Friday, May 30, 2014

DIY : TEACHER's Day Card

Assalamualaikum & Salam Sejahtera
 
Semangat untuk menulis blog kembali. Alhamdulillah.
Nak pulihkan diri sekian hal.. tapi nak pulihkan jiwa & semangat lagi susah.
Sempena hari guru yang lalu, saya sempat buat kad hari guru untuk cikgu asya. Just gunakan bahan yang ada. Dalam keuzuran waktu tu, tapi puas hati sebab dapat happykan asya.
 
4 hadiah untuk cikgu pra asya.
Hadiah anak saudara yang tolong belikan & balutkan semua.
Tak sempat nak ambik pic hadiah asya untuk teachers dia.

Tapi dalam hadiah tu, saya selitkan Quilling FM yang saya tempah dengan CHA @ BLOGGER HIJAU. Sangat cantik hasil tangan Cha. Last year saya pernah tempah book mark quilling dengan cha untuk kawan-kawan asya.

Sebab dah lewat malam & idea saya sangat terbatas..
Just suruh asya tulis 'THANK YOU TEACHER"

Diserikan dengan pic asya

Hasil idea campur aduk.
Rembat mana yang ada.. Sampaikan guna surat khabar lama

Rezeki, papa asya jumpa paperbag cute ni dengan harga RM1.00 sajo.
 
DIY : Kad Bentuk Tangan

Serba simple.. pic tu asya lukis.

Bila kad dibuka

Just say 'THANK YOU"

Hadiah untuk 2 orang cikgu agama asya..
 
 
Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

Wednesday, May 28, 2014

Kun Fayakun

Assalamualaikum & Salam Sejahtera
 

Walaupon tersenyum..
tiada siapa tahu apa yang bermain di fikiran.
Tiada siapa tahu kepayahan diri ini untuk bangkit.
Tiada siapa tahu kesakitan ini..
Tiada siapa tahu trauma ini..
 

beberapa hari selepas keluar dari ICU untuk kali ke-2.
Saya tak sangka nurse yang jaga saya dalam ICU kali ni adalah nurse yang sama jaga saya waktu koma mengandungkan asya dulu. Dia masih ingat saya...cuma saya memang tak ingat langsung.
 
Mengenai perkembangan terkini. Alhamdulillah, siapa sangka akhirnya saya dapat berjalan semula setelah 2 bulan di kerusi roda walaupon tak lagi normal seperti dulu. Maybe ambil masa untuk kembali normal atau maybe jugak terus begini. Saya sendiri tak tahu. Boleh berjalan & urus diri sendiri pon dah membuakan saya rasa bersyukur. Saya ingat memang dah tak ada lagi peluang seperti ini. Saya sendiri tak sangka dalam waktu sesingkat ni saya boleh berjalan semula Semuanya takdir Allah SWT yang membuka jalan untuk saya & memberi lagi peluang. Sesungguhnya dia Maha Mendendar rintihan hambaNya.

Pada awalnya, hanya kerusi roda arwah ayah saudara yang membantu saya. Berkarat kesan tenggelam banjir tahun lepas.
 
Dapat bantuan kerusi roda baru.
Alhamdulillah, senang nak ke hospital..& bergerak dalam rumah
 
Pembakar semangat mama

Suami ku yang banyak bekorban untuk diri ini
Sepanjang tempoh berkerusi roda, segala makan/minum/pakai/mandi dll bergantung penuh pada orang. Ada masa saya mengesot, sampai melecet.

