Thursday, September 18, 2014

Membeli Dengan Bijak Di Mr DIY

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

 Alhamdulillah, sempat curi masa untuk update blog, tp tak sempat BW lagi. Memang cuti ni ade je aktiviti. Saya & Fain ambik cuti Rabu+Khamis sebab nak habiskan masa bersama Asya. Kiranya cuti direct 4 harilah, bermula selasa (Cuti Hari Malaysia) hingga Jumaat(Weekend). Cuti hari Malaysia just ke Kuantan, asalnya nak overnite sana. Baju semua dah packing, tapi last-last balik rumah jugak. Hari rabu lak bawa asya ke klinik gigi & tengok penyu & hari ini (Khamis), akan ke majlis kahwin sepupu papa asya kat Dungun. Jumaat, betul-betul nak rehat. Walaupon cuti panjang tak bercuti kemana, tapi dapat luangkan masa bersama pon dah baik.

Selasa @ 16.09.2014

Mr Diy
Sebenarnya nak ke Kuantan ni sesuatu yang tak dirancang. Pegi pon dah lewat, lepas Zuhur. Alang-alang pegi baik beli terus barang-barang goodies untuk birthday asya. Biarpon lambat lagi, tapi planning awal-awal senang & dapat save budget. Kalo sebelum ni saya suka beli kat Super Cowboy, tapi sejak MR DIY buka cawangan kat Kuantan ni, saya dah jatuh hati nak membeli kat sini. Semuanya ada. Barangan cantik-cantik. Harga pon sangat berbaloi & murah.

1st time ke cawangan ke-2 MR DIY kat Kuantan ni. Sebelum ni selalu pergi kat MR DIY dalam Megamall. Lokasi MR DIY yang ni jalan menuju ke Kuantan, selepas Tunas Manja. Bangunan tepi jalan je, sebangunan dengan kedai Twin Baby .

Cuma ini yang menyeksakan saya. Kat cawangan ke-2 ni bertingkat-tingkat kena naik tangga. Jadi agak susah buat saya yang masalah kaki tak sihat lagi (kesan eksiden). Sakit oooo.. Kalo yang bermasalah nak turun naik tangga better pergi kat MR DIYdalam megamall (dulu kedai buku MPS tak silap). Satu lagi, sebab baru buka jadi tak banyak sangat yang ada.. (walaupon banyak giler) kalo nak compare dengan caw satu lagi. Baru buka kan..banyak barang tak masuk lagi.

Misi berjaya. Saya dapat beli sesuatu yang sungguh awesome untuk birth asya.
Tapi dapat jimat harga berganda-ganda.
Macam-macam ada.
Puas Hati !
Coming soon saya share utk goodies ni.

 Ni antara yang saya beli untuk asya berkarya.
Yang tekap-tekap tu untuk bento asya.
Painting brush tu untuk main watercolour.
Just RM2.50.Ada banyak giler benda yang menarik untuk anak.
Rasa semua nak ambik.
Nafsu...
beli jugak cupcake stand ni.
3 tingkat & besar jugak.
Sangat kukuh. Kena buat jugak lah cupcake nanti.
Just RM5.00 je

Semua barangan untuk goodies asya.
Sungguh berbaloi & jimat/
Selain tu, saya ada beli bekas laundry tu..
Besar & cantik giler. Lupa snap pic.
Nanti saya share. Harga just RM14.90.
Saya tgk kat SSF harga RM49.90.
Design lebih kurang je..malah saya lagi berkenan design MR DIY ni.

East Cost Mall (ECM)
Sebenarnya sebelum ke MR DIY kita singgah ECM dulu. Saja window shopping. Cuci mata je. Selain tu ke Daiso kot ada yang berkenan. Last just beli tisu polkadot. Hehehe

 Masa ronda dalam ECM ni, lalu lah kat kedai Pink Lady's ni.
Ternampak bunga kepala ni. Terus beli untuk asya.
Tapi besar sikit, tapi xpe leh alter.
Harga RM8++. Tak pasti mahal ke murah ni.
Insyallah, nak pakai time birthday.

Nama pon kanak-kanak.
Bila kemahuan tak dituruti, mulalah mogok.
Aih..takkan semua benda nak kena ikutkan.
Takpe..mogoknya sekejap je.Sampai masa sejuklah hati dia.
Saya tak suka sangat beli sesuatu yang tak datangkan faedah.

