Friday, June 20, 2014

Sup Urat Keting Power Di Kemaman

Assalamualaikum & Salam Sejahtera
 
Masa saya sakit aritu, saya tengok kat page Jalan-jalan Cari Makan Kemaman ada update menu baru di Cahaya Mesra Seafood . Masa tu duk tahan je nafsu nak ngetes sup ni. Banyak plok baca feedback yag positif dari orang Kemaman yang ngetest sup urat keting ni. Antara perkara terawal yang saya buat lepas boleh berjalan ni ialah pekena sup urat keting. Kebetulan saya & suami mempunyai hobi yang sama iaitu suka ngetest makanan baru & restoran/wayung/kedai makan baru. Kalo orang terengganu sebut "urat keting" ni "kateh" .. Bisa time raya korban ramai la yang buat rojakkateh..memang sedap la.. Lemak-lemak je rasanya.
 
FYI, Restoran Cahaya Mesra ni bru buka cawangan baru di Kg.Besut. Cawangan pertamanya di Geliga, ex-restaurant Bangkok Kitchen . Uniknya sup keting ni hanya boleh dinikmati di restoran cahaya mesra cawangan yang baru dibuka di kg.besut. Kerana kesedapannya, kita orang serbu restoran ni 2 hari berturut-turut pekena sup keting+nasi putih+telur dadar+sambal belacan. Memang terbaik la...
 
Sup Urat Keting Power
Rasa rempah sup yang penuh nikmat & power

Urat Keting yang rasanya sangat sedap.. Lemak-lemak gitu. Mesti ada yang tak tahu mana boleh dapat urat kting/kateh ni.. Urat keting terdapat di bahagian kaki lembu. Sape-sape yang singgah Kemaman ni, wajib try sup keting ni. Memang terangkat habis.
 

posing sebelum tunggu hidangan sampai

muka mama kena crop...

asya wak gediks

mama & asya

lepas pekena sup urat keting tu, sebelum balik singgah kat padang astaka. Tapi time ni memang dia orang dah nak tutup. Kesian asya, malam ni baru berpeluang datang sini & boleh la merasa naik kete api beberapa round.. hehe

Saya kan suka snap pic anak..
Ni sebelum bertolak keluar... saje suh dia posing-posing
 

Ni hari pertama pekena sup urat keting..
 Tengok la asya makan.. memang secotet je. Puas paksa dia nak suh makan.

as usual... ade je drama sebabak dia..
 Bila asya besar, tengok la peel comey asya ni..
 
Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya


27 comments:

Zee Suhaini said...

sup urat keting ni peberet zee lieya..memang layan abis..kalo time raya korban yang ni la dok cari dulu..

AnneRaini said...

xpernah makan sup keting ni...mungkin kalau ke sana boleh try.

Allene said...

sedap je nampak sup tu lya... menyanyi dangdut da perut ni...

mummy_ayu said...

pernah dengar tapi tak pernah cuba...cedap ker?
apsal plak tu nangis...

ANIM said...

mula2 ingat sup urat keting kat bangi, hee
kat kemaman lagi best agaknya sebab daging fresh..

p.s lucu tengok asya...betul2 besar nanti mesti dia gelak tengok gambar ni

idzwa kamaruddin said...

alahaiii awakk..saya seronok tengok semangat awak dah kembali demi anak dan suami. :)


semoga awak terussihat kuat dan berbahagia selalu ye..saya doakan awal ye..

lieyalatif said...

ermmmmmmmmmmmm sup urat keting...peberet lieya tu lya...suke kenyal2 die tuh.... pandai gak lya makan yeak..setengah org tak suke kan heheheeheh

ololol asya nape nangis tu...mama buat yeak...nanti aunty ya babab mama key....

salwana nordin @ che'wa said...

mmmg nampak sedap lya..

saya tak penah try lagi..sup daging mmg saya kurang sikit tp kalo kena dgn gaya dan rasa kdg2 layan jugak..

kalo ada bihun, letak sambal kicap mmg terangkat ni!!!

sikitnya asya mkn..cuba bg dia vitamin utk tambah selera..

tp takpe asal dia sihat ok la kan..takut badan lemah mkn sikit..

alya pulak kaki makan sama mcm abangnya..skang tgh belajar nk mkn sambal belacan hhhiiiii

norhidana miswan said...

balik kerteh nnti boleh cari nih lya, sbb selalu mmg sampai ke kemaman kami jln2 kalu balik kg

SangRatoo said...

alaa..nape Asya nanges tu..hehehe mama usik ye.. :)

Naemah Umi said...

Lya...meleleh akk kat sini tau, sib baik tak ngandung kalau tak abis la nak kena g kemaman utk lepas hajat ekekekeke

Kakzakie said...

Nantilah Lya kalau kakak ke T'ganu lagi kakak singgah memandangkan anak dara kakak dah duduk di T'ganu sekarang ni mungkin keraplah kakak naik sana..

Lya ni dengki tau.. bila Asya tengok ni mesti dia gelak malu:)

:: Cik Viva :: said...

Dah lama tak makan sup keting ni..sekarang tgh giler makan sup daging cincang kat stu kedai area sini..kalau boleh hari2 nak sggh.

Mummydearie said...

Orang dok cakap urat keting, saya dok fikir part mana. Bila tengok gambar ni barulah jelas di mata. Yang sebenarnya saya pun suka juga part ni. Kenyal-kenyal lemak sedapnya alahai ...

Jauhnya nak ke sana mencari sup urat keting. Kena google tempat di KL lah nampaknya kalau ada :(

umi alya said...

Naper ni asya, mesti ada yg tak kena ni...

Siti Asiah said...

sedapnye, terliur tgok...tak pnh lagi spai kemamam, kn g jugok npk gayer nye ni...hehe,

Dayana Bahar said...

Huhu dok makan urat keting... bunyi ganas doh... kalau sup lain sedap dok.. mesti rempah rencah kuoh yang sama kan....

Kopiolimauice said...

1st time dengar sup keting....pic last tu awatnya nangis

Bbwana adienia said...

terliurnya tengok..

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam lya..
cma tak pernah mkn sup urat keting ni..hubby suka la.. wuuuhuhuhu.. tunjuk kat dia ni maunye ngidam.. heheheh

Yana Libra said...

nampak pekat kuah dia..hehe..nanati balik tganu leh try kot~

LiLy @ MaMaQiStInA said...

tak pernah lagi makan sup urat keting..1st time dengar sup ni...nampak sedap tu...

Kira Sakura said...

Welcome back sis. Moga terus sihat dan lebih kuat semangat lepas nie. Amin amin.

bru pestime dgar urat keting. Mcm seram nk mkn tp teringin nk mencuba hihihi

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

alololo..cian Asya jebek je dia ..mama buli ek? hihihihihi

Amanda Suria said...

Bestnya sup urat keting....

Mimi Azirah said...

sup urat keting....sedapnye...

Khai♥Rin : anies said...

entry ni mengingatkan sy tmpt dating kami hahahahahah resto urat keting kt bangi ;-)