Wednesday, August 6, 2014

Nostalgia Aildilfitri 2014 : Potret 1 Syawal

 Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Alhamdulillah, setelah berakhirnya Ramadhan, bermulalah Syawal bagi meraikan kemenangan umat Islam. Ketibaan bulan Syawal adalah saat yang paling dinantikan, kerana time nilah waktu terbaik untuk bermaafan & yang paling penting dapat eratkan silaturahim dengan berjumpa semua sanak saudara yang jauh & dekat. Selain tu, antara perkara yang eksited menyambut Syawal ialah menyediakan pakaian baru. Saya ada dengar ceramah dalam radio baru2 ni, tak ingat dah ustaz apa... Bunyinya lebih kurang camni ," Disunnahkan berpakaian baru & cantik pada Syawal tapi..jangan sampai berlebih-lebihan(bagi Perempuan). Kalo x ada pakaian baru, maka pakailah pakaian terbaik/tercantik yang kita ada". Macam saya memang beli kain sekali setahun untuk pakai raya & terus digunakan untuk ke pejabat jugak. Cuma tahun ni paling rileks & steady buat persiapan baju raya sebab kesemua baju raya saya kain pasang saya beli awal, ada tu untuk perkahwinan sepupu yang tak jadi dipakai sebab saya eksiden & selebihnya semua dari koleksi "Almari Asya". Aritukan saya ada jual kain cotton kat "Almari Asya", jadi setiap design tu memang saya akan grab sepasang untuk saya.

Untuk hari raya pertama, memang kami lakibini decide nak sedondon sokmo. Cuma lepas saya dah sihat tu, just cari baju kasual asya & papa dia. Kadang tu rasa macam mimpi... ingat dah tak berpeluang sambut aidilfitri & ingatkan sambut aidilfitri atas kerusi roda. Alhamdulillah, terima kasih ALLAH atas peluang ni. Sebelum mulakan cerita raya, just nak share dulu potret keluarga saya pada 1 Syawal.. Sebenarnya pening gak nak pilih pic ni, tu laaa banyak sangat snap.. Kalo ikut rasa macam semua je nak upload untuk kenang-kenangan. Pic-pic raya saya upload ekslusif untuk blog HATI je tau..kalau apload kat FB pon sekeping dua gitu je. Kamera lak wak hal, flash rosak jadi kena ambil manual & main setting2 sokmo.. Kalo lighting ok, nampak OK lah sikit pic.. Last-last banyak guna Hp je.. Ok, jom warm-up dulu entri raya dengan potret kami sefamily. Tema baju raya sedondon bagi 2014 , PURPLE MANGGIS + TIFFANY BLUE . 

 1 Syawal 1435H
Isnin, 28.07.2014

Mama , Papa & Asya
Moga hubungan kebahagian ini kekal hingga ke Jannah

Sweet Couple Kononnya..
keh keh


Simbolik...
Bergaduh & Bermaafan ;-)

Yang ni sungguh kelakar..
 Bila nampak je mamapapa ambik pic macam ni,
terus asya datang menyelit & suh peluk dia jugak.. Jeles lettew..

Pagi raya kat rumah mertua

Ha ha ha
Tak sangka aksi spontan ni.. Asya pon sporting.

Sekian secebis potret untuk kenang-kenangan..

 Insyallah lepas ni start lagi cerita beserta gambar bermula
1 Syawal hingga ke 2,3,4,5,6,7 Syawal .. Hehe...

# Lupa nak bagitau, tudung halfmoon lace yang saya pakai ni saya handmade dari Blogger Ayulina . Memang kain dia cantik & paling best mudah dipakai & terbentuk elok je.Baju lak, saya beli kain Sulam Rama-Rama Bukit Tinggi kat FB LadyInspire. Kain asal dia kaler biru & bersulam purple, tapi kain asal dia saya tetap buat baju & beli kain kosong warna tiffany blue ni untuk match dengan baju sulam purple ni & kain purple untuk match dengan baju sulam Tiffany blue. Kiranya leh pakai 4 cara ni, Baju purple+Kain Tiffany Blue atau Baju&Kain Purple & Baju Tiffany Blue + Kain Purple atau Baju & Kain Tiffany Blue. Haa.. kan dah dapat 2 helai baju baru. Baju ni la yang saya beli untuk pakai pada majlis Nikah & Kahwin sepupu saya tu..tapi tak kesampaian. Lepas tu Fain just cari kain untuk baju melayu dia & baju kurung asya. Mujur ada kaler yang lebih kurang sama #

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

62 comments:

Kakzakie said...

