Thursday, November 28, 2013

03.11.2013 : Asya's 5th Birthday Celebration With Family

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Pada 03.11.2013 selamat meraikan ulangtahun kelahiran Asya yang ke-5 bersama keluarga. Sambutan tahun ni paling koboi... coz tak sempat buat apa2 preparation seperti tahun sebelumnya. Tapi, sebelum tu dah celebrate birth in advance kat school dengan kawan-kawan seperti yang pernah dientrikan kat SINI.  Kiranya tahun ni 2x lah celebrate ye asya.. Hari lahir asya memang jatuh pada tarikh 3 November. Kononnya saya nak celebrate birth ni pada hari Jumaat seminggu selepas tarikh birth asya ni. Tapi kebetulan 3hb Nov tu cuti coz baru balik dari Family Day, papa asya suh buat majlis terus. Bayangkan bangun pagi tu baru plan nak buat.. Rushing gak mencari barang untuk majlis petang tu. Kek pon beli yang instant je, nak tempah memang x sempat r. Kalo tahu nak buat birth asya, awal-awal lagi saya dah tempah kek princess untuk asya. Menu just buat Nasi Minyak . Lagi pon memang tak panggil orang pon, sekadar adik beradik saya & Fain je.. 
DEKORASI


Deko paling simple.. Biasa untuk deko ni saya suka DIY kesemuanya.
Dah buat majlis pon spontan, jadi just beli belon je la.. 

KEK PRINCESS
Mula-mula saya pergi ke kedai kek febret saya. Tapi sayangnyer xde kek princess kat situ. Kononnyer nak beli yang biasa-biasa je. Tapi asya lok gelepor nok hok princess jugak katanyer. Aihh.. hati mama ni, tak sampai hati kalo x tunaikan permintaan dia. Lagipon awal-awal lagi dah janji birth kat rumah baru buat kek princess, yang kat school kek minion. Haaa.. kan dah kena tuntut tu. Pergi la kedai kek satu lagi.. Memang rezeki asya, coz kat dalam peti ais memang dah ada kek princess instant punye. Kebetulan ade sebijik ni je, xde pilihan.. Kita baham je la. Lagi pon harganya lagi murah, just RM35.00 sajok. Saya survey sebelum ni kalo nak tempah kek princess lebih kurang RM60++. Sekali ganda tu. Rasanya RM60 tu sebab ada lapisan petak satu lagi kot. 

VIOS UNTUK PAPA
Haaa,, kek kereta ni untuk papa sempena birthday dia pada 31hb Oct, selang beberapa hari je dengan birth asya. Lagi pon saya tak beli pon lagi kek untuk papa asya, tengok kek ni terbekenan lak. Walaupon x seberapa surprise sebab masa beli ni papa asya ade.. Ermm.. xpela kan.. 

BIRTHDAY DAY







Pose sempena usia dah masuk 5tahun pada hari ni. Asya rasmi dulu dress yang patut dipakai time konvo dia. Suh pakai baju lain.. nak pakai yang ni jugak. Alhamdulillah, dah makin besar anak mama. Kadang-kadang tu sebak sangat bila ingatkan kelahiran asya ni. Siapa sangka, bayi yang hampir ditamatkan riwayat kehidupannya dulu kini makin membesar & semakin bijak. Mama bangga memiliki asya. Sebab asya lah sumber kekuatan mamapapa. Sungguh, mama kerap rasa terkilan kerana tak dapat berikan yang terbaik buat asya sepanjang mengandungkan asya dulu sebab mama koma. Mama juga terkilan sebab tak sediakan satu benda pon untuk menyambut kelahiran asya, juga sebab mama koma. Mama juga terkilan kerana hampir menyerah kalah semasa perjuangan tu.. tapi tendangan asya benar-benar menyedarkan mama. Mama juga terkilan selepas melahirkan asya mama tak berada di sisi asya... tidak berpeluang pon menyusukan asya sebab kita sama-sama berjuang saat tu. Asya menjadi milik mama, itu sudah cukup membuatkan mama benar-benar bersyukur. Semoga asya terus tabah & kuat berjuang sebagaimana asya pernah berjuang untuk menemui mama & papa. Insyallah, mama akan sentiasa melakukan yang terbaik dengan memberikan sepenuh kasih sayang serta pendidikan dunia akhirat buat asya.

ASYA & KEK PRINCESS








Betapa happynyer dia bila dapat kek princess idaman dia. 

