Friday, February 21, 2014

Resepi : Udang Galah Goreng Berlada

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Lamanya tak share resepi. Lagipon saya bukan selalu ada masa nak memasak.. Sesekali tu berasap jugak la dapur. Kali ni nak share resepi masakan udang galah berlada. FYI, kat sini harga udang RM35/kg. Udang tu kecik-kecik je.. Kalo beli berbelas ringgit pon memang ciput dok oh lalu. Tapi kali ni dapat rezeki dari sepupu, hasil dari menjala. Sebenarnya, saya nak share resepi ni last year lagi, tapi terus terperap dalam draft.


Bahan-Bahan:
* Udang
* Bawang Mearah+Bawang Putih - Cincang
* Cili Boh
*Halia - Cincang
* Serai
* Sos Tiram
*Sedikit Air Asam Jawa
* Perasa

Cara-Cara Memasak :-
1. Tumis bawang merah+putih+halia + serai hingga kekuningan.
2. Masukkan Cili Boh & tumis hingga pecah minyak
3. Masukkan sedikit sos tiram
4. Masukkan perasa (gula, garam,aji) & sedikit air asam jawa. Biar ada rasa masam manis.
5. Masukkan udang & masak hingga kering

Resepi yang mudah & simple..
Sedia untuk dihidangkan ;-)

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

41 comments:

Aisy Nasiha said...

Nampak menyelerakanlah udang ni. Mahal udang kat sana ya...

Eliss Mie said...

Si sepit biru..jaou teringin beli jugak even mahal..hehehe.

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam LYa..


nyum3..sedapnyeee udang..
insyaAllah..nk try resepi lya ni..
menggoda betulll~~~

::NureeN:: said...

sedapnya..
dh lama x masak, dkt sebln gak x masak huhuu

lia said...

bertahun da x makan udang galah... sedap nyerrrr....

Masya said...

terbaiklah .. lama x makan udang galah .. mmg mahal udang skrg ni.. udang galah lglah mahal...

syawalsimpsons said...

wahh senang ni, boleh la buat, kalo tak guna udang pon ok kan

Bbwana adienia said...

hai salam kenal dr SRC..

saya singgah sini dan follow..suka macam2 ada sini..sudi la singgah dan follow saya di http://www.dapurjirankuberasap.blogspot.com.tq

Fiza Rahman said...

Sedapnya.

Rizziela said...

SEDAPNYA

Nafira usof said...

sedapnye Lyaaa!!!
memang mahalkan udang galah nih!!
sampai kan rasa takut kalo nak membeli udang galah kat kedai. takut time bayar nanti ketar tangan nak hulur.. ahaks~

el said...

sllu lau udang ni iols masak sambal tumis ngan goreng berlado jo

salwana nordin @ che'wa said...

sama la kt sini pun hg udang mahal..kalo besar2 takpe ni kecik je pun..dah masak lg kecut..

sedap resepi ni :)..lebih kurang sambal tumis udang cuma ada serai dan sos tiram kan :)

tq lya share resepi

Nad MamaZN said...

Sedapnya lya..!

Fazleyatul Aini said...

wah sedapnya !!

Kesuma Angsana said...

walla... mmg sedap, letak pulak petai aduhai terliur dah membayangkan !

Tihara said...

sedapnya udang galah,
kat tempat akak kalau yg dah siap masak tu rm3 seko kecik je :)

Cik Nur™ said...

fuhh...mengancam betul laa..!

terliur nurrrrr.. :)

dya bunga said...

sedapnya..tp dya xblh mkn udang..alergik

amirah said...

udang galah...uiii terliurla tgk masakan liya ni..memang simple je bhn2 nya kan

Kopiolimauice said...

teliooo.. nampak sedap! slalu makan udang galah masak lemak cili api je..ni bleh try la..

Sayangku Zie said...

Lama tak msk udg... adoi yummy ni

LydSunshine said...

Untung la Lya kalao dpt yg fresh pastu free plak tu. Sedapnya. Udang galah ni isi dia lembut je ka. Kalo udang harimau tu keras skit.

~MommyAqilMedina~ said...

Tulaa..aida pon jarang masak udang sekarang ni..sebab mahal gilee..tapi kalau dah teringin sangat memang wajib beli ni kan..boleh try resepi Lya bagi ni..thank u! :)

aTieYusof Family said...

Nyum....sedapnya udang..
Lya, sini udang murah.. dlm rm12 sekg pun boleh dpt..besar2 lah jgk.. pandai gak Lya masak..hehe...

cikji said...

huwaaa menjejes airliur, sedapnyaaa

aRz MoHa said...

Untung ada kelebihan pandai masak ni...nak makan apa semua boleh masak

aRz MoHa said...

Untung ada kelebihan pandai masak ni...nak makan apa semua boleh masak

BUNDA a.k.a KN said...

amboi! merah menyala, menyelerakan..

Chic Na said...

sedapnya kalau dapat makan.. huuu..

Lily@MamaZaraZareef said...

Wah..nmpk sedap nih..klu mkn kt luar mhl gak udang galah ni kan..^_^

Cik Aini said...

terliurnya Lya tgk ni..
nmpk mabeless lah :)

**sory lama x jenguk sini..blog pun dah lama x update..huhu

Khai♥Rin : anies said...

sodap nyerrrr

Khai♥Rin : anies said...

cantik mekap blog dia ni ;-)

QasehnyaRania said...

oh udng galah my peberet. lya dh buat sy terliur tau.h lama x mkn..huhu. harus dicari.

resepi mcm ni blom pernah try utk udng galah.

thanks lya bg smngt.. sebrnya hamba Allah tu tak boleh org lain lebih dri dia.itu sbb jadi mcm tu.sy jenis low profile, tp si dia suka nk amik tahu hal saya, life sya.utk positif xpa ini negative..suk perli, bandingkan diri kta dgn org lain.. dan tak pernah nk kalah kalau buat stu stu bnda..sabaq je la.

bak kata member yg lain dia takut bayang2nya sendiri.. kata mereka, dh lama dormg perasan perangai dia tpi dorng layan tpi bila sy berani bersuara itu lah akibatnya.. walaupon skit kena jga telan.smpai bila nk biar dia kata saya dan yg salah x diperbetulkan.bermaharajalela la dia..perbetulkan bnda yg salah, salah ke?

Amanda Suria said...

alahai....sedapnya...udang galah dan sgala jenis udang memang favvy SA

LiLy @ MaMaQiStInA said...

samalah kat sini Lya..udang mahal...kalau kat Sabah murah..tu lah kalau balik kg puas2 makan udang mahupun ketam..

Mummydearie said...

Saya memang suka udang ni tapi sejak harganya yang membunuh dan hanya saya aje yang makan udang di rumah, memang dah jarang beli sekarang ni. Kalau dulu memang simpan stok aje.

Rosmiza Ali said...

Sedapnya udang.. Kite mmg brehi seafood2 nih.. Dap errr..

are_lin@yu said...

sedapnya mcm sambal tumis..

nabila azmi said...

keliur tgok ni.hehehe...lgi2 tgh puasa ni kan..adeyh..heheh

Buat Follower, Jangan Lupa Tinggal LINK kat kotak KOMEN entri terlatest ye.