Thursday, October 2, 2014

Rumah Manis Rumah

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Rumah manis rumah...translatekan kepada English ye. 2 minggu lepas (13.09.2014), sekali lagi intai rumah. Makin tak sabar ni. Kalo boleh hari hari nak tengok. Progress kali ni, jalan dah letak tar. Sebelum ni masih jalan berbatu lagi ye. Selain tu, blok-blok depan dah mula pasang sliding door. Cuma blok saya menunggu masa, Maybe sekarang dah pasang kot. Nombor lot rumah pon dah dilekatkan kat rumah-rumah. 
Fasya tak sabar nak masuk bilik baru rumah ni.
Nak deko-deko cantik bilik dia.

Jalan tar dah mula siap

Bestnye kalo dapat corner lot ni.
Tapi masa beli aritu just ada rumah tengaah-tengah.

Bahagian belakang rumah.
Ruang dalam 2ft je kot. Sebab dah sambung direct ke belakang.
Jimat duit.. tak yah nak sambung-sambung lagi/

Table top yang siap dipasang pemaju.
Memanglah biasa-biasa je. Tapi OK dah ni, sebelum ada rezeki lebih buat kabinet baru.
Ingatkan just sinki biasa-biasa je.


Terima kasih untuk asya.. sebab snapkan pic mama ni
Eyhh.. feeling model plok.. esspecially yang skirt kembang tu..
Kebetulan berangin time tu... elok plok mengembang skirt tu.

mama & asya

muka eksited..
tak sabar nak duk rumah baru

Alhamdulillah... rezeki darinya. Akhirnya dapat miliki rumah sendiri walaupon sederhana je. Entri ni jauh sekali nak menunjuk. Apalah sangat dengan rumah sekankang kera ni. Cuma dicatatkan disini sebagai kenangan perjalanan hidup. Kini mula rasa lengkap kehidupan, walaupon apa yang kami suamisteri perolehi serba sederhana.. cahahaya mata seorang untuk menenami mamapapa , rumah sebijik & kereta. Bagi saya inilah asas kehidupan. Pasangan hidup, kerjaya, anak, aset (rumah/kereta). Tapi apapun, semuanya atas rezeki dariNya. Percayalah setiap perjalanan & apa yang kita miliki hari ini adalah yang terbaik buat kita semua. Sentiasa bersyukur dengan apa yang kita miliki. Setiap orang ada bahagian masing.. tidak dikurniakan rezeki itu... diberikan rezeki yang lain..

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

48 comments:

mamaarifakeem said...

Cun... siap dgn table top, baiknya pemaju... hii...
Alhamdulillah, sentiasa bersyukur dgn rezki dari Nya... in sha Allah... ^_^

Aisy Nasiha said...

Memang nampak sweet home tu.. akak tak rasa pun entry ni menunjuk, sebaliknyannak bagitahu kegembiraan Lya sekeluarga, sesuai dh sangat tu Lya. Tak lama lagi boleh hias macam2. Kita ushakan ikut kreativiti sdiri nanti..

suhailah hamid said...

Alhamdulillah rezeki dpt beli rumah. Slmt mendeco2 nnt^^

aYda said...

wahh bestnye rumah dh siap..mst tak sabar2 nk dpt kunci kn..ayda pn sama jgk,dlm kepala dh terbayang2 mcm mn nk deco2 rumah nt..weehoo

AMIIZAA said...

alhamdulillah:)

lya, bukan menunjuk tapi kita letak dalam blog utk kenangan dan tatapan anak cucu kita nanti, insyaallah:):)

Zuraida Rahim said...

Seronok dapat merasa duduk rumah sendiri kan...

Lynda Che Lah said...

bestnya Lya..nak siap dah rumah..
Lynda tgh tunggu kelulusan then kunci..sikit je lagi nak bertahan..haha

munna said...

Alhamdulillah.... Mcm dah x lama je lagi nak siap tu.... Bestnya

lieyalatif said...

tgk dari gambar tu mmg taklame lagi dah tu lya....tgl bende kecik2 je tu nak siapkan...mmgleh masuk by awal tahun nieh....yeah!!! mesti excited kan...sape laa tak hepi nak masuk umah baru kan....leh deco2 ikut kehendak kite.....bilik asya harus pink2 gituuuu hehehehehehe

Fazleyatul Aini said...

kalau jalan dah siap premix tu, dah boleh panggil Majlis inspection. Developer dah boleh start kejar surat sokongan untuk CCC/CF. Biasanya ambil masa sket sampai nak dapat CCC/CF tu sebab kene kejar surat sokongan dari technical departments. Macam Majlis, IWK, JKR bla2. Ada la dalam 10 departments. Kalau kat melaka macam tu la. Negeri lain tak pasti practice nya macam mana. Mungkin berbeza sket

salwana nordin @ che'wa said...

seronoknyaaaaaaaaa dpt umah baru ye :)

rezeki dr Allah..ok sgt npk rumah tu lya..mesti tak sabar nk deco2 dah kan :)

alhamdulillah...

