Monday, June 2, 2014

Progress Kediaman Idaman

Assalamualaikum & Salam Sejahtera
 
Dah lama tak share pasal progress rumah saya.  Abadikan kat sini sebagai kenangan saje. Tiada niat menunjuk atau riak pom. Bukan rumah besar mana pon. Tapi inilah rezeki buat kami keluarga. Saya just inginkan sebuah kediaman untuk berteduh & boleh dijadikan aset masa depan..tapi dalam masa yang sama saya tak nak untuk memiliki aset ni , tapi meninggalkan beban dalam kehidupan. Jadi saya & suami sepakat untuk memiliki kediaman sederhana yang selesa. Tapi jangan tak tahu, harga rumah sekarang..menakutkan.. rumah kecik, tapi harga besar.
 
Inilah design rumah saya..
Nanti sebelum masuk rumah, nak renovate sikit2.
Just tukar sliding door. Saya kurang gemar sikir rumah pintu sliding ni..

Dari depan..
Rumah saya bersaiz 20' x 70'. Cukuplah buat kami bertiga.

Ruang tamu..
Bahagian ni paling tak sabar nak deko2.

Pandangan dari dalam

Bahagain dapur, nanti ada rezeki memang nak adjust semula semua bahagian ni. Nak anjak lagi kebelakang & buat kabinet. kalau ada rezeki.. tapi tetap dalam wishlist.. cuma cepat atau lambat. Lepas ni, laju-laju kumpul duit untuk realisasikan impian.

bahagian ni pon dah ada dalam fikiran untuk adjust jadi ruang makan yang fleksibel.

Yang ni bahagian belakang sekali. Bila ada rezeki akan dirombak &  dijadikan dapur basah + kitchen cabinet. Insyallah. Saya nak kabinet simple.. Tak nak besar-besar. Saya just buat kabinet untuk kawasan memasak siap sinki, dapur gas, penyedup asap . Jadi xde istilah nak buat kabinet panjang2 untuk hiasan semata. Saya dah cakap awal-awal kat Fain nak cabinet y simple & kemas untuk saya rajin memasak & buat kuih.. Hehehe. Bila kat bahagian ni di realisasikan, boleh lah rombak semula kat area sinki asal rumah ni  dijadikan dining room & ruang family.
 

 
Sebenarnya entri ni dah lama di draft, sebelum eksiden lagi.. tapi tak sempat nak di publish kan.
Sekarang rumah semakin banyak peningkatannya. Tak sabar nak tunggu siap. kalo ikut pemaju, tahun ni siap sepenuhnya & insyallah tahun 2015 dah boleh duduk rumah ni.
 
Lepas ni banyak nak publish entri-entri yang terperam dalm draft ni.







Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

39 comments:

ANIM said...

masuk rumah pertama memang teruja lya..terbayang2 pengalaman 20 tahun yang lalu. macam2 dirancang dan dimpikan, in sha Allah, pelan2..tak de apa yang nak dirushingkan, ye tak.

p/s tqvm atas tip dari dato harun din. kak rasa berguna utk rumah kak yang ditinggalkan. selalu buat hak atas tapi tang buka pintu depan belakang tu tak pernah buat. thanks lya

mamaarifakeem said...

Alhamdulillah... progress memberangsangkan...
Samelah saiz umah kiter..ok dah tu, yg sedang2 ajer :-)

::NureeN:: said...

nureen mmg suka bila tgk ada blogger yg nak msk umah baru
sbbnyerr sronok tgk deko2 nya nanti...
cantik2 belaka
alhamdulillah rezqi lya sekeluarga
nureen ada gak plan nk belikan umah tp nasir ckp umah yg sedia ada tue mcm mana??
huhuuuu....
thx kongsi info pasal nk msk umah baru tu :)

Nad MamaZN said...

alhamdulillah
tak kesah kecik ke besar
janji ada tmpt bersama famili kan

kayyana said...

good info tentang rumah baru tu lya... Alhamdulillah rezeki lya.. dalam umur muda dah ada rumah.. yana sendiri pun belum beli rumah.. mmg harga rumah sekarang ni menakutkan kan?

idzwa kamaruddin said...

cantik!

Zee Suhaini said...

alhamdulillah..tahniah lya..
walaupon banyak ujian yang datang tapi rezeki lya murah..
mesti tak sabar kan nak masuk rumah sendiri??

Khai♥Rin : anies said...

tetiba rs x sabar nk dtg beraya ;-)

syawalsimpsons said...

insyallah le[as ni boleh dah duduk kat umah ni kan

Fazleyatul Aini said...

ok la tu rumahnya
yang penting selesa, tempat berteduh sekeluarga

Kopiolimauice said...

cepat jugak ye siap nya igt lgi entry ari tu baru rangka skrg dh hampir siap...hihihi selamat berdeko-deko ;p

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam LYA..
kalo cma jadi lya pun mesti tak sabar nk deco2 rumah..lagi2 rumah sendiri..
seronok dia rasa lain mcm,, hiih..
tahniah :)

Lynda Che Lah said...

