Monday, February 24, 2014

Allesya Kafe : Mencari Takoyaki Di Kemaman ??

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Alhamdulillah...boleh juga menaip akhirnya.. Kadang-kadang sakit jiwa dengan strymyx,rasa nak potongggg je. Asal kul 11pm++ mesti line putus2.. Ntah la?Tak tahu apekes.Tapi jadi geram jugok la.. boleh potong stim mood nak bw n up entri. Lega, sebab dah selamat BW.. tapi ada 5komen tersilap delete..aduyai! Saya sayang komen2 yang diterima dari semua sahabat blogger..kalo la boleh korek semula komen2 tu.. Bagi saya setiap komen tu beharga n menceriakan hari saya. Berbalik pada tajuk, Allesya Kafe ni restoran baru kat Kemaman ni. As usual, kami laki bini memang suka mencuba tempat baru.. Kebetulan dekat dengan rumah.

Pelan lokasi ke Allesya Kafe.
Orang-orang Cukai Kemaman faham la pelan ni ;-)

Apa istimewanya Allesya Kafe?? 

Sebab.......... ada TAKOYAKI. Saya rasa yang pertama kat Kemaman ni. Sungguh sedap & saya suka rasanya. Takoyaki ni makanan Jepun. Memang lepas makan sekali terus teringat-ingat. Saya ambik Takoyaki Udang+Sotong+Sosej = RM3.50 untuk 4 ketul.

Abam Fain pekena Lamb Chop. No bad rasanya.. 

Mee sup dia pon sedap & kena dengan tekak saya.

Kalo dia blh makan banyak..maknanya memang sedap la mee sup ni. Sebab asya memang TER-amat memilih bab-bab makan ni. Kalo dia makan bersungguh tu memang sedaplah maknaya..

** Nak dijadikan rezeki, lepas saya makan Takoyaki tu saya up kat instagram & share ke wall FB saya & page Jalan-Jalan Cari Makan Bandar Chukai Kemaman..Tak sangka owner kafe ni baca post saya. Kali ke-2 saya ke sini terus dapat diskaun 10%. Ya Allah, saya memang ikhlas promot & nk perkenalkan kafe ni sebab menu dia unik.. Tapi tak sangka jadi rezeki kami . Apa-apa pon saya doakan moga kafe ni terus sukses & maju..Apa yang pasti owner ni amat peramah orangnya**


Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

47 comments:

norhidana miswan said...

kt sana msh baru lg kot lya, kalu kt kl ni mudah nk cari... kt kemaman ada sushi king tak? kalu ada lg ada mcm2 jenis n tokiyaki nyer best... sbb kedai makanan jepun kn...

mamaarifakeem said...

Waaah banyak bagus, kasi diskaun.. kira rezki lya kan,promote ikhlas, tuan kedai hargai... :-)
Huu..eina nye broadband pun buat hal lately ni, sakit hati tunggu upload gambar...

Khai♥Rin : anies said...

lya best nyer takoyaki tuuuu...tlg post sejibik kt sini ;-)

syawalsimpsons said...

alhamdulillah rezekikan...dapat diskaun tu...nampak sedap, sue penah makan kat sini, mungkin tak kena ngan tekak, ke time tu sue ngah pregnant sebab rasa tak sedap tekak..entah..kikikik

::NureeN:: said...

wahhh... rezqi lya anak beranak... 10% diskaun tuee...
nureen mkn tp x brapa gemar myb tgk tmpt gak kot, mana tau klau singgha cni nureen mkn byk hehhee...
pasal streamyx tue, lya ada check x bila 11pm brapa saiz packet data yg d terima?
@ lya wat report kat 100, rasanya myb ada org curi line @ staff tm blom tukar cable yg support utk streamyx.. sbb ada 2 jenis jumper wire @ drop wire, 1 yg juz utk phone 1 lg berpintal di dlm utk streamyx.. @ pon cable kat jln besar ada prob myb masuk air @ lain2 hehhee :)

Masya said...

alhamdulillah... rezekilah namanya tu.. sy baru jer belajar² mkn tokayaki ni hihihi selalu beli kat aeon jerlah.. atau kat pasar..

lovely said...

yum..nyum sedapnya takoyaki..

- AZIE - said...

wahh bagus lya...niat yg ikhlas sapa sangkakan...takoyaki ni sy pun suka mkn..suka sotong je hehehe

Bbwana adienia said...

sedapnya lamb chop..lama la x makan..huhu..

lia said...

rezeki kan... ikhlas promote dapat 10% diskaun...

akak suka takoyaki plain... cheese tu kaco rasa asli dia, bg akak la he3

salwana nordin @ che'wa said...

wahhhhh..npk sedap sgt tp jauh nau nk ke sana :)

Chic Na said...

wahh boleh singgah ni bila ke kemaman..

::NureeN:: said...

lya, pasal tiger show tu kat lost world tambun, ipoh hehee

LydSunshine said...

