Tuesday, August 26, 2014

Sambutan Aidilfitri Pra Sekolah

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Pada 14.08.2014 yang lalu, ada sambutan raya di sekolah asya. Sehari sebelum tu, balik kerja terus ke bandar cari tudung untuk match dengan baju raya dia. Sebenarnya nak cari jenis shawl..tapi xde saiz budak kecik. Tup..tup beli je tudung ekspress. Lepas tu beli kek sebijik siap tulis "Selamat Hari Raya" . Tapi lupa plok nak snap pic kek tu. Kuih raya kat rumah tinggal habuk je. Fikir-fikir daripada beli kuih raya baik beli kek sebab rasanya budak lain semua dah bawa kuih raya. Lagipon kek kenyang sikit nak makan pagi-pagi tu.

Malam tu bersiap iron baju bagai. Pagi tu punyalah bersemangat bangun pagi.. Nak raya kat school katanya. Kalo tak bercinta nak boleh ke mandi. Pagi tu memang clear je.. Cuma duk kalut, sampai part pakai tudung tak nak pakai tudung ekpress yang dah beli tu. Nak belit-belit jugak. Alih-alih pakai je halfmoon mama yang sedia ada. Satu penyeksaan jugak, halfmoon ni dah la besar untuk dia yang kecik ni..kain shiffon plok, semestinya lembut & licin. Awal-awal saya dah imagine, camner rupan dia bila balik school nanti.. Dah pesan awal-awal, kalo tudung comot, terus cabut & simpan dalam beg .

Muka ceria pagi tu..
Setelah bercinta nak membelit ni, akhirnya dapat hasil camni.
Ok la tu, nak belit sangat kan..

Sampai mama lak pakai "dok juruh aroh" belit tudung.
Nak cepat, masa habis duk alter tudung asya je.

Masa hantar kek kat kelas dia,
sempat gak ambik pic asya & kawan-kawan dia

Alahai..anak mama paling kecik dikalangan kawan-kawan dia.
Next year, dah tak jumpa kawan-kawan ni sebab asya dah dapat sekolah "Kluster".
*
*
*
*
*
SEPERTI YANG KUJANGKA TERJADI
*
*
*
*
*
tudia......
pic ni papa asya whatsapp masa ambik dia kat sekolah
Aduyai...tergelak besar mama.
Kesian pon ada... tapi kelakar sangat la sayang.
Kata asya " kakak darjah 1 baiki tudung dia"

Pergi school & Balik school
Ok lepas ni, kalo anak aktif pakaikan je tudung ekpress..
Baru selesa & mudah. Xdela jadi camni.. Mesti asya tak selesa..
Huhuhu..kesian anak mama.. tapi kelakor sangat!

Ni tudung ekpress yang saya beli. Kaler cantik..kain pon lembut sangat
Arhhh..nyesal mama sebab ikut sangat cakap asya.
Tudung ni harganya RM22.00, tp orang kedai bagi harga RM18.00.
Pastu saya mintak kurang lagi harga RM15.00, pastu budak tu kol tokey dia..
Skali dia cakap, "kak..tokey bagi harga 10 riyal (RM10)" . Hahaha... Rezeki asya.

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

48 comments:

mamaarifakeem said...

Hihihi... first tgk gambar asya sblm n seleps tu, tersengeh2 cik na dibuatnya... pastu kesian plk bygkan sepanjng masa dia kt sekolah mcmana..huhu.. nak melawa ye asya... :-)

Tahun ni tk dpt join mjlis smbutan hari raya anak kt tadika, ada urusan... mungkin tahun depan la..huu...

Fazleyatul Aini said...

kakak darjah 1 dengki kot asya punya tudung cantik. hahaha

lia said...

alololoooo comey nyer dia... cantik sgt bertudung...

fazilzura said...

gmba ms balik sek tu sgt mencuit hat .. aduyaiii cian btl le anak darasorg ni ...

Khai♥Rin : anies said...

hahahahaha sy tgk pun dah ergelak ni...aduyaiiii

permatabiru said...

seronoknya dapat raya dgn kawan2..belit2 sudahnya terbelit hahaha lawak

Zuraida Rahim said...

