Monday, September 30, 2013

Cerita Hujung Minggu Kami

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Waaa..dah lama rasanya tak buat entri fresh2.. 
Ni dikira fresh la ni. Cerita hujung minggu kami.

27.09.2013

Biasalah..pagi-pagi dia bermuka-muka sikit.
Dari kiri : 
1. Terus pusing kepala bila nak snap pic dia
2. Haaaa.. dah macam minion purple.. sebab marah kat mama
3. Dah malas layan

Kat kedai makan mood dia dah OK.
Breakfast asya just kek choc moist ni jew

Ni pose semata-mata nak update kat IG.
Gud asya..beri kerjasama.. hehe

Bismillah...

Lepas makan teman papa kat ofis jap , check barang

Pose dengan shawl baru.
Handmade oleh rakan blogger kiter..  Leh terjah IG dia @syizeecollection
Ada banyakkoleksi shawl, tudung ala fareeda & hoodie..
Semuanya hasil tangannyer

Lepas siap kerja kat ofis papa.. 
Singgah pasaraya coz nak mencari hadiah untuk pengantin baru .

Cam biasa..ada sokmo tax.. Dia angkut sepeket crown ni.
Feeling princess Fiona katenyer (olorrr..bini  Shrek tu.. suka sungguh dia )

Lepas tu balik rumah.. papa bersiap solat Jumaat. Saya just kemas sikit2. Kain baju dah settle malam Khamis tu.. Boleh la rehat sikit.. Just gosokkan baju untuk pakai kerja selama seminggu ni. Waaa..berejam juga mengadap tu. Lepas tu, tidur sekejap. Lepas asar bersiap keluar. Sebab tak tahu nak kemana.. so terus ke pasaraya n beli barang dapur walaupon belum hari gaji. Takpe la.. sama gak, nanti dapat gaji dah tak yah nak keluar.

Sibuk dia nak mengutip jugak

Sampai part ni.. dah mula drama leleh dia.. Huuuuaaa... boleh tahan gak dia wak drama time ni. 
Tapi tetap tak beli, coz lepas ni nak kelain lagi..kalo beli..alamak cair la..

Last-last pujuk, suh ambik air je..
Suh ambik vitagen tak nak.. tetap nak Nutrigen..alasan, sebab ada mainan YoYo UpinIpin percuma..

28.09.2013

Ke majlis sambut menantu (bertandang orang luor sebut) wife ofismate.
Alamak..pengantin pompuan dah ditenggelami puok-puok ni..

Petang tu just bawak asya lepak tepi pantai "Monica Bay "

Sebenarnya... saya mama dia ;-)

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

Sunday, September 29, 2013

KFC Hot Box : Bigger Is Better

 Assalamualaikum & Salam Sejahtera


Jarang benor saya update hari Ahad ni ( kul  12.22am dah masuk hari ahad ye ). Weols kat Ganu ni dah start keje ari Ahad (pagi esok).. Just nak share produk terbaru KFC iaitu Hot Box. Dah try belum?? Sama je, cuma lagi untung kot ambik set Hot Box ni, coz leh rasa belaka... Ayam, Burger & Hash Brown + Jalapeno Cheese Sauce   (senang citer.. sos cheezy wedges tu). 


Senarai harga mengikut burger yang dipilih


Haaa.. seperti biasa, indah khabar dari rupa..
Packingnyer biasa-biasa aje.. Hehe.. Ingatkan packing sama cam iklan dia.

Apa pon.. puas hati makan... walaupon packing tak se-GAH iklannya.
Tak jadi nak jerit-jerit cam dalam iklan KFC HOT BOX kat Tv tu..
hihihi

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

Thursday, September 26, 2013

Sambutan Merdeka Di Sekolah Asya

 Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Dah nak masuk bulan 10 pon baru terhegeh-hegeh nak update pasal sambutan merdeka di sekolah asya. Tapi sebenarnya lebih kepada menyimpan kenangan kat blog ni. Seperti biasa, sekolah asya sentiasa adakan sambutan untuk hari-hari penting. Paling best, walaupon tak dapat join, tapi kita leh tengok atvt anak-anak di page FB AL-JANNAH CYBER MONTESSORI. Teachers sangat rajin snap pic students & update kat FB. I Like ;-)

Kesemua pic ni dari 

Hasil kreativiti teachers & cop tapak tangan students.
Balik rumah tu, eksited asya citer leh main cop-cop kat kain besor.