05.05.2014
Selepas bertemu pakar, saya buntu & rasakan hidup saya tak bermakna. Nak menangis & semua rasa ada. Saya sendiri buntu. Sampai bila harus begini. Dan, kata putus untuk bejumpa pakar di HUSM,Kubang kerian berkaitan rawatan di tulang belakang yang memakan kos $3,500.00- $10,000.00 . Sepatutnya saya bertolak ke sana pada 10.05.2014 coz appoitment pakar di HUSM,Kubang Kerian pada 11.05.2014 . Pada waktu ini, saya hanya rasakan hanya ini satu-satunya harapan saya untuk mendapat semula kehidupan saya. Sekurangnya saya tidak perlu menanggung kesakitan yang amat di bahagian tulang belakang walaupon saya tahu , rawatan ni tak semestinya saya boleh berjalan semula. Selain tulang belakang sedikit lari, di bahagian belakang terdapat benjolan & bila tekan memang sakit. ** selepas sy update di IG berkaitan ni, ade pihak yang ingin menderma..tp saya senyap. Maafkan saya, saya tak berniat nak senyap..tapi saya ak tahu nak kata apa. Saya takut org kata  raih simpati.. saya cuma berkongsi cerita saya & xde niat apa2.. tapi saya tahu niat mereka ikhlas utk membantu saya..cuma saya segan.. lagi pon, doc ada bagitau nak buat surat untuk dapat sponsor dari kerajaan. TAPI... buat masa ni memang saya xkan lakukan lagi rawatan tu, coz saya cuba cara laternatif dulu**
 
09.05.2014
Nak dijadikan cerita, sehari sebelum ke Kubang Kerian, Fain bawak saya berubat secara alternatif. Memang saya tak nak pada awalnya sebab dah fedup. Tapi, nak ambik hati pegi jugak. Sampai je kat situ, saya diberi kaunseling panjang lebar. Ya, saya akui kata-katanya benar. Hampir menitis air mata. Betul kata dia, saya putus asa & hanya berserah. Hari tu saya hanya dibveri rawatan jiwa & emosi. Amat berkesan. kebanyakan bab agama & apa katanya betul belaka. Mungkin apa yang menimpa pada saya ni kerana Allah SWT ingin berikan sesuatu. Suami suruh cuba rawatan kat sini dulu, sebelum ke HUSM. Lepas fikir-fikir....ermmm OK la.. Cuba dulu. Jadi saya postpone dulu jumpa pakar di HUSM. Lagipon rawatan kat sini xde caj, cuma ikhlas hati kita.
 
10.05.2014
Hari pertama menjalani rawatan. Apa yang dikatakan berkaitan kecederaan saya sama seperti yang hospital bagitau. Hari pertama, dia menekan bahagian saraf-sarat kaki & tulang belakang. Dia gunakan sejenis alat kecil untuk proses mengurut ( bukan urut guna tangan mcm biasa). Hari pertama dah nampak hasil positif, kaki mula bergerak sikit.

Rawatn seterusnya dilakukan megikut tarikh yang diberi.. Dari asal pergi ke sini menggunakan kerusi roda, akhirnya dah mula boleh berjalan walaupon dipapah. Dan alhamdulillah, semakin hari menunjukkan perkembangan yang amat positif. Hari pertama saya boleh berjalan, menitis airmata depan2 orang yang memberi rawatan pada saya. Saya tak jangka saya boleh berjalan semula walaupon tak sempurna lagi. Buat masa ni saya masih teruskan rawatan disini, dan insyallah 28.05.2014 rawatan terakhir disini. Lepas tu saya kena berlatih sendiri.

 Sentiasa bersabar menunggu saya menjalani rawatan & membantu. Selain suami, setiap kali menjalani rawatan disini saya sentiasa ditemani mama & mak mertua. Mereka bertiga selalu ada bersama. MIL yang bersungguh bawak saya berubat kat sini sebelum saya ke HUSM. Memang awalnya saya tak datang sini , sebab dah putus harapan. Tapi siapa sangka... jalan dibuka seluasnya buat saya disini dengan izinNya.
 

Selain tu, ikhtiar tanam kaki dalam pasir pantai.
 Sambil asya release tension. Tapi ni cerita bulan March aritu. masa ni saya x seberapa teruk. Sehari atau 2 hari sebelum saya koma semula.

Selain rawatan disini, saya juga renam kaki dalam air garam bukit yang diberi oleh blogger Ani ( Coretan Hati Ibu). Masa 1st time rendam tu, memang rasa jari-jari mcm dihisap & diurut. Tak diakui garam bukit ni salah satu ikhtiar yang amat berjaya, sebab jari-jari kaki mula memberi respon & kurang rasa kebas pada kaki. Tqsm buat ani kerana hadiahkan lya garam bukit ni.