ASYA & PAPA


Tengok r tu.. macam-macam muka notti dia buat.
Baru perasan xde pon pic asya & mama.. why?? why??
Pic kali ni sangat x memuaskan. Setting baham rambang & ada guna Hp sajo


MY HAPPY FAMILY TILL JANNAH




Pic family ni pon x brape jurus aroh. 
Tengok la asya, macam-macam style dia buat.

Syukur alhamdulillah, walaupon serba-serbi simple & sederhana tapi semuanya berjalan lancar. Apa yang penting just nak happykan baby ajaib mama ni. Tapi kan.... asya ni dah sibuk-sibuk bising " mama...lepas ni kek epi beday 6 tahun nok gambo mende plok?" . Aihhh... baru je lepas celebrate birthday, ni duk sibuk tanya lagi. Kalo gitu, hari-hari la beday asya ye?

 Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

51 comments:

Chekgu Azrine said...

alhamdulillah..
dapat jugak tunaikan permintaan asya kan??

Rizziela said...

Selamat Ulang Tahun Kelahiran Asya..lambat sikit anti wish

Suka tengok Asya..untung Asya ada mama & papa mcm lia & Faiq...Keluarga bahagia

:: Mrs.Eady :: said...

wahh..seronok nyer dia :)

mama lieyna said...

Simple2 pun, anak happy dn cantik keknya.. murah kek kt sana ye, sini mahai2 walau cuma jenis simple n ready made..huuu...

Gembira betul asya, siap plan tuk next year ye..hehe.. teruja betul dia... :-)

lieyalatif said...

seronok asya dpt kek idaman....murah tu lya rm30 jek...ready made plak tu kan....yg penting ade ciri2 princess mcm asya nak...hehehehe...

comel asya ....nampak riak muke die hepi sgt2....cik abe lya plak malu2 gitu kene potong kek jugak heheheeheh

Kopiolimauice said...

appy bzday bb ajaib ;) syukur Alhamdulillah makin comey asya ye dh tak lma lgi nk jdi anak dara hihihi.. ;p

Fazleyatul Aini said...

asya siap pakai crown. mesti mama dia yang solek ni hehe

mummy_ayu said...

wah..seronok la Asya yer...2 kali smabut bday plus dpt kek princess yg diidamkan dia... :-)

m.u.l.a.n said...

happy belated birthday asya & papa...

meriah jugak tu..

cikji said...

happy birthday asha. both of u so strong girl. May Allah bless ur family :)

*sebak hati sy baca kronologi saat sis peknen shingga melahirkan. Sesungguhnya Allah itu maha Berkuasa kan.

mama leen said...

bestnya sampai dua kek.. jenuh nak makan.. eheh.. asya suka sgt buat muka camtu.. hehe

Tina Othman said...

Hehe sempat jugak buat persiapan tu

Kira murahlah kek princess tu

Mimie_Zatun said...

comelnye..
sama birtday dengan my 1st daughter.

Wak Gelas said...

hepi besday meriahh tuu.,ehHHHee

harumankasehvee said...

boleh jadi model . asya pandai beraksi . ada giomi lagi ...

wantie said...

pandainya b'day girl berposing. cute snagat tengok dia.

happy B'day to Asya. be a good girl okey.

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

wahhh cantik sungguh kek princess yerk.. ehh, kek utk papa dia pon comel laa... :)

LydSunshine said...

buat simple2 je lagi enjoy rasanya. tak penat sgt nak sediakan goodies walaupun kalau bagi goodies, kita pun hepi kan.

lya, saya dah lama teringin nak tgk cemana gaye nya kek princess tu bila dah dipotong. sedap ke tak kek tu.

oloh lya bila lya citer pasal kenangan koma tu saye sebok sokmo.

amirah said...

happy birthday princess asya...comellll sgt dia

Zuraidah Butang said...

alololo comelnye..mcm princess..

Qhaifa Nur said...

dah besar besday girl ni...
seronoknya asya dapat potong kek dengan papa sekali....

itulah dia janji Allah Lya...dugaan Lya sekeluarga dibalas dengan kegembiraan sejak adanya asya...moga asya menjadi kebanggaan keluarga ...dan semangat buat Lya serta suami...In Shaa Allah

Sayangku Zie said...

hehe comelje asya... macam princess...

Nafira usof said...

Happy sangat muka Asya dapat kek idaman dia. bila anak happy, kita pon tumpang happy kan Lya~

tersentuh plak baca luahan hati Lya tuh~ moga Asya terus jadik Anak Ajaib mamapapa dia sampai bila2.. amin~

Ema Johari said...

asya dah pandai buat pilihan kek sendiri...so sweet..

