Wednesday, November 27, 2013

Rindu Seorang Anak

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

~Peringatan buat diri sendiri & semua ibubapa y bekerja~

Mahal sgt kah cuti tanpa gaji, demi anak2.Kalau dulu, ayah je.. Tp skrg, kdg2 ibu pun blk lewat. Anak2 redha ditempat org. Belajar, bermain.Riang... Kongsi makan dan kongsi penyakit... xpe,KLINIK ADA!! Sepanjang di tempat kerja, anak2 di rumah pengasuh/taska rindu kat kita... Rindu ayah.. Rindu mama.. Tp... Nak ckp rindu x reti... Nak tulis surat, xreti gak... Jadi, bila kita ambil anak jam 6:00 ptg, diulang, 6:00 ptg, saat anak nampak mama dan ayah dia, anak kita tekad... Dia nak mama tgk dia. Nak ayah dukung, peluk dia... Dia buat perangai... Nak makan sndri... Nak itu... Nak ini... Nak dukung... Tumpah air.. Kerna hanya bahasa PROTES dan BUAT PERANGAI shj yg anak2 tahu utk bgtau yg.."Mama saya rindu n sayang sgt kat mama..."

TAPI.....


Apa kita buat... Bila anak2 bising... Kita marah... Bila anak2 main... Kita herdik... Dia nangis, kita jerit "DIAM!!!!" Dia suruh ajar... Kita jawab "AYAH NAK TGK TV, FAHAM!!!!" Dia tumpahkan makanan / air kita tengking seolah2 dia sudah cukup matang... Sedih hati seorg anak yg rindu mama... Yg rindu abah... Yg rindu pelukan ibu... Rindu dukungan abi... Apakah duit boleh ganti kasih sayang? Apakah jus tok guru boleh ganti suapan kasih sayang?Apakah mainan berlambak2 boleh ganti saat bergurau senda sesama keluarga? Apakah masing2 makan kat luar boleh ganti nilai makan bersama... 

Fikir sahabat...
Fikir teman2...
Fikir ayah ibu yg mulia..
Ingatan bersama..
Ada member fwd.. Bagus jugak peringatan ni..


** Argghhh.. agak tersentuh membacanya. Sebenarnya saya dah share kat status FB kelmarin & tergerak untuk share di blog jugak sebagai ingatan buat kita semua yang ralik dengan dunia pekerjaan. Saya percaya kita semua melalui situasi ni. Balik kerja letih-letih & melayan kerenah anak yang adakalanya menduga kita. Rupanya anak-anak kita begitu rindukan & inginkan perhatian kita. Bila dihitung, berapa jam je masa kita bersama anak kita? Tolak waktu tidur... hanya berapa jam je masa untuk kita curahkan kasih sayang pada anak. Insyallah Asya, dalam mengejar dunia pekerjaan, mama takkan leka mencurahkan kasih sayang. Insyallah, mama akan sentiasa lebih sabar untuk melayani kerenah asya... **

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

46 comments:

Cik Nur™ said...

selalunya mcm tu lakan..bila anak2 buat perangai, mmg diorg nak kan perhatian sebenarnya..nak dibelai..nak dimanja...

harap..lepas ni ramai ibubapa faham gerak geri anak hendaknya...

ZalinZalina said...

Kak ina pun camtu gak dulu...bila balik kerja dah penat..bila dah jadi surirumah baru dapat tumpukan sepenuh perhatiah pada anak2 :)

Lily@MamaZaraZareef said...

betul tuh..kadang sian kat anak2..mmg niat nak spend masa btol2 ngan diorang..tp kdg bila dah penat sangat2..anak2 plak bising bermain, kena gak marah..hukhukhuk..bile diorang dah tido bearu rasa bersalah kan tk layan diorang baik2..

mysha said...

Betul tu..sha pun pernah baca kat fb.. Tersentuh ms bc.. Sbb tu skrg nih cuba bersabar sebaik mungkin dengan karenah iA... Hu3 bagus peringatan nih

umi alya said...

samalah ngan Alya, masa kita terlelap awal dek keletihan, masa itulah dia minta macam2.. nak makan, nak minum, nak mandi dsb..

Aisy Nasiha said...