 SSF Home Deco Mart
Yang ni papa asya ajak ke sini. Dia memang suka bab deko-deko ni. Bila masuk sini memang best. Semua berkenan. Tapi harga wahhhhhh. Takpe cuci2 mata. Kalo ada rezeki, manatahu. Kadang-kadang masuk sini boleh cari inspirasi & kita cuba dapatkan barang yang lebih kurang di tempat lain dengan lebih berbaloi.
 Bunga hiasan kat sini semua cantikkkkk
Perabot-perabot pon banyak cantekkkkk

Kata asya :-
" mama..beli meja ni boleh ajok awek makan sama"
aihhhh..anok dara ni !
Pantai Teluk Cempedak
Selalu, ni last destinasi last sebelum balik. Kalo x kat sini singgah kat Taman Gelora. Singgah sini sebab nak mandikan asya. Tukar baju. Surau pom ada kat sini. Kedai makan pom ada. Tapi balik makan kat Kemaman, sebab tak memenuhi spesifikasi makanan kat sini. Hehe
Sebab musim cuti, memang FULL orang kat sini.

Pekena aiskrim sedap
RM2.50 je.
Rasa sama je dengan Baskin Rosbin

Sebelum mandi keluarkan peluh kat TC Ballon City.
Puas loncat-loncat sana, naik kuda ni.
Aih...kanak-kanak.
Sabar je mamapapa menunggu.

17.09.2014
Bangun pagi terus ambik habuan yang beli kat MR DIY.
Mainan pon murah gilerrr... Asya beli Play Doh cap ayam ;-)

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya


44 comments:

mummy_ayu said...

Wah..mcm2 aktiviti..emm..dah prepare dah utk bday asya. Ayu pun dok fikir2 lagi utk bday Iria. Lum mula apa2 lagi pun...

suhailah hamid said...

Untung asya dpt mama yg rajin..

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

akak ni seminggu sekali mesti gi diy, lepas gian, hehehe

Nad MamaZN said...

kitorg pun suka soping kat mr diy tu
skali masuk bleh berabis $$$ gak haha!
sbb semua kenda pun nak dibeli :P

Nad MamaZN said...

*menda

syawalsimpsons said...

macam2 ada kat DIY ni kan

el said...

rajin sggh mama asya ni nak wat deco DIY tuk besday asya nti..xsabar nk tgk ape plak tema tuk asya kali ni

sofa n kusi tu mmg lawo english style kan

sejak asya rambut pendek ni npk dia mcm dah matang n sgt kiut ok

lia said...

Akak mmg meroyan masuk d.i.y ni yer... Smua pon nk beli ha3

amirah said...

dah lama jugak tak memborong di diy..memang best kan liya..macam2 ada...rambang mata..

adarnadzmie said...

klu masuk jer DIY ni rasa macam semua nak beli... mcm2 ada....

comel aya merajuk...hihiii

Rai Ourkizuna said...

Kami pun suka ke mr diy.. Berjam jam kalau pegi.. Suka tgk bnda comel comel.. Hahaha

Zee Suhaini said...

DIY memang murah dan berbaloi-baloi..zee pon suka gak..tesco kat umah ni ada DIY memang tiap minggu pegi..paling tidak seketoi pon rembat..hahaha sesambil kuar lunch..

Falsya said...

Tersenyum falsya tgk muke asya jelir lidah sbb merajuk..hehe..falsya xleh masuk DIY..kang bende xde dlm list pun terambik sekali..

salwana nordin @ che'wa said...

bestnyaaaaaaaaaaaaaaaa...brg2 DIY ni mmg menarik kan..

lya jenis kreatif seronok membeli belah..mesti meriah party asha nnt :)

akak pun suka jln2 tgk perabot, bunga hiasan, deco sana sini..best kan w/pun hanya cuci mata :)

dakcik said...

Ain tak penah pergi DIY ni..kat KL penah masuk sekali je..hihi
Sini biasa daiso..;)

ain kan kalau balik ktn, TC mmg susah betul dapat pergi..salu sesak..nk msuk kemain bederet kete..last2 pusing balik..ade lah kat 4x kena mcm tu..sabo je lah..mmg lame dah tak pegi TC

mysha said...

Teringat iA soh atok dier g beli mechine gun kat kedai DIY huh.. SAbo jerla...

Comeynya bunga lilit kepala tu.. Asya pakai lg comey..

Lama tak g Teluk Cempedak.. Rs tenang jer g sana..

Asha Lya said...

Kat cne Blm da lgi kedai mr diy paling ada pun kaison dgn daiso jer

Mummydearie said...

Selalu juga masuk Mr DIY ni. Kadang tu takda terniat nak beli apa tapi bila keluar, ada je membimbit beg plastik. Murah dan berbaloi beli kat sini. Kat tempat saya ni takdalah besar mana so tak berapa nak ummphhlah kononnya :)

eima said...

wahhh ... nk terjah juga la .. kat mana ek belah sini mr DIY tu .. nk googles le

Haryati Faizal said...

Suka gak beli brg kat mr.diy... mcm2 ada....