Garam Bukit yang amat berkhasiat.
Serius hilang lenguh-lennguh badan
 
 24.05.14
Perkembangan saya skarang alhamdulillah, dah mula boleh berjalan sendiri. Tapi dalam jarak yang dekat & sekadar dalam rumah. Cuma, kalo saya duduk saya masih tak mampu untuk bangun sendiri, still perlukan bantuan. Maybe kaki & tulang belakang belum kuat sepenuhnya. Apa pon saya sangat happy dengan keadaan sekarang, sekurangnya saya mampu urus diri sendiri. Saya bercadang untuk masuk kerja minggu ni. Tapi suami tak bagi lagi sebab kaki tak kuat sepenuhnya, lagi-lagi nak naik tangga. Hari khamis, sempat saya aja Fain ke kedai buku dekat rumah..situ ada tangga, jd boleh cuba praktis.. huhu..tak semudah yang disangka.. Amat menyakitkan, sampai nak demam urat. Maybe saya ni amat memaksa diri saya untuk lakukan sesuatu walaupon sakit. Tapi, apa-apa pun saya target awal bulan June saya dah nak masuk kerja walaupon tempoh cuti saya masih panjang lagi. Lagipon sekarang saya cuti tanpa gaji, sebab MC tahunan selama 60hari dah habis.

Orang yang paling gembira bila tengok saya berjalan semestinya Fain & Asya. Asya lagilah, kali pertama tengok saya berjalan semula punyalah teruja.. Lepas tu, bila saya terbaring sikit mulalah tanya.."mama boleh jalan tak" . Bila kata tak boleh terus menangis. Yang kelakar, masa mula-mula dia tengok saya berjalan, dia menangis.. " mama tipu... kalo boleh jalan bakpe papa pegang mama" . Dia berharap saya boleh berjalan sendiri. Mungkin anak, keluarga ,sahabat semua yng mendorong untuk saya terus mencuba & bersemangat walaupon pada awalnya saya dah rasakan kehidupan saya seperti berakhir. Suatu perasaan yan sukar diungkapkan dengan kata-kata.

Bab makanan lak, alhamdulillah dalam sebulan++ dah mula boleh makan dengan seleranya. Haritukan hampir 2bulan++ saya tak bolh makan sebab luka dalaman . Sampaikan menangis menahan lapar. Cuba maka tapi menyakitkan. Berat badan turun  10kg++ . Semenjak dah boleh makn ni, berat badan dah naik semula. Tak pastilah berapa sekarang.. tapi mcm dah lbih 10kg++ naik. Huhu.. turn sekelip mata..naik pom sekelip mata. Muka pon dah tak cekung mana.

Gamat Gold pemberian mama saya. Alhamdulillah, salah satu ikhtiar makan ni. Dengan izinNya, luka dalaman saya sembuh & boleh makan semula.. Malah selera menjadi-jadi sekarang ni
 
Parut-parut kat muka pon makin OK, cuma kat bahagian bawah bibir tu..ntah lah boleh hilang ke tak. Yang kelakar, setelah berbulan saya baru tahu rupanya ada parut jahitan yang agak panjang kat belakang leher saya. Patutlah selalu rasa sakit-sakit kat situ. Saya ingatkan jahitan just kat depan-depan je. Huhu..

Untuk perbaiki semula kulit saya cuba Dnars Skincare. MIL yang belikan untuk saya. Rasa-rasa OK tak produk ni? Saya tak pernah pakai apa-apa produk kecantikan sebelum ni. Dari dulu just pakai SAFI je. Tapi sejak lepas kemalangan memang dah tak efektif. Maybe perubahan hormon ke apa. Setakat saya pakai sekarang ni , kulit makin OK.
 
Tapi, satu perkara sampai sekarang kalau dekat selekoh, saya masih tak mampu melupakan bayangan tersebut. Bila diselekoh, terasa kenderaan menuju terus ke arah saya. Selalu terbayang dimata. Ntah sampai bila boleh hilang trauma ni. Sebab ia sikit sebanyak menganggu emosi. Bila dalam kereta pon mcm takut-takut, lagi-lagi dekat selekoh.
 