Alhamdulillah moga kebahagiaan berhari raya dapat dinikmati di tahun-tahun seterusnya Lya...

BUNDA a.k.a KN said...

nice n sweet...

Aisy Nasiha said...

Wah...baju cantik dan warna pun cantik. Warna ni lawa lah, memang berkenan tgk nya. Jarang pulak tahun ni orang buat baju warna ni.. mujur asya pun jenis sporting..gambar semua jadi lawa..

Nad MamaZN said...

sweet sgt!
suka tgk famili lya bergambar
semua pun sporting :)

amirah said...

eee cantikla combination kaler ni...sabar menunggu gambar2 lain ni..huhu

mama tisya said...

cantik biru pepel...byk gmbr berdua & bertiga...slamat hari ry

SangRatoo said...

Selamat Hari Rayaa..cantik baju Asya dgn mama dia..combination kaler tu menarik betul.. :)

syawalsimpsons said...

cantik la gambo N tema baju ni

lovely said...

cantik baju raya keluarga ni..
selamat hari raya Lya dan Asya..
maaf zahir dan batin..

Fazleyatul Aini said...

cantik purple
my favs color

Khai♥Rin : anies said...

cantik laa lya kombinasi kaler ni...boleh amik inspirasi ni utk raya haji ;-)

syalinda johari said...

cantiklaa bajuu...hihihi

Ema Johari said...

Selamat hari raya untuk Lya sekeluarga....memang cantik kontra warnanya... tak apa, belum ada rezeki nak berjumpa...inshaALLAH satu hari nanti.

Yusmawati Paiman said...

suka tengok kombinasi warna baju raya lya ni. Cantik...:)

Selamat hari Rata Lya, Maaf zahir dan batin...

idzwa kamaruddin said...

alhamdulillah....seronok tgk kamu ;)

Myra Jay said...

Cantik kombinasi kaler, gelap dan cerah..
Pandai Lya suaipadankan :)

Selamat Hari Raya Lya
Maaf andai ada salah silap selama perkenalan kita ye :D

QasehnyaRania said...

selamat hari raya
maaf zahir batin lya.. tenkiu tau..
serius cntik benor la baju raya lya. saya suka warna biru aqua tu. gabung dgn purple pulak lgi menyerlah..

nxt year gambar raya bertiga.in shaa Allah..
doakan saya smga diberi kemudahan dan kelancaran utk bersalin ye.. tima ksih :)

mama ila said...

cantik kombinasi warna tu..sweet sangat...kemain lagi yer posing raya..hehehe...

Syima ~Mama Kyra~ said...

cantik combinasi dua kaler ni pandai lya match kan..good idea..amboi romantika de amor :-)

Sweetmama said...

Alhamdullillah..

Slmt hari raya , maaf zahir dan batin..

byknya gambar, cantik² semua gambar n cantik sgt tema kaler gabungan purple n tiffany blue ni..

Naemah Umi said...

Cantik kombinasi color tu...bleh jd tema raya thn depan ni heheheh

Slmt hr raya maaf zahir batin ye :D

Ena said...

Cantik!
Seyes ena berkenan colour ni
Ena suka purple manggis ni
Memandangkan 2 tahun lepas dah tema ni.. so kena Que la..
Asben ena pun suka color ni
Aritu sblm decide warna tema tahun ni nak je amik purple manggis ni lagi
Tapi asben kata tunggu tahun depan pulak tp lom decide lg nak match ngan color apa.. Mungkin shocking pink! maklumla peminat purple + pink la katakan.. ehhehe

lovelywa said...

Selamat hari raya dear!..tang aksi spontan tu pose pakat patah pinggang semua ye..hahah

Acik Erna said...

cantik gambar raya ni..acik suka tengok

LydSunshine said...

comey baju lya. saya suka betul kaler purple. best la boleh mix and match 2 pasang baju.

p/s- tahun ni duit raya luth kurang drpd tahun lepas, tapi syukur masih ada rezeki.

Ann Ishak said...

alololol cantik sokmo gambo2nya :)

selamat hari raya
maaf zahir dan batin

salwana nordin @ che'wa said...

selamat hari raya lya..

cantik jugak kombinasi kaler ni ek..

mmg sesuai sgt..i loike..tema awak sama dgn akak..purple jugak hhheeee

Che Rosliza Che Mat said...

Suka tgk lya dah kembali ceria....asya semakin membesar...

aizamia3 said...