Kelakar tengok gambar Asya selepas balik sekolah.. Senyum sorang-sorang depan komputer dibuatnya..

ieda immi said...

kaaaaaaan
kekekek comel2 semua
tapi tulah lya , mengarut je budak2 nie nak pakai belit2 nie , akk tgk rimas .
yg sarung aje lagi senang dan lebih comel .. anak2 akk skrg dah besar pun suke yg sarung aje , bila konon2 akk suh pakai dia cakap rimas ekkeke pandai lak !

Rosmiza Ali said...

Comelnya jer tudung express Asya tu.. Alahai Asya sayang.. Takpela.. Sesekali nak berlilit-lilitan.. Dia tgk mama dia pakai lilit2 comey jer agoknye, nok pakai etek la dia.. Hehe.. Tapi memang kelakorla Asya.. Maintain bertudung walaupun senget benget dah.. Hehe..
Rosmiza Ali Official Blog™

Kopiolimauice said...

hahha.. asya msti teringin nk cantik mcm mama dia pakai tudung lilit2 last2 sian asya ;)

lieyalatif said...

hehehehe tegelak lieya tau lya.....tgk pic balik sekolah tu adoiii laaaa...tu le budak2 ni kan bukan reti manage shawl lagi...senang pakai tudung serkup tu ajek....

cantik tudung tu lya...bekenan plak lieya...ade button2 comel kat depan...

Nad MamaZN said...

hehehee.. sori asya aunty gelak kejap tgk asya balik school tu :)

cantek tudung ekspres tu.. mesti asya lagi comey klu pakai tudung tu

amirah said...

hihihi...comelll...machammmm terus muka dia..camne pun tetap comel...

LydSunshine said...

lya, saya tgk gmbr tudung asya kt fb ari tu pun dah tergelak. memang lawak. dah la tudung sememeh, pastu dia plak buat muka sedih. nak belit2 sgt tudung kan. jajaja.

Falsya said...

haiyooo kakak darjah 1 nape smp gitu baiki tudungnye..hehehe..

salwana nordin @ che'wa said...

hhhiiii..klako tp asya npk comel je :)

mmg la lya budak2 umur gini kalo pakai belit2 ni mmg serabai akhirnya..

alya pun camtu..dia teringin nk pakai lilit2 tp akak malas nk bg sbb mmg tau kesudahannya hhheeee

pakai tudung express senang utk bebudak kan..akak pun suka cari tudung2 yg kainnya lembut gitu..

Sura Mohd said...

masa pepagi bukan main cun..dah balik ..apa dah jadi ...dah tutup mata sebelah..kesian Asya..
*gelak tengok yg selepas tu..*

mama ka0ri said...

Hahahaha...sakit perut gelak...terbayang anak sy aleesya pon mcm ni jgk...

AnneRaini said...

kelakar tgk gambar sebelom dgn selepas tu... senget benget dah jadinya...hihihi

Mas Zull said...

assalamualaikum lya...betul tu budak2 mmg x boleh nak pakai tudung lilit2 ni mmg lain jadinya bila balik nanti...lebih elok pakai yg terus sarung jer nampak comel jer...

ros_reeza said...

tersenyum Ros lihat wajah dia.. hihi.. comel jer.. ada yang membantu dia pakai semula kan..

maszmadi muhamad said...

alolor asya,,, baru auntie nak komen 'comel asya pakai tuudung belit2"
tapi bila dah sampai bawah tu, terus ilang nak komen... gelak je lebih.. huhu, sorry sayang auntie x sengaja gelak...

tapi yang penting asya tetap juga comel.....

Kakzakie said...

Hihi... yelah pagi masa lepas siapkan mestilah cantik. Dah kata budak Lya mestilah bermain itu-ini dah jadinya tutup sebelah pipi... tapi tetap comel juga. Kalau kita macam tu memang kena gelak org ramai:)

Masya said...

hahaha.. masam terus muka asya tudung jd camtu akak tu buat yer... mcm² fesyen tudung bdk² sekolah ni beraya...

Asha Lya said...

kelakar la asya ehh serupa nama kita erkkk..comel lagi asya pakai tudung express

Naemah Umi said...

adoiii la asya..nak janguk punye pasal la tu kan...lucu la kamu ni :D

Fiza Rahman said...

