Friday, September 12, 2014

Potluck Laksa Terengganu

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

This Is Pantai Timor !! Salah satu makanan tradisi terengganu yang menjadi febret saya ialah laksa terengganu. Masa buat makan-makan hari raya kat ofis aritu, saya ada bunyi teringin sangat nak makan laksa gandum kuah lemak putih (laksa terengganu) . Dah lama giler kot tak makan. Dapat lak ofismate yang best, terus dia orang offer nak buat , cuma masing-masing berpakat bawak bahan-bahan nak buat ni. Kuah laksa terengganu ni pom ofismate buat kat pantry ofis je. Rupanya just main campur-campur je...tak yah masak atas dapur. Tapi dengan syarat mesti air panas lah.. Saya just bawak ulam timun batang & kacang panjang. 

03.09.2014

Laksa Terengganu
Yang ni saya makan dengan laksa gandum + belacan .
Ulam tak ambik, sebab memang tarakkk suker makan sayur.. hehe
Nama lain, saya panggil spageti carbonara teranung kiter.

Laksa terengganu leh makan dengan 3 jenis laksa iaitu laksa gandum ( yang kaler kuning kat depan tu) , laksa beras ( yang kaler putih..laksa utk laksa penang) & laksa lidi.. Sebab request laksa yang berbeza, jadi semua laksa ada. Tapi yang original dia mestilah laksa gandum.. my febret tu.. Bila makan "sere" je orang teranung panggil. Saya sponsor laksa gandum tu, tapi ofismate tolong belikan.

Antara orang kuat

Makan dengan tangan adalah cara sebenar
untuk menikmati kesedapan laksa ni.

My ofismate yang dah macam adik beradik.
Semua sporting & friendly.Ada sorang lagi ofismate xde dalam pic.
Kat ofis boleh lepak-lepak camni sebab ofis saya keje ni sangat special,
sangat titik beratkan kebersihan. Kasut semua memang tinggal kat tingkat bawah.
Kat ruang legar tingkat bawah pom memang tak pakai kasut, ibarat macam masuk rumah, sebelum masuk kasut letak kat luar.

Saya tak join dia orang semua makan kat bawah, sebab still xeh duduk bawah. Kalo duduk nak bangun kena orang angkat. Duk atas kerusi ok lah, tinggi. So bertapalah kat meja saya.
Bila agaknya boleh pulih sepenuhnya 200% ??

Happy School Holiday
Kesian asya cuti sekolah tak bercuti kemana-mana.
Sebelum ni plan nak turun KL, tapi cancel sebab Tok Ma asya tak sihat.
Tapi petang ni nak bawak asya tengok wayang cerita animasi baru - "Boxtrolls"
Tiket dah beli kat TGV online. Tapi saya & papa asya ada ambil cuti 2 hari pada rabu & Khamis ni.
Meluangkan masa bersama. Maybe sekadar overnite kat Cherating atau Kuantan.
Bergantung pada keadaan waktu tu. Tapi plan gak nak bawak asya jumpa dentist rabu ni. Tahun ni tak bawak lagi jumpa dentist. Biasa rutin asya jumpa dentist 6 bulan sekali.

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya


49 comments:

Ena said...

owohhhh..

sedak nye lya lakse ganung..
lame sungguh dok makang
ngelah bile dok ahu..
klu lakse putih kuoh gitu
bese ada je kat KL ni
tp kag seyes la
makan lakse pakai tangan
pon lame doh dok wak..
sluppppppp

adarnadzmie said...

1st time akak tgk laksa terengganu... kuah laksa macam kuah laksam kan... nampak sedappp....:)

- AZIE - said...

xpnh makan..tingin jgk nk cuba..baru tahu kena mkn dgn tgn hihihihi

suhailah hamid said...

ooo mcm tu rupa laksa terengganu

salam jumaat mama asya

emput bw ke www.sihatitunikmat.com

Zuraida Rahim said...

Nampak sedap jer laksa gandum.. x pernah rasa.. tapi kuah dia macam kuah laksam jer kan...

AnneRaini said...

raya haritu dpt mkn laksa terengganu ni tp yg laksa beraslah..laksa gandum xpernah jumpalg.

Allene said...

terliur tgknya lya...

Sura Mohd said...

sedapnya laksa..akak pon kalau makan suka letak belacan lebih sikit..haha..

eima said...

suka mkn laksa kuah lemmak ..... my fav too

permatabiru said...

tak pernah lagi rasa laksa terengganu sedapp ehh tgk

Syeeda said...

Sedapnye laksa tganu ni mcm laksam ke kuah dia

Khai♥Rin : anies said...

abis tu kuah tu..hirup gitu je lps habis??

❤Kamsiah❤ said...

mcm laksa kelantan jugak la,kan...kauh laksa lemak tak sedap dimakan dgn laksa utk laksa penang..

salwana nordin @ che'wa said...

honestly akak tak penah makan laksa t'ganu ni..

mmg lain dr lain npknya..

mmg makan dgn tangan ye? uniknya :)

Chekgu Azrine said...

best jugak kan dapat gi mana2 hotel overnite semalam..dah kira holiday la tuh..kan

Kakzakie said...

Makan macam inilah yg best Lya.
Masing-masing ada tugas nak bawa apa. Siap semua boleh makan sama-sama:)

munna said...

