Thursday, June 26, 2014

Unplanning Weekend : Shopping Raya

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Kisah Jumaat (20.6.14) lepas, pergi ke Kuantan shopping raya. Memang tak dirancang. Kalo ikutkan maybe puasa nanti baru nak membeli ke apa. Pagi tu duk rumah xde buat apa-apa, last2 ajak Fain ke Kuantan.. Lagipon dah berbulan tak turun Kuantan ni. Bila fikir-fikir, OK gak settle awal, puasa nanti tak perlu lagi nak fikir semua ni, just tumpukan ibadah puasa. Lagipon teringat tahun lepas, masa puasa tu berebut orang membeli dengan "Q"nya panjang kat kaunter.. Huhu.. tak larat ambe. Persiapan ni lebih kepada beli baju baru Fain n Asya je. Ye la setahun sekali je kan.. Saya pasti, dah ramai pon buat persiapan raya awal-awal kan? Cuma tinggal nak topup-topup mana tang tak ada je nanti.

Part kasut paling susah nak cari. Sebab saya suka kasut yang simple-simple je. Setakat ni memang tak jumpa lagi. Rasanya, last2 kat BATA gak cari kasut. Tahun ni just nak beli sepasang je kasut untuk pkai dengan baju kurung. Kasut converse last year masih elok & muat..pakai yang tu je. Tak perlu membazir.

Sempat singgah kat DAISO.. weee.. DAISO dah buka cawangan kat ECM, Kuantan.
Rasa nak berkampung kat dalam tu je. Tu yang asya rembat, bear & sarung tangan.

 Antara yang di rembat kat DAISO.

Dah guna Pore Care Pack dari DAISO ni.. memang sangat berkesan.. terpacakkkk keluar.. Tapi agak sakit sikit la time nak menariknya..

Dah penat berjalan singgah makan kat Chicken Rice Shop

Asya just makan Donut je

Namanya "B-A-N-I"

Sebelum balik singgah Megamall Kuantan, masuk kedai MR D.I.Y plok..
wee..semua murah-murah.. Rambang mata. 

 Antara yang dibeli beg raya asya...
Baru-baru ni just beli t-shirt je 2-3 lai, coz baju asya yang saya beli sebelum2 ni banyak tak pakai lagi sebab besar la, labuh la.. Sekarang dah OK & boleh pakai, so boleh fwd ke raya. Dan kebetulan, ada baju+seluar yang dihadiahkan nek ma & tok ma asya..  terus fwd ke raya jugak. So, berjimat sikit tahun ni. Cuma nak cari jean je selai dua kat asya. Tahun ni dah xde gown-gown ye asya.. walaupon mengamuk sakan gak dia nak gown.. Nak ajar dia pakai seluar je.. Sebab dia dah besar.

21.06.14 ( Sabtu)
Just pusing-pusing bandar cukai, Kemaman..
Dah lama tau tak jejak kaki

Alang-alang singgah kedai kasut BATA, cari kasut asya
.. ada yang berkenan, tapi xde saiz plok.. huhu

Untuk baju raya asya.. Sebab kain kosong je..

Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar. Baju-baju saya lak just fwd baju yang patut saya pakai time cousin kawen. Adalah buat 2 pasang untuk majlis cousin, tapi x berpeluang pakai coz eksiden baru-baru ni & duk kat kerusi roda je.. Just cari kain warna lebih kurang sama utk baju melayu Fain & baju kurung asya je. Selain tu ada la 2-3 pasang lagi kain yang saya jual hari tu.. So terus fwd ke raya. Dah x larat nak cari kain. Guna je la apa yang ada.. Tak perlu membazir. Bab baju kasual, memang saya tak cari langsung. Takde pon x kisah.. Just nak cari sepsang kasut je lagi. Alhamdulillah, tuhan makbulkan doa saya untuk boleh berjalan sebelum ibadah puasa. Saya ingatkan sebelum ni, saya dah berya di kerusi roda..