Comelnya asya. Bergaya ngan tudung lilit². Tumpang gelak gak tgk gambar selepas tu. Tapi tetap comel ☺

eima said...

kesian asya .... achik ni yg perpangkat mokcik ni pun tak pakai shawl ... huuu sebab tkt jd gini la ... ai is tak reti

mysha said...

Hehehe sengih sorang2 sha bila tgk gambar asya ms balik skolah tu hik3..

Chekgu Azrine said...

lawa betul asya pakai shawl yg memula tuh

rm10??murah cantik sangat tudung yg ke2

::NureeN:: said...

mmg dok gelak sorang2 masa lya post kat ig ri tu
hehehee
lawak tol asya ni hihiii
tudung xpress tue cantik
clr frozen :)

Umi Nazrah said...

salam singgah. yang muka masam tu, tetap cute. cuma masam nya mencuka tu macam bebal je. hehehee. kesian jugak. tapi takpa, kenangan tu nanti :)

Aty_Fared said...

hamboih anak dara ni kemahen ber shawl bagai.. :) kemas jer masa pergi tu.. tapi tergelak tengok gambar balik tu..ngeee...

nik ros said...

hehe..muka masham pun tetap comel asya.

miZz_nizZ said...

comelje =)

eira eixora said...

bagusnya asya. walaupun tudung tak jadi tetap dia pakai juga.

takpe, nanti berlatih pakai shawl ngan mama.

TunSha Ayunie said...

alalalala sweetnya asya... haha ! kelakar la kak lya... rasa nak hug kuat2 je si asya ni..

Lily@MamaZaraZareef said...

asyaaaa..soriiii..acik tergelak plak tgk gmbar asya balik sekolah tuh..terbygkan gighnya kakak darjah 1 tlg belit kan, tp tk dpt cantek cam mama belit...hihihi..takpleh, tp awal2 tu mmg chomell sgt die pakai shawl tauuu.^_^

Tihara said...

tapi cute kan masa dia pakai shawl tu..tudung biru tu pun cute juga :)

aTieYusof Family said...

haha..lucu Asya ni sebelum & selepas.. :)

eMMe said...

Ok Lya, yg last skali tu kelako..sian Asya.. elok pagi2 mood senyum.. balik, cam telan asam gelugur je... sori Asya, Auntie tergelak skit.. ala.. sayang2...sian dia..mama Lya buli ek...

Fifi Nadhrah said...

alahai.. comelnye.. lawaknye.. asya2.. tergelak aunty petang ni tau..

hainom OKje said...

Comeynya .....andai Asya posing dlm pic dgn kekawan dia tu siap kaki ke depan mcm model...Ni hasil didikan mama ni hehe
Anak bongsu OKje cukup tak suka pakai tudeung berpesen ni...dia suka pakai tudung bawal atau tudung sarung tu pun bukan yg belit belit....geram kadang tu

mama ila said...

hehehe..alahai kesian asya...tapi kemain lagi yer tudung budak2 skang nie..cantik2...hehehe..

sal ya said...

tudung budak blh tahan harganya. budak dua beradik punya tudung pun de salma. lg mahal daripada tudung mak. haha... nasib baik dia orang x suka lilit2. express sng. sbb kalau dia orang nak pakai pun dia orang crk snd dan sarung. maknya cuma perlu betulkan je. tp selalunya ok je.

Mummydearie said...

Tudung budak pun sampai RM22 mahal gak ya. Nasib baik takda anak perempuan :)

Amboi, Asya... nak belit bagai. Auntie ni pun failed tau bab membelit kepala dengan shawl. Apa taknya sentiasa je kalut kalau pagi. Comel Asya pakai tudung masa gi sekolah. Masa balik tu, tak berani nak komen tapi memang dah gelakkan kuat-kuat pun :) Sorry ya, Asya! Auntie tak leh tahan tengok style tudung Asya bila balik sekolah!

~MommyAqilMedina~ said...

Alahaii..serious nya muka Asya bila blk school..kenapa tu sayang..tapi time pergi tu comel je..sweet..hihih..Mesti meriah kan celebrate raya kat school...Esok Baru Aqil nak celebrate..tak tau lah jadi macamana..hehee

Hati Ema said...

cantik tudung baru tu..rm10! rezeki