Monday, September 29, 2014

Surirumah Separuh Masa

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Hujung minggu adalah hari surirumah. Sejak dah semakin sihat ni, rutin mula back to normal. Biasa hari jumaat tu, sebelah pagi kalo tak ikut suami ke ofis dia.. saya akan membasuh baju (bukan saya yang basuh.. tapi mesin la.. ). menjemur pakaian & iron baju kerja & baju sekolah asya untuk seminggu terus. Kalo saya ikut Fain, lepas balik dari ofis tu rehat-rehat sekejap.. baru start operasi. Memang semput & letih. Walaupon just 1 hari sebagai surirumah. Kalo hari Jumaat ke Kuantan, rutin ni saya buat sebelah malam atau keesokkan harinya. Kalo setakat jalan kawasan sekitar ni, petang-petang baru keluar.. Lepas settle semua kerja. Ini belum masuk bab memasak lagi..

26.09.14
Pagi tu tak kemana-mana sebab saya sibuk buat tugasan surirumah.
Fain ke pejabat sekejap & buat fasya weekend adalah hari untuk dia menggeluarkan harta karunnya. Main puas-puas. Tapi kesian dia.. Kena main masak-masak dengan mamapapa. Ha ha. Sambil-sambil buat kerja, sambil melayan dia.

Lepas asar baru keluar. Tak tahu nak kemana. 
Just lepak-lepak sambil makan kepok lekor tepi sungai.

 My happy family
selfie dengan mama sekali,,,
Lepas lepak-lepak sini pergi tengok rumah jap..
Pastu melepak rumah nek ma asya.

27.09.14
Minggu ni saya kerja pada hari sabtu. Papa asya memang kerja, tapi half day je.
Ni kes suami agak selfie.. saya pon nak jugak la..

Tengah hari tu papa asya whatsapp pic ni.
Ada makan-makan sempena last day salah sorang ofismate dia.
Tq papa.. kerana telah memberi modal buat si bini update blog.
He he

Ni pon sama.. pic whatsapp dari papa asya
Selfie anak-beranak

Petang tu..ambik mama kat ofis.
Sebelum habis ofis hour, sempat melepak kat mama & siapkan homework.

Balik rumah.. mandi-mandi. Keluar semula.. cari makanan..
Dalam beg dia ada buku. Saje dia gedik nak bawak beg pink tu.
Beg kain sembahyang saya, buat balik sebab nak basuh. 
Sekali..dah berkenan plok..sebab kaler finkkk

Selfie lagikkk..
Lepas pergi isi perut..terus balik rumah. 

Perasan tak jerawat besar atas hidung & pipi tu..
Kes gigih guna "Black Head Remover Serum" ni la...
Masa pakai memang OK. Banyak jugak yang timbul & boleh tarik.
Skali yang atas hidung tu cam degil sekit. Cokeh punya cokeh.. sampai jadi camtu.
Yang kat pipi lak...ingatkan black head.. Cokehh jugok la.. sampai ter-darah. Rupanya tahi lalat la... Aduyaiiii... Yang kat dagu tu memang jelawat ABC.

Cokeh ---> cungkil

w.i.t.h l.o.v.e,
m.a.m.a n.u.r f.a.s.y.a a.f.r.i.n.a
28.09.2014 @ 5.30 pm

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

37 comments:

imm said...

selamat pagi..
hahah kelakar pulak bab cokeh2 tu..

suhailah hamid said...

Alhamdulillah mamaasya makin sihat. Take care ye ^^

mama ka0ri said...

seronok keluar jalan2 kan...lapo kopok lekor plak..huhu

mummy_ayu said...

bukan main lagi princess tu berselfie..pandai yer

Falsya said...

Kalau weekend mmg xkan lari dr wat keje umah kan..suke asya ikut papa ye..kalau dh gegurl kan mmg pink la kaler pujaan hati..hehee..

aTieYusof Family said...

Salam Lya.. hujung minggu adalah hari suri rumah sepenuh masa bagi kita yg bekerja ni kan.. hehe.. tetap seronok walau sesekali ja dpt buat semua tu..melayan karenah anak plg best..jalan2 ambil angin..

lia said...

wahhhh best nyer tgk set permainan masak2 Asya....

εïзmummyHazaεïз said...

Hehehe cokeh.. Best ade masa dgn anak. Akak sibuk keje isnin sampai sabtu jadi nurse, ahad bz bako beger. Kikiki klu nak manja2 pon limit time. Itu pon malam.

Hati Ema said...

hari minggu hari melayan anak-anak

Mummydearie said...

