Wednesday, October 30, 2013

Sosej Telur Kasih Sayang

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Saya jumpa menu ni kat blog Lizz..
 terus tertarik nak mencuba menu yang cukup simple ni buat asya..


Saya punya tak cantik & comot jew...
Nampak cam senang.. tapi agak mencabar gak seposen... 

Bahan-bahan :
Sosej yang direbus
Lidi / Pengcungkil gigi
Telur 

Cara-Cara Membuatnya :
1. Sosej yang direbus, dibelah tengah.. Jangan sampai putus
2. Sambungkan kedua-dua hujung sosej yang dibelah tadi & cucuk dengan lidi.
3. Panaskan kuali dengan sedikit minyak & masukkan telur. Sebaiknyer guna telur kecik la.. coz saya guna telur gred A, sampai melimpah.. tu yang comot sangat..

Tapi kalo nak lebih detail & siap dengan gambar setiap step dia just klik sini....
Kat blog lizz banyak menu yang menarik & tertarik untuk dicuba.. Adakalanya menu biasa-biasa pon, tapi Lizz sangat kreatif me-renovatenyer dalam bentuk-bentuk yang amat menarik minat anak-anak..


Waaa..memang asya teruja nak makan.. lagi-lagi nampak bentuk Love..Love...Love tu...
Betulla kata orang, kalo nak menarik minat anak-anak makan kita kena kreatif dalam myediakan hidangan anak-anak..

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

50 comments:

lia said...

bertabah sungguh mama buat utk Asya ;)

Aisy Nasiha said...

wah..wah, macam ni nak makan pun sayang...comel sangat bentuknnya tu....

Ibu Lala said...

Wow menariknya. Anak anak akk tgk mood dorang nak mkn apa. Kena buat apa yg dorang request. Klw x x makan.

syawalsimpsons said...

tak penah buat lagi..nnt nak buat la

el said...

amboiiiii rajin betul wat sosej love hehe

IntaNBerliaN said...

lama xsggah sini... lizz tu mmg kreatif kan..

Nurulhuda Abdul Latip said...

Memang kreatif kita pun belum sempat nak buat lagi lieya..

Qhaifa Nur said...

suka pula kak nur tengok sosej telur ni Lya...rasa nak cuba juga..

amirah said...

aah, haritu pun rasa mcm nak cuba tapi tak cuba2 lagi ni..

Rozita said...

wah..cantik ni.. boleh cuba..

Fazleyatul Aini said...

menambat selera asya nak makan ni hehe

Ann Ishak said...

yup, nampak senang tapi remeh jugak cara penyediaannya :)

LydSunshine said...

wah betul2 menarik ni lya. Boleh buat nanti untuk si Luth. Hehe padahal lama lagi dia nak skolah. Takpun buat le kat papa Luth.

che mid said...

Apa-apa yang berbentuk love semua orang suka.. budak-budak pun tau love tu sesuatu yang indah..

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

eyyyyyyyyyyy.. comelnyaaaaaaa.. nak buat jugak!!

Fiza Rahman said...

Nak try lah. Sosej pon ada kat umah tu.

Rasp said...

nak makan rasa sayang lak hehehehe...
ni betul2 cook with love :D

eima said...

ok la tu seklai mkn dpt 2 mende ..klu buat asing lmbt plak nk mkn satu2

Rosmiza Ali said...

Kalau macam ni bukan anak2 jer.. Mak2 pak pun tertarik gak nak makan nih.. Dahla peminat telur.. Kekekkeke.. Cuba lah nanti wat utk husband.. Heheheh..
ZON PERMAISURI CHOMEL

Kesuma Angsana said...

wah kreatif ler boleh dicuba ni & tq sudi mendoakan kesihatan Adik yer !

Nafira usof said...

zura pon suka tgk cara Lizz sedia kan makanan untuk anak2 dia. kreatif sangat. :)

Lily@MamaZaraZareef said...

comelnya sosej telur ni..leh gak cube next time..:-)

Haryati Faizal said...

erm...ok gak ye...bley mencuba

Solehah Shamsuddin said...

Ok kak. Solehah nk cuba ni

Mimi Azirah said...

sy tgk nih pun dh teruja mcm nk wat je...

Syima ~Mama Kyra~ said...

Wah bagusnya...bole try la nt..sure kyra pun mcm asya suka bila tgk LOVE :)

KakNi said...

best best best saya suker. nnt nak cuba. walaupun anak dah besar tp mesti dia org excited jugak.

lelamaisara said...

wah macam menarik ni..nak try la lya...mesti alesya suke..:)

Cho Zila said...

L.O.V.E.. kalau dah kreatif semuanyer pun menjadi elok....

eira eixora said...

good idea. nk bt untuk dhiya amani jugalah.

::NureeN:: said...

wahhh... bleh try ni

ANIM said...

Asya menang patut teruja nk makan..
Kita melihatnya pun trliur..hee

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

Bestkan biler tengok anak2 makan...ok la tu nampak.lovenyer tu..sedapkan tambah kalo ader mayonis n sos..2...3 ketul tu sekali makan jer kan...hehe...

Cik Nur™ said...

waaa..nanti nak cuba jugaklah..

Riedaffya ibrahim said...

ala comeinye...mesti asya teruja kan..

mama lieyna said...

Kiutnyer.... betul kan, anak2 lebih trtarik utk mkn kalau makanan tu berbentuk menarik...

intanfirdaus247 said...

waaa cute dan kreatif..budak budak mesti suka punya

mama ila said...

hehe..alaaa lya..xper comot pun..janji asya suka n sedap!! =)

Deqla Manjew said...

menarik..siap ada bentuk lep2.. hihi.. tp kalo buat lep2 cantik, mesti syg nk mkn..haha

Amanina Mads said...

serius cute tp macam susah juga nk buat.. hehe

Azhafizah Md Nor said...

bertambah selera nak makan kalau camni kan.

Cik Aini said...

kreatif la Lya..daya tarikan tuk Asya mkn nih..

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam lya..

hmm..menarik utk di try!
nk cuba nnti.. :)

Khai♥Rin : anies said...

ada beli acuan bentuk love tu tp x penah buat lg...tersadai je ats meja

Che Rosliza Che Mat said...

cute jer bentuk love tue..

Chic Na said...

alahai kiutnya.. kreatif betul sape yg cipta ni.. hehe..

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Comel jer kan..nak cuba jugaklah nanti...

N.Aima K said...

wah kreatif..

QasehnyaRania said...

wow
sangat kreatip la.cayalah lia.hihi

Mummydearie said...

Saya dah buat sekali untuk anak-anak tetapi Mommynya yang abiskan dah anak-anak tak teruja bila nampak telur. Dapat resipi kat blog Lizz juga :D