Semoga kehidupan saya bertambah baik selepas ini.Di sebalik kejadian ini juga memberi 1000 rahmat buat saya. Mudahan saya cepat sembuh & harap target saya nak bekerja pada1 June ni tercapai. Semoga kaki saya bertambah kuat untuk melangkah. Walaupon cara jalan saya dah tak sepeti dulu, saya tak kisah, asalkan dapat brjalan semula.
 
Tqsm buat anak saudara yang menjaga segalanya selama di wad sampai balik rumah. Aritu sampai nak tanguh belajar bulan 9 gara-gara maksu dia ni. Mujur saya dah semakin OK & dia dapat offer UITM. Bulan 6 ni masuk belajar. Tetibe rindu plok.. Dia pernah jaga saya selepas koma mgandungkan asya dulu, masa tu umur dia baru 12 tahun. Dan selepas asya dilahirkan dia pon selalu jaga asya, sebab saya selalu sakit & keluar masuk spital. Sebab tu asya sangat rapat dengan kakak anah dia ni.
 
Terima kasih buat semua sahabat & silent reader blog ni. Saya tak sangka rupanya ada juga pembaca di kalangan bukan blogger yang mengambil berat pada saya. Saya sungguh terharu, sampai mereka cari saya di FB untuk bertanya khabar. TQSM, saya amat menghargainya. Lagi-lagi segala doa yang diberikan buat saya selama saya bertarung nyawa tempohari sehingga saat saya hampir lemas dalam kehidupan, sehingg saya bangkit semula hari ini. Alhamdulillah. Doakan saya moga saya kuat n boleh masuk kerja bulan 6 ni.

Antara pic yang papa asya whatsapp saya semasa saya di wad dulu.
Pelepas rindu... mujur ada teknologi
 
Kereta putih... kena saman 27.03.14. Pada hari saya koma, dari hosp kemaman transfer ke ICU HTAA. Follow ambulance punya pasal..
 
Alhamdulillah, hak sebagai pekerja.
Sedikit sebanyak leh tampung belanja sepanjang cuti tak bergaji ni
 
 
Kun Fayakun
Bukankah Tuhan itu apabila menghendaki maka segala sesuatunya akan terwujud? Bukankah apabila Tuhan berkata kun (jadilah) fayakun (maka jadilah)?
 
28.05.2014
Sekarang dah pukul 2.38am. Tapi still tak dapat lelapkan mata. Kesedihan yang terbuku di HATI sukar diungkapkan. Setelah dapat izin dari Fain, saya menyambung entri ini. Mungkin bila menaip dapat melupakan apa yang bermain di minda....tapi...air mata saya masih mengalir saat ni. Kalau kerana kesakitan, saya jarang sangat mengalirkan air mata, sebab saya akan cuba bertahan..saya cuba bersabar..tapi saya mudah menangis andai ianya menyentuh sanubari saya, samaada berkaitan dengan apa yang saya alami atau orang sekeliling. Apatah lagi apabila melibatkan anak... mana-mana ibu pasti akan mudah tersentuh sanubari. Ya... saat ni saya lebih memikirkan asya. Ya Allah, memang dari awal cuba tahan..tahan..tahan... tapi... Mungkin ini cabaran saya untuk membesarkannya. Ya, saya harus bersabar, sebagaimana dia bersabar & bertarung di dalam kandungan saya dulu. Mama terima asya seadanya sebagaimana papa asya terima mama seadanya. Huhu.. out of topic..tapi apakandaya, mama susah hati. Sekurangnya ringan sikit beban dihati ini. Mudahan pagi esok bangun dengan aura yang +ve. Musim cuti sekolah, sekali lagi maafkan mama sebab tak mampu tunaikan permintaan sbb keadaan mama.
 