Masya said...

asha yg sgt comel dgn kek princess

salwana nordin @ che'wa said...

koboi pun cantik jugak :)

comei nya asya dgn baju princess dan senyumannya tu :)

aTieYusof Family said...

Alahai Asya ni btl2 mcm princess..
walau majlis simple, tapi tetap terkesan di hati kan..InsyAllah Asya akan kuat menempuh sebarang cabaran, sekuat mama nya..amin! :)

el said...

taun dpn mtk kek gambar asya lak ngan mama papa lagi comey kut hehe

Haryati Faizal said...

hamboi..tomeinya dak asya ni ye... pandai dah posing ye...

Nazayiena Ayiena said...

Walaupun buat tanpa planning tp berjln lancar dan Asya pun gembira dapat kek princess.

Kesuma Angsana said...

mesti seronoklah asya, ttp meriah walau dibuat utk family saja!

QasehnyaRania said...

alhamdulillah
selesai juga kan
asya pon dah besar.

pssstt:nama tempat tu sky adventure park
moto tu start pakai kunci.sy tk tengok pulak.
dia pusing trek dlm kawasan tu la.dua round jugak kot.staff dorang ikut la

Che Rosliza Che Mat said...

HB Asya.....suka betul dia....cantik kek birthday asya....

KakNi Sihat Cantik said...

Wah... untung nyer asya... sweet bangat... anak2 sy x merasa ni semua, dah besar (remaja) baru lah buatkan kenduri kesyukuran.

Mas Zull said...

assalamualaikum...hepi besday...:)

izan mama mia said...

ehe..dgn anak mmg xleh janji..dia tuntut sampai dapat..n kita pun sebolehnya nak buat sebaik mungkin untuk satu satunya anak kita kan...

cantik laa asya n kek dia... next yer mia dah minta kek pricess juga sbb mama dia gatal mulut dok sebut...hadoiii laaa... murah laa kalu rega 35 tuu..sll dok tgk..mmg 60 ++ kan...

mg asya membesar dgn sihat n senyum sll sbb asya comey bl senyum n anak kalau buat ragam pon nampak comey jee..kan lya cuma kiter je kekadang tak sabar...geram...hihi..

Rai Ourkizuna said...

cantiknya princess.. happy belated birthday.. happy sungguh dia..

pnsusu said...

asya anak solehah..

moga menjadi penghibur hati lya n suami selamanya...

Syima ~Mama Kyra~ said...

Alhamdulillah..dpt jgk belikan kek princess asya kan..mmg sbg ibu kita nak jgk penuhi hajat hati anak2 kan..sebak jgk hati ini bila baca kisah kelahiran asya n mama yg berjuang..tetnya2 jgk mama asya sakit apa smpi bersalin bole koma..huhu

btw..ep besday asya..smg membesar dgn sihat dan mjadi anak yg selalu mbanggakan PAMA :)

Deqla Manjew said...

koboi? nmpk happening jer... comei kek asya... =)

Puan Kutu said...

janji ada sambutan yg meriah..tak kisah la tak planning..tengok asya suka je.macam2 gaya dia buat..yg penting asya happy..tu je kita sebagai mama nak..

NzA said...

Lama xsinggah. Hepi besday asya. Moga membesar menjadi ank cejerlang dunia n akhirat. Moga asya mampu membahagiakn mama n papa...amin.

Cik Nur™ said...

alhamdulillah....selesai.. :) nasib jumpa kek princess kan..

Si Matatajam said...

Mest Asya Happy kan dapat gak kek princess idaman Asya tu..comel sgt kek dia tu... Asya pun mcm princess.. Cute!

adyna said...

Seronok dia celebrate ;) happy birthday

Lily@MamaZaraZareef said...

sukenye tgk gmbar2 asya tuh..macam2 pose ada..yg penting nmpak sungguh muka hepi dapat kek idaman hati..mmg rezeki btol ada kek princess yg dah ready made kan..=)

Fiza Rahman said...

Happy family. Comelnya asya ☺

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

happy birthday princess asya...kemain comeyla dier...keknyer pun cute sangat tu...kalo dapat kat sara dia amik la doll asya tu hehe...

Mummydearie said...

Tengah asyik membaca tentang birthday celebration Asha, tetiba pulak ternampak perkataan koma. Mood nak mengorek datang lain macam pulak sebab nak juga tahu perjalanan cerita Asha ni...

Rosmiza Ali said...

Haha! Kelakor asya.. Kohor besor kohor pandai wat mimik muka.. Hehehehe,..Btw, happy belated birthday buat Asya & papa Asya! ^_^
http://miezashaklee.blogspot.com

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Comelnye Asya..happy dia..
kek Asya & papa pun comel..^^