Monday, February 10, 2014

Kisah Aiskrim Colek

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Kisah asya & aiskrim colek. Eyh, tempat lain sebut ape ye?? Kita kat Kemaman ni memang panggil aiskrim colek. Sebenarnya sejak kecil memang saya & Fain x bagi dia makan aiskrim mcm ni.. Atas banyak faktor jugak, dan faktor utamanya adalah disebabkan masalah kesihatan asya. Jadi memang kena jaga jugak. Tapi bila dah besar ni, kadang kalo ke pantai  ada pak cik motor bunyi "kling...kling...klinggg", apalagi kalo tak diikutkan berdrama sakan la. Sesekali tu bagi jugak, kesian gak dia tengok budak-budak lain. Nak dijadikan cerita, kat taman perumahan saya ni memang dah lama giler orang jual aiskrim masuk, rasanya dah bertahun jugak. Tapi nak terkena masa teman asya main kat luar rumah, tak semena-mena ada motor jual aiskrim masuk. Ahhh sudohhhh... dari jauh dah bunyi "klinggg...klingggg..klingggg", menjerit sakan la asya.. Ok takpe la.. bagi chance kat asya.

rezeki abam arini....

Kemain sengeh lagi boleh makan aiskrim ni

Aiskrim roti mama punya, tp x mkn habis pon.. 
Buang.. Sebab saya mmg kureng sikit aiskrim manis2 ni.

Seperti yang ku jangkakan terjadi.... keesokkan harinya.. ah sudoh ! dia datang lagi. Kan dah terkena asya. Dah la siap pusing depan rumah 2x. Saya kemain bawak asya duk kat dapur, tapi gema loceng ajaib membuatkan asya menjerit sakan dalam rumah. Boleh bayang?? OK..xpe.... rezeki abam lagi..


Rezeki asya jugal selepas mengamuk sakan..

Tapi..yang tak leh blahnyer, keesokkan dia datang lagi..Kali ni pasang citer kartun kuat-kuat dalam rumah.. Asya siap kata " petang kek g mesti aiskrim mari" . Kebetulan time tu dia ralik tgk kartun & sound memang kuat saya pasang. Saya just intai kot tingkap time abam aiskrim tu bunyikan loceng. Hik..hik.. tergelak sorang dalam rumah, memang tak tahan.. siap berhenti depan rumah bunyikan loceng.. Dan la pusing 2 x.. Aduyaiiii... 2-3 hari gak mcm tu, tapi xde feedback dari kitaorang, terus dah tak masuk kat area ni. Hehe

** Disamping tu, saya nak menjemput semua sahabat cuci-cuci mata tengok koleksi terkini kain pasang kat FB ALMARI ASYA & BLOG ALMARI ASYA. Tapi stok banyak update kat FB la, kat blog baru sempat 1 batch upload. Alhamdulillah, 1st time mencuba setelah diberi peluang & kepercayaan oleh salah seorang sahabat blogger juga untuk memulakan perniagaan ni tanpa menggeluarkan modal. Syukur, disaat saya kebuntuan mencari sumber kewangan tambahan , dibukakan pintu rezeki dariNya dengan cara begini. Selain saya, Fain pon mula buat bisnes kecik2 jual&supply sabun basuh baju 3in1 tu kat area Kemaman.Memang saya serius mencuba sebab nak cover balik ekonomi saya yang agak merosot selepas banjir ni. Pengalaman saya selepas menjadi mangsa banjir, duit dalam bank balancenya bawah RM10. Huhu.. hanya tuhan yang tahu kesusahan saat tu.. Mudahan semua sahabat dapat mendoakan saya agar sukses dalam perniagaan yang saya & dapat pulihkan semula kehidupan saya ini.. **

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

53 comments:

mamaarifakeem said...

Adoooiii susah jugak nk lari dr abe aiskrim tu kan.. ihiks.. diorg siap klingkling.... mujur ada idea psg tv kuat2..heee.. kalau hari2 pekena aiskrim, tak elok la kan...huu..
Good luck utk bisnes kamu.. :-)

Nad MamaZN said...

Bahaya ni tetiap hari abam eskrem mari depan rumah hihihi... Skali skala tkpe ye asya =)

In shaa Allah, moga sukses lya!

Baiduri said...

Hehe....bijak mama asya pasang strategi, utk kebaikkan asya jgk kan... Skali-skala boley la bg chance mkn ais krim, kesian klu ank tgk bdak2 lain mkn ais krim....huhu

syawalsimpsons said...

moga bisnis lya n fain bertambah maju amminnnnnn

dhiera said...

mesti abam eskrem bengang je kan?
hihi

saya pun ada bukak dropship untuk barang baby dekat https://www.facebook.com/dirazmomstore

pasti ada hikmah banjir tempoh hari, kalau tak mungkin dah start berniaga sekarang. semoga sukses ye. berniaga tu sunnah nabi. inshaAllah dipermudahkan

Zee Suhaini said...

takpe Lya, moga terus sukses dan rezeki melimpah ruah lepas ni..insya'allah nak intai jugak ni..mana tau bleh wat raya..hehe

eskrim ni kat sini pon ada jual..zee tak bagi anak beli sebab yang jual selalu bangla..cam geli..kalo kat kampung rasanya okey skit kot..

