Monday, February 17, 2014

I.M.A.G.I.N.A.S.I

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Satu perkara tentang asya... Dia teramat suka melukis.. dan setiap lukisannya hasil dari imiginasinya sendiri, tanpa merujuk gambar semasa melukis. Kalo buka latihan kat rumah tu, setiap page penuh lukisan dia.. apa yang menariknya hasil lukisan dia memang UNIK bagi saya. Dan adakalanya dia melukis sesuatu yang tak terfikir oleh saya. Bagi saya itu satu perkembangan yang bagus, sebab semasa melukis semestinya otaknya ligat berfikit & berimiginasi. Sebenarnya banyak sangat lukisan asya yang saya nak share, tapi kali ni saya nak share 1 lukisan yang amat bermakna buat asya.. Memangla lukisan asya ni biasa-biasa aje sebenarnya, cuma bagi seorang mama ianya amat membuatkan saya teruja, lagi-lagi kalo lukisan tu penuh isi didalamnya.

Tentang lukisan ni.. nampak biasa saje.. Tapi sebaik saja saya ternampak asya lukis ni, saya terus dapat tangkap satu cerita.. Ini adalah luahan dari asya di atas kertas. Karekter dalam lukisan ni merupakan kawan-kawan asya kat sekolah Al-Jannah Cyber Montessori semasa melakukan persembahan di hari konvokesyennya. 




1. POKOK
2. BUNGA
3. WATAK LELAKI (NAZRIL) & PEREMPUAN (MARYAM)
4. BUNGA
5. POKOK
6. NENEK KEBAYAN PEGANG TONGKAK (Tapi tak nampakd alam pic ni)

Lukisan biasa-biasa ni membuatkan mama terharu. Rupanya anak mama dah besar. Paling sweet tiap kali asya lukis pic mama&papa. Dan pernah asya lukis pic, saya terbaring sebab sakit. Rupanya begitu kuat juga ingatan dia pada saya & penyakit saya. 

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

52 comments:

Tina Othman said...

teror asya, kalau dpt hantar dia pergi kelas lagi bagus lya untuk asah lg bakat dia sebab dia mmg minat melukis kan

syawalsimpsons said...

kuat betoi imaginasi asya kan

lia said...

tentu Asya akan jaga mama & papa selamanyer sbb dia bole ingt Lya pernah sakit dulu, InsyaAllah...

KakNi Sihat Cantik said...

Asya o Asya.... mmg kata org tua2, buah hati pengarang jantung.....

amirah said...

waaa cantik jugak lukisan asya....lukisan ahmad langsung tak nampak apa2..yg dia tau lukis hantu aje..huhuhu...acaner tuuu

Nad MamaZN said...

pandai asya...
Asya anak yg bijak

eima said...

ape yg die ingat dia lakar kan kat kertas ..bagus2

Kopiolimauice said...

touching nya.... asya dah besar pun ;)

Cho Zila said...

akakpun suka lukisan anak2... kalau melukistu mesti der gambar mak ngan ayahnyer.. kelakarnyer mak dia kurus..

Kesuma Angsana said...

hehehe mmg kreatif lah dier,. sama macam adik meluah rasa dlm lukisan dulu2 !

Ema Johari said...

otaknya berkembang...

Fifi Nadhrah said...

subhanAllah.. hebat asya.. pandai.. pandai ekspress kan rase ikut lukisan.. kreatif.. suke pulak fifi tengok..

lelamaisara said...

sel2 otaknye sedang berhubung.....bagus....sya pon simpan setiap lukisan alesya....bermakna bg saya...:)

Mummydearie said...

Budak-budak memang suka berekspresi melalui lukisan mereka. Kadang-kala lukisan tu lahir ikhlas dari lubuk hati, apa yang mereka fikirkan waktu itu. Anak sulung saya pun selalu minta maaf lepas buat salah dengan lukisan 'I luv Mommy' nya :)

::NureeN:: said...

lukisan mcm ni kena simpan
nanti asya dh besar lya tunjuk blk..
sure dia akan gelak hehee...
ellesya pon suka lukis2 mcm ni

salwana nordin @ che'wa said...

kanak2 biasanya akan lukis apa yg ada depan mata..cara mereka mengolah itu yg luar imaginasi kita kan :)

good job asya :)

Haryati Faizal said...

erm... betul lah lya... bijak asya ni

Khai♥Rin : anies said...

insya allah asya akan membesar sbg seorg yang kreatif

Tihara said...

moga lia, asya dan famili sentiasa dalam lindungan Allah..
statement last tu menyentuh perasaan

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Iya..ada bakat melukis asya ni..nanti blh masuk kelas melukis biar bakatnya brkemabng :)

- said...

Pandai asya... Bagus...

