Friday, October 11, 2013

Resepi Mee Calong Terengganu

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Salam hari Jumaat semua ! Baru sempat update arini, coz 2-3 hari lepas kurang sihat (sakit bulanan orang pompuan). Aritu saya pernah up pic Mee Calong kat IG & ramai yang tanya resepinya. So arini baru sempat nak share. Resepi ni simple je, tapi memang sedap... menjadi febret asya & papanya.

Mee Calong Orang Ganu Kiter Punye

Bahan -Bahan :

**Ikan Mentah  (Ambil isinya sahaja)
**Sayur Sawi
**Lada Hitam ( Tumbuk )
**Mee Hoon ( Direbus )
**Bawang Putih ( Cincang )
** Sedikit tepung jagung

Cara-cara :



1. Ikan mentah tadi yang siap dibasuh bersih di ambil isinya sahaja
2. Gaulkan isi dengan sedikit garam/serbuk perasa & sedikit tepung jagung (supaya pejal)
3. Isi ikan mentah yang digaul tadi di blend / tumbuk hingga hancur
4. Gentelkan isi ikan tadi bulat-bulat/bentuk bebola seperti pic atas
5. Panaskan minyak & tumiskan bawang putih + lada hitam sehingga kekuningan
6.  Masukkan air, garam, perasa & tunggu hingga mendidih


7. Masukkan bebola ikan tadi ke dalam periuk
8. Setelah bebola tu timbul, leh masukkan sayur..
9. Untuk tambahan, bagi yang suka mee soo hoon leh masukkan terus .
10. Sedia untuk dihidangkan



Kalo saya suka letakkan mee hoon bila nak makan, baru mee tu tak kembang. Lagi nikmat bila dimakan bersama sos cili / air lada kicap... 

Selamat Mencuba 

 Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

56 comments:

Teena Tna said...

Macam bakso pun ada. Saya rasa fish ball tu yang membuatkan ia sedap. Nak jugakk....

Syima ~Mama Kyra~ said...

wah sedapnya..bole cuba la nnt..tq share rezepi :)

inazamri said...

mi calong ni mcm bakso ke rasanya?

Ct Norfatimah said...

tq share ye..xpenah mkn,mst nak cuba ni...nampak sedap n unik jer...

LydSunshine said...

Oloh, mudoh sangat rupenya buat mi calong ni. Cuma nak gentel bebola ikan tu berpeluh gok dahi.

::NureeN:: said...

simple jer yerr tp nak gentel bebola ikan tu la renyah ckit kan hehee

Masya said...

unik resepi ni.. ikan apa yg sesuai buat ni ikan kembung ok x?? ke tak kisah isi ikan apa² pun..

Zee Suhaini said...

simple resepinya..nampak pon sedap..
mtk copy resipi sekali yer..

Love Umi said...

yum yum yum...baca entry ni pepagi hari so menjawab la bila kecur liur tgk mee calong ni hehehe...simple je resepinya...leh try ni lya,tq for sharing :)

el said...

rajinnye gentel bebola tu
1st time dgr mee calong
mcm bakso dah tgk

Nafira usof said...

ayoooo.. sedapnyeeeee!!
terliur tengok mee lya nih.
bab nak buat bebola tuh leceh sket kan.. tapi buat sendirik bebola tuh lagi best kan.. boleh buat banyak2.

nanti nak cuba buat lah.. nak ejas supaya zura leh makan. sbb diet zura nih macam2 yg tak leh amik.. hehehe

lia said...

bakpe akak x tahu menu ni? iskkk rasa mcm da tahu sgt psl t'ganu he3

lelamaisara said...

amboi sedap nampak nye tu lya..:)

Qhaifa Nur said...

ada bebola ikan Lya...sedapnya

Baiduri said...

