Monday, August 18, 2014

Otak-Otak Kuala Kemaman

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Cerita weekend lalu ( Jumaat, 08.08.14), teringin nak makan "otok-otok" , dah lama x makan. Dan semestinya Kuala Kemaman sangat femes dengan pelbagai makanan seperti satar, otak-otak, pais ikan, pais sotong, pais udang, keropok lekor, aneka celup tepung (ikan, ketam, udang). Dan masuk je jalan Kuala Kemaman, berderet-deret warung jual semua ni. Pilih je mana yang berkenan. Biasa time weekend memang full la kat mana-mana gerai pon. Antara gerai yang femes & sentiasa full serta menjadi sebutan orang luar ialah "Warung Aziz Satar" . Kalo sesiapa ke Cherating, Kuantan, Terengganu jangan lupa singgah Kuala Kemaman. Rasa keropok sebenar & pelbagai makanan yang best-best.

Kiri : Otak-Otak Kuala Kemaman.Sangat berbeza dengan otak-otak johor & semestinya rasanya sangat sedap.
Kanan : Pulut Jantung Panggang. Ni pom sedap sangat. Biasa ada yang jenis panjang2 tu

Papa & Asya
Otak-Otak tinggal banyak ni je. 
Tu pon yang last dah, mujur sempat.Kalo tak kempunan la..

Sagong.. Orang luar panggil apa ye? 
Febret asya. Kalo ke Kuala Kemaman, mesti beli.

Pic no.2 tu kemain asya jeling kat papa..Marah snap pic dia.

Sebelum ke Kuala Kemaman, bawak dia kat syurga dunia kanak-kanak dulu

Sebab tak puas makan, Fain ajak sekali lagi ke Kuala Kemaman pada 13.08.14.
 Kebetulan saya dah habis puasa enam & ganti..Memang rayeee la..

Tapi yang frustnya, pon x sempat lagi nak makan otak-otak..Saya beli ni kira yang last dah tu. Aihhh... Pic kat bawah tu kita panggil "Pais Ikan". Memang sedapppp la. Sebab sikit je, terus ambik satar. Sebenarnya saya lagi suka otak-otak berbanding satar.

My Cute Little Princess

Dalam car, ambik mama dari kerja.
Odwy ke Kuala Kemamanggg

Kata nak sambut raya kan... Tapi tak pakai baju raya pon.. 
Pakai Dress Alicia dari ZAWARA.COM yang saya beli last year. Jarang pakai dress ni.
Sekarang saya ada  shopping Dress Alicia Sequin warna Light Tiffany Blue, juga dari ZAWARA
Tak sabar nak pakai. Servis memang terbaiklah..

**eyhh.. citer raya tak habis lagi.. Bila mood datang nak sambung cerita ni?**

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

26 comments:

::NureeN:: said...

sedapnya.... semua sedap...
lama x mkn..
sagong tu kami pon sama gak cuma x dak g kat blkg, juz panggil sagon... hehehhe

dhiera said...

semalam buat openhouse pun ada menu otak-otak. tapi otak-otak johor la.

apa beza ea otak2 johor dgn kemaman ni lia?

syawalsimpsons said...

sue teringin nak beli kat zawara ni..tp rasa macam tak kena ngan sue..hahahhahha....en asbeen gelak je kalo sue try baju ni kat zawara...

joeayu said...

waaahhh.. sedapnya sata dan otak2. rindu kampung... kalo kuantan org sohor gie warung poksu moksu..

kayyana said...

cantik baju biru tu lya.. hehe.. macam sedap je otak otak tu... tgk pun dah nampak sedap.. jauh pulak nak rasa aih..

NOOR HUZAIFA Shafie said...

salam perkenalan... saya memang folow bloq adik, sentiasa ikuti perkembangan semasa adik. suka tengok wajah2 comel anak adik. akak org kedah, tapi kerja n menetap di penang. Kalau kt utara panggil SAGU. akak pun suka makan....

norhidana miswan said...

mmg sedap otak2 terengganu... satar pun mmg the best... mmg kole kemaman lah tempat yg selalu singgah kalu balik kerteh.... mmg lain otak2 johor ngn terengganu tp dua2 akak suke

salwana nordin @ che'wa said...

ya Allah akak suka mkn otak2 kalo ke pantai timur..

mmg syurga makananan kt sana :)

AnneRaini said...

dua2 sy suka..otak2 suka. satar pon suka...sedapnye.

mama ka0ri said...

satar!! sagon!! lama tak makan...

Fazleyatul Aini said...

kalau balik kg, ktrg slalu singgah kuantan. apa nama tempat tu ntah. tapi kedai dia nama mok na kot. lupa. best situ

:: Cik Viva :: said...

sedapnya..ehh,dah lama tak makan sagun tu.

Tihara said...

akak kan selalu tertuko otak2 dengan sata.
kalau dari terengganu memang superb! :)

NOOR HUZAIFA Shafie said...

tempat kita panggil sagu

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

salam lieya selamat hari raya juga untuk lieya sekeluarga...telan ailio nengok otak2 sedap nih...otak2 kat kt memang sedap...asya rambut pendek...cute sanga nih...
sagong tu time kecik2 tu fav saya tuh..

mama asya ni makin jelita tau..

are_lin@yu said...
This comment has been removed by a blog administrator.
ANIM said...

rindunya lya dengan semua makanan tenganu kita..
semua dari ikang..hee

Mummydearie said...

Sagong tu kami panggil sagun, tak silap. Lama betul tak makan. Makanan pujaan masa kecik-kecik dulu.

Ikan pais tu pun favorite masa zaman kecik-kecik juga. Tapi memang ikannya pun kecil je. Ikan bilislah senang cerita.

izan mama mia said...

Assalamualaikum lya.. lama tak melawat cni.. makin comel 2 beranak ni..
wah sedak nye makanan... xleh tgk lelama.. ehe

Nafira usof said...

sedapnye Lyaaaa!
kecur ailio tgk.
pais tuh tak pernah plak zura dengar sebelom nih.. nanti Lya review detail sket pasal pais eh.. ehehe

Mimie_Zatun said...

otal-otak
keropok lekor
sata..
sedapnye... huhu

ros_reeza said...

sedapnya.. kalau dapat makan panas-panas ni..

Rosmiza Ali said...

Mieza klu gi sini brehi mkn yg celup2 tepung tu je.. Satar, pais sume tu x bape brehi ngat.. Hehe..😁
Rosmiza Ali Official Blog™

sal ya said...

otak2 mmg sedap. tekak rasanya blh je terima yg jhr ke ganu ke. xde masalah. tekak universal. haha...

Khai♥Rin : anies said...

lya..nk sata jugakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

Mimi Azirah said...

sedapnye...sy suke otak otak