Memang beri kesan puisi ni, masa sibuk egn kerja rsanya memang ada abaikan anak2.., sejak cuti ni, akk tgk naim suka je, hapoy dan jarang buat hwl, agaknya ni sebab mama dia ada lebih masa untuk dia..

NinaAz said...

Nina pun ada bc ritu. Kawan forward. Memg tersentuh baca. Semoga kita dpt jadi ibu yg baik ♥

mama lieyna said...

Sangat2 tersentuh, pnh jugak tbaca sblm ni, tp itulah asal baca je rasa sayu n sedih, sbb kita kdg lupa akan 'rindu' si anak tu.. skrg dh cuba ubah apa yg patut.. huui .. kesian kat anak2 kan.. :(

DYatie said...

Arissa kalau kita balik weekend, nampak sangat dia mg rindu kita. Weekend mg dia melekat dgn kita je. Tp ats sebab perlu mncari rzeki maka buat masa ni kena redha dgn kejauhan.

Syima ~Mama Kyra~ said...

Betul tu..sedih baca kan!! kat fb i pun ada org share psl artikel ini..kdg2 kita manusia biasa terlupa yg anak mmg perlukan belaian kita saat kita ambil mereka dari taska/pengasuh. huhu

RedRose said...

lya, I pernah ambil cuti tanpa gaji for 3 months just to ease myself from work hassle. guess what? I sgt rindukan waktu itu. being a full time housewife was really fun to me. tengok progress anak depan mata, sediakan kelengkapan keluarga...I love it! sadly, I could not realize it coz we have many things to pay monthly. kesian dekat my husband when he had to take care of our debts alone kan. but being a housewife is my dream job indeed!

RedRose said...

lya, I pernah ambil cuti tanpa gaji for 3 months just to ease myself from work hassle. guess what? I sgt rindukan waktu itu. being a full time housewife was really fun to me. tengok progress anak depan mata, sediakan kelengkapan keluarga...I love it! sadly, I could not realize it coz we have many things to pay monthly. kesian dekat my husband when he had to take care of our debts alone kan. but being a housewife is my dream job indeed!

syawalsimpsons said...

sue sokong dengan apa yang lya cakap...demi anak apa saja

Masni Syafie said...

so touching =( nice story

::NureeN:: said...

syadu n menyentuh naluri keibuan nureen baca n3 lya pagi ni...
betul apa lya ckpkan..
bila pikir blk, semua tu kena batan hidung kita...
insyaALLAH sama2 kita berubah demi kebahgiaan anak2 & suami :)

amirah said...

sedihhhh baca ni sejak mula2 kuar di fb.memang menyedihkan sebabkan tuntutan dunia zaman skrng ni kita ibu2 terpaksa bekerja juga.. : (

Nafira usof said...

tersentuh jugak baca n3 ini.
tapi kadang2 ade jugak terlepas marah pada anak. lebih2 lagi bila penat balik keje.. huhuhuhu.
sian anak2 kan~

Puan Kutu said...

dah byk kali baca ni..betul sgt,zman sekarang byk ibu bapa yang terlalu pentngkan kerja smp anak terabai..

Ema Johari said...

kadang-kadang tersasar juga marah kat anak bila balik kerja..

Liza Yati said...

Sedih... Terasa. Tapi kadang-kala memang terjadi bila letih sgt di tempat kerja. huhu..

Lya, Jom join Giveaway kat blog Liza. http://lizayati.blogspot.com/2013/11/count-books-giveaway.html.

The more the merrier!

m.u.l.a.n said...

marah tu kena marah jugak kot kalau buat salah tapi kasih sayang peluk cium jangan diabaikan... ada few cases yang terdekat, anak2 tak pernah kena marah, lepas tu mak bapak nyesal sbb out of control..

aTieYusof Family said...

Sangat2 tersentuh bila baca..mmg berapa sgt lh masa kita dgn anak2.. balik keja kekadang dah penat, lesu..anak br nak main2 dgn kita..huhu..moga sy dpt perbaiki diri dl mencurahkan kasih syg sy..

salwana nordin @ che'wa said...

betul tu lya..

zaman skang kasih sayang pd anak2 terpaksa dibahagi2 antara kerja dan mereka..

sedih sbnrnya tp itulah DUNIA hhuuu..

sbnrnya saya dah bercadang2 utk berhenti keje dan beri sepenuh perhatian pd anak3..

mgkn sethn dua lg..mudah2an pengorbanan ini berbaloi utk kami sekeluarga..doakan ye..

