Friday, August 22, 2014

My Small Castle

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Last weekend (15.08.2014), sempat melawat kawasan. Dah lama tak tengok progress rumah. Alhamdulillah, dimurahkan rezeki untuk memiliki rumah sendiri akhirnya. Walaupon sekadar rumh teres aje. Tak pe la, atleast ada tempat tinggal . Rasanya memang tak de beli dah rumah lain lepas ni, tak nak banyak sangat komitmen & nak hidup dengan tenang tanpa bebanan hutang. Cukuplah rumah ni peninggalan untuk asya, lagi pon dia sorang je anak mamapapa. Rumah pon dah start bayar start bulan 3 aritu, cuma tak full payment lagi. Bila dah siap sepenuhnya, baru bank akan tuntut bayaran penuh bulanan. Setakat ni bayaran ikut % progress rumah.

Blok mengadap rumah saya.
Dah hampir siap proses mengecat

Ni blok rumah saya..
Masih dalam proses mengecat

Masa ni hujan rintik..
rela tu .. hehe

Ni ruang tamu.
Kecik je, saiz standard rumah teres 20x70

Porch kereta. Bagi saya agak luas.
Ada rezeki boleh renovate rumah, sambung ruang tamu .

Bahagian dapur. Siap kabinet, tapi pintu kabinet still tak pasang lagi.
Kat bahagian belakang ada kabinet untuk memasak.
OK la tu kabinet ni sementara ada rezeki buat kabinet lagi cantik.
Insyallah, ada rezeki kat sini akan dipecahkan & anjak kebelakang lagi.
Just planning..buatnya entah bila.. Tunggu betul-betul ada rezeki. Insyallah.

My Small Castle
Asya asyik tanya bila rumah ni nak siap.
Tak sabar nak duk sini.

Insyallah jika tiada halangan, tahun ni gak memang siap. Tapi maybe next year baru dapat kunci. Start awal tahun depan dah nak beli slow2 kipas & lampu2. Takut nak beli sekarang, buatnya terkena banjir besar bulan 12 ni.. Huhu.. Dah tak sanggup.. Dalam sejarah hidup 60 tahun, tiba-tiba Kemaman dilanda banjir yang dasyat last year. Kuasa Dia semua.. Seandainya banjir lagi, mudahan kat kawasan rumah saya ni tak dilanda banjir, kalo tak xde semangat lah nak beli barang. Last year, alhamdulillah, perumahanan ni tak kena banjir. Cuma kawasan sekitar. Tapi mudahanlah, tahun ni xde dah kena banjir besar macam last year. Tak sanggup hidup merempat & kebulur. Nak makan nasi+telur ayam pon susah. Lepas hampir seminggu baru merasa makan nasi lauk telur mata. Sadis sangat saat tu. Terputus semua bekalan makanan. Air mineral botol kecil tu pon jual cecah rm8.00 . Dengan bekalan elektrik & air terputus.. Huhu..


Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya


52 comments:

NinaAz said...

bestnya kak. oklaaa tuuu utk satu family

Kopiolimauice said...

bestnya dah nk siap...selamat berdeco2 ek ;)

Rizziela said...

Insyallah...semoga dijauhkan dari segala bencana

Bestnya nak masuk rumah baru

Aisy Nasiha said...

Dah makin banyak siap tu.. alhamdulillah. Perasaan teruja nk siap rumah ni memang seronok kan. Legala kita dah ada rumah sndiri.. jangan fikir nk bandingkan orang lain, slow buat nati. Kami pun 3 tahun dulu duduk je.. skrg baru buat extend ke belakang.. malas nk loan banyak..simpan sikit2 duit masa ada.

AnneRaini said...

Alhamdulillah dah ade rumah. mesti cantik nnti lya deco umah ye.

Rosmiza Ali said...

Alhamdulillah.. Dah ada rumah sendiri.. Tak kesahla Lya rumah kecik ke besar, janji ada tempat berlindung ye dok? :)
Rosmiza Ali Official Blog

Khai♥Rin : anies said...

x beli brg2 pun x mengapa lya..just kumpul $$ je dulu...akan dtg mesti ada brg2 yg lg best who knows rite?

p/s jgn lupa jemput kami kalu wat kenduri rumah br ;-)

Sura Mohd said...

memang luas porch kereta tu..dapurnya pon boleh tahan..mesti tak sabarkan nak duk umah sendiri..:)

Shark Kay said...

umah x kisah dh besar atau kecik.
yang pnting hasil duit kita sendiri.
yang lagi pnting bajet kita.
umah besar tapi x mampu bayar buat apa :)

kayyana said...

seronoknye lya... mesti tak sabar nak duduk rumah sendiri kan.. kumpul duit lya nanti renovate cantik cantik ek.