Khai♥Rin : anies said...

hehehehhe sabo je la...agk nyer kalu asya dok sini pun x leh dok diam...ais krim yg lalu kt umah sy ni pun...x kira mlm siang...

lia said...

da lama akak x makan eskem ni...

:: Mrs.Eady :: said...

alhamdulillah...semoga dimurahkan rezeki lagi ye..


btw..baru tau awak di kemaman..teringin giler nak ke terengganu!!

Allene said...

lin suka ais krim ni...
tp dlu terbantut makan sekejap.
sbb orng jual tu, pgg con tu cenggitu je, pastu adik lin ejek2 geli2 T___T

Tihara said...

aiskrim ni sedap dari yg nestel or walls kan..ske la asya dapat makan skrem :)

joeayu said...

sedap aiskrim colek asha. terliur mokcik tengok. saya pnggil aiskrim clek jugok. orang KL gelok. kehkeh.

salwana nordin @ che'wa said...

in syaa Allah lya..

berdoalah mudah2an Allah perkenankan..

Allah sentiasa ada :)

Rosmiza Ali said...

Aduiai abam eskrem.. Sabo jela.. Hehe.. In Shaa Allah, Lya.. Segala yang kita usahan dengan niat yg baik & kesungguhan akan membuahkan hasil yang tak disangka.. All the best in your bisnes.. =)

Kopiolimauice said...

ice cream ni mmng betul buat sakit tekak/ batuk klu yg alah dgn ice....
InsyaAllah ramai yg akn membantu utk tingkat kn ekonomi ye ;) slagi kta berusaha Tuhan akn bantu kita...

Cik Jue said...

sedapnya terliur tau...

ibuhebat said...

Cantiknya kon aiskrim tu.. colourful! :)

Azian Elias said...

rasa2nya semua budak suka ice cream colek ni. tapi kita panggil ice cream je..

Nafira usof said...

anak2 zura pon happy kalo dpt makan ais kream. nasib baik lah hujung minggu jer zura ade kat rumah ngan anak2. so, hujung2 minggu jer lah layan dorang makan aiskream. hehehe

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam lya..
hehe..perasan tak permainan abam jual sekem kat situ?
*not nice* ecece..sian abam eskem dipersalahkan.

hihi..gegeh lya nk mengalihkan pandangan asya dari abam eskem tu..
berjaya jgk..alahai asya sayamm.. mama bukan x bagi kamu mkn eskem..tp klu dah selalu, sejukk tauu..

cma panggil eskem jer..
alhamdulillah..dah tgk corak kain2 tu..mcm dah tertarik.ngeee..
semoga berjaya lya:)

jaja_NorLiza said...

eskrem colek! hahhaha...lame dok dengo! ajo anok pggil ekskrem colek gop ar...bahasa ibunda!

eima said...

mudahan lya sekeluarga dimurahkan rezeki...

fahim dulu aku pun tak bg mkn eksrem ni .. sbb ade asthma sejak dah besar ni alhamdulillah hari2 mkn eskrrem ....mcm2 jenis

Lily@MamaZaraZareef said...

oooo..ni panggil eskrem colek eh..hehehehe..saya pamggil ape ehhh..eskrem kon jek kot..=p..nway, suke btol asya makan eskrem eh..tp kalau dah hari2 moto eskrem lalu parahlah jugak kan nk melayan..hihihihi

Solehah Shamsuddin said...

haha lawakla. mcm tau2 je suh Asya beli. msti dy tertanya2 kemana Asya lps dh xbli aiskrim tu.hehe

jamian sarif said...

nak ais krim...lama dah tak makan ais krim mcm ni.

BUNDA a.k.a KN said...

memang begitulah selalu sipenjual ni...kalu sekali datang ..nampak kita melayan kerenah anak2 esok dia datang lagi..

lieyalatif said...

KEHKEHKEH...baru abg aiskrim tu nak jadikan asya regular customer die lya heheheeh...tapi betul pun tindakan lya tu, takleh la ari2...kang tak pasal2 batuk ke ape kan...mcm mija anak lieya tu ade semput so mmg kene kawal kalo makan aiskrim nieh...