~ Huhu.. dah 2-3 hari ni tak sihat sangat. Sampai banyak hari gak xleh gi kerja sebab tak sihat. Dah pergi kerja, sampai ofis dah pon.. Fain pusing balik sebab tengok ekadaan saya. Maybe sebab pegi Kuantan tu banyak jalan, jadi effect kat diri. Kaki bengkak & lebam + demam.. Terasa bisa sangat sebadan. Sakit.. nak tidur tak boleh.. sampai tak tahu nak buat apa..Kesakitan yang tak mampu diungkapkan..sampai ke tulang belakang. nampaknya saya emamng kena banyak berehat lagi.. Tak leh memaksa diri. Lagi-lagi pegi kerja terseksanya tahan sakit time naik & turun tangga. Insyallah, mampu hadapnya.. sebab apa yang Allah SWT uji pada kita adalah kerana kita mampu untuk hadapinya. Allah takkan uji melampaui kemampuan kita. Cuma kena banyak bersabar & ikhtiar. Bab puasa ganti..alhamdulillah dah settle. Lega sangat dapat menunaikan perkara wajib walau dalam keuzuran. ~

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

54 comments:

Masya said...

ala.. cian asya x blh pakai gown thn ni, bg canlah kat dia .. thn ni last .. thn dpn dah darjah baru x blh pakai.. lgpun thn dpn dah sklh agama.. mesti asya sendiri yg akan ckp xmoo pakai gown...

alhamdulillah allah makbulkan doa lya dapat berjln sebelum ramadhan, jaga kesihatan.. moga raya nanti blh bersuka ria berjalan.

permatabiru said...

mn nak cari lace mcm lya tu ekk?..bj raya saya tahun nie pun kosong juga..

Nad MamaZN said...

alhamdulillah..
siapkan sikit2, senang nnt kan..

Fazleyatul Aini said...

wah asya dah ready nak collect duit raya, dah ada beg baru tu hihi

Zee Suhaini said...

memang tarik nafas lega sungguh la bila settle lya..
cian asya yer takde gown..
lya kuat..insya'allah allah permudahkan jalan..
alhamdulillah, zee pon settle gak dah..kalo puasa tak larat nak berjalan..

Kakzakie said...

Kasut bata memang selesa Lya.. Asya juga yg seronok banyak utk dia aje..

Amanda Suria said...

Ajak pun dh siap beli baju2 dania tinggal baju kurung ngan sandal je...huhu..sib baik anak sorang kan...pas ni tggl untuk mama plak

AnneRaini said...

sypun dah settle baju anak2...tggl top up sikit2 je...ade masa boleh cari nnti.

Allene said...

diy baju.. hebat lya...

amirah said...

alhamdulillah dah lengkap..akak ni tak cari satu apa pun brng2 anak2...sian depa...bila ntah nak startnya...kalau bulan puasa mmng x larat nak bawak diri pg shopping...aduhaiii...jaga diri liya..moga dpt bribadat dlm bulan puasa dgn sempurna insyaAllah

Siti Asiah said...

Daiso dah ade kat Kuantan ye Lya, harus pegi ni...hehe
Cantik beg raya Asya...;)

Nafira usof said...

Salam Lya~
legakan bila dapat settle kan bab2 baju raya anak nih. Zura pon dh settle.. tinggal beli kasut jer lagi untuk dorang.

bestnye kan dapat masuk Daiso.. semua pon lah nak beli.. hehehe.

Take care Lya.. jangan paksa sangat diri Lya.. buat yang termampu jer k~

Kopiolimauice said...

senang kan klu dah siap awal2 ;p

sue zainun said...

sue xgi shopping lagi..selai pun xbli lagi..huhu..tgkla dlm next week ke..
hehe su pon dah start pakaikan seluar+shirt kat amira..kekadang je terpaksa bagi jgk layan karenah dia nak pakai gown..
alhamdulillah Lya dah ganti..su yg sihat ni pon xabis lagi ganti..sobsob insaf sekejap..

Naemah Umi said...

Umi tgk ramai yg dah start shopping raya...umi blum lg huhuhu...

Lya kena bykkan berehat ye.....badan lya masih lemah tu, kiranya tak leh lasak sgt...good rest ye :)

lieyalatif said...

wahh sakan lya berjalan soping nie heheeheh...tapi lieya pun jenis suke beli time sebelum puase...almaklum laa lya, lieya ni puase2 lembik mmg tak larat nak pi jalan kat mall hheheeheh...

lieya pun dah buat persiapan sikit..kang tinggal tambah mane yg patut jek...daiso ngan diy tu tak sah tak rambang mate kalo masuk situ lya ...semua nak beli sbb kiut2 heheheeheh

Farra AM said...

beg raya Asya! loike!!! haih terus je rasa nak belikan my 2 anak dara tu beg raya gak... yg kakak dah ada tapi dah buruk.. hahahahha alasan mak nak shopping je tu kan? ekekeke

Fara
Fara Menulis Tentang..

maszmadi muhamad said...

alhamdulillah dah setel persiapan raya, nanti bulan puasa bleh rehat lebih sikit ye lya...
moga semakin sembuh ye

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam lya..
hihi..betul2..cma pon settle hal2 raya awal..nnti time posa takdelah sibuk nk memikir..hihi
alhamulillah..byk baju raya asya..suke le tew...