Chekgu Azrine said...

Alhamdulullah..
Rumahku syurga ku..

::NureeN:: said...

sronoknya lya...
pasni bleh deko cantik2 kan :)

Allene said...

besar rumah lya....

Falsya said...

ok ape nie lya..mana ade kecik..beso gak la tuh..anyway congrats sbb dh ade umah sendri..mmg idaman semua org rasenye nak ade umah sendri..

Nad MamaZN said...

alhamdulillah...
tak lama lagi dpt dok umah sendiri
seronoknya tgk kawan2 hepi :)

mamaarifakeem said...

Salam syawal lya,
Alhamdulillah, good progress.. :-)
Moga semua bjln lancar..amin..
Same siaz umh kite, kaler umh cantik :-)

Zefa NorAsmara said...

Syukur alhamdulillah, seronokkan ada rumah sendiri.. Kami dulu mula2 beli rumah, apartment je dear. Kemudian ada rezeki lebih baru beli rumah teres..

εïзmummyHazaεïз said...

selamat berumah baru... castle utk asya :)

Mimie_Zatun said...

wahh...
nanti blh deco deco..
hehe

cikji said...

alhamdulillah rezeki utk lya 1family.
confirm excited kan nk beli brg2, langsir bagai. waaa syoknyaa hihi

Umi Nazrah said...

salam singgah. alhamdulillah. syukur dah ada rumah sendiri. tahniah! ^_^

aizamia3 said...

Bersyukur dengan rezeki yang diberikanNYA.. rumah sekarang dah mahal bukan senang nak dapat..

Moga dipermudahkanNYA..

Asha Lya said...

bestnya dah miliki umah sndiri..lya dgn suami baru rncgn thn ni nak aply bli umah.skrg ni tgl kat kuartes ja dlu.

syariza09 said...

alhamdulillah...kecik besar bukan ukuran, janji kita ada tempat berteduh hujan dan panas. cantik rumah lya.

akk bli rumah pon byk dugaannya, projek terbengkalai. 7 thn tgg, baru la dpt duduk rumah yg dbeli tu..alhamdulillah...syukran

maszmadi muhamad said...

alhamdulillah, rumah teres pon rumah sendiri kan lya... inshaa Allah, ada lah rezeki tu nanti nak renovate kan..

NOOR HUZAIFA Shafie said...

luas rumah lya. kalau kt sebelah sana berapa rm? kalau blah PP ni mau la 200k, itupun belum tentu dapat tanah yg luas...

amirah said...

insyaAllah okay...doa moga takde banjir...besar jugak dapur rumah liya ni...rumah akk kecikkk je...sebesar kangkang ahmad aje..huhu

are_lin@yu said...

alhamdulillah rezeki buat lya sekeluarga bg ayu agk bsar jgk umh tu blh tmbah dpan blkg..ada umah sndri rsa lain skt kan

salwana nordin @ che'wa said...

alhamdulillah..ada rumah utk tinggal w/pun kecik kan :)

sama la mcm akak umah teres kecik je, bila anak2 dah besar terasa sempit sikit tp takpe itu aje yg suami mampu :)

in syaaAllah mgkn ada rezeki lain nnt..

seronok asya ye..tak sabar nk pindah le tu :)

Masya said...

besar jgk rumah lya ni... insyaallah moga dipermudahkan.. klu tkt kena banjir mmg kena simpanlah duit tu dulu dah siap baru beli brg nanti..

Syima ~Mama Kyra~ said...

Alhamdulillah..rezeki lya sekeluarga..smg planning lya utk renovate itu bjln dgn lancar dan dipermudahkan..kami ni tak sangka dah 3 rumah.yg 2 buah umah tu sorg satu beli masa bujang.Totally dah abis htg.umah murah bwh 100k htg pun 10yrs..kete pun dah abis htg.skrg tanggung htg umah baru smpi pencen.nak wat camni kami mtk rezeki zuriat tp ALLAH gantikan rezeki asset.ALHAMDULILLAH..