Masya said...

anak² membesar selalu nak perhatian.. ank sy ni pun dah mengadu.. cuti x ramai kat taska kan.. mesti dia pesan ibu amik cepat yer.. kul 5.. alahai anak²...

Qhaifa Nur said...

betul tu Lya...jika hantar anak kat taska/pengasuh..mereka dibesar oleh orang lain...masa kita berapa jam saja dengan anak2...bila difikir balik sedihnya.....tapi itulah jawapan bagi kita yang bekerja kan...

Kopiolimauice said...

betul tu..zaman skrg ramai sgt yg mengejar duniawi..sian ank2 tebiar...

Haryati Faizal said...

tersentuh jugak bila baca coretan tu...sbb tak punya masa yg banyak tuk anak2 hanya bergantung pada cuti sabtu n ahad je...

Kesuma Angsana said...

Ingatan utk diri sendiri juga ni tq !

hainom OKje said...

Syukur sebab Okje boleh berada depan mata diaorang 24 jam Lya...

cikji said...

saya yg takde ank lg pun tersentuh hati bila bc entry ni. dorang nak ckp dorang rindu xpandai, dats y ada yg merengek nakkan perhatian.

Siti Asiah said...

aah Lya memang tersentuh...semua tu Asiah pun lalui jugak...kalau boleh pilih tu, nak je keje jadi housewife...24/7 anak kat depan mata tapi kehidupan sekarang membuntukkan mak/ayah dua2 kerja...peringatan yg sangat bermakna...:)

Kakzakie said...

Perkonsian yg baik elok dimasukkan dlm blog atau fb tk kisahlah Lya..

Nurul said...

Salam kenal...

Bagus ni untuk peringatan diri sy juga... :)

mama aryan said...

walapon bizi, tetap akan luangkan masa utk anak2, kesiankan anak2 selalu kena tggl bila ibu bapa bekerja

Riedaffya ibrahim said...

tersentuh hati baca artikel ni..

LydSunshine said...

;((( mama pun rindu kat luth. mama tau luth rindu mama. cuma mama terpaksa keja. harap2 dpt resign secepat mungkin utk jaga luth sendiri.

syariza09 said...

bukan lya jer, akk pon tersentuh hati, situasi yg kerap berlaku

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

Rasa nak menitis air mate..tteringat sara ngan uwais...rasa nak balik kiss2 budak 2 tu...betul tu lya bila kerja masa dgn anak2 mmg kurang sampai rmh dah pnt...kesian dierang...tp tula pengorbanan ikutkan ht nak jer duk umah jd suri rumh....

Rosmiza Ali said...

Hanya orang yang dah bergelar ibu & bapa jer tau perasaan ni.. Teringin sangat nak rasa ada anak sendiri.. Huhu.
http://miezashaklee.blogspot.com

eira eixora said...

tersentuh baca ni. kadang ada juga tertinggi suara pada dhiya amani.

**MrS HaZiRaH** said...

teringat zaman bekerja dulu...now alhamdulillah dah jadi fulltime housewife.. =)

salam perkenalan dear.. =)

wantie said...

owh so touching tau. tetiba tingat kat mak. tapi tak pe lusa dah dapat peluk cium mak.ngeee

QasehnyaRania said...

touching baca rentetan tu

Che Rosliza Che Mat said...

bersyukur sangat2...sebab cr selalu ada di depan mereka....good share..

Deqla Manjew said...

betul tu.. tp deqla x tau camne.. slalunya rasa kat ank2 bulus jer la..blk keje penat2 tgk rumah bersepah sbb depa main, tp x jadi nk mrh sbb depa pndai buat muka manja..hihi...

Fiza Rahman said...

Dah pernah baca. Sedih sangat dan sentao juga sbb kena ngan batang hidung sendiri.

Bila kat office, rindu kat anak2. Bila dah ada anak2 depan mata, asyik marah2 kat anak2 jer. Pada hal dorang nak kan perhatian kita lepas seharian kat nursery...huhuhu...