QasehnyaRania said...

kami doakan dari jauh buat lya sekeluarga..
lepas juga hasrat asya nak makan eskerim ye..

all the best lya. smga sukses dlm bisnes

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

dulu gak kejo nampak moto eskem colek..
ade posen blh beli doh..
leni, paling komang pun samah..
huhuhu

Cho Zila said...

susahkan budak2 bukannyer paham sangat akibatnyer.. abamni nak kena bababni ...lalu jauh2 boleh tak...
akak juga doakan moga bisnes dijalankan mendapat sambutan dan dapat membantu dan mungkin menjadi sumber utama kewangan

NM03 said...

kitew sukar eskim kapit roti. beli 3 pun kite bley abeskan sorang. pentamak kan... hahaha

Ema Johari said...

orang motor yg berniaga ni memang pandai ambil peluang...kalau dah mula beli..esok luasa dan seterusnya memang akan dtg berkali-kali..sebab dia tahu ada anak-anak kecil nak aiskrim... kalau pergi ke pantai..siap park motor depan-depan kita yang sedang berkumpul...semata-mata nak bagi tarikan anak-anak untuk beli....taktik pandai diaorang ni...hehehehe

mudah-mudahan usaha Asya dan suami berjaya...membuat bisnes sampingan demi mencari rezeki.

Fiza Rahman said...

Kalau kat umah mak memang hari2 & berulang alik eskem motor ni lalu.

Wah...kalerful tu con eskem. Suka beli eskem roti.

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

nyum2 sedapnyer...dah lama x makan aiskrim gini...uwais ngan sara ni kalo dapat aiskrim dia makan senyap jek tak toleh kiri kanan tau2 berlemoih semua baju..
waa dah asya dah ader kedai online...

el said...

sedap tgk asya mkn roti eskem tu
dah mmbuatkan iols rs lapar giler dah ni

LydSunshine said...

abam eskem ni pun saje je. asya makan eskem tak jadi apa2, kira okay la. Semoga Allah melindungi asya.

Deqla Manjew said...

jgn kata bebudak, deqla pun suka eskrem nih.. wahh kon pun ada kaler2 eh..

Admin said...

budak2 suka aiyem aiyem kan...jgn mkn byk sgt noo.. sekali sekala boleh le bg anak2, bagi hapi skit..

~MommyAqilMedina~ said...

Nampak sedapnyaa..tak pernah jumpa cone berwarna warni macam tu..unik dan rasa macam nak makan banyak2 kali jugak..hehee

AnneRaini said...

berhantu eskrim ni...hehe..

hope apa yg lya buat akan berhasil.

aTieYusof Family said...

Suka makan ais krim ni Lya..sini pun ada..klu pae klu boleh hari2 nak ais krim, tapi sy tak bagi sgt sbb dia senang kena selsema klu makan sejuk2..InsyaAllah, akak terjah page Lya tu..klu ada berkenan kain, boleh kak beli...hehe

Eda Ejai said...

alamak dha teliurrr.. dah lame tak makan eskrem ni.. tak tau plak skarang kon die dah banyak warna.. dulu satu warna je..

Cik Nur™ said...

panas2 ni tgk asya mkn aiskrim sedapnya...

lama dah nur tak makan ais krim gitu.. :)

Syima ~Mama Kyra~ said...

HEHEHE..pestime nmpk cone wrna wrni..kat sini pun pggl aiskrim colek..tp kyra sekali 2 je dia try aiskrim nie..pastu dia x mau dah muak dah katanya :)

are_lin@yu said...

sedapnya asya makan aiskrim dah lama tak mkn ais krim ni.hehe

Mummydearie said...

Memang tak elok makan aiskrim selalu tapi budak-budak ni apalah yang mereka tahu. Anak saya pun sama, bunyi aje loceng aiskrim dah melompat nak buka pintu, nak beli.

Semoga perniagaan Lya sukses, ya!

Haryati Faizal said...

sedapnya eskrem roti tu

Aisy Nasiha said...

Haha... budak2 gitulah ya.. ais krim ni sahabat diorang. Tapi kalau dua beradik ni mmg tak reti makan ais krim ni sebab kawasan rumah kami xada yg menjual. Bagus juga ..blh jimatkan duit papa mama nk belinya.

Semoga berjaya dlm bisnes

Mimi Azirah said...

sy suka eskrem nih

Syazana Zainn said...

pandai asya! hihi

Fifi Nadhrah said...

bahaye.. abam ice cream main tipu.. mane boleh hari2 makan ice cream.. tak elok..

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

ekeke..adoiyai Abam eskrem ni pun..saje je bikin panas ..hihihi sekali-sekala tu o.k la..hari-hari tu hover dah abam eskrem oi..hihi

Chic Na said...

cikna panggil aiskrim malaysia.. mentang2 dah beli sekali hari2 dia dtg eh.. hehe..

semoga bisnes lya terus maju.. :)