Thursday, June 19, 2014

Resepi Mudah & Simple Kek Keju Meleleh

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Alhamdulillah... banyak kebaikan berblog ni jika kita manfaakan dengan cara yang positif . Boleh menaikkan semangat juga & memberikan aura positif. Selain tu, menyelami kehidupan rakan blogger boleh juga memberi satu motivasi & ilmu. Mana yang baik kita ambil, mana yng tak jadikan iktibar. Haa.. ni salah satu aura +ve yang meresap dalam diri, kebiasaanya, kalo ada geng blogger yang up menu yang best & senang memang saya teruja nak mencubanya. Baru-baru ni bila tengok je Yana dari blog KISAH HATI update resepi kek keju meneleh yang sangat mudah & simple , terus berkobar-kobar semangat nak membuatnya. Apatah lagi, saya ni memang pengemar kek yang ada cheese.. Sebelum ni, asyik order je kek keju meneleh ni. Malam tu, terus ajak fain pegi supermarket Nirwana cari bahan-bahan. Haa.. ni 1st time masuk pasaraya beli barang lepas 3 bulan. Seriusly, saya kalo bab2 membuah kuih muih memang failed & tak kenal bahan-bahannya, sampai kena minta bantuan en.google. Aii... 1st time turun dapur setelah berbulan. Yang ni mampu buat sebab sangat mudah. Tangan ni dah lama tak pegang dapur gas.. hihi


Kek Keju Meneleh...
Malah superrr meleleh-leleh bila buat sendiri.
Puas hati !

Bahan-Bahan :-
1. Susu Pekat Manis
2. Mozarella Cheese / Cheddar Cheese
3. Fresh Milk
4. Cream Cheese ( haaaa.. saya bru tahu kewujudan menda ni.. kikiki.. )
5. Kek Span Perisa Vanilla or Pandan or apa je yang suka. Tapi saya guna Kek marble terussss.. seba ni je yang ada kat supermarket.

~ huhu.. harga cheese mozarella  & cream cheese tu agak mahal ye.. patutlah orang yang jual kek ni mahal, dah harga bahan-bahannya memang mahal.~

Kek dipotong 2 bahagian.. Tapi kalo nak senang beli kek petak.
Kek marble ni lagi lembut teksturnya.. agak mencabar jugak.

Resepi ni main campak-campak je & main ikut suka hati je.
1st, masukkan cream cheese ( ikut la banyak mana yang suka) & susu pekat manis (saya letak TAK SAMPAI setengah tin.. ikut kemanisan yang kita suka). Gaulkan sebati.

Seterusnya masukkan fresh milk dan kacau hingga sebati. Tapi secomelnya guna alat yang pukul kuih tu.. Ntah apa nama. Yang guna manual je, bukan mixer. Saya tak de mende tu semua sebab dah hanyut banjir.

Ni dah agak sebati. Menurut yana, boleh perahkan sedikit perahan lemon /sunquick untuk bagi rasa masam sikit-sikit & tak muak. Tapi saya tak letak pon. Adunan ni memang cair ye.

Pastikan letak bekas yang hampir ngam-ngam dengan kek baru keju yang nak letak nanti akan elok je tersiram atas kek.

Curahkan adunan yang digaul sebati tadi atas lapisan pertama & seterusnya letak lapisan ke 2 atas kek ni & curah adunan sehingga habis.

Last, taburkan cheese mozarella atas lapisan tadi.
Hambik, puas hati menabur, sampai penuh cheese.

Simpan dalam peti semalaman..
Baru Cheese meleleh tadi jadi pejal-pejal.

So, inilah hasilnya ;-)
Seriusly, rasanya sangat sedap!!!!
 Buat dengan kek marble pon sangat-sangat sedap!
Rasa lebih cheese & berkrim. Memang puas hati .

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya


35 comments:

Naemah Umi said...

Alahai lya..leleh akk tgk ni...mmg senang sgt tu caranya...hurmm tapi barang tak de...tak pe nnti petang nak ke kedai beli semua bahan tu...
Umi ni hantu cheese tau..tq sharing this resepi ye :D

idzwa kamaruddin said...

wahhhhh senang nyerrrrrrr :D

Nad MamaZN said...

terliur dibuatnya lya.. kena beli bahan ni, weekend bleh buat :)

mummy_ayu said...

Ayu...cheese cake memang kureng sikit. so..takde la cuba apa2 yg ada cheese..kecuali pizza.he he he..
tapi nampak sgt menggoda tu...yum yum.