**entri x konsisten sebab bercampur aduk.. saya menaip sikit2 berdasarkan apa yang ingin saya luahkan waktu tu.
 
Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

Monday, May 19, 2014

Kenangan Kali Pertama Jejak Kaki Ke Kantin Sekolah

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Dalam tempoh saya bersedih, saya turut diuji dengan kemalangan kecil yang menimpa asya dekat sekolah. Masa kejadian, saya di klinik pakar O&G dengan mama. Ye la, saya berkerusi roda jadi memang perlu seseorang menemani saya. Dalam pukul 10am++ Fain kol bagitahu nak ambik asya kat sekolah, katanya cikgu suruh datang ambik sebab terjatuh longkang. Masa tu punyalah terkejut & gelisahnya hati seorang mama memikirkan anak yang sorang ni. Takut jika ada sesuatu yang serius berlaku. Tak berapa lama lepas tu, Fain whatsApp pic asya. Ya Allah, sayunya hati saya waktu tu. Time-time tu jugak nak mengalir air mata. Tapi cuba ditahankan sebab nak jumpa doc. Fain ambik asya & terus bawak ke Emergency Room. Luka agak dalam sebenarnya, betul-betul tepi mata. Tapi syukur alhamdulillah, hasil pemeriksaan doc, tiada kecederaan dalaman yang teruk. Cuma luka luar yang teruk. Asya pon xde muntah. Walaupon luka aje, saya amt sedih & kesian . 

Pic yang papa asya Whatsapp.
Masa ni darah asyik mengalir jer

Kata cikgu, semasa kejadian cikgu bawak budak kelas ke kantin untuk belajar membeli di kantin. Ye la, tahun depan kan darjah 1, memang kena beli sendiri. Kalo tak latih dari awal, bila lagi. Saya setuju dengan apa yang cikgu dedahkan. Kata asya lak, masa tu dia beratur, ada budak besar darjah berapa ntah berlari kat kantin terus rempuh asya. Asya ni kecik molek je kat luar, sekali kena rempuh terus tergolek dalam longkang & kena bucu logkang tu. Semasa Fain ambik, memang kasut+track bottom dia basah. Cikgu tukarkan seluar lain. Cikgu kelas asya ada whatsapp minta maaf pada saya. Dengan apa yang berlaku ni, saya sedikit pon xde salahkan atau marahkan cikgu. Bagi saya ianya perkara yang bukan disengajakan. Biasalah budak-budak nak membesar. Tapi nak terkena dekat asya.. Semua kuasa tuhan belaka.
 Pic beberapa hari selepas insiden.
Mula membengkak
Luka mula kering


Akhirnya meninggalkan kenangan. Nanti kalo dah besar, tapi parut ni tak hilang asya boleh cerita ni kenangan hari pertama saya jejak kantin sekolah. hehe

Harapnye parut ni akan pudar .
Setakat ni saya just sapu bio oil & gosok kulit pisang di kawasan berparut. Memang berkesan juga untuk parut muda, sbb lepas gosok tu semakin pudar parut asya.



Hadiah jatuh longkang.
ha ha.. ni dia pandai2 kata. Padahal dah beli lama, kebetulan je baru sampai time ni.

 Last....
Bunga yang saya terima dari asya sempena hari ibu baru-baru ni. Dia beli sendiri kat "shopping" (koperasi) sekolah dia mgunakan duit belanja yang papa dia bagi. Sampai tak beli air/makanan untuk sendiri. Balik sekolah, terus dia peluk n cakap ada sesuatu untuk mama. Sambil hulur bunga & lukisan yang dia buat sendiri. Mesti dia buat cepat2 sebab comot je, biasa dia elok je. Tapi mama amat hargainya. Mama akan simpan sampai bila2. Yang sweet dia cakap " boleh ajar adik jadi anak yang baik? "


 