Fuh, selamat le Lya tak kutuk. Kekeke.. Kalo tidak terus dia blacklist Lya daripada masuk cafe Alleysa. Mcm tahun lepas saya ada up entry pasal restoren pecel Lele. Skali pengurus dia baca dan ucap mekasih. Blushed titeww taww.. Ehehe..

amirah said...

Ya Allah..akk pun suka amat dgn tokiyaki ni liya...sedappp...suka sgt...wah, rezeki tu terus dpt diskaun..

munna said...

sedapnya... kak munna mmg suka tokayaki...

QasehnyaRania said...

takoyaki mmg best.
mmg rezeki kan. ok la tu..

betul tu kalau terdelete satu msg YAAllah terasa sgt sgt kn. kdng kdg gun hp bw agak risiko utk terdelete tau....

babYpose said...

Alhamdulillah rezeki ada diskaun kerana owner hargai sangat tu. Sedap ke, tak pernah try lagi,

aTieYusof Family said...

wow..mmg nampak sedap lah Lya...
mmg murah rezeki kan? hasil komen yg baik dapat juga diskaun...:)

Amanda Suria said...

terliur plak tgok takoyaki tu....last 2 weeks baru makan...semalam nampak lagi tp orang beratur ramai....x kuasa nak tunggu..nanti la SA pi lagi sekali...

Kesuma Angsana said...

wah mmg nampak sedap tu !dapat diskau mmg bestlah rezeki rezeki kan !

Tihara said...

murah takoyaki dia pastu dia bagi diskaun lagi tanda appreciate..
bihun sup dia harga berapa?
akak pernah lalu sini masa gi ganu tapi tak perasan kedai nih.. thanks sharing :)

Kopiolimauice said...

murah je ye takoyaki ni ;)

Solehah Shamsuddin said...

Huahhhh jelesnya solehah ble tgk akak dpt mkn takoyaki. Solehah msih xdpt lg nk mkn, teringin nk mkn sbb kwn2 ckp sedap. klu la solehah duk di terengganu, msti leh g sini.

Deq's Qienz said...

jalang² cari makang ke lya..rajin mu anak branok ehhh :D

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Nampak sedap tu..tak prnah makan lagi ni...

Kakzakie said...

Dulu memula keluar di JB ni pun anak kakak punyalah suka. Tiap kali makan mesti order ini...

Tak rugi Lya buat promo dpt diskaun 10%.untunglah:)

Cik Nur™ said...

oklah rm3.50...
sini rm4.50...
huhuhu

jaja_NorLiza said...

balik kampung ni nak try! yeehaaa!!

Mummydearie said...

Jauh sangat kat Kemamanlah, Lya. Saya pekena takoyaki kat Aeon ajelah :) Gambar makanan ni kalau dibelek-belek selalu memanglah terliur meleleh-leleh jadinya.

Zayani Zulkiffli said...

haha. saya pun stress dengan tenet ni. btw, jarang la kedai ada jual tako ni :)

http://nurulzayani.blogspot.com/

- said...

lamanya x makan takoyaki.... pebret saya juga ni....

waaahhh rezeki..dapat diskaun... hehe

~MommyAqilMedina~ said...

wahh nampak sedap..boleh lah merasa kalau sampai di Kemaman nanti...hehee..

Rosmiza Ali said...

Balik kampung nnti leh la try makan.. =D

Yumida Huda said...

sedapnye kak...telan air liur je nengoknya. klo dekat sini. teringin nak order.

Syazana Zainn said...

eh tak la mahal pun takoyaki tu :D

kite suke takoyaki udang. omnomnom :p

nuyui a.k.a miss YUI said...

wah murah gak harga takoyaki tu..sedap2..

nmpk pun mnyelerakan mknn2 dia..

lieyalatif said...

tu le kan lya...kalo masakan nye bagus...peniaga meniaga ikhlas mmg kite promote betul2...dgn kuasa facebook sekejap jek leh jadi famos kan.....

rezeki lya jugak hah dpt diskaun lagi ....murah rezeki lya...

el said...

jarang ada kedai mkn jual takoyaki sllu je kat booth2 kat mall2 tu kan
haii lau ada lah kedai mkn jual takoyaki mmg konpom iols pun nak order gak..sedap2

Fiza Rahman said...

Alhamdulillah...rezeki. Sedap takoyaki.

Ema Johari said...

Alhamdulillah... yang baik dan sedap..eloklah diwarwarkan... sekarang dah rezeki Lya dapat diskaun lagi.

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam lya..

sedapnya.. cma suka mkn tako..nyum3..kalau sampai sana, iinsyaAllah mesti singgah!

Deqla Manjew said...

sape yg suka mknn jepun kena cuba nih.. x yah ssh2 smpai nk ke jepun kan semata2 nk mkn ni..hihi

@lfidah @dim said...

tak pernah makan pun...:D

are_lin@yu said...

sedapnya tgk..ayu xpnh try lg.hehe

Yana Libra said...

sedapnye tengok..hehe

nabila azmi said...

sy suka takoyaki jugakk.hehehe....tingin sgt nk mkn..pnh makan time pi kl n melaka...

Buat Follower, Jangan Lupa Tinggal LINK kat kotak KOMEN entri terlatest ye.