Monday, January 27, 2014

D.I.Y : Minion Goodies Birthday

 Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Entri ni sebenarnya dah di draft sejak Nov 2013 lagi.. Tapi ni baru sempat nak publish.. Lepas ni keje saya nak publish semua entri-entri yang dah di draftkan sebelum ni jela. Sempena ulangtahun kelahiran asya yang ke-5, saya sempat prepare goodies untuk kawan-kawan asya ni.

Mencari idea untuk menyediakan goodies harijadi??Tahun ni (2013)  hot dengan karekter "MINION" dalam cerita kartun Despicable Me 2. Oleh kerana kali ni kesuntukan masa untuk menyediakannya.. jadi tak sepenuhnya DIY. Contohnyer paper bag pon saya beli yang siap.. Kalo ikut plan nak buat sendiri je. Budget untuk goodies ni semua dalam RM70++ untuk 100 pcs .  .

1. Just beli paper bag ni. 
Banyak jual kat kedai borong or pasaraya. Harga dalam RM4/100pcs

2. Just edit nama asya kat McWord.Print & gunting untuk ditampal pada paperbag. 
Kosnyer FOC aje. Yang perlu cuma ideal. Hehe

Yang dah siap ditampal

Riben. Saya combine riben biru & kuning.Saya beli yang roll & buat sendiri riben ni.
Warna tema MINION kan.. Kos dalam RM3 je kot.

Just lipat hujung paperbag & staplerkan dengan riben

ISI-ISI DALAM GOODIES BAG




Handmade card ni saya tempah dengan CHA@Blogger HIJAU .
Kalo tak silap kosnya dalam RM30.

Topeng ni beli kat SUPER COWBOY.
Kalo kat sana memang banyak giler pilihan & murah-murah.
Harga dalam RM4.00

KeyChain MINION. Juga beli kat SUPER COWBOY.
Just RM6.00/100pcs

Selain tu saya isikan coklat, biskutApollo, Kek Apollo & Kacang.
Beli kat kedai borong just RM30.
*Pic xde..lupa snap*





Sekian...ideal goodies budget rendah. Apa yang penting anak suka ;-)
Saya sediakan goodies ni dalam 100pcs untuk kawan-kawan sekolah, sepupu & anak-anak blogger ( tapi sori, xsempat pos, sebab semua musnah disebabkan banjir). Mujur birth sempat celebrate sebelum banjir tu.


Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

47 comments:

Sue said...

salam ziarah... super cowboy tu kat mana ekk

LydSunshine said...

murah je kalau buat sendiri kan. lya ni kreatif la. dan super cowboy mmg best. murah2. saya pun suka pegi super cowboy beli barang2.

eima said...

wahhh untung ade cowboy tu mmg murah2 la ...

εïзmummyHazaεïз said...

Yg simple tu la yg dpt puas hati mak2 kan. Lagi2 dari tangan sendiri yg bega2 :)

NinaAz said...

Jimat sgttt kalo diy ni kannn. Rm4 dpt 100 pcs.

syawalsimpsons said...

comey n kretif belako

mummy_ayu said...

comei..tu la..Ayu pun plan nak buat birthday tema minion nie..for Ian & Iris.tahun depan...emm...

el said...

keychain tu murah gilos
rajin mama asya buatkan DIY semua eh

Siti Asiah said...

Simple je kan Lya. yang pasti kawan2 Asya suke...;)

:: Mrs.Eady :: said...

haaa idea bagus ni!

Kopiolimauice said...

simple but nice! ... emmm takde rezeki ye yg dah dihanyutkan banjir tu T__T

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Lya..cantik goodies tu..mesti kwn2 Asya semuanya happy...

lieyalatif said...

lya bab2 ni mmg kreatif gile...bagi la tema ape pun pandai jek buat.... skrang mmg tgh trending pun tema minion ni kan lya....cantik jek sbab kuning...mesti kawan2 asya hepi dpt buah tangan yg comel n cute dari besdey girl ni kan....

lieya pun suke gi cowboy kalo balik melaka...sbb murah2 gile barang die..lieya suke gi kat area jajan2 biskut2 semua tu lya...rambang mate dibuatnyer...

