Monday, September 8, 2014

Ribbit Versi BM

Assalamualaikum & Salam Sejahtera


Kartun animasi terbaru di pawagam "RIBBIT". Ada 2 versi iaitu BM & BI. Last week sempat bawak asya layan Ribbit versi BM kat pawagam. Asalnya nak tengok versi BI, tapi memandangkan waktu tayangan versi BI start pukul 5.20pm, cam lewat sangat je. Last pilih versi BM. Lagipon asya sendiri nak versi BM. Huhu.. kalo versi BM tahu-tahu jelah, banyak dialog berubah kot daripada yang ori punya. Sebelum ni pernah layan The Smurf versi BM, rasa macam tak enjoy... penceritaan tak sampai & lawak terlalu dibuat-buat sampai ketawa terlalu kuat. Cam tak real je..

Sinopsis RIBBIT :
Mengisahkan seekor katak yang bernama RIBBIT tapi percaya dia bukanlah seekor katak, tetapi seorang putera raja yang disumpah menjadi katak . Ribbit tak sama macam katak2 lain yang suka air. Pengembaraan bersama girlfriendnya si Tupai bermula, apabila Ribbit ingin mencari siapakah dia sebenarnya. Target utama Ribbit nak cari Puteri raja untuk dapatkan ciuman supaya sumpahan berakhir. Dalam pengembaraan untuk mencari puteri raja tulah macam-macam kejadian berlaku. Sehingga akhirnya dapat jumpa & ciuman puteri raja. Dan ahirnya, adakah RIBBIT bertukar menjadi putera raja yang hensem??? Nak tahu..sila lah terjah ke panggung wayang. Hehehe. Owh lupa, Ribbit gitau nama dia bukan RIBBIT, tapi "Norman" . Keh keh keh.

Odway ke TGV Mesra Mall
Dah jadi habit dia, sentiasa bawak buku bersama. Kalo dia ada mood memang dia membaca. Kalo xde mood dia belek2 je tengok gambar. Kadang tu saya yang kena bacakan untuk dia.
E-Ticket
1st time beli tiket wayang on9. Waaaaahhhh so easy! Lepas ni confirm beli on9 je. Tak perlu beratur panjang. Tak perlu risau tiket habis. Tak perlu berebut seat. Awal-awal pagi lagi saya dah booked on9. Puas hati lah leh pilih seat belakang2. Cuma, lepas submit payment kita simpan no ref & no ticket. Sampai kat TGV, x perlu pergi kat kaunter untuk tukat tiket, boleh pergi direct dekat pintu masuk & bagi no reff kat petugas situ atau kita leh masukkan sendiri no reff kat komputer situ sebelum ticket di print. Cuma dikenakan caj RM1 untuk booking.

Sebab dah beli e-ticket, jadi tak perlu terkejar-kejar. Sampai 20min sebelum tu, sempat beli pop corn & lepak-lepak dulu sebelum masuk panggung.

Sebelum start movie, semua penonton diminta berdiri & menyanyikan lagu "NEGARAKU" bersama-sama. Ikut skrin tu. Semangat asya nyanyi. Sempena bulan merdeka kot. Sebab iklan pon semua berkisar kemerdekaan & perjuangan.

Pic kat banner wajib ada

Best tak cerita RIBBIT ?
Bagi saya boleh la.. OK je. Ada part rasa bosan, ada part memang tergelak habis. Antara part yang best & tergelak habis, part labah-labah kelate dari Izzue Islam, part Mawas ... memang kelakar sangat, tapi tak pasti siapa . Selain tu part harimau bintang dengan loghrat utaranya. Tapi bagi anak-anak confirm la dia orang enjoy. Citer kartun kan... Apa-apa pon citer ni memang enjoy jugak. Puji jugak animasinya. Cantik. Dan, tak dinafikan ada beberapa part memang terkejut berukkk. Menjadilah suspen dia orang tu. Apa-appon watak Johan sebagai RIBBIT memang terbaek. Menjadi je. Jom support orang Melayu kite ;-)


Sekian....

Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

57 comments:

inazamri said...

asya semakin cantik comel bergaya.besar nnt lagi cun la.seronok dia tengok kartun tu ye

Nad MamaZN said...

cambest jek
nak bawak zakwan p tgk la

syawalsimpsons said...

ok la tu kalo boleh tahan kan,.

lia said...

akak baru tau kewujudan cter ni... rasa nak p tgk tp x de cuti lak hu3

εïзmummyHazaεïз said...

sekali baru terperasan, dah lama x ke cinema... best ye citer ribbit tu?