Syeeda said...

bestnye asya nak duduk rumah baru ye =)

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

so suweet ...best la nanti da siap rumah sendiri :)

Sal Bee Yah said...

alhamdulillah...entry ni boleh dijadikan pemangkin semangat untuk yang lain usaha agar dapat beli rumah sendiri. :)

lia said...

wahhhh ada wet kitchen yer Lya... bole split utk ruang sidai baju sekali belakng tu...

shark said...

wahh rumah baru mmg best..
buat cantik2 kitchen kabinet then deco2 rumah hehe.. :)
all da best ye :)

Miz Eija said...

salam perkenalan :) wahh.. dapat rumah baru... cantik design rumah baru terkini kan

Chekgu Azrine said...

akk fahamimu sis..
sebab akk pun tak sabar nak tunggu umah akk siap..
bilala ek??

Ciare Baha said...

awakkk boleh tak bagitau mana lokasi umah ni...kite nak cari single storey gak.. tq tq :)

Sura Mohd said...

seronoknya ..tak lama lagi la tu..
akak tumpang seronok tengok Lya..beli rumah terus duduk sendiri..akak ni beli rumah kat kampung..bg orang sewa..kat sini menyewa..huhu..

mamabeauty said...

Alhamdulillah, kita memang kena ada visi utk masa depan kans..

Nafira usof said...

LYa.. Zura plak yang terlebih eksited.. hehehe,, sonoknye rumah dah nak siap!!

Zura tumpang gembira atas berita gembira kawan2.

εïзmummyHazaεïз said...

Sweet.. Tumpang happy dari jauh..

amirah said...

alhamdulillah syukurrrr...bestnya nk men deko2 rumah baru

Diana Rashid said...

Alhamdulillah..ok dah tu..rumah yang cantik..cukup untuk keluarga kecil Lya..kan?/ada orang sampai sekarang belum dapat rumah sendiri..

Daddy Ziyyad said...

Memang seronok perasaannya bila nak masuk rumah baru..kalau boleh hari2 nak tgk rumah tu...:)

Bagus developer ni, siap pasang table top...

el said...

bgslah lah diorg dh pasang table top tu..at least boleh pakai sblm ada modal nak wat kabinet kan..lawa umah uols..nti sure asya x sabar nak tido blik cantek dia kan

~ NANA ~ said...

cepat la pindah! boring xde kawan kat sini...hihi

tengah hari td diorang tengah sibuk pasang pagar :)

btw bestnya dapur dah ada kitchen cabinet

adarnadzmie said...

alhamdulillah tu lya... asalkan rumah sendirikan...:)

dee said...

Alhamdulillah..tahniah,rezeki dpt membeli rumah sendiri lagi2 la dlm keadaan la ni...

salam perkenalan:)

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Lya..bestnya rmh baru.Kecik/bsr rmh tak penting....yg ptg kita bahgia hidup didlmnya.Lg ptg..ianya milik kita sendiri...bkn lg sewa :D

Yati said...

Cantik rumah baru Lya. :)

maszmadi muhamad said...

alhamdulillah,
kira ok la tu dah ada table top, sennag nak memasak, x yah dok bangun dok bangun dr lantai.. hihi

Syima ~Mama Kyra~ said...

Alhamdulillah..rezeki dariNYA..x sabar nak tgk lya deco bilik asya..sure asya x sabar nk tido sendiri..blk kyra baru separuh deco..ada wardrobe n katil shj..yg lain tgu rezeki nk tmbh meja study je :)

Didie Kamila said...

msti excited nk deco2 ni kan..hehe..selamat mendeco dgn ank dara..:)

Puan Kutu said...

Alhamdulillah dah ada rumah sendiri..dh siap nati excited la nak deco2..

asya n mama macam biasa bab posing mmg no 1.hehe

Zefa NorAsmara said...

Alhamdulillah,tumpang happy dgn Lya.. Semoga rumah tu cepat siap dan cepat boleh diduduki..

♥ Cmª shIemª ♥ said...

Salam LYa..
alhamdulillah..mesti tak zabarrr nk pindah umah baru..semoga dipermudahkan segalanya..
cma plak terlebih eksaited ni..

Mummydearie said...

Puas akak fikir pasal tajuk ni sebelum baca ayat pertama ^__^ Home Sweet Home ya...

Alhamdulillah, tercapai impian! Semoga segalanya berjalan lancar. Lega sangat bila kita rasa kita dah 'memiliki' apa yang sepatutnya.

LiLy @ MaMaQiStInA said...

Best ada rumah sendiri..boleh deko-deko..

TunSha Ayunie said...

like mother like daughter !
maha suci Allah ! suka tengok kak lya & asya :)

Rosmiza Ali said...

Suka ayat Lya yg last2 tu.. Rasa insaf plop.. Sbb sokmo ngeluh.. Huhu.. Thanks Lya atas nