Monday, January 6, 2014

Selamat Tahun Baru & Sesi Persekolahan Bermula

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Entri pembukaan pertama buat tahun 2014 ni. Sungguh bz late ni.. Kemas rumah tak berenti lagi, tambahan pula sesi persekolahan bermula. Dalam duk kecoh-kecoh tu, sempat membeli persiapan persekolahan asya untuk sesi 2014 ni walau sekadar ala kadar je. 



Untuk makluman, tahun ni asya dah tak sekolah kat sekolah AlJannahCyberMontessori. Alhamdulillah, rezeki asya last minit dapat masuk PraSeekolah Kerajaan di Sek Ren Keb Chukai. Entah lah, kenapa dari dulu saya berharap sangat asya dapat masuk Pra ni. Coz ramai yang kata Pra ni bagus & yang paling penting persediaan untuk memasuki darjah 1. Lagi pon hasil survey saya kat blog pon ramai yang suruh memilih PRA. Sebenarnya, pada permohonan pertama asya tak dapat masuk Pra, kena tendang. Keh..keh..keh.. Tapi tak putus asa.. Cuba juga, rezeki memang ada kekosongan lastminute. Tapi, pada mulanya nak tukar sekolah pon fikir panjang jugak.. Takut andai saya buat kesilapan.. Lagipon sekolah asya sebelum ni dah cukup-cukup bagus. Akhirnya, saya putuskan utk cuba dulu hantar asya ke Pra, kalo dia tak leh nak serasi, terpaksalah masukkan semula ke sekolah lama. Dan, sekolah Pra tempat asya belajar sekarang dulu adalah tempat terakhir arwah ayah saya menabur bakti sebagai guru Penolong Kanan sebelum arwah ayah meninggal pada tahun 1990. 







SO, ini adalah antara pendapat sahabat blogger yang saya dapat tahun 2012 dulu . 


28.12.2013 - Merupakan hari pendaftaran. So, ini adalah kali pertama bawa asya jejak kaki kat sini. Saja nak tunjuk suasana sekolah. Nampak muka terkejut dia.. yela.. terlalu ramai kan. Kebetulan time ni gak pendaftaran untuk darjah 1 - 6. Bawak tunjuk kelas dia.. nampak teruja, sebab kelas dia sangat cantik & kalerful.

PERSIAPAN PERSEKOLAHAN ASYA
Persiapan ni lastminute & ala kadar je tapi sangat teruja masa nak membeli tu. Seminggu sebelum buka sekolah baru sibuk keluar mencari keperluan ni. Lagipon, kat area Kemaman ni still dalam proses pemulihan selepas banjir baru-baru ni.


Set alat tulis. Tak reti nak beli apa. 
Setakat budak tadika yang basic-basic ni je kan..

Stoking beli 5 pasang. 
Sepasang sehari.
Beg sekolah baru. 
Minion lagi... 

Kasut sekolah. Just beli sepasang je dulu.
Lepas ni beli sepasang lagi

Labelling. Just taip nama kat McWord, print & tampal. 
Kesemua pensil warna dia saya labelkan. Selain tu, alatulis pon, semua dilabelkan. 

PRA Bestari
Asya ditempatkan dikelas PRABrestari.



1.1.2014 sesi persekolahan bermula di negeri sebelah Terengganu ni. Saya pon ambik cuti 2 hari sebab nak hantar asya ke sekolah. Yela, berubah sekolah, kawan-kawan, cikgu & suasana baru..takutlah dia berdrama. Tapi alhamdulillah, hari pertama hantar asya ke sekolah dia dah happy. Sikitpon tak effect pada dia. Nampak dia enjoy dengan kawan-kawan baru. Lagi suka, sebab semua budak kelas dia nampak sukakan asya. Masing-masing sibuk nak berkawan dengan asya. So hari pertama hantar tu, just tunggu sekejap je sebab nak tengok keadaan dia. Dalam setengah jam lepas tu saya & fain terus blah..  Hari pertama tu saya & Fain pegi awal sikit ke sekolah dia nak tengok xtvt yang dilakukan. Masa pegi tu asya tgh syok mewarna.. Nampak dia sangat enjoy & serasi. Lepas dah ambik tu terus ke Giant Kijal sebab nak beli wardrobe.






02.01.2014 - Bangun dengan ceria sekali.. Pakai trackbottom+t shirt putih. Tengok 1st day tu, seluber badak saya bagi pakai Jeans.. Hehe.. yelah, sekolah asya sebelum ni bebas kan. Masuk sek kerajaan ni kena la skema. Balik tu asya kata " Mama, teacher kate kena pakai sluar kaler black or blue + baju kaler white". Hihihi... manalah mama tahu. Malam tu, terus cari seluar track. Saya tak pernah belikan tracksuit kat asya sebelum ni. Semua baju dia memang dah berpasangan dengan legging/skirt. So, sementara dapat uniform kenalah pakai tracksuit & t shirt putih.


Sesi persekolahan bermula pada pukul 7.45pagi, tetapi pelajar mesti sampai pukul 7.30pagi. Rupanya waktu 7.30am-7.45am ialah waktu makan. Jadi sebelum kelas bermula, semua pelajar disediakan breakfast. Suasana tempat makan dia orang pon sangat selesa & menarik. Lagi-lagi menu koko crunch+milo tu memang febret asya. Jadi, pagi-pagi xdela risau kalo asya tak nak makan kat rumah pon, coz dah cikgu dah sediakan breakfast untuk pelajar.


Sekarang duk survey kelas agama /kafa/mengaji untuk asya. Nak cari tempat yang dekat & waktu yang fleksibel senang papa asya nak pegi ambik.


Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

41 comments:

Aisy Nasiha said...

Wah...tukar tempat pula asya tahun ni ye.m semoga Asya jadi pelajar yang berjaya k.. semoga dapat sesuaikan diri dan ramai kawan..

lya, yang semalam tu..akak tak main2 tau... nati bg details k..

Chekgu Azrine said...

Asya srbaya ngn yaya..
Yaya pun masuk pra sek..
Alhamdulillah..pra rasanya lbh baik dr segi PdP..inshaAllah

mama lieyna said...

Gluck asya.. good girl.. :-)
Hope tahun depan, ada rezki arif masuk pra..

Masya said...

alhamdulillah tahnia asya dapat masuk pra sekolah...

:: Mrs.Eady :: said...

kejap je kan masa berlalu...dah besar dah dia :)

LydSunshine said...

Dia dah biasa gi skolah sebelum ni, sebab tu dia okay je. Lagipun masa kat skolah lama pun dia mmg suka gi skolah kan. Bagus asya ni.

Doh mama dia slambe gi pakaikan jeans kat anak dara dia. Hehehe.. Lawak je Lya.

*skodeng ikut celah tingkap ke amik gmbr asya. Kehkeh.

kayyana said...

yana rasa pun nak masukkan anak yana pra sekolah la tahun depan.. err bile bleh mendaftar ye lya?

Nad MamaZN said...

Kalu itu yg terbaik utk asya
Alhamdulillah...
In shaa Allah asya akan hadapi dgn hepi

salwana nordin @ che'wa said...

alhamdulillah dah sekolah asya :)

alya pun..dia dah tukar sekolah tp still PASTI..

mudah2an anak2 kita berjaya dunia akhirat walau dimana pun mereka sekolah kan :)

syawalsimpsons said...

seronok alami pengalaman ni kan...

Kopiolimauice said...

mesti mcm tak pecaya kan anak dh masuk pra..cepat je membesar nye ;)

Ena said...

rezeki asya dapat masuk PRA..

Irfan masih di tadika sbb tak dapat masuk PRA kat sekolah kakak dier..
:(

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

ololo tomey sangat la asya ni...kemain lagi posing dia..pencil box asya tu cute sangat,,rajin lya siap siap buat label nama lagik saya main tulis ngan maker jek hehe

KakNi Sihat Cantik said...

Tahniah kepada Asya sbb dpt masuk pra-sekolah. bkn apa, susah nak masuk tu, berebut-rebut. anak sy dulu pun masuk pra jugak. dah form 2 skrg... heheheh

diana said...

Anak saya tak hantar PRA.sekolah tadika perpaduan je..memang banyak nyanyi..banyak main..saya la kat umah ajar dia siang malam..naik darjah satu dah boleh membaca mengira menulis,mengaji pun dah boleh baca sendiri,semua dah boleh la.Adik dia nanti nak hantar PRA pulak..kita tengok la cemana..

Syima ~Mama Kyra~ said...

Wah Asya dah msk pra-school..bagus2..kami tak htr kyra pra-sekolah sbb area rumah kami takde pra-sekolah :D :)

Rizziela said...

blm dapat uniform ker Lya

eima said...

Good Luck Asya .. ai pun berpendapat sama ..sbb guru PRA adalah guru terlatih berkelulusan Ijazah Prasekolah yg diiktiraf oleh KPM ...
inshaa Allah Asya dan fahim akan cemerlang di PRA .... mudah2an lya ...

mmg bukan mudah utk msk ke PRA hanya yg bernasib baik je dpt masuk ...
ramai kawan2 ima tak dpt tau ... wlupun semua pendptan lebih kurang je ngan ima ... rezeki Fahim tu ...