Zuraida Rahim said...

Tak pernah bawak anak-anak tengok wayang... macam best je kan...

lieyalatif said...

best ye lya.... teruja bace review lya nie...sabtu ni nak bawak mia mija gi tgk ler...alang2 sabtu ni pun free tak kemane leh la pergi heheheeh...

bagus asya rajin membace....budak bijak mmg camni....suke dgn buku....

Sal Bee Yah said...

cambest je ni!nak tengoklah nanti kalau free.

Chekgu Azrine said...

seronok ek asya dpaat tgok wayang..

Hati Ema said...

nak bawak meen tgk gak tp semalam tak sempat... bole beli online ek.. goooodddd

tiga lalat said...

Salam. Hee sungguh seronok tengok muvie.

Asha Lya said...

Dah terlalu lama lya x tgk movie kat pgungg

salwana nordin @ che'wa said...

mmg lya kalo tuka ke BM mmg lari sikit la gaya percakapannya..

tp anak2 akak pun prefer BM senang faham kot hhheeee

best ek citer ni?

Sura Mohd said...

anak dara tu rajin betul..dlm keta pon nak baca buku....seronok la Asya dpt tengok cerita tu..kaksura dah malas nak bawak anak2 pegi tengok wayang...tak cam dolu2..tunggu kat astro jelah..:)

Kakzakie said...

Nantilah tunggu cuti sekolah kakak bagi peluang anak kakak menonton pulak..

Bunda a.k.a KN said...

Rajin dia...pandai dah dia membaca...good girl...

NzA said...

mcm best je....wah rajinnya asha...gud girl...teringat kakak naurah sebaya asha, kalau nk p mana2 w.pn dekat mesti ada 1 beg peralatan tulis n buku...

Kopiolimauice said...

alamak! mcm nk tgok je..baju asya comel cantik je..

Nafira usof said...

cam best jer citer nih.. nak carik lah citer nih.. nak gi pawagam cam x bape gemar.. jakun masuk pawagam.. hehehe

:: Cik Viva :: said...

smalm nak tengok cite ribbit ni sbb dgr iklan kat radio cam klakar je tapi dah full pulak..last2 tgk MC..oklaaa

Khai♥Rin : anies said...

belum penah sy tgk movie kena nyanyi lagu negaraku...

BaNu Syah said...

Hehe Johan mmg terror bab2 alih suara ni x sia2 norman KRU tggu Johan 3 tahun utk ambik die jadi watak Ribbit tu..

mummY daniSha said...

sy pun x pena beli onlineee....kene bawak danisha gak ni...mcm menarik je hehee

adarnadzmie said...

macam best jer citer ni... klu bawa anak2 mesti mereka teruja...:)

Mummydearie said...

Anak-anak saya tak rajin ke panggung. Si Abang sekali aje. Itupun tak silap cerita the hobbits kot. Punyalah lamanya.

Baguslah Asya ni rajin membaca. Kalau dapat kat Adik buku macam tu, digigit, dikoyak-koyaknya. Baca tidak juga :(

Syima ~Mama Kyra~ said...

mcm best je cite ni..dah lama tak bwk kyra tgk movie..sian anak dara tu sbb mak paknya busy dgn projek reno n survey deco home..huhu..nmpk nye cuti sek ni mmg kena bwk jgk la anak dara tu tgk movie :D )

LydSunshine said...

johan ke yg jadi ribbit. mesti kelakar gile. mcm best dgr izzue islam kecek kelate. nnt nk tgk gak la.

lya, rajin lya baca buku. makin jangok lening style dia. makin comel plok.

Naemah Umi said...

best plak rasa baca review lya ni..ada masa nak bw la mirul tgk citer ni...insyaallah :D

Rosmiza Ali said...

Jangan kata budak2.. Kite yang dewasa ni pun suka jer tengok katun.. Hakhak! Ok, nanti ajak hubby gi tengok.. ^_^
Rosmiza Ali Official Blog™

Rosmiza Ali said...

Jangan kata budak2.. Kite yang dewasa ni pun suka jer tengok katun.. Hakhak! Ok, nanti ajak hubby gi tengok.. ^_^
Rosmiza Ali Official Blog™

sal ya said...