Lynda pun dah progress 80%..tunggu meter air je masuk..ntah dpt ke tak masuk sebelum raya..Impian mmg nak ada wet & dry kitchen tp bergantung pd bajet gak..Hubby suruh rajin masak kalau dia buatkan dapo tu..hehe

Rumah kita sama luas..All da best Lya..sbb ni je lah yang mampu..harga rumah mengarut dah..hehe

aTieYusof Family said...

Salam Liya..
Alhamdulillah..InsyaAllah impian Liya akan terlaksana.. memiliki kediaman sndiri mmg menjadi impian setiap kita.. tak kira lah besar @ kecil..janji selesa & ada tempat berteduh...:)

Chekgu Azrine said...

semoga terus murah rezki ye sis

wanie_kashfi said...

Salam lya...thanks for dropping by just now...rumah baru has always been an exciting moment to look forward to...wish you all the best!

Mrs Little Voice said...

pelan-pelan kayuh...kak alin makan tahun nak lengkapkan rumah...

Kakzakie said...

Doa kakak moga impian Lya, Fai dan Asya tercapai. Kalau tengok gambar macam dah nak siap tu Lya.

Tips Dato' HD ramai yg dah aplikasikannya Lya - meamng baik.

Coretanhatiibu.com said...

salam,,
alhamdulillah best je rasa bila dah ada rumah sendiri kan,, pandai lya plan nak ubah suai rumah,, saya langsung tak pandai,, apa yang ada je hihi,,,mesti cantik kalau dah siap,, nanti jgn lupa update ye,, nak tengok hasil ilham lya sendiri,,

Coretanhatiibu.com said...

salam,,
alhamdulillah best je rasa bila dah ada rumah sendiri kan,, pandai lya plan nak ubah suai rumah,, saya langsung tak pandai,, apa yang ada je hihi,,,mesti cantik kalau dah siap,, nanti jgn lupa update ye,, nak tengok hasil ilham lya sendiri,,

Baiduri said...

Wah, dh nk siap...nti bleh share deko2 lak....hehe

salwana nordin @ che'wa said...

wahhhhh saya pulak tak sabar nk tgk deco2 rumah baru :)

Syima ~Mama Kyra~ said...

Syok kan dah dpt rumah idaman..kita pun x sabar nak tgu umah siap..skrg dlm reno & deco..hjg thn secara rasmi pindah rumah baru :-)

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Alhamdulillah..tak lama lagi siap tu..moga dipermudahkan...bestnye ada rumah sendiri...tak kisah kecik atau besar yg penting rumah sendiri & selesa...

Haryati Faizal said...

Semoga Allah sentiasa menambahkan rezeki lya 1 family ye...

Puan Kutu said...

dapat macam ni dah Alhamdulillah lya..nti boleh deco2 la dah ada rumah sendiri

Afasz said...

sy nak masuk umah gak tp bukan umah baru nk didiami. sblm ni umah tu akak ipar duk, skrang kami plak. umah tu dah dekat 1thn lebih tkde org duduk. leh ke guna tips diatas?

AnneRaini said...

ala cemburunye tgk org dah beli umah.. syokla lya nak deco2 umah nnti. mesti cantik bila dah siap.

el said...

mmg sesiapa pun x sabar nak masuk umah baru..lagi2 tang dapur tu kan xsabar nak deko2 bagai nak masak2 bagai wahhh bestlah pasni rajinlah uols ke dapur hehe

Rizziela said...

syoknya nak pindah rumah baru

Fara said...

Alhamdulilla.. saya baru habis baca entry2 yg lepas2.. lom baca semua .. baca sikit2 asyik merembes air mata... Memang Allah sayangkan Lya sangat-sangat... yang seronok tu sbb Lya ada org2 yg hebat tak putus2 menyokong.. Alhamdulillah makin sihat dan dah nak pindah rumah baru plak next year.. TAHNIAH! :-)

saya paham tak sbao pindah umah tu haha saya pon baru pindah umah gak.. tapi tak reti deko2.. hehe

Cik Jue said...

alhamdulilah...
impian kena besar....insayallah klu ada impian baru jadi kenyataan

Mummydearie said...

Insya Allah, tahun depan akan dapat merasa duduk di rumah sendiri. Terima kasih berkongsi petua tu. Biasanya buat takdalah sampai yang bawah sekali.

Ema Johari said...

tahniah, rumah yang dibeli akan siap tak lama lagi..akak punya rumah dah terbengkalai.

QasehnyaRania said...

syoknya dpt masukk ddk rumah sndiri.
saya ni lambat lg nk blk ddk rumah sndiri.
smga dipermudahkan sgla urusan.tq for sharing..

*lya, ketam telur masin tu mmg sedap.dia guna telur masin.lain rasanya dgn telur biasa.yg telur biasa saya pernah buat juga.bagi saya dua2 sedap.. cma beza rasanya saja :)

IK Tia said...

semoga impian akan direalisasikan :)

Mimi Azirah said...

Walaupun xbesar asalkan ada tpt berteduhkan...rumah sy pun 20x70...nk renovate tp kne kmpul duit jugak

Fiza Rahman said...

Bestnya. Teringin nak rumah landed mcm nih.

N.Aima K said...

semoga dipermudahkan urusaaan