Sedap nampaknya laksa tu Lya..... Kak munna pun takde plan apa2 lagi utk School holidays nanti

dakcik said...

ni pebret ain jugak! tapi ain suka makan laksa lidi..
makan dgn tgn tu paling terbaek nak menikmati laksa..perghhhh terliurrr! hehe

amirah said...

ooo laksa ganu x sama mcm laksam ye..tp kuah dia sama kan..kuah putih..

Zee Suhaini said...

laksa terengganu kuning ehh lya..zee ingat sama cam kelate kaler putih..
yang kuning nih tak penah makan..

norhidana miswan said...

sedapnyer.... akak suke... tp akak tak penah lg mkn laksa style gitu.... nk kene request la kt mil bt gitu nnti2 kalu balik kerteh

el said...

mcm laksam pun ada..xnah lagi mkn laksa terengganu..bestnye dpt mkn ramai2 kat ofis ni..el ni 3 ketul kt ofis payah nak mkn bersama..dah lah ofis ni mcm 1msia haha

lia said...

akak ingt ni laksam, mcm sama lak kuah nye dgn laksam...

eMMe said...

auwww.. feveret saya tu Laksa..Lya...

Kopiolimauice said...

owh..laksa gandum 1st time dengar..heheh tu la keunikannya kan mkn guna tgn je ;)

:: Cik Viva :: said...

ooo..lain eh..laksa kita, igt sama sebab kelantan punya laksa dia putih..

Puan Kutu said...

begini rupanya laksa terengganu..macam pasta bolognese..bley makan banyak cara plak tu..mmg betul2 special la..:)

::NureeN:: said...

waduhhhh... sedapnya.....
kuah mcm laksam :)

Mummydearie said...

Tak ke mana pun takpa, janji dapat spend quality time dengan famili.

Wah, seronok suasana kat ofis Lya macam ni! Macam kat rumah pulak. Lya, yang dipanggil laksa gandum tu bukan mi kuning ke?

Rasanya tak pernah try makan laksa aka spaghetti carbonara terengganu kita nih :)

Nafira usof said...

apsal zura tak tahu pon pasal laksa warna kuning tuh?? yang zura tahu laksa warna putih jer.huhuhu. jakun jap. ingatkan makan dengan mee kuning tadi.. hahaha

Laksa terengganu memang terbaik!!!

Rai Ourkizuna said...

Aduh..saya suka laksa.. Tapi tak penah makan laksa terenggsnu.. Ada beza tak dengan laksa kelantan..?

Bunda a.k.a KN said...

Kuah dia tu sama ye dengan kuah laksa kelantan dan laksam ?

Bunda suka...

babYpose said...

sedapnya, macam laksam kan.. memang suka :)

Ann Ishak said...

perhhhh sedapnya laksa nganu kita :)

mama ka0ri said...

Lakse teranungggg!!

Aisy Nasiha said...

wah, sedapnya 3 jenis laksa ada.. kalau akak ambil sedikit setiap jenis.. wajib nak rasa juga apa yang ada.. sedapnya, rasa nak pergi ambil je tadi masa kawan offer, dia pun masak laksa juga, tapi kebetulan ada tetamu takla pergi,, tak ada rezeki agaknya

Lily@MamaZaraZareef said...

wahh..bagusnya asya jumpe dentist 6 bln sekali..anak2 saya lom sekali pon pernah bwk jumpe dokter gigi..hukhuk

Elya Roza said...

oh makan laksa dgn tangan..mesti Feel sikit kan?hehehe

Myra Jay said...

Owh, 1st time tengok orang makan laksa guna tangan..
Style Johot gak laksa guna spageti kan ;D

Rosmiza Ali said...

sedak err Lya! sama ar kite, dok berahi makang sayur.. Haha! makang nge tangang baru jeluk org ganu kata.. Kalau makang nge sudu xdop feel.. Haks! Nyum2! Rasa nk wat laksa la plop.. Tapi sini ikan dop fresh.. Dop beh.. Kena ikang fresh baru manis molek kuoh ye orp? ^^,
Rosmiza Ali Official Blog™

eira eixora said...

saya pun suka laksa ni. rasanya laksa kelate dan terengganu tak banyak beza.

ros_reeza said...

Ros pun ada kawan dari Terengganu.. kawan Ros pun makan pakai tangan tau.. tu yang bila baca entry ni, teringat kat dia .. hihihi

Fifi Nadhrah said...

terliur pulak tengok laksa tu..

Pykaa Pdott said...

prtama kali pyka tgk laksa ganu . nmpak sdap jee

Masya said...

PERGGHHHHHH PAKAI TGN CAMTU ... SAYA MMG MMG PAKAI SUDU SENANG HIRUP KUAH.. NIKMATNYA KALAU DAPAT MAKAN.. HAIHH TERINGAT MEK SEBELAH RUMAH.

LydSunshine said...

laksa lemok mmg sedak.

~Aida@MommyAqilMedina~ said...

Sedapnyaaa..nampak macam menarik sangat..kuah dia macam kuah laksam kan?cuma laksa dia je macam spaghetti..memang tak pernah tengok Laksa terengganu sebelum ni..

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

Tak pernah cuba lagi tp nmpk sedap!

Naemah Umi said...

x pernah lg mkn laksa tganu...hope dpt la merasa kalau ada rezeki nnti hehehe