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

Thursday, May 15, 2014

Saratulmaut

Sambungan Kisah Kronologi 1 Mac 2014 - kemalangan Yang Merubah Kehidupan, rupanya kisahnya tidak berakhir disitu.. Rupanya ianya adalah permulaan segalanya. permulaan yang amat pahit & menyakitkan. Kehidupan yang harus ditempuhi. Ya Allah, tabahkan hamba-Mu ini. Selepas sedar koma sebelum ni, sekali lagi saya koma. Saya pasti ramai yang tahu dari status yang suami saya update & maybe ramai jugak yang tertanya kenapa suami saya mengamuk waktu tu.. saya akan ceritakan satu persatu . Ya..saya menulis disini agar menjadi iktibar. Ingatlah..walau siapapon kamu, walau apapun jawatan kamu..KERJA ITU SATU IBADAH..KERJA JUGA SATU AMANAH & KERJA JUGA SATU TANGGUNGJAWAB. Jangan kerana sikap prasangka kamu ada nyawa yang hampir melayang juga. Sesungguhnya selagi kita hidup dimuka bumi ini... bermakna tiada satu TITIK pon yang akan muncul sehinggalah kita kembali kepada Pencipta.Saya jugak melalui detik sukar terpaksa menahan lapar bermula saya excident hingga ke saat entri ni ditulis saya masih x mampu untuk menelan makanan pon. Berat badan dah turun maybe lebih 10kg.

Kronologi malam 24 March 2014
* Demam panas teruk
*Sakit kaki & tulang belakang yang teramat
*Tak sedarkan diri..
*Semalam family tak tidur, esspecially Fain sebab jagakan saya waktu tu.
*Bangun pagi esok tengok dalam mulut dipenuhi ulser. Sebenarnya saya dah demam 2-3 hari pom & ulser dah ada sebelum ni tapi tak sangka melarat.

Kronologi 25 March 2014
*Disebabkan keletihan yang teramat sanga saya suh fain hantar saya ke hosp lewat sikit.
*Dalam pukul 11am++ Fain hantar ke Klinik Kerajaan Batu 2 1/2 (Hosp No.2 kat sini). Tujuan saya ke sini sebab kebiasaannya dia akn refer direct ke Hosp Besar kalo teruk. Paling teruk pon dia masukkan air cz badan terlalu lemah. Saya tak boleh makan start 1 mac tu.. Bayangkan dah 25 hari x sentuh makanan.
*Apa yang menyedihkan..doc kat situ berprasangka pada saya.. memang saya tak pegi pagi buta sebab saya x larat waktu tu. Dia ingat saya ada agenda pagi tu. Padahal saya dah bagitahu saya excident 1 Mac..baru je keluar wad n ni demam teruk+ulser teruk dalam mulut. Tapi doc t jawab , ye la. y awak excident waktu tu.. bukan sekarang.. sampai minta no telefon ofis sy & Fain. Saya bagi je, buat apa nak takut sebab perkara betul & semua org ofis tahu keadaan saya. Pada asalnya saya ingat dia kol just nak bagitahu perkara biasa je.. Tapi x sangka bila kol, dari cerita bos (acc) saya, doc tu pesan kalo x sakit jangan jumpa dia.. mari bila sakit & banyak lagi perkara-perkara lain. Bos saya terkejut dengan tindakan doc tu & backup saya sebab dia tahu keadaan saya. saya hairan, padahal masa ke klinik tu suhu badan saya panas , tapi time jumpa dia badan saya siap mengigil & dia sendiri x check dalam mulut saya.. Dia ingat ulser biasa. Kalo doc tu pikir saya nak MC, saya memang x hadap la MC, saya saya sendiri dah ada MC.. or kalo saya nak ambik MC semata-mata better saya terus ke klinik swasta daripada kerajaan. Lagipon saya boleh claim dengan company. Sebab selama ni saya dapat layanan y baik dari doc kat situ yang memang dah kenal saya. Satu lagi yang saya terkilan, doc tu x bagi ubat.. ubat lak dia bagi ubat ulser tapi mujur anak sedara perasan rupanya ubat tu beracun (untuk kegunaan luar sahaja) , sedangakn masa tu dia suruh sapu dalam mulut.
*Demam saya panas sejuk panas sejuk..sepanjang berada disitu itulah yang saya tahan..selain rasa mual nak muntahnyer.. Balik je rumah baring-baring & terasa sakit kepala yang teramat. Rasa berat & nak muntah... Lepas tu sedar-sedar saya dah kat hospital.
*Menurut Fain, dia cerita semua kat doc hosp & bagitau baru balik dari klinik kesihatan sebelum ni & bagitahu apa yang doc tu kata pada saya. Masa tak sedar tu ambulan ambil kat rumah & Fain sendiri pergi mengamuk kat klinik kesihatan tu. Saya kena sawan sebab panas tinggi & jangkitan kuman sebab ulser dari dalam dada hingga dalam mulut. Masa dalam wad, anak saudara ada gtau, dengar doc call klinik kesihatan tu. Harapnya doc tu dikenakan tindakan.. Ingatlah kerja tu satu amanah & tangungjawab . Lepas kejadian ni, banyak la keluar cerita, rupanya bukan saya je yang pernah kena.. Dulu saya pernah baca kat satu GROUP dalam FB pasal seorang hamba Allah complain pasal seorang doc kat situ. Agaknya inilah doc tu. Sebab doc2 lain yang saya kenal kat situ semua OK & periksa dengan teliti.       