LydSunshine said...

dah ada rumah sendiri lya. seronok skit nak deco2 kan. tapi kalo nak deco make sure renovate sebelum duduk. kalo dah duduk payaoh doh nak renovate.

Lily@MamaZaraZareef said...

bestnye kan rumah dah nak siap..mmg lain kepuasannya bile duduk umah sndiri..saya ni smpat dok umh sndirik setahun lebih jek pasni tk taulah dpt balik duduk kat umah tu ke tak..huhuhuhuh

Si Matatajam said...

Mesti Asya tak sabaq nk dok umah baru nanti..

Afne said...

Seronoknya dh nk dpt rmh sendiri :)

Mimi Azirah said...

xkisahlah kan walaupun rumah x besar mana asalkan ada tempat berteduh

Aisy Nasiha said...

Eh..akak tak komen di sini lagi? Ingatkan dah..

Fasa yang tak sabar nak tunggu ya.. seronok sangat masa ni. Kalau siap ni mesti lawa hiasan rumah Lya nati, tgk cara pakai baju oun dah tahu Lya jenis pandai menghias..

ros_reeza said...

Alhamdulillah... Lya dah berjaya memiliki rumah sendiri :) Ros pun memang simpan impian nak miliki rumah sendiri. tapi, buat masa sekarang, keadaan belum mengizinkan..

miranadia said...

seronoknya dah ada rumah sendiri. :)

TunSha Ayunie said...

seronoknya tengok bila ada kawasan rumah baru... rumah sendiri pulak tu... semoga saya juga ada rezeki macam kak lya...

shera haifa said...

syoknya kan bila dah ada rumah sndiri.. salah satu impian sy juga semua org ni

Tihara said...

luas rumah ni, seronok tengok :)

Masya said...

tak sabar nak tgk lya deko rumah ni.. pada saya dah cukup besar rumah ni lya.. yg penting rumah sendiri

Nafira usof said...

Alhamdulillah.. nak siap dh tuh Lya.
tak lama lagi boleh masuk rumah baru. hehehe.

Amanda Suria said...

Alhamdulillah. ..dah ada rumah sendiri...masa umur akak 31thn..akak dh beli rumah sendiri dh...now my parent duduk sekalirumah tu...weekend je akak balik...tinggal nk renovate je skit tang dapur...

Fifi Nadhrah said...

alhamdulillah.. seronoknye dah ade rumah sendiri..

Bunda a.k.a KN said...

Alhamdulillah...rezki dari Allah...syukur apa adanya...

Fiza Rahman said...

Alhamdulillah. Dah nak siap dah rumah. Mesti dah tak sabar kan. Porch tu luas.

nik ros said...

rumah teres pun rumah sendiri jugak.mesti tak sabar nak deco2 rumah ni.hihi

sal ya said...

ada cakap dgn husben nak merasa rumah atas tanah. setingkat je. penat rumah bertangga ni. kalau budak2 ni tidur kat bwh, Ya Allah... nak pengsan suruh srg2 naik blk tiur. itu kalau blh bgn. kalau kena dukung?

Mummydearie said...

Siksanya bila dilanda banjir besar ya. Moga tahun ini dan tahun-tahun mendatang, takdalah lagilah pengalaman Lya menghadapi musibah sebegini.

Takpalah Lya, kecil besar yang penting rumah sendiri. Bila dah ada rumah, rasa lega sangatkan. Slow-slow tinjau. Pilih-pilih dulu, sampai masa nanti barulah betul-betul shopping :)

~ NANA ~ said...

Salam

Td dah taip panjang2 tiba2 hilang pulak..hihi

Google pasal tadika kat kemaman tiba2 terjumpa blog ni & terus stuck baca dari latest entry sampai jumpa pulak entry ni

Kalau ini bakal rumah u, maka berjiranlah kita nanti ;) i duduk kat double storey house, sebelah je dgn kawasan rumah u ni...btw last year kawasan ni banjir, area rumah hijau tu dalam jugak air masuk...area rumah i pulak dlm sejengkal jugak air masuk rumah..ni nampak rumah semi-d tgh naik kat belakang & kontraktor buat sgt tinggi..risau effect kat rumah kita je nanti...harap2 tahun ni tak banjir dh la :(

Btw salam kenal..nnti dh pindah bgtau la boleh kenal2 ;)