Moga kekal bahagia hingga ke akhir hayat..
Selamat hari raya buat LYAfrina sekeluarga.. ;)

psstt: betul2.. kat dalam blog kira special sikit gambar2 yang ada berbanding dalam FB.. samalah kita.. ;)

maszmadi muhamad said...

ooooo asya jeles ye mama n papa peluk2.... hihi sweet je

::NureeN:: said...

ingat sekayu.. sbb x nmpk beza pon clr dia.. sama ja...
mmg cantik la halfmoon, nureen nak try ni
siap tjk pic lya yg dlm ig tue kat suami tau, dia ckp try la hihiii

Asha Lya said...

sweetnya anak beranak nie..moga berkekalan hingga ke syurga amin

Syeeda said...

cantik kombinasi ungu n birunya. selamat hari raya buat akak sekeluarga =)

Fiza Rahman said...

Alhamdulillah. Cantik gambar² ni. Suka sgt tgk combination kaler ni lya. Cantik sangat ☺

Zuraida Rahim said...

Sweet couple betul... suka dengan warna tema ni.. Insyaallah tahun depan nak cuba warna ni pulak

Kopiolimauice said...

cantik! sgt2 menarik kombinasi warnanya..ceria semuanya seronok tgok ;p

- AZIE - said...

cantik kombinasi warna baju raya ni...ceria!

εïзmummyHazaεïз said...

selamat hari raya dear.. moga kekal till jannah... sedondon cantik sungguh...

Allene said...

lya mmg berani mix and match color...

AnneRaini said...

cantik gambar...semua sweet...

Chekgu Azrine said...

Alhai sis..jatuh cinta dgn warna ni sgt2 tau..nti nk try carila ngn match 2 warna ni..seyes lawa la sis..ngeee

Aty_Fared said...

cantik nya kombinasi warna..!!! gambar raya jadi cantik dan sangat berseri.. :)

permatabiru said...

siyes cantik combinasi kaler baju raya tu..

eB said...

i lioke the color... cantek sgt nampak... banyaknya gambor raya lya... kami gambor ber5 pakai baju raya x banyak. hu3

Umi Nazrah said...

baju tu beli kat manaaaaaaaaaaaaa??
sangat chantek -_-

NzA said...

Syukur sgt2 tgk liya dh pulih sprti sediakala. Tq Allah krn memberi ruang buat adikku merasai kebahagiaan ini. Selamat hari raya lya skluarga.

MamaDaniel said...

selamat hari raya.. tudung and baju raya memang kelasss... aiii suka!!

Etuza Ezawarna said...

bahagianya ..bermaaf maafan di hari raya. Isteri kena taat suami kan..

mama maman aka yana said...

cumil angat korang.. :-)

Deq's Qienz said...

cantek..selamat hr raya :D

Mimie_Zatun said...

Selamat hari raya.. cantik baju...

nuyui a.k.a miss YUI said...

wah cntik warna tema..

slmt hari raya sis..

Zee Suhaini said...

suka tengok pic2 ni..terserlah kebahagiaan..moga lya ceria2 selalu k..
kaler baju pon boleh tahan cantik..match plak purple ngan biru..

lieyalatif said...

sreonok tgk lya dah sihat dan kembali okey ... dpt beraye dgn meriahkan lya....nampak bertambah slim lya...cantik...lieya suek tgk...kene plak ngan tema baju yg cun nieh...mmg menyerlah korang anak beranak tau tak....pandai lya pilih tema....

Adlin Mohamad said...

sweet je ..
ceria semuanya
salam singgah kita dh follow blog awak yea hehehe

Falsya said...

Suke betul kaler pepel tuh..ngan combination kaler tudung..mmg match..

dakcik said...

Selamat Hari Raya lya!
nice combination color!! sukaaaa!

norhidana miswan said...

cantik tema raya... warna tuh pun serasi bersama... suke tgk gelagat ber3 n ber2 tuh... comei je terutama si asya

eima said...

warna ni mmg cantik la ...
suka je ...
byknye gambar boleh buat photobook lagi ni kan

Puan Kutu said...

pandai lya matchingkan baju dengan kain..dh jadi 4 pasang baju la pelbagai gaya.hehe

sweet je foto raya famili.warna sedondon yang cantik

Mimi Azirah said...

suka tgk lya sefamily..hapoy je..kombinasi warna yg cantik...

Mummydearie said...

Suka betullah tengok warna purple ni. Menarik sangat warnanya. Geram betul bila tengok :)