Sedapnye....err, saye pon org ganu tp nape saye xthu ek? Maluu....isk2...

norhidana miswan said...

sedapnyer.... nnti nk try lah suh mil akak bt... nyeh2

syawalsimpsons said...

sue boleh try ni

syawalsimpsons said...

sue boleh try ni

Jue a.k.a Ibu 2F said...

kesukaan jue n farisyah...
terbaikan...sedap

Myra Jay said...

Wowwww!!! terbaikkkk :)

Siti Asiah said...

guna isi ikan ape tu LYA?

Cik Aini said...

nmpk mabelesss lah Lya..sedap2

mama lieyna said...

Uniknya... :-)

:: Cik Viva :: said...

Ehh..kebetulan pulak sbb sama je mcam apa yg kami masak arini.

εïзmummyHazaεïз said...

alamak tetiba terliur.. harus coba resepi ni... :)

eima said...

mee ni glemer belah ganu ... tak sangka lya terer buat ... nampak cam ssh sbb bebola tu

salwana nordin @ che'wa said...

alahai sedapnya..

mcm best je nk cuba :)

mohon share resepi ye..ntah bila nk buat tak tau hhheeee

Khai♥Rin : anies said...

mmm lya, mcm bakso jg ye? beza guna bebola ikan..bkn daging

Solehah Shamsuddin said...

ohh tu bebola ikan, igtkan bebola daging. calong tu apa mksdnye ye kak?

Cik Nur™ said...

senang je yea..tapikan lya, kalau bebola ikan tu ganti dengan daging boleh x..??

Kopiolimauice said...

oo..senang je ye..bleh try..sedap pun sedap!

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

simple dan sedapp.... :)

nik ros said...

sedapnyer lya.boleh cuba ni :)
thanks tuk resepi ni

Masha Meisters said...

sedapnyer bebola iakn tu....cik masha dapek org patai timur nanti bolehla merasa...hehe

Puan Kutu said...

mmg mudah,pernah buat tp tak tahu pulak namanya mee calong.selalu sy panggil mihun sup bodoh je.hehe

zety said...

suke sgt sup plain mcm ni..confem sedap nih!

Mama Adam said...

Owhhh... mee calong ke? Selalu mak masak dulu. X pernah tau apa namanya. Sedap!

Jendela Hati said...

resepi br nie bole try, sy suka resepi bersup

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

lieya,
sy br plan nak buat..
heheheh..
asben kite pun suke.

agaknya org PB mmg suke resepi ni erk..
heheheh

Cinta Misteri said...

mcm bakso erkkkk?

bebola daging tu yg paling sedap kottyt

Rosmiza Ali said...

Lama x makan mee calong.. Sini payoh tek nok buleh ikang segor.. Huhu..
ZON PERMAISURI CHOMEL

eda_ej said...

rajinnnya masak.. nak try gak la.. nampak cam senang.. =D

Deqla Manjew said...

rajinnya lya masak.. mesti sdp nih.. ;)

salam aidiladha buat lya sekeluarga.. =)

Cho Zila said...

akak mi yang ala2 sup gini memang berkenan sesangat.. tapi anak2 dan suami tak berapa jalan...

Haryati Faizal said...

resepi yg simple...bley try ni lya...

Riedaffya ibrahim said...

sedapnye liya...bole amik resepi yer..

Amanina Mads said...

boleh la try nanti.. nampak sedap :)

Deqla Manjew said...

mcm bakso lak sekali tgk.. sedapnye...

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

wah..ini menarik boleh cuba bila rajin ...

Mimi Azirah said...

sdapnye mee calong

Ema Johari said...

sangat mudah..bolehlah try buat nanti

botol kaca embun pagi said...

sdpnyer

are_lin@yu said...

sedapnya tgk..nk rsa cikit.hehe

amirah said...

simple nya resepi ni liya...

Siti Asiah said...

Lya guna ikan ape nak wat bebola ikan ni Lya?

Muhammad Faiz Mohamed Saaid said...

hooo terbaik