ANIM said...

tahun ni kak belum settle
lagi baju anak2..
berulang alik ni,tak cukup masa..
banyaklah baju raya sya boleh tukar2..
memang geram tengok baju gegerl..

mummy_ayu said...

Ayu last month dah shopping separuh..just nam tambah2 yg mana patut jer

::NureeN:: said...

bagus la lya,persediaan awal..
nureen pon prepair apa lg pon...
tema clr pon x tau lagi hehehe...

lya, klau terjah CRS try mkn kerabu mangga dia.. perghhh mmg sedap tau hehehe

salwana nordin @ che'wa said...

wahhhhhhhhhh...sama la kita lya..dah siap smua persiapan raya tinggal nk top up mana yg patut je..

time puasa mmg tak kluar dah kami..tak larat la dgn bebudak ni..mmg angin 1 badan je buat perangai kkkeeee

cantik2 baju raya asya..pandai dia bergaya nnt..

alya pun tak pakai gown pendek dah tp saya tempah dress 2 helai utk dia..byk baju lengan panjang thn ni sbb nk sesuaikn dgn tudung :)

sama la kita lya..2 tempat ni kalo pegi mmg bole berkampung dlm tu..rambang mata semua nk beli kan :)

Fifi Nadhrah said...

asya takde gaun? kesiannye.. tapi ok jugak.. tengah melasak.. better pakai seluar.. lamenye tak singgah sini..

Zuraida Rahim said...

Selamat tunaikan ibadah puasa ye..

mama ila said...

Wahhh..seronoknya asya shopping baju ngan kasut raya yer... betul tu lya..ila pun dah siap beli semua baju raya hannani..ehh..bukan beli..tapi dah banyak gaun dapat hadiah auntie2 nenek ngan tokki masa besday ritu..jimat mamanya..hehe.just nak beli jeans ngan blouse..kot musim panas nie dia xselesa pakai gaun =)

lovely said...

ida x beli lagi baju anak2..
minggu depan kot baru beli..hihi

Irrayyan said...

Bw :)
Salam singgah dari irra
http://www.irrayyan.com
Selamat berpuasa ^^

QasehnyaRania said...

selamat berpuasa lya.cmna puasa ni oke tak..
hope berjlan lancar.

su, risau la lya naik tangga masa ke ofis tu. mmg x da lift erk?
kalau selalu naik turun seriau la jga..
smga lya terus diberi kekuatan

alhamdulillah Allah makbulkan doa lya..
smga raya nnti asya dan fain serta keluarga gmbira dgn kesihatan lya yg smkin baik..aamiin

jaga diri tau.jgn paksa sgt..

QasehnyaRania said...

selamat berpuasa lya.cmna puasa ni oke tak..
hope berjlan lancar.

su, risau la lya naik tangga masa ke ofis tu. mmg x da lift erk?
kalau selalu naik turun seriau la jga..
smga lya terus diberi kekuatan

alhamdulillah Allah makbulkan doa lya..
smga raya nnti asya dan fain serta keluarga gmbira dgn kesihatan lya yg smkin baik..aamiin

jaga diri tau.jgn paksa sgt..

babYpose said...

shian asya tak pakai gown lagi, bole bagi pakai gown dengan seluar juga Lya. lega dah selesai persiapankan. cuma kena jaga diri ye lya,,salam ramadhan selamat berpuasa :)

Rinna said...

Wahh dah beli kasut raya utk asya yer..

Tgk makanan sedap laa plak..hehehe

Ema Johari said...

jangan paksa diri Lya...takut lagi memudaratkan...banyakkan berehat yer.. akak pun sikit-sikit selesaikan baju raya anak.

KhaiZa said...

budak persediaan awal bagus.. kita pun tak kelam kabut nanti..