LydSunshine said...

menarik yg painter dgn acuan bento tu. tak sabar aku nak buat bento utk luth nnt. tp nnt bila dia dah skolah saya rindu plak masa dia bebi. hihi.

ssf home deco mart tu mmg mahei pedooh. tapi lawo2 ork dia punyer design. sebelum kawen dulu ada gak survey2 barang dalam tu. tapi tak mampu nak beli,

syariza09 said...

akk pon suka bli barang2 kat mr DIY...mmg berbaloi. ari tu bli brg2 besday aiman pon kt sana..jimat byk.

meja putih yg asya suruh bli tu mmg cantik arrr...berapa la regenya..dh ssf mesti regenya juling mata ken hihihi

Nafira usof said...

Wahhh.. penuh haaa xtvt nye.
macam2 buat yer..
memang syok kan dpt cuci mata.
kalo dapat cuci poket skali lagiii syok.. hahahaha.
pernah gak singgah Mr Diy.. sonok tengok barang2 kat dlm tuh. ade yang harganye memang berbaloi2 kan~

Syima Syaz said...

Happy asya mama spend time untuk dia... betul kan lya bila naik tangga org macam kita ni la paling terseksa. Saya macam orang tua bongkok sabut bila naik tangga.. still kena paut lagi sebab lutut sakit.. tapi takpela...exercise. nasib baik rumah takde tangga...

lieyalatif said...

sakan asya jalan2 yeak.... ape lagi yg boleh menggembirakan anak selain jalan2 kan lya....anak hepi kite pun hepi....

kat diy mmg best2..barang2 pun murah2...mcm2 ade...lieya selalu gak pergi tapi diy kat tempat ni lieya tak sebesar mcm tempat lya nie...kat diy lain lagi meriah rasenyer...

Kopiolimauice said...

DIY barang2 dia mmng best2 kan lgi2 murah mmng tak igt la beshopping nya ;p

Tihara said...

seronok juga kan gi jalan-jalan
luangkan masa dengan anak tersayang..
lama dah akak tak gi tc ni..
:)

Ummu Athiyah Ismail said...

singgah dan follow..

Myra Jay said...

Suka jugak beli kat DIY ni sebab berbaloi kan?

Comel tengok Asya Merajuk..
Yelakan budak2 biasalah semua benda dia nak.. Kita la yg tentukan elok ke tak elok kan.

norhidana miswan said...

pg diy kalu tak ingat donia mmg sume nk sambar... seronok kalu dpt supink situ...

AnneRaini said...

sayapun suka gi mr DIY... kalau kat KL ni bnyklah cawangan...kat kampung sy pun dah ada..

Rosmiza Ali said...

Waktu2 cuti cani biarpun tak dapat bawa family & anak2 bercuti, at least dapat spend quality time tu yang penting kan? ^^,
Rosmiza Ali Official Blog™

Eliss Mie said...

Eliss pun dh jth chenta ngan mr diy..hihihi..rs tiap2 mggu nk pg..dkt jer ngn rmh..

~Aida@MommyAqilMedina~ said...

Wahh memang full sangat activity Lya se family..seronok dapat bercuti dan menghabiskan masa bersama..terasa sangat berharganya masa kan..bab shopping kat Mr DIY tu pun aida suka..sebab murah dan berbaloi sangat!!

NzA said...

kalau pergi Mr DIY rasasemua nkbeli kan..
Xkisahlah xpergi bercuti ye asha, yg penting dpt habiskan masa berkualiti bersama mama papa.

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

Suke dtg sini sbb bnyk barang murah dan menarik macam bento cute2

Lily@MamaZaraZareef said...

tak pernah lagi masuk mr diy kat kuantan ni..tapi rasanya ada tigalah..sbb dkt2 bangunan lhdn kuantan ada gak sebijik..best ek byk brg..kena terjah jugak bila2 nnti..=p

Aisy Nasiha said...

Jangan kata Fasya, unti pun dulu memang tempat wajib pergi setiap minggu ni... sekarang dah jarang pergi sebab rakan yang suka sangat ke MR Diy ni dah pregnant, letih sokmo jadinya.. bagus juga, jimat duit..

Ibu Lala said...

Bika bday asya tu. Akk pun suka pi diy ni lya. Murah dan banyak barang. Macam macam ada.

Naemah Umi said...

kalau masuk dlm ni mmg meroyan sbb brg semua murah kan...jimat tapi berbaloi... :D

Fiza Rahman said...

Penuh aktiviti sehari. Jalan sakan. Rajin lya DIY. Untung asya dapat mama yg rajin.

Adlin Mohamad said...

yup suka soping kat mr diy ni hehehe kalau beli goodies bday pun dlm ni mmurah ...

ros_reeza said...

suka jugak masuk kedai ni. tujuan nak beli satu barang.. bila keluar, banyak pulak yang ikut balik jugak. hihihi

Syima ~Mama Kyra~ said...

Wa dah start survey brg2 deco ye..bestkan kt mr diy semua benda yg kita nak ada..hjg mgu ni kami nak terjah mr diy nak cari laundry basket :D