Wednesday, October 8, 2014

Aidiladha 2014

Assalamualaikum & Salam Sejahtera
 
Baru sempat jenguk blog. Just nak abadikan kenangan pada Aidiladha 2015. Raya kali ni memang tak sempat sarung baju raya langsung, sebab raya pertama tu saya ada ambik bahagian "Ibadah Korban" dekat ofis. Selepas solat raya start upacara korban ni. Tahun ni sebanyak 5 ekor lembu, 2 ekor kerbau & seekor kambing yang ditumbangkan untuk ibadah Korban & Akikah.
 
Raya Pertama Aidiladha : 05.10.2014
 
Lembu korban saya. Alhamdulillah..
Insyallah akan membantuku sebagai kenderaan di akhirat kelak

 Asya dah biasa tengok proses penyembelihan ni .
Jadi dia dah tak takut. Tapi tahun ni eksited.. sebab 1st time dia tengok Kerbau.
Sebut kerbau tak tahu.. sebut buffalo baru tahu.
 
 Grup korban saya
 
Eksited nak tolong ....
tolong kacau jer..
 Tahun ni tak sempat nak ber-photoshoot pon.
Pic ni pon ehsan repost dari IG anoks sedara.
Kiri : Sepupu asya a.k.a kakak tumpangan Fasya
Kanan : Wefie dengan family perak+ganu.
Balik tu sibuk asingkan & agih daging-daging.
Kakak saya sempat jugak masak sup tulang.
Memang sedap. sebab daging fresh
 
Raya Kedua Aidiladha : 06.10.2014
 
Hari raya ke-dua tak de apa-apa aktiviti.
Just sambung proses pengagihan daging-daging korban.
 Lepas tu singgah melepak rumah mertua.
 
 Bukan senang nak bergambar berdua ni.
 
 Fasya baru berkenalan dengan daun semalu.
Habis semua daun dia sentuh. Eksited tengok daun malu tu kuncup.
Zaman mama dulu tak heran pon asya dengan daun semalu ni.
 
 My hobbies..
Snap..snap..snap...
 
04.10.2014
Pergi Giant Kijal cari pasal.
Kiri : Fasya kononya Urut badan
Kanan : Fasya merajuk dengan papa

 07.10.2014
Dah masuk kerjaaaaa..
Kebetulan hari ni birthday salah seorang boss. Pakat collect duit & buat surprise

 Kad ni saya DIY ajer guna Ms Publisher. Buat dalam masa tak sampai 10min.
Sebab tu simple giler. Buat laju-laju.. Takut surprise terkantoi.
 
 Balik kerja, Fasya ikut mama detim dengan kawan mama.
Lepak tepi Pantai Monica Bay.
Mama syok sangat sembang sampai lupa nak wefie bersama-sama.
TQ papa asya sebab memahami & sudi hantar weols berdetim.
 
Haaa... musim dagingkan. Jangan makan melampau banyak..Kan naik darah lak. Saya pon makan berpada-pada. Xdelah makan sesungguh hati.
Kiri : Sup tulang emak mertuaku
Kanan : Saya baru sempat masak yang ni untuk Fain. Dia request nak makan daging macam mak dia masak. Tapi tak cukup bahan. So reka ciptalah sikit. Ni baru semalam masak ni.. Hehe. Itu pon nok kabo kan?
 
w.i.t.h l.o.v.e,
m.a.m.a n.u.r f.a.s.y.a a.f.r.i.n.a
07.10.2014 @10:12pm
 
Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya


39 comments:

Masya said...

selamat hari raya lya.. wah meriahnya raya kat ganu .. rezeki lbh alhamdulillah lya ada amik bahagian jgk.. seronoknya opis lya ada buat macam ni ...

Lynda Che Lah said...

mmg mkn daging sokmo la..hehe
seronok Raya Lya

Chekgu Azrine said...

Tajuk tu 2015...2014 kan sepatutnya..hehe

suhailah hamid said...

Alhamdulillah ada rezeki buat korban thn ni. Sue pun buat korban jg dgn mertua di kg.^^

lieyalatif said...

alhamdulillah...moga diberkati korban lya....rezeki yg ade di kongsi bersama kan....in sha Allah...

alaa lieya pun tak sarung baju kurung lya...malas sebenarnye...sauk jubah ajek heheheeheh

lieya dulu pun suke laa main daun semalu mcm asya tu...kalo dpt cabut tanpa kuncup daun semalu tu konon2nye dpt kawin ngan anak raja hahahaahah

Kakzakie said...

Sana-sini daging-daging-daging kan Lya. APa yg kita harapkan moga ibadah diterima Allah.

salwana nordin @ che'wa said...

alhamdulillah..buat korban thn ni ye lya..semoga diberkati Allah..

seronok tgk daging banyak kan tp tu la kalo tak tahan jgn mkn banyak :)

simple tp best jugak :)

AMIIZAA said...

selamat hari raya lya & famili. alalalala tomeinya asya merajuk dengan papa ya....:)

amirah said...

rajinnnn liya masak dah..akak tak usik lagi daging2 tu...taktau nk masak apa pun sebb budak2 takleh makan sgt

εïзmummyHazaεïз said...

