek..eh beli ke tak Lya?hahahhaa

Nafira usof said...

hehehehe.. zura pon tergelak tgk drama air mata Asha..hehehehe

dah agak dah mesti Lya mengusik dia jugak.. tu yang buat muka tuh..:))

Mimi Azirah said...

pandai asya bergaya kan

mrs kayrul said...

pandai la asya melukis

Puan Kutu said...

mana baju princess asya?beli ke tak?hehe takmo teka siap soal balik

bebudak beso asya ni biasa la klu bab drama air mata..asya sgt comel dengan lagunya..:)

LiLy @ MaMaQiStInA said...

alolo...comei jer suara asya..
Mesti mama beli gown yang Asya peluk tu kan..pink kaler... hehe..nampak marah Asya tu mama amik gambar dia nangis...hiks.. ;)

Riedaffya ibrahim said...

tgk yg babak drama tu nakal je...time nyanyi malu2 ye...bile sengih tengok gigi atas nak tergelak..sama macam anak saya..gigi belah atas semua da langgar garuda..ape pon aysa...buat yg terbaik tau..nnti uplod video asya nyanyi lagu ni kat konvo..nak tgk..

Masha Meisters said...

haha...semnagt asya nyanyi...hihi...comel ;-)

kayyana said...

besar da asya... mcm mcm ragam ye.. nasib baik ada blog bleh buat kenangan bila asya besar nanti kan.

Chic Na said...

beli tak gown tu lya? hehe.. excited pulak..

kelakar je tengok drama asya tu.. tp last2 pilih air lain.. hehe..

Cinta Misteri said...

asya dah semakin dewasa....

Siti Hajar said...

ini tersangat comel!!!! ;)

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam lya..
cantiknye gaun tu.. hihi.. lya beli kot. :p

alahai asya.. ade je karenah yg mencuit hati..
cubit pipi kang!

bertemu dgn pembaca blog? sape tu ?