Ema Johari said...

kartun minion skrg ni paling femes

Fiza Rahman said...

Cantik bookmark tu.

Che Rosliza Che Mat said...

ingat tahun nie...nak buat birthday untuk budak2 nie...tgk budget dulu...

Khai♥Rin : anies said...

simple dan cantik!

amirah said...

kreatif!...suka tgk..kombinasi warna ni mmng cantik

Rosmiza Ali said...

Rajin sungguhla Lya ni.. Bagus ada ibu macam Lya.. Moga Mieza leh jadi ibu serajin & sebaik Lya.. =)

Cik Nur™ said...

simple tapi cantik.. :)

kreatif lya.. :)

eita said...

selamat hari lahir...

Tihara said...

cantik n minionpon memang tengah up sekarang ni..kreatif :)

norhidana miswan said...

seronoknyer.... msti puas hati bile bt sndiri kan lya... yg goodie bag tuh walaupun bajet rendah tp bile dh hias2 tu jd lawa... msti bdk2 suke minions tu dhla comei2...

Afasz said...

asya suka minnion ek.. comey tema nye.

NzA said...

kreatifnya mama asya.....cute je.

wantie said...

happy b'day .

wah minion lagi tu. jeles la. ni klu aleesya tengok ni mesti dia nak ni

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam LYA..
Semuanya DIY.. mmg super mummy :)
betul tu lya, yg penting anak2 suka..

comel sangat.... :)

aTieYusof Family said...

Rajin nya Liya.. simple, cantik & kreatif.. betul kata Lia janji anak2 suka...

Eda Ejai said...

epy beday dear.. same cam harith hari tu.. pkai papper bag je.. murah.. hehhee..

Eda Ejai said...

epy beday dear.. same cam harith hari tu.. pkai papper bag je.. murah.. hehhee..

Deqla Manjew said...

rajin buat goodies sendiri eh lya ni.. happy birthday Asya..!!

Syima ~Mama Kyra~ said...

Wah..kreatif dan cantik..kita pun plan birthday kyra mac ni nak DIY for goodies and cake..hopefully berjaya :) :D

Aisy Nasiha said...

Ni tiru idea ni..

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

waa kretip mama asya nih tau...comey tau tema minion ni...kegemaran abang uwais nih..

babYpose said...

Salam, sangat kretif, happy birthday, moga diberkati selalu...

miss kecoh said...

untung dapat mama rajin mcm niew huhu

lelamaisara said...

comey, kreatif,cantik dan yg penting murah...kat sini tak pernah nampak pon keychain murah gitu..best nye la...nak kirim lya la untuk besday alesya nanti..hehheehe

Sayangku Zie said...

CANTIK DAN KREATIF....

are_lin@yu said...

alahai cntiknya rajin mama asya ni.hehe

Baiduri said...

Smoga asya dimurahkan rzeki n dipanjangkan usia serta sntiasa di bawah rahmatNya...ameen...

Comel la kek asya =)

BUNDA a.k.a KN said...

kalau rajin dan pandai buat sendiri jimat sikit belanja kan...

Fifi Nadhrah said...

lame tak singgah sini.. sampai tengok da lain da rumahnye.. cantik..

btw.. goodie tu cantik.. kreatif..

Amanina Mads said...

wahh bestnya lya.. kalau family sebelah ayah berkumpul ramai juga mcm gambar ni.. hihi

cikji said...

ahkak. kretipnyaaaa. suka tgk :)

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Cantik & kreatif..

NinaAz said...

kakkkkk. sy google pasal keychain minion. sampai sini. hehe. nak cari utk doorgift daffa bulan depan. kedai tu kt tgnu kan. kl xd??? huwaa

cardbymyan said...

hai

kalau malas nak DIY, bole beli je dekat kami :)
tq tuan tanah

For doorgift paperbag & sticker. Our blogshop click >> CARDBYMYAN


tq :)