   
                    Ditulis : 5 April 2014


------------------------------------------------------------------------------------------

27 Mac 2014


dalam wad sebelum dihantar ke ICU hosp Kuantan


*Saat ni saya tak tahu apa yang terjadi pada saya sehingga saya tak sedarkan diri & terpaksa diintubate & transfer ke ICU HTAA. Tapi anak saudara ada bagitahu lepas saya sedar, doc kata " nak intubate ke tengok saya jadi mayat hidup" sebab masa ni paras oksigen semakin menurun & terpaksa bantuan mesin untuk terus bernafas.
*Kat sini hidup saya macam blur sikit x tahu hari keberapa sedar.. Tup..tup.. satu hari tu saya minta balik rumah. Masa ni kaki semakin lemah dengan kesakitan badan yang amat.

serius...kalo saya tahu dia pegi Kuantan naik motor memang saya marah r.
Katanya sebab nak cepat sampai jumpa saya. 


Ditulis : 6 April 2014
 --------------------------------------

Owhhhh... hari ni dah 4hb Mei 2014...

Agak lama juga entri ni terbiar . Nak sambung....tapi tak tahu nak mulakan dari mana.. Ermm, cukup je la sampai sini, walaupon perbagai perkara yang terjadi keatas saya waktu tu. Apa yang lepas.. kita biarkan berlalu,cuma nak sambung sikit je tentang keadaan saya. Hingga ke hari ini saya masih belum bekerja & masih menerima rawatan. MC tahunan dah habis, so cuti tak bergaji la. Insyallah adalah rezeki tu.

Selepas saya keluar dari ICU tu, keadaan makin lemah + kesakitan badan yang amat. Sehinggalah satu malam tu saya muntah teruk sampai tak sedarkan diri & keesokkan kaki kanan semakin lemah sampai tak boleh bergerak. Sekali lagi diwarded & semasa saya tak sedar di Emergency room ada buat x-ray pada kaki & tulang belakang. Masa ni tahu ada something wrong pada bahagian tulang belakang. Katanya bahagian tulang belakang saya ada lari sedikit. Lama gak bertapa dalam wad kali ni.. Untuk lebih jelas saya kena buat MRI. Untuk ujian MRI tu, kena pastikan tiada bahan seperti besi dalam badan & oleh kerana saya pakai IUCD , maka terpaksa dibuang. Masa proses nak buang tu dalam keadaan kita tak period serius menyakitkan. Ambil masa juga masa nak buang tu sebab IUCD tu & bila dah buang betapa sakit & senaknya kat bahagian peranakan + darah yang agak banyak. Dalam 2-3 hari gak berdarah. Doc dianogsis Spinal Cord Injury akibat dari kemalangan tu yang mebuatkan saya tak boleh berjalan terus. Esok 5hb Mei ambil result MRI kat klinik pakar. Selain refer juga pada pakar O&G .