Ummi Iman said...

Alhamdulillah selesai persiapan utk raya.. take care ya.. slmt berpuasa

nuyui a.k.a miss YUI said...

wah bestnya..

yui satu apa pun tak prepare.. makin berusia mkin mls lak rasa..ekekeke..

slmt berpuasa sis.

❤Kamsiah❤ said...

shopping last minit mmg tensen dgn org ramai yg bersesak2...nak memlih pun tak selesa

❤Kamsiah❤ said...

shopping last minit mmg tensen dgn org ramai yg bersesak2...nak memlih pun tak selesa

Nurul Says said...

suprise ye warna hari raya? hik hik..

Saya pun dah selesai shopping baju utk raya pertama ahaha.. sabo je lah puasa belom umum dah selesai shopping wuwuwu

Mummydearie said...

Gembiranya Asya dapat shopping keperluan raya. Nasib baik tak buat drama ye sebab tak leh pakai gaun lagi :)

Badan baru nak recover tu Lya, ambil masa. Jangan tergopoh-gapah nak berjalan semula macam biasa. Pelan-pelan dulu, okey :)

~ yus ~ said...

besar dah asya, kejap je kan.

Anak Yus Alia memang dah lama tak pakai gaun2 ni, tahun ni dia sibuk nak melaram dengan jubah je, dah 5 pasang jubah dia ada, kalah ibu dia...huhu

Selamat berpuasa Lya...

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Baguslah Lya buat persediaan awal2..taklah nanti kelam kabut..dengan sesak2nye lagi kan..lily pun masa p kl tempohari sempat gaklah shopping baju2 Qis kat sogo...part Qis dah settle..tinggal mak pak lagi yg nak shopping.. :)

ayu Ismail said...

Rasanya mana2 pun ramai org kan masa tu..dah shopping baju raya dah x penat nak shopping bulan posa ni hehe

Coretanhatiibu.com said...

Assalamualaikum,,

alhamdulillah lya beransur sihat,,
asya nampak cantik bila pakai t-shirt n jean, saya suka tengok,,,

saya masih belum beli apa2 lagi utk diri mahu pun anak2 sebab sibuk berniaga, insha allah malam raya kami borong coz itu aja pilihan yang ada,,

selamat menyambut ramadhan lya, semoga ramadhan kali ni penuh makna.. amin

www.coretanhatiibu.com

fieda said...

sonok kan shopping awal2..takde la nk bersesak2 bulan pose ni..letih...

eB said...

tc ye lya.
xper. sederhana memadai. bli baju pon selalukan. bukannya jenis pakai buang. yang penting selesa :)

Mimi Azirah said...

sy xpnh gi daiso jeles tul bile bligger lain duk update shopping kt daiso

Syima ~Mama Kyra~ said...

Alhamduliilah dah siap beli semua kan..betul x perlu membazir..guna apa yg dah ada..kami pun thn ni sederhana je..bju raya dah siap2 tempah sblm puasa lagi :)

Puan Kutu said...

banyak2 kasut mmg bata je selesa..kami satu benda pun tak beli lagi..biasanya mmg lasti minute baru beli

Khai♥Rin : anies said...

lya tlg jahitkan manik kt baju raya sy jg heheheheheh

LydSunshine said...

Dugaan Lya la tu, lepas berjalan ke kuantan, kesihatan terganggu semula. Fain mmg bagus, sentiasa je ada waktu Lya perlu. Yang penting, Lya rasa hepi sbb dah penuhi keperluan raya untuk Asya. Tgk muka ceria dia pilih kasut, pilih barang kt Daiso, hati mama mesti turut hepi. Ngs dlm keta tu sbb tak dpt beli gown ke? Apa salahnya pakai gaun, cari la yang ala2 dress princess cut, yang mcm jubah tu. Cantik.

hainom OKje said...

Wahhhh semua dah readlylah yeh.... cuma tunggu raya ajelah...
Kita tak soping apa pun lagi...tak de mood pulak nak raya

.::: Princess MOMOY :::. said...

yang lace tampal dengan beans tu beli kat mana sis?
nak pergi kemaman cari juga la
ahhh... daiso ecm dah ada. yayyy
salam ramadhan ye sis

9n0L4 said...

jgn masuk daiso tu lame lame lya, nnt abih sume nk borong. hehehe.