Surirumah hujung minggu pun penat juga tau. Lagilah kalau semua nak buat dalam masa dua hari tu. Kalau keluar melenjan di luar rumah, lagilah tambah beban kerja bila balik. Macam akak, bila balik berjalan, yang lagi tiga tu melepek penatlah konon. Kita jugalah yang terus-terusan kena uruskan rumah. Eh, tak komplen, cuma kongsi pendapat jek :)

eima said...

mmg padat jadual ....
tp kan klu dok rumah mmg penat sgt .. memacam kerja buat ... asal malam je nk tido awal ....salute kat suri rumah

Tihara said...

wow banyaknyer gambo selpie comey2
akak pom kekadang guna words cokeh tew :)

lya pun suka eh tanam pokok duri2 tu..
akak suka :)

amirah said...

bestnya mcm2 aktiviti asya hujung minggu yer....elok terjaga aje mainan asya tu...kalo mainan budak2 ni...kejap je dah tkde rupa mainan...sana sini brsepah...aduhai

Kakzakie said...

Yg pasti kemana pun mesti ada Asya berposing. Moment indah ketika usia kanak-kakak. Bila dah besar tengok balik mesti senyum:)

Zee Suhaini said...

asya takde geng mama papa kena la teman dier main..
ok la lia ada gak kluar jalan2 ilang boring..cam zee pon takleh kalo tak kuar..sekejap pon jadi la kalo tidak kematu rasa dok terkurung dalam umah..

Sue-Rya Qistina said...

alahai...pandainya asya selfie..comel je tgk mimik muka dia..hehe :)

Nafira usof said...

Sama lah rutin hujung minggu kita Lya.
Balik keje hari sabtu dh mula dah.. kalo ade xtvt petang sabtu kena lah mula pagi ahad. mmg kelam kabut weken kita nih kan.. semua lah na siapkan dlm sehari setengah cuti tuh. kadang2 x cukup napas.

Kopiolimauice said...

uihhhh tak sakit ke ;) sy penah buat facial dia buat sakittt meleleh2 air mata...

Chekgu Azrine said...

Selfie ni dah jangkit2kan..hahaha

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

senyum je asha bila snap pic..comel

Fifi Nadhrah said...

hihi.. lawak je.. tahi lalat jadi jerawat..
asya sangat cantik.. pandai posing..

idzwa kamaruddin said...

comel nyer :)

LydSunshine said...

dah tu cemana tahi lalat dgn black head pun tak kenal doh ni. heheh. tajuk tu pasal surirumah tapi sikit je citer pasal keja umahnya. sebab tu separuh masa kot nama dia. heheh... lya nampak kurus sgt, lengan masa selfie pakai bju belang tu napok kecek.

idzwa kamaruddin said...

seronok nyer :)

Diana Rashid said...

cokeh ye?/lawak bunyi nye..hahahah

Masya said...

hujung minggu mmg kena jadi suri rumah .. masa tulah nak bersihkan rumah pun betul²... kadang tu membasuh segala sampai tghari tau hahahaha .. lagi haru ... tu belum bab menyapu, mop dan vakum lagi...

salwana nordin @ che'wa said...

yang pentinggggggggg happy :)

banyaknya mainan asya..pandai dia jaga barang ye..kt umah ni tak npk rupa dah aduiiii

nik ros said...

syoknya mcm2 aktvt yea.best dapat spent masa dengan family

mcm menarik jea Black Head Remover Serum.

TunSha Ayunie said...

asya makin besar, makin cantik :)

Naemah Umi said...

sama la ngan akk...papa yg outing ngan kiddos mmg tak lupa snap pic..mmg jd bahan utk akk update blog ekekeke

Fiza Rahman said...

Macam² aktiviti.

Tak berani nak cokeh jerawat> biar dia kering baru cokeh...hehehe...

ida =) said...

Cokeh! Ngeri! Biar je la. Hihihi. Comel beg kain sembahyang pink tu. Patutlah asya berkenan

ros_reeza said...

baru tahu cokeh tu cungkil.. hihihi

Ibu Lala said...

akk memang sentiasa mengidam nak jadi surirumah sepenuh masa. tp x akan jd kenyataan kut sbb en hubby suruh back up dia. dia pun sakit. hu hu hu. kalau x keja nanti x makan pulak.

Khai♥Rin : anies said...

jenama apa tu? x penah nmpk pn...

♥ Cmª shIemª ♥ said...

salam lya..
hihi..alhamdulillah..semoga kebahagiaan, kesihatan berkekalan sepanjang hayat.. :)
kalo cma tak berani pakai menda ni.takut lepas tu tangan gatal asyik nak cokeh je.. :p

Rosmiza Ali said...

Cokeh.. Hehe.. Lama x gune perkataan tu.. 😊
Rosmiza Ali Official Blog™