Macamana keadaan saya sekarang??
Ianya amat menyakitkan & amat susah untuk menerimanya. Sekarang saya hanya mampu berkerusi roda. Kalo nak mandi dll semua perlukan bantuan orang. Pada awalnya saya kerap menagis. Malam-malam menangis. Tapi syukur, saya ada suami yang menjaga saya sebaiknya & selalu menenangkan hati saya setiap kali bersedih.Ianya amat pahit untuk dilalui. Saya ada anak... pekerjaan. Saya bekerja untuk bantu ekonomi keluarga. Banyak perkara yang saya fikirkan. Ia tak semudah ABC untuk melaluinya. 

--------------------------------------------------------------

Sambung semula hari ni ( 14hb Mei 2014).. Alhamdulillah, setelah menghadapi 2 kali saat saratulmaut dalam tempoh terdekat ni, tapi Allah masih panjangkan umur saya serta masih memberi peluang untuk saya memperbaiki dan melengkapi diri dengan ilmu akhirat sebaiknya. Ia amat menginsafkan saya. Walau susah untuk terima, tapi dari sudut lain adakalanya rasa amat bersyukur kerana saya sentiasa dipilih olehNya untuk melalui pelbagau ujian hebat sejak dari saat saya dilahirkan. Allah SWT sentiasa mahu saya ingat Dia disaat saya alpa dengan dunia. Segala perkembangan baru lepas2 ni la.Ingat nak sambung cerita atas & saat saya bertarungnyawa. Tapi mcm dah kosong. LET IT GO !!!! So, saya nak publish je .
TQSM buat semua yang banyak mendoakan saya dari dulu hingga kini. 
Esok (15hb Mei 2014 ) ada Fisio... tapi mcm malas dah nak pegi..urmmmm

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

KiSah HiDup KiTa :

My Girl (199) Asya's Story (136) WEEKEND (115) in N.A.T.U.R.E (99) Kata HATI LYA (97) MyHappyFamily (79) About Me (77) M.A.K.A.N.A.N (75) AIDILFITRI OR AIDILADHA (71) INFO (67) Asya's School (59) MACAM2 ADA (57) Friend (56) M.E.M.O.R.Y (53) CAREMONY (51) Sinopsis (51) DapurLyaBerasap (49) Ramadhan (49) Shopping (47) Birthday (46) Love IS Cinta (46) PERISTIWA (46) H.A.D.I.A.H (45) Jom Singgah (44) Photoshoot (44) Singgah Rasa (44) Blogger (40) C.O.N.T.E.S.T (40) F.A.M.I.L.Y (40) My L.O.V.E (39) CINEMA (34) Check-Up (33) D.I.A.R.I (33) Let's Eat (33) NuFF (33) XTVT (31) OFFICE GSSB (30) SPECIAL DAY (30) Asya's Friend (29) H.O.L.I.D.A.Y (29) MamaAsya (27) Tempat Makan Best Di Kemaman (27) Tempat Makan Best Di Terengganu (27) Video (27) S.A.N.T.A.I (26) TenangJiwaBatin (26) Blog Cahaya Hatiku (25) I love ISLAM (25) Beauty N Health (23) mama+papa+fasya (21) Isu (20) PLAYground (20) Throwback (20) Do It Yourself (19) Villafasyafrina (19) Jom Jalan-Jalan (17) My Hobby (17) I care..U Care.. We Care (16) Bento Asya (15) Novel (15) Artis (14) Fotografi (13) Pregnant (13) Membesar Bagaikan Juara (12) Papa Asya (12) fasyafrinatraveltales (12) Medical (11) TUTORIAL (11) DecobyLya (10) Deko VillaCintaku (9) Ganu's Word (9) Kata2 Hikmah (9) KuMeowww (9) PETUA (9) Idea Bento (8) Travel (8) Parenting (7) mama+papa (7) Ulangtahun Perkahwinan (6) L.U.C.K.Y (5) Ofismate (5) Tempat Makanan Best Di Kuantan (5) Family Day (3) Lyafrina's Instagram (3) Public Holiday (3) DIALOG (2) HOTEL (2) Mamalovefasyafrina (2) T.A.G (2) BekalMama (1) KamarBeraduFasyafrina (1) MY JOBs (1)