Friday, September 19, 2014

Latihan Kebakaran

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Just nak potretkan kenangan bersama ofismate semasa latihan kebakaran atas kapal kat ofis pada 02.09.2014 baru-baru ni. Sebab apa ada latihan ni, SECRET. Tak cerita perihal sedetailnya berkaitan kerja. Cukuplah sekadar mengabadikan kenangan ofismate yang semuanya kaki posing.

02.09.2014

Posing kenangan bersama trak bomba
Alahhh.. macam tak biasa.
Sebenarnya tak perasan pom ada kumbang kat sini.

 forklift pon jadi

Orang sibuk emergency kat belakang, dia sibuk posing.
Kalo real.. xdenya nak posing-posing ye.

Nice view

Masa bomba baru tiba

Demo daripada salah seorang staff

Odwy balik ke bangunan pejabat.
Suka pic ni. Saya xde sebab saya pen-snap.
Suh dia orang lompat sebenarnya

Masa sekolah dulu saya aktif kadet bomba sekolah. Tak sangka masa latihan ni ada abang bomba yang pernah latih saya masa sekolah dulu. Lagi tak sangka, dia masih kenal saya. Saya tak tegur pon dia..segan .. takut dah lupa. Tup..tup masa cari volunteer untuk padam api, abam bomba tu tunjuk saya, n gitau x-kadet bomba. Tapi saya tak pergilah sebab kaki saya mana sihat, lagi2 nak angkat fire exthinguiser yang berat tu. Terus saya tegur abam bomba tu "aikk kenal lagi kiter , ingat dah x kenal..tu x tegur" . Lepas tu abam bomba kata " kita x lupe anok buoh kite" . Hehe.. wowowow... 14tahun yang lepas tu. Time tu, abam bomba ni bujang trang tang tang.. remaja-remaji lagi & boleh dikatakan abam bomba ensem. Hehe. Sekarang dah nampak berumur . Betapa pantas masa berlalu... Rindu zaman skolah .

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya


35 comments:

suhailah hamid said...

salam jumaat mommy asya,

ingat zmn sekolah dulu pagi2 buta buat latihan kecemasan kebakaran.

jemput bw ke www.sihatitunikmat.com

Sura Mohd said...

hehe..kalau gini keadaanya..gembira sakan masa latihan..selalu2 pon takpekan..:)

el said...

hahahahahaha sempat uols berwelfie ea...aah pic yg last tu mmg kelakar mcm x jadi je nak lompat haha

Khai♥Rin : anies said...

wahhhh kuat betul memori abg bomba tu ye ;-)

Fazleyatul Aini said...

masa memang cepat berlalu kan
ada terserempak dengan cikgu-cikgi yang mengajar masa sekolah, pon selalu rasa segan nak tegur

syawalsimpsons said...

bestnya dapat join ngan bomba

Rai Ourkizuna said...

Wahhh.. Aktif lya ya.. Dah dua kali latihan kebakaran saya tgh pregnant.. So selamat tak payah join.. Hahaha.. Teruk kan..

adarnadzmie said...

kat ofis akak pun ada buat fire drill gini... abis kecoh hari tu sebab kami ramai student campur staff dan pensyarah lagi... hahaaa

salwana nordin @ che'wa said...

lama tak tgk bomba buat demonstrasi kebakaran tau :)

last masa sekolah tp mmg best kan :)

Kakzakie said...

Kira abang bomba tu tak sombonglah Lia dan kuat ingatan..

Tempat kakak tak pernah ada latihan macam ini Lia. Bagus sebenarnya..

mysha said...

Sha pasukan penyelamat kat opis nih so every year ada training kat bomba hehehe.. bestla jugak :)

Best part men air jer.. yg lain2 tak tahan sbb panas hik3

Dhiera nadhirah said...

wah.. bertemu pula ye lepas sekian lama. tak sangka abam tu masih ingat. dulu, masa sekolah saya tak rajin join pasukan uniform ni. hihi

btw, tempat kerja lya luas dan besar sangat lah.

amirah said...

uiiii dasatla ingatan abam bomba tu..14 thn tuuu

Mummydearie said...

Ini memang latihan bombalah. Siap berposing. Kalau yang real memang tak sempat latihan apatahlagi nak buat pose menarik kan :)

Ahah, mesti abang bomba pernah terjatuh hati kat anak buah 14 tahun yang lalu. Sebab itulah ingat!Hehehe.

AnneRaini said...

amboi masa latihan kebakaran smpt selfi ye..hehehe.

~aSHa~ said...

wah mesti abam bomba tu intai2 anak2 buoh...

Tihara said...

tajam ingatan abam bomba tu kan lya :)

Kopiolimauice said...

maknanya lya sntiasa awet muda tu sebab abam bomba tu still igt lgi ;)

Rosmiza Ali said...

Kenal lagi abam bomba tu dengan Lya.. Mesti antara kadet cemerlang nih.. ^^,
Rosmiza Ali Official Blog™

Nafira usof said...

Lya.. Zura pon kadet bomba tau~
masih terngiang2 zaman latihan bomba kat sekolah.. kena angkat wayar gulung tuh.. berat nak mamp! kan~ hahahahaha. pastu nak gulung balik wayar tuh hazabedah sangat. hahahaha
rindu jugak zaman sekolah dulu2.. hehehe

AMIIZAA said...

seronok...pengalaman tu:):)

eima said...

opis kami dah lama tak buat ... latihan kebakaran ... klu baut pun dah bgtau awal2 tak trail la

eMMe said...

Salam Mama Asya, latihan kebakaran zaman kerja yg paling ingat la.. zaman sekolah dulu.. tak ingat ade buat latihan ke tak, hahaha.. tak sempat ushar abg bomba la.. sbb mase tu selekeh je.. n suke nyorok2 kat baris belakang, hahaha....

Diana Rashid said...

meriah betul gambarnya..heheh

~Aida@MommyAqilMedina~ said...

Wahh sempat bergambar lagi..hehee..meriah nampak walaupun panas..

NzA said...

he3x...sebab latihan boleh posing2 sakan...kalau kisah benar maunya lari xhinggatkan....

Yati said...

Kuat ingatan abang bomba tu. :)

mummY daniSha said...

lame tu...ingat lg die kat lya huhu

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

Kat ofis sy pn ade buat ni..penatnye lah menapak dr tgkt 12 ke bwah..huhu

Lily@MamaZaraZareef said...

wahhh..smpat posing sakan time latihan kebakaran yek..kikikiki

Aisy Nasiha said...

Eh sempat pula jumpa orang yang kenal lagi Lya ya.. bagusnya ingatan dia.. biasanya kita kenal orang yang lebih tua, tapi orang yang lebih tua mudab lupa mungkin sebab bila makin besar kita berubah wajah..

Naemah Umi said...

umi ahli pasukan kebakaran kat ofis...mmg best dpt bljr pasal bomba ni...yg tak tahan pasal xtvt fizikal, serender tak larat huhuhu

Cho Zila said...

dulu masa opisni buatkkan punyuale tension sebabnyer officer dia garang giler.. siap kataler kalau ada kebakaran semua orang dalam opisni dah mati.. isyh letih... ni nampak happyjer...

Fiza Rahman said...

Kuat ingatan lya & abam bomba tu even dah 14 tahun yer. Masa kat office lama pernah buat latihan kebakaran ni. TUrun dari tingkat 16. Gigil kepala lutut.

ros_reeza said...

kat office lama selalu buat latihan kebakaran.. jenuh nak turun tangga,, masa tu do tingkat yang agak tinggi pulak kan. hihihi