Teachers

Yang saya suka pasal cikgu-cikgu ni semua tersangatlah penyayang, peramah & sporting habis

Teachers & Students

Asya & her group

Kusyuk teachers main cat

Pic pada pagi tu, sebelum bertolak ke school.
Biasala iter... update kat IG la.. hehe

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

Wednesday, September 25, 2013

Petronas FP1

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Last weekend ada Pekan Kebudayaan kat Padang Astaka, Chukai Kemaman, Trg. Banyak lah booth2 yang dibuka seperti Polis, Bomba, PejKesihatan & banyak lagi sebenarnya. Selain tu ada gak gerai-gerai jualan.. Dan, salah satu booth tumpuan adalah booth PETRONAS. Ramai  yang berminat dengan motor lumba kuasa tinggi Petrona FP1 ni. Dikesempatan ni, sempat gak asya posing2 atas motor besar ni.. Ni pon tunggu turn.






Haaa... ayu je posing dengan motor beso..
 Patutnyer kena rock2 la sikit

Lepas tu pergi melepak kat Nek Ma asya

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

Tuesday, September 24, 2013

Diari 1 Malaysia

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Mood update blog mencurah-curah ni.. Sebagai permulaan, just nak entrikan kenangan pada hari cuti 1 Malaysia (16.09.2013) baru-baru ni. Takde ape yang menarik pon, cuma sayang nak delete pic asya kat dalam HP, jadi simpan je la kat entri ni. Saya ni bab nak delete2 pic asya memang lemah, coz saya sayang sangat dengan setiap moment yang terakam tu.


Bangun pagi.. bersiap & pergi breakfast. 
Dalam kete biasala..snap situ sini nak update kat IG katekan..

Lepas breakfast, pergi kedai CD. Niat hati nak cari citer Chennai Express.. Entah nape, rase cam best pulok citer ni. Tapi xde lagi CD dia.. Tapi kena tax CD Shrek dengan Asya.

Lepas tu terus balik rumah... cuti sehari nak ke mana-mana pon xbest. Ambik peluang ni siapkan kerja rumah. Membasuh, jemur , lipat & susun baju sampai cun dalam almari. Lepas tu iron baju kerja untuk seminggu. Sedar-sedar dah petang. Lepas Asar, mandikan asya & bersiap untuk ambik angin petang & nak intai progress rumah.

Sempat singgah kat kedai mainan.. Sebab dah janji dengan dia. Ada la drama sebabak dari asya. Dia nak patung+troli . Sebelum ni dah 2x kot beli.. tapi troli patah.. Kali ni dah malas nak beli. Drama la skejap dia ni. Pujuk-pujuk suh ambik mainan lain.

Yeayyy.. dah senyum.. last2 mainan ni je yang dia ambik. 

Lepas tu, terus balik rumah. Sebab esok dah nak sekolah ;-)


Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

Wednesday, September 18, 2013

R.I.N.D.U

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Alhamdulillah, saya masih disini. Cuma kerana kekangan masa untuk update blog & bw menyebabkan blog ni sedikit terabai. Komen-komen entri sebelum ni pon masih belum baca. Login blogspot, terus je update entri ni yang tak tahu mana hujung pangkalnyer. Banyak citer juak nak update, tapi tula asyik tangguh2 aje. Hehehe. Rindu tu, memang la rindu.. tapi nak buat camner lepas sihat baru2 ni, terus bertimpa-timpa komitmen lain. Apa-apa pun, inilah realiti kehidupankan. Adakalanya, kita terpaksa tinggalkan seketika sesuatu yang kita suka & sayangi untuk eri laluan pada perkara lain yang penting dalam kehidupan. P.E.A.C.E ;-)

Tapi.... saya sangat aktif di instagram @lya_afrina, coz itulah medium yang paling mudah. 
Just gunakan HP... so, everytime leh update. 

Pic penyeri entri ehsan dari 


Insyallah, panjang umur kita jumpa lagi 

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

Thursday, September 12, 2013

NEW HAIRSTYLEs

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Sesi makeover asya atas permintaannya sendiri. Kalo ikutkan dia, memang dah lama dia nak potong rambut ni. Tapi memang papa dia tak bagi, sebab sayang rambut panjang. Kali ni, papa dia termakan pujuk gak. Ok per, sesekali tukar style biar nampak lebih fresh gitu.. Sampai kat saloon rambut tu, saya xde plan fesyen apa2 pon untuk rambut asya. Just gitau nak potong pendek & biar nampak korean style skit. Hehehehe 

Date : 
10.09.2013

auummmm...
dah keluar taring dia. hehe.. tapi trend kat korea , memang sengaja nak gigi taring kan? 
ish..ish...asya lak tak sabar nak suh gigi taring dia tu cabut.