Baiduri said...

Pandai asya lukis....n stiap lukisan ada story.....

mamaarifakeem said...

Bijaknya asya! :-)
Mindanya sedang berkembang, kuat memori dia..

LydSunshine said...

lya, saya faham perasaan tu. Sbb skrg ni, kalo Luth paham saya cakap apa pun saya dah rasa bangga, hepi dan terharu sgt. Inikan pula mcm asya dah pandai melukis macam2 utk express feeling dia. Mungkin dia juga berbakat menjadi blogger.

Riedaffya ibrahim said...

hai lya...lama x ke sini,,,blog lya makin cantik...tingin nak cantikkan blog jgk tp xpandai..heee..suka tgk lya post psl lukisan asya...dari kecik da nampak dia kreatif kan...

diana said...

Ingatan dia kuat la..dia boleh tau kat mana pokok mana bunga..bagus nya asya..

Lily@MamaZaraZareef said...

kagum gak dgn asya..daya ingatan n imiginasi kuat..good gurl asya..^_^

zety said...

alahaii..mmg ade bakat asya nih! siap name Maryam lagi hah..hehehe

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam lya..

alhamdulillah..pandai asya melukis dan berimaginasi..
mana tahu 1 hari nnti jadi seorang pelukis tersohor..kan asya.. :)

munna said...

Bag us saya.....

munna said...

Imginasi dia berpandukan keadaan di sekeliling dia.... Good job asya

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

comel sgt Asya...kuat ingatan dia..dia menzahirkan apa yang dia fikirkan atas kertas ...semoga Asya membesar jadi anak yang solehah.

norhidana miswan said...

cantik... pandai asya... kadang bdk2 ni daya imaginasi dia lain mcm skit, lebih seni... cume kite yg kadang tak paham

AnneRaini said...

bijak asya ni... sy pun kdg2 terkedu dgn imaginasi anak. pandai sgt.

ANIM said...

dia ni memerhati dalam diam, lya. istimewa asya ni..

Puan Kutu said...

pandai asya lukis..sy juga rasa bangga klau dpt anak yg pandai berimaginasi dan layarkan pada lukisan macam asya..

Rosmiza Ali said...

Otaknya sedang berkembang.. In Shaa Allah akan jadi anak yang cemerlang & berjaya suatu hari nanti Asya ni.. =)

el said...

smlah ngan abg danish iols tu
suka melukis
dah masuk darjah satu ni
pun masih minat melukis jugak..abis buku2 latihan dia pi lukis dinosour pas2 tunjuk kt kwn2 dia..dia ckp kwn dia suka dia lukis hehe

lieyalatif said...

bagus daya imiginasi asya nie lya....bagus tau budak suke melukis nie...ni akan build up skill kreativiti die...galakkan jek aysa melukis dan warna lya, ni aktitiviti yg baik tuk tumbesaran die...

babYpose said...

Assalamualaikum, pandainya asya dan mama asya cuba ilustrate lukisan tu balik.

babYpose said...

Assalamualakum, pandai asya express dlm lukisan apa yang dia dah lihat.

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

Ader bakat melukis asy ni..biarkan fa berimaginasi..baru la kreatif..anak2 ni kalo dah suka hari buat pun tak per..janj fia suka..lepas ni ajorkan dia kaler2 pulok..

Cik Nur™ said...

memori asya ni kuat...dia ingat apa yg dia lihat.. :)

NOR ROSZANA RAHIM said...

sis,sy new follower.. http://jantungk.blogspot.com/

cikji said...

lama xdtg sini, header bertukar dh :) kretipnya asya.

*vit c shaklee cikji bg special price, kalau nk order jgn malu2 nak wassap :)

Masya said...

anak yg kuat imaginasinya ni dia bijak tau.. sy pun x pasti sejauh mana kebenarannya tp kanak² mmg suka berimaginasi..

Fiza Rahman said...

Pandainya asya.

dya bunga said...

tinggi imaginasi asya ni..msti bijak an

Aisy Nasiha said...

Akak ni kalau temgok bakat anak2 kecil dlm lukisan ni, memang akak kagum. Dah ada anak sendiri ni terfikir juga nak latih diorang buat lukisan tapi tak tahu cara. Kalau Naim mmg tak minat nampaknya. Nazif entah macam mana.. seronok tengok Asya melukis.

Chic Na said...

ha'a betul lah lya.. sama.. kuat betul memori asya..

Cik Aini said...

bijak Asya..dia mbesar dgn semangat kuat mcm mama dia juga :)

LiLy @ MaMaQiStInA said...

good job Asya...kuat imaginasi Asya...

Buat Follower, Jangan Lupa Tinggal LINK kat kotak KOMEN entri terlatest ye.