AnneRaini said...

huish memang sedap ni lya...yg tgk ni pun melelen2 air liur..hehehe.

resepi simple ni bolehlah dicuba masa raya nanti (kalaurajin)..hihihi

Masya said...

yeahhhhh ... sedappkan ... lepas ni mmg buat sendiri jerlah berbaloi².. boleh buat utk raya nanti ... ada kawan saya kata campurkan perisa yourgut tu pun sedap... hihihi nnt nak cubalah ada kesempatan.

Fazleyatul Aini said...

wooo sedapnya !
saya tak pernah lagi buat sendiri
tapi masa tu pergi rumah sepupu, ipar dia buat.sedap !

MamaRaisya a.k.a Lisa said...

xmanis ke lya guna smpai stgh tin susu pekat..sebab kek marble tu setahu akak mmg sgt manis...huhuhu..akak buat kek sendiri pn mmg kurang gula dlm kek n resipi utk lelehnya pn kurangkan kuantiti susu pekatnya...xmo terlalu manis sbb kelemakan cheesenya akan rasa kurang bila manis....that my opinion jer...member2 opis ni pn ckp cm2 jugak...

Saya Disini said...

wah..sedpnye

Tihara said...

ter dia, cheesenya tebal..
puas hati nak makan :)

Nurulhuda Abdul Latip said...

Fuh terus rasa kesedapannya hehe..

εïзmummyHazaεïз said...

moza cheese mmg mahal dear, akak bukak kedai burger bakar kena pakai cheese ni mmg nak nangis membayo nye. Sekali beli kena 2, 3kg..

Tapi sedapkan... Moza cheese ni carb dia rendah.. :)Macam akak jugak la tgk gambo makan terliur automatik nak try buat, hihihi

syawalsimpsons said...

boleh try kat umah ni

salwana nordin @ che'wa said...

mmg meleleh sgt tu hhhiii

saya pun suka cis tp tu la kalo over eat mmg muak..

manis sgt pun bole muak jugak so seimbanglah ye..

sedap npk lya..mmg seronok berkenalan di alam maya sbb byk benda bole share..

betul ckp lya..mana yg baik kita ambik, yg buruk kita jauhkn kan :)

Kopiolimauice said...

yg tgok pon meleleh air lioooo ;p

:: Cik Viva :: said...

oo..senang je rupanya nak buat. Boleh la try..

Nafira usof said...

Wahhhh.. senangnye Lya!!
boleh cuba jugak kalo cam nih!
thanks Lya atas resipi ini..:)

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

say asuke kek keju meleleh ni :) suketang keju tu

NOR ROSZANA RAHIM said...

sedapnye.. nyummy.. ringkas je caranye.. nk kn cb ni

Irfa said...

oh gitu ker?
igt kena buat kek lain
beli kek span siap pun boleh ye
tq fr resepi

Lynda Che Lah said...

Lya..klu nak cheese bagai jenis tu murah kena g kedai bakeri..supermarket mmg mahal :)

Mummydearie said...

Memang sedap Lya. Saya pun dah cuba buat. Cheese yang meleleh tu yang buat tak tahan geram menengoknya. Lagi beku lagilah sedap menjilat pinggan bagai :)

norhidana miswan said...

menggoda n terg0da

amirah said...

sedapnya liya...terasa macam nak buat je..sebab bahan2 dia pun nampak mudah je kan...

Syima Syaz said...

hhe betul2. kalau tengok orang lain buat, kita jadi nak buat. lagi pun blogger suka share resepi yang senang...

Suria Lekatlekitgurl said...

ni kalau nak tambah lemak sesuai tapi kita sekarang nak kurang kekekeke

Allene said...

kek tu pakai swiss roll pun sedap tau lya... lin ngadap sorang je mkn.

Bbwana adienia said...

kek ni sentiasa jadi pujaan hati..

Dayana Bahar said...

Hihi meleleh betul.... sedap2

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam lya..
yeay.. sep sekali!
hihi..cma pun suka kek keju meleleh..
cma ingatkan ade bako2.. rupenye beli kek yg dah siap yer,,
nmpk senang sangat membuatnye..

thanks share!

Syima ~Mama Kyra~ said...

sedapnya...mudah je rupanya...ingtkn ada bako2. OK pasni bole cuba buat..tq lya sudi share recepi :-)

Mimi Azirah said...

kek cheese kalo jual memg mahal..sy siap buat kek skali...soft aje...

Elya Roza said...

yeayy nampak mudah..boleh cuba .. sebb elya mmg suke makan cheese

Cikna said...

Alahai senangnye, ti blh cuba ni......;-)

ayu♥mie said...

maaf..mozarella cheese tu bukan utk topping pizza ke?..kalau untuk kek biasanya guna cheddar cheese...