Tuesday, August 19, 2014

Nostalgia Aildilfitri 2014 : Cerita 4 Syawal

Assalamualaikum & Salam Sejahtera
Sambung semula cerita raya . Sekadar melakar kenangan dalam blog ni nostalgia raya ke-4 baru-baru ni. Sepatutnya nak combine terus dengan cerita 5 Syawal, tapi malassss nak resize gambar. Huhu.. Takpe, selagi ada kenangn, selagi tu akan terus tercatat disini. Insyallah.

4 SYAWAL 1435H
KHAMIS, 01.08.2014

Bangun pagi, jalani rutin macam biasa. Lepas tu bersiap sebab nak bawak MIL ke kedai perabot. Nak beli meja makan baru katanya.. Disebabkan Fain kenal tokey kedai tu, boleh la less banyakkkk jugak. Biasa beli meja sebelum raya, tapi ni time raya.. Hehe. Lepas siap segala urusan documnetation & pembayaran , terus hantar ma Fain balik .
 Odwy balik, sebab bayak kedai tak buka lagi.
Singgah breakfast kat A&W . Just order nasi lemak ayam untuk papa +milo panas.
Untuk asya macam biasa nak triffle dia sokmo & saya simple je, just pancake.
Memang tak biasa makan berat-berat pagi buta tu.
Lepas tu ke open house sebelah rumah je..
Just makan buah-buah je. Pic x snap, sebab malas nak bawa beg+hp..
Sebelah rumah je pon

Lepas tu ke rumah saudara saya. Sekarang rumah ni dah tak didiami, sejak arwah meninggal, just anak-anak balik singgah time raya. Kalo dulu-dulu, rumah ni la tempat berkumpul semua & memang sentiasa penuh & meriah. Rindu saat tu. Sekarang semua tinggal kenangan. Perabot pon dah xde, musnah sejak banjir telur last year. Kat sini selama 50tahun ++ memang tak pernah banjir ye., termasuk rumah saya pon.

Dah mula bosan sebab xde geng

Gambar keluarga pada 4 Syawal

Sekali-sekala berpoyo-an.
Sebenarnya banyak lagi... tapi poyo belaka..

Muka terpaksa tutup sebab buruk sangat.
Haha.. Saya tak lompat pon, just angkat kaki..action je.
Nak lompat camner, kaki tak sembuh lagi.
Fain lak, gara-gara kegalokkannya melompat, sampai putus tali selipar.

 Lepas zohor, ke rumah MIL. Memang penuh orang berkumpul. Tapi x snap pic, semua sepupu ada..Lepas tu konvoi ke Kg.Felda Seberang Tayur.. 1st time sampai situ.. Cantik sangat kampung dia. Ni edisi jejak kasih, banyak kali gak sesat jalan. Saya memang tak pernah kenal, ni 1st time berkenalan la.. Ada la jugak babak airmata.. terharu.. Lagi-lagi , sedara Fain ni lumpuh sekarang.
Last destination, tunaikan permintaan asya nak makan roti Tisu kat kedai Al-Baik.

Sekian catatan biasa-biasa untuk bakal keturunanku..
Insyallah.. Mybe yang biasa ni jdi luar biasa.. Hehe...

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

27 comments:

fazilzura said...

dh beso anak dara..

nmpak lain plak muke bile potong rmbt pendek

Nad MamaZN said...

seronok baca kisah beraya kawan2 :)

tgk a&w tu tetibe teringin la pulak hehe

lieyalatif said...

wahh lya pun soping perabot di hari raye yeak heheeheheh....untung ar byk less tu..berbaloi2 tu..sambil tul eh usya2 lya nanti umah dah siap leh soping perabot kan heheheheh

sampai putus tali selipar hahaaha tapi berbaloi sbb tgi gak fain lompat tu hahahaahah

kayyana said...

esok bile asya da besar bolehlah die baca diary mama die kat blog ni kan lya..

syawalsimpsons said...

sue suke tgk baju2 lya..cantik2 belako..kikikikii....

Khai♥Rin : anies said...

hahahah smpi putus tali selipar? over excited tu ;-)

ros_reeza said...

ala.. kenape ditutup muka tu.. nak tengok jugak :)

Kakzakie said...

Puas beraya Lya sekeluarga ye. Kakak raya ke 4 dah duduk rumah tunggu tetamu aje...

AnneRaini said...

raya ni seronok berkumpul sedara mara...byk kenangan byk cerita..

::NureeN:: said...

hehehhee lawak2...
smpi putus tali sliper...
mmg xcited fain melompat...
meriah 4syawal lya.... sronok dpt gather mcm ni kan :)

Mummydearie said...

Raya sakan Lya kali ni. Banyak juga berjalan ke sana ke mari. Enjoy tengok gambar-gambar keluarga Lya time raya.

Lompatan Fain tu memang kalau tak putus selipar, mahu tercampak kasut sebelah kalau berkasut. Hehehe.

lia said...

ekekekkeee...

x aci la gitu Lya... main cover muka... cian Fain sampai putus selipar yer ;)

Nurulhuda Abdul Latip said...

Seronok kan bila buat dan baca entry raya...

Tihara said...

alhamdulillah meriah raya lya
time raya ni sonok gi openg house :)

amirah said...

sedapnya roti tisu asya tu...yum yum...

- said...

amboi...excited siap melompat ni..hehehe

el said...

gambar yg dah bosan letak kepala bear ke ape kat atas kepala tu lawak sgt ok..asya asyaaaa asyaa hahaha

suka tgk baju2 raya lya..semua cantek2 belaka..jeles taw haha

eima said...

wahh meraihnye raya lya ...
tu kaki ok ke ... sampai putus tali tu ... careful dear ....

eima said...

wahh meraihnye raya lya ...
tu kaki ok ke ... sampai putus tali tu ... careful dear ....

Yusmawati Paiman said...

Alaaa...kenapa tutup muka lya...hehe,

Roti tisu tu mengancam!

Aty_Fared said...

fes nak cakap...lawa sangat baju raya tu... :)

2nd... aaaa...lama tak makan a&w.. suka air float die yang besh... sekarang ada gelas lagi tak..??

Rosmiza Ali said...

Akaka! Takleh blah statement 'kegalokkan' tu lya weyh.. Kelakorla..😆
Rosmiza Ali Official Blog™

LYAfrina said...

Still ada gelas anw tu.. lagend kan.. hehe

sal ya said...

seronok tgk kawan2 bercerita pasal raya.

sal ya said...

seronok tgk kawan2 bercerita pasal raya.

Aisy Nasiha said...

Haha..Fain ni muka je macam pemalu ya.. tapi jenis sporting habis dia.. kalau suami akak bergambar payah nk buat gitu..

Berkonvoi raya sakan ya. Specialnya nama felda tu... bila yang tua dah meninggal macam itulah jadinya kan? Kita pun tumpang sedih bila rumah saudara dah tak berpenghuni lagi.. sekali setahun jelah boleh nak berjumpa lagi lepas tu.

Mimi Azirah said...

happy family