Khai♥Rin : anies said...

semoga asya gembira di sekolah baru..

mmg tak pakai uniform or belum ada uniform?just asking

Nafira usof said...

awalnye asya dpt masuk PRA.. ke dia memang 6 tahun dah??
kalo area rumah zura nih PRA terhad untuk anak2 6 tahun jer. tempat sgt terhad.. kena berebut. hehehe

Fiza Rahman said...

Happy new year Lya. Best lah asya dpt masuk pra skolah.

Chic Na said...

banyak komen2 yg bagus tu.. InshaAllah.. semoga asya berjaya..

izan mama mia said...

semoga asya serasi dgn tempat baru...

~aSHa~ said...

salam lya..

maisarah pun masuk pra sekolah tahun ni..last year ABIM...

dia nak sekolah sama dgn abg nye...kat geliga...


----------------------
lya aah jual cadar skit2 jer...kak norizam pun ada beli tau...

mysha said...

Alolo comeynyer asya..hehehe

Klo time nak start skolah yang paling bz skali mesti mak nyer kan

Rasanya keputusan yg dibuat tu dah da best da...!!

Deqla Manjew said...

wahhh... teruja yer asya nak ke sekolah.. persiapan pun dah tersedia.. cantik beg skolah asya..

lieyalatif said...

comel asya...cute jek tgk die....

alhamdulillah rezeki tu lya...bagus anta pra ni...dah le susah nak masuk sini sbb tempat limit sgt2....lagi punnanti bile asya dah masuk darjah satu die akan biase kan diri dgn cepat sbb dah penah pra kat situ...

asya belajara rajin2 key...jadi anak yg bijak dan cemerlang dunia akhirat....

Qaseh Vee said...

anak kedua akak saya masuk pra sekolah . dia mengadu , apa yg cikgunya ajar , dia dah belajar kat tadika 5 thn . pas tu akak saya pi cek buku2 yg digunakan perhati juga apa dia buat kat kelas . kakak saya dapati pra lbh byk main dan sukatan yg diajar , anaknya dah belajar di tadika 5 thn . maka akak saya decide utk hantar anak ke 3 , 4 dan 5 , ke tadika swasta jer . mungkin sbb kat sini kawasan bandar , jadi tadika swastanya lebih straight dan selangkah dihadapan . byrn mmg mahal lah sikit . kesannya , seawal 5 thn , anak buah saya dah pandai membaca buku juga iqra' . akak saya juga seorg guru ...

AnneRaini said...

saya pun plan nak hntr anak masuk pra jugak...nak kena survey dan mohon dari skrg.

Ms Pearl said...

Assalamualaikum.

Salam dari Shah Alam.

Untung Kids hari ni kan? ada pra sekolah pulak kat sekolah rendah. Sekurang-kurangnya mereka tak rasa takut menghadapi sekolah rendah darjah 1 nanti.

p/s: belajar rajin rajin okey little angel :D

xoxoxoxox from Auntie Hani Pearl

fieda said...

wah seronoknyer asya masuk pra sekolah ye..

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam lya..

oo..dulu cma confuse apa beza prasekolah dgn tadika.. sekarang baru faham..huhu..
nmpknye mmg pilihan yg terbaik lya hantar asya ke prasekolah..alhamdulillah jg asya cpt adapt skol baru dia..

kat sini tak da prasekolah..

header baru & layout baru.. :)

are_lin@yu said...

alhamdulillah npk asya happy ja kan..hehe..moga mnjadi ank yg bijak yg asya..

Cik Jue said...

good luck asya...
jadi anak yang rajin ye sayang...

Lily@MamaZaraZareef said...

mmg nmpak best n selesa jek prasekolah asya nih..=)..asya pon good gurl sbb cpt biasakan diri kan....

Aisy Nasiha said...

Nati lya bg details blh ? Akak pun bukan kaya, sekadar sikit sumbangan utk kawan.. harap lya tak segan nk terima. Ini hari lya, kot hari akak ada pula org yg akan bantu.. ok.. bg di blog akak k.

Cik Nur™ said...

manis senyuman baby ajaib lya ni.. :)

Amanina Mads said...

ada banyak kelebihan rupanya pra skolah ni.. senang la budak2 bila masuk drjah 1 dh bleh berdikari

Ema Johari said...

belajar rajin-rajin yer asya

Mimi Azirah said...

Ok la msuk pra nti nak msuk darjah 1 dah senang..x terkejut sgt kan..

Rosmiza Ali said...

Alhamdulillah.. Nampak happy jer asya tu. Very good girl.. =)