Tahun ni haza x berkorban.. InshaAllah klu ade rezeki tahun2 depan..
Klu daging kiteorg suka masak kicap black pepper. Masih belom sempat memasak..

adarnadzmie said...

alhamdulillah tahun ni dpt jugak makan daging korban jiran2 dan kawan2 bagi...


idzwa kamaruddin said...

alhamdulillah meriah!

Rai Ourkizuna said...

Selamat hari raya aidiladha.. Pipi lya nampak cabi sikit..

dakcik said...

Selamat Hari Raya Qorban lya..moga ibadah korban yg kita buat dpt diterima olehNya kan..amin

Mummydearie said...

Tahun ni tak dapat daging korban pun. Sedap bukan main tidur kat rumah :)

Ish, tengok gambar pun akak dah seriau. Siap tutup sebelah mata, cepat-cepat scroll ke gambar lain.

Rosmiza Ali said...

Standard musim raya haji.. Makan daging ler kite sampai lebam.. hehe.. ^_^
Rosmiza Ali Official Blog™

norhidana miswan said...

alhamdulillah dpt korban utk thn nih lya, bgs betul asya tak tkt tgk sembelih n lapah kerbau tuh, akak first time mkn daging kerbau gulai masa hari kawin akak... baru tau sedapnyer gulai daging kerbau heheheh....

akak pun rajin pg giant kijal tu kalu balik kerteh, kenapa lah tak penah terserempak lya n family jln2 kt sana ek

(Lizz) http://haslizalizz.com/ said...

salam lya...tahun ni kami takder gambo raya aidiladha..rasa rugi lak...tak sempat nak bergambo...kalo raya haji memang menunya daging jerkan best makan daging segar...

Nafira usof said...

Salam Aidiladha Lya..
Zura beraya di shah alam tahun nih.
x pergi tgk orang sembelih lembu pon.. cuma anak2 dan suami jer pergi padang. Zura sibuk memasak.. hehehe
Raya korban kali nih x de rezeki nak makan daging korban.. hehehe

Diana Rashid said...

merajuk dengan Papa sampai tak nak tengok kamera ye/??heheh/..pandai tunjuk perasaan ye..hgeheh

Nurulhuda Abdul Latip said...

Cantik kad yang guna publisher tu, kita tak sempat nak masak daging lagi, baru keluarkan dari fridge tgh tadi, huhu

eMMe said...

best la kan.. dpt raya dgn sdara mara...byk tu gambar Lya amik n tempek kat blog, jeles, tgk sup tulang Lya.. huhuhuh.. sup tulang mak saya, tak ingat langsung nak snap, haahaha~ selamat dah dlm perot... Alhamdulillah Lya, moga Ibadah Qurban kite di terima Allah swt...

Lynn Hamzah said...

tahun nie pun lynn buat qurban...tapi lum sempat nak update citer pasal qurban...nak kena edit gambar dulu...

Mar Mansor said...

tahun ni takde dapat daging korban pon sebab takde saudara mara buat korban & di kmpung saya takleh buat korban sebab lembu kena penyakit..

el said...

ha tu mkn daging byk yg tertulis aidiladha 2015 ekekekeke

lembu n daging ni mkn byk xpe..x memudaratkan cuma cara masakan tu..tambah santan lah garam byk lah itu lah ini lah tu yg penyakit byk :)

ANIM said...

semoga ibadah korban kita diterima Allah, lya..

kat utara banyak buffalo, asya. banyak sawah, heee

aishah nin said...

Salam Aidiladha sis :)

Qaseh Vee said...

banyak2 part lembu ni , saya rindu dgn kaki . masa arwh abah masih ada , sup kakilah feveret dia di hari raya ...

Lily Mama Zara|Zareef|Zayed said...

bagusnya tpt kerja lya arrange aktiviti korban mcm ni kan..senanglah klu nak join..=)

Etuza Etuza said...

ramai ya melatah daging korban..se kecil mesti happy menikamati juadah yang lazat nanti..selamat hari raya edul adha

mummy_ayu said...

wah..asya rilex jer..cik ayu pun tak pernah tgk live sembelih lembu. sembelih ayam jer pernah tgk..masa kecik2 dulu.

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Alhamdulillah...
Berani Asya tengok lembu kena korban ye... :)

aTieYusof Family said...

Salam Aidil Adha Lya.. Alhamdulillah dpt juga ambil bahagian korban thn ni kan.. syukur sgt.. banyk jg gambar kenangan tu..:)

ros_reeza said...

selamat hari raya aidil adha dari Ros :)

Fifi Nadhrah said...

selamat hari raya korban lya.. maaf lambat..

Khai♥Rin : anies said...

hehehehe sempat merajuk tu...

Aisy Nasiha said...

Kalau akak, bab masak macam MIL tu biasanya gagal jadi sama. Hihi. Jenis suka masak ikut suka hati..

Akak pun tk g tengok lembu tahun ni. Dah banyak tahun tak pegi ...tahu2 makan daging je..jenia takut juga nak tgk..

::EIDA:: said...

sepesen je ibu anak senyum heeeeee~

Falsya said...

Huiyoooo terror la asya..aunty xleh tgk lembu kene sembelih..hehe