Asya mst hepi kan dpt tgk ribbit..

eira eixora said...

sporting je asya. sy belum pernah lagi bawa dhiya tengok kartun kat wayang. sebab macam takde kekuatan ke. papanya confirm taknak ikut.

Nurul Ain Zulkarnaind said...

tadi saya ke cinema tgk cite LUCY. mulanya terkejut ada lagu negaraku hehe.

pastu nampak iklan ribbit ni.. ingat ken cerita arnab hehe

Pykaa Pdott said...

mcm best je sis . hehe .tambah plak pyka nie mmng mnat sgt katun . boleh tgk la . haha

Mama Kembar 3 said...

cam best je. nanti nak download lah bila ada. kalau bawak my boys pi panggung, slalu kecoh yang lebih, tak dapat concentrate crita pun hehe

el said...

janji dpt luangkan masa tuk anak2 kan lya..asya mesti serononk dpt layan cite kartun tu

Haryati Faizal said...

Syoknye asya... aah klu beli tiket online sng tak yah susah2 nk beli tiket time tu.... bila tah nk bwk anak2 p tgk wyg lg... ada pulak anak kecik cam payah je... hihi

~MommyAqilMedina~ said...

wAHH SERONOKLAH aSYA DAPAT TENGOK WAYANG DENGAN MAMA..bEST EH CITER rIBBIT NI?BOLEH ajak Aqil tengok jugak nanti..hehee

Tihara said...

haah cerita alih suara memang tak masuk kan lya :)

eima said...

harap boleh cari DVD BI nye ... sbb nampak animasi cam cun

babYpose said...

comelnya dia, besar tu popcorn boleh share dgn aunty, mesti best ceta ni..

::EIDA:: said...

nnti nak beli cd la.. kita malu sikit dah besar2 nak tgok movie kartun dekat wayang , xde anak ... so layan kat umah ajelaa hihihihi

Aty_Fared said...

tak suka tengok yang alih bahasa punya... huhu... kaaaann.. macam tak besh sangat.. macam tak real.. tapi tu kalau anak dah nak.. layan kan jer lah..
punya lah lama tak gi wayang.. tak tau pon ada cerite ni..macam besh gak kalau nak bawak qaleef nih.. :)

SyamilaMohd said...

nampak cam best je animasi ni kan....

Fiza Rahman said...

Bolehlah cari CD nanti. Nak ke panggung memang tak lah ☺

AnneRaini said...

sy pun dah tgk ribbit ni hari sabtu...bolehlah untuk budak2 layan..tp tang suara elfira tu mcm xkena lah...rasa tak best dah jadi watak tu...

maszmadi muhamad said...

ooo lya dah bawa asya tengok ye crite ni.....
masz ada plan nak bawa aisha tengok crita ni tapi x terbawa lagi... tunggu green light dr papa dia.. hihi

aTieYusof Family said...

Seronoknya Asya... boleh tgk movie dgn mama papa.. ohh! lagi senang erk beli tiket online?? senang sikit kan, tak perlu nak beratur pjg... :)

m.u.l.a.n said...

X sempat tgk lagi...

Lily@MamaZaraZareef said...

ohh..ada movie kartun baru yek..dah lame giler kot tak tgk wayang entah bile nk start jadi kaki wayang balik agaknya..hahaaha

Lily@MamaZaraZareef said...

ohh..ada movie kartun baru yek..dah lame giler kot tak tgk wayang entah bile nk start jadi kaki wayang balik agaknya..hahaaha

Puan Kutu said...

bagus asya pegi mana pun bawak buku..

budak2 mmg sukalah cerita kartun..lagi2 versi bm..mmg sng depa nak faham..

eMMe said...

lamenye tak masuk panggung... sejak ade anak2 ni.. tunggu sbaya Asya baru leh masuk panggung wayang...

munna said...

Lama dah tak bawa anak2 tgk wayang.... Yasmin x suka sebab biding sangat dia kata

Time Traveller said...

Suka lah bebudak.. layan kartun jer sepanjang masa :D

ros_reeza said...

Baru plan nak tengok jugak. Tengok iklan dia macam best ja

Aisy Nasiha said...

bestnya asya, mama dan papa sokmo bawa jalan2.. tengok IG johan pasal rabbit ni, rasa teringin juga, tapi suami sokmo kata tunggu adik besar sikit baru leh pegi.. alahai.