Masa ni dia geli-geleman

Huhu.. sangat serius

PRESENTING
NEW Look, NEW STYLE


Inilah gaya baru asya.
Muka makin chubby & nampak semakin muda remaja..
hehehehe

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

Monday, September 9, 2013

Jom terbang bersama PLANES

Assalamualaikum & Salam Sejahtera 

Kabare uols... Terjah pawagam lagi.. As usual, mestilah bawak asya layan kartun animasi dia.. Kebetulan mama dia pon memang peminat tegar cerita animasi ni.Jadi,ngammm molek la.. Mesti ramai yang kate kebelakangan ni kerap ke pawagam.. Sebenarnya, dah lama pon bawak asya ke pawagam.. Cuma time tu citer animasi tak semeriah sekarang. Bayangkanlah 2-3 bulan kebelakangan ni belambak lak kuor citer animasi kat pawagam.. Saya siap ada list citer animasi sepanjang tahun.. Lepas Planes ni.. boleh la rehat dulu.. Coz bulan 10 ni berderet lak kuor citer animasi kat panggung. Antara citer yang saya nak tengok sangat TARZAN. Kali ni bawak asya layan cerita PLANES kat TGV Cinema, Mesra Mall.

Sinopsis Planes :
A spin-off from Disney and Pixar’s 2006 animated film “Cars”, Planes takes the imagination across the skies as the underdog Dusty, a crop-duster plane dreams of flying with the big boys in an air race. With the support and help from a fleet of oddball characters, Dusty soars his way to the skies to face the biggest challenge of his life – his fear of heights! Similar to “Cars”, Planes is a comedic animation laced with funny one-liners suitable for both the young and the young at heart!

Sebelum masuk panggung mestila ada pose
 gedik-gedik kat poster PLANES :-

Late ni.. 
asal nak bergambar dia suka wak pose camni..


awwwww.. melentik you!

Smile ;-)


Tunjuk tiket!

Best tak cerita Planes ??
Boleh la ... Starting cite ni bagi saya cam slow sikit + bosan... Tapi bila dah masuk part perlumbaan tu yang best. Memang eksited nak tau penghujungnya.. Yang pasti cerita ni mempunyai nilai tersendiri.. dimana daya usaha & tak mengalah tu penting untuk mencapai kejayaan. Tak semestinya serendahnya kita tak boleh berjaya.. Zero to Hero.... Apa-apa pon cerita ni memang seronok untuk ditonton.


yuhuuuuuuuuuuu
senyum dulu untuk semua yang ke sini ;-)

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

Thursday, September 5, 2013

Diari Aidilfitri 2013

 Assalamualaikum & Salam Sejahtera 

Pejam celik.. pejam celik, Syawal dah nak berlalu pergi. Jadi, sebagai entri terakhir untuk Syawal kali ni, saya just randomkan antara pic-pic kenangan Syawal . Insyallah, semoga kita berpeluang lagi untuk bertemu pada Ramadhan & Syawal tahun hadapan. Baju raya pon tak pakai habis, semuanya transfer pakai time kerja. Hehe. Dah memang, buat baju lebih2 untuk pakaian harian ke kerja pon.

1 SYAWAL

Candid
Nampak sweet je papa dengan asya. Papa sapu habuk kat mata asya


haaa... ni bukan sesi joget zapin ke hape. Nampak tak saya gigih berlari tu. Ni self timer punya pasal la. Apesal cepat sangat time dia masa ni. Bayangkan lebih dari 5x buat ni. Last2 menjadi gak.. Nasib jumpa gak setting dia. Mula-mula dah berserah dah. Pic yang dah comel lote leh tengok sini--> http://cahayahatiku-lyafrina.blogspot.com/2013/08/aidilfitri-2013-potret-1-syawal.html


Ni kat rumah tok wan Fain , Dungun. Masa ni dia dah keletihsang.

Sekali lagi... pic 1 Syawal yang di post di Instagram

2 Syawal

Juga pic yang di post di Instagram.
Cerita penuh 2 Syawal disini--->

3 SYAWAL

Beraya bersama Smurft. 
Dari Kiri: 1. Juga pic y dipost di IG sebelum bertolak. 2. Asya posing dengan props The Smurft, juga di post di IG. 3. Last skali tukor shawl biru. Oren+Biru cun aje.. Tukar sebab tension, tudung yang pakai mula2 tu lembek sangat. Sampai bulat mula. 
Review The Smurft 2 ---> 

4 SYAWAL
Dan simpan duit raya asya untuk masa depan.
Simpan dulu mana yang ada tu. Selebihnya simpan habis Syawal nanti la.


Saya pon still dapat duit raya dari abang. Dari kecik, sampai ke besar, belajar, kerja, kawen & dah jadi mok orang pon, still dapat duit raya dari abang2. Alahmdulillah. Untung gak jadi anak bongsu & paling kecik dalam family. Hehehe. Duit tu saya simpan dalam ASB.


Gara-gara tabung Upin Ipin ni, dah terbuka 1 acc untuk asya di Hong Leong Islamic Bank. Saya tak pasti la ok ke tak bank ni. Untuk dapatkan tabung ni, kena buat saving RM200. Ada lagi pakej-pakej barangan lain mengikut jumlah saving kita. Apa pendapat kawan-kawan tentang simpanan di bank ni ye? Ok tak?


So sekarang dah ada 3 bank untuk simpanan asya. Termasuk Hong Leong Bank tu, baru buat acc semata-mata tabung upin ipin. Alhamdulillah, duit raya asya leh simpan dalam ke 3-3 bank ni. Acc Nuri ni dah lama papa asya menyimpan untuk dia. Cuma sampai sekarang, saya tak buka2 lagi acc SSPN. Yang ni pentingkan untuk pinjaman samb belajar nanti.

5 SYAWAL




Sempat lagi tu.. 
sebelum ke Open House ofismate & ke Sg.Ular ( rumah emak saudara Fain)

Majlis Perkahwinan Schoolmate
Dah lupa berapa haribulan. Sempat attend majlis perkahwinan salah sorang kawan baik masa sekolah dulu. Tapi sayangnya, saya tak sempat nak bergambar dengan pengantin. Pengantin sangat sibuk. Makanan kat majlis ni memang sedap. Jarang saya bertambah.. 





Hihi.. sempat lagi update di instagram sebelum bertolak.
Bajek retis la ni. Asya pon dah reti bermuka-muka lagi.

OPENHOUSE EPIC GROUP

EPIC GROUP, memang sebuah company besar. Sape tak kenal Kemaman Supply Base (KSB). Tahun ni tema hari raya " Balik Kampung" . Kalo last year tema "Bollywood", sampaikan pakaian pon semuanyer ber-bollywood bagai. Memang meriah sokmo. Dengan khemah yang ada pelbagai hidangan. Macam bazaar ramadhan. Biasa menu disediakan mengikut tema yang dibuat. Umat manusia tak usah cakap r... Parking pon sayup jauh.. Jenuh berjalan kaki

Rumah warisan ni dibuat semata-mata untuk open house ni tau. Tiap2 tahun deko dia sentiasa berubah mengikut tema. Kat depan ni penuh dengan basikal tua dll. 


WARNA WARNI AIDILFITRI DI OFIS
Kiri : Hari terakhir buat persiapan. Deko2 ni last minute. Sejam sebelum balik gigih buat yang simple2 ni. Biasa xde pon deko-deko camni.
Kanan : Pic yang di update di Insta. Saya recyle baju raya ke-2, tak pakai pon baju lain. Hehe.

Alhamdulillah, bersyukur kerana diberikan kesempatan untuk meraikan Syawal ini bersama insan tersayang. Semoga ianya menjadi kenangan dalam kehidupan. Insyallah, moga bertemu lagi Ramadhan & Syawal akan datang. 

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (135) WEEKEND (112) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (96) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) MyHappyFamily (72) AIDILFITRI OR AIDILADHA (71) INFO (67) Asya's School (57) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Sinopsis (51) Ramadhan (49) DapurLyaBerasap (48) Shopping (47) Birthday (46) Love IS Cinta (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) Jom Singgah (42) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) F.A.M.I.L.Y (40) My L.O.V.E (39) Check-Up (33) NuFF (33) CINEMA (32) D.I.A.R.I (32) Let's Eat (32) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) H.O.L.I.D.A.Y (28) Video (27) MamaAsya (26) S.A.N.T.A.I (26) Tempat Makan Best Di Kemaman (26) Tempat Makan Best Di Terengganu (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (19) Do It Yourself (18) Villafasyafrina (18) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) mama+papa+fasya (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) Medical (11) TUTORIAL (11) fasyafrinatraveltales (11) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) DecobyLya (8) Idea Bento (8) Travel (8) Deko VillaCintaku (7) Parenting (7) mama+papa (7) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Family Day (3) Lyafrina's Instagram (3) Public Holiday (3) Tempat Makanan Best Di Kuantan (3) DIALOG (2) HOTEL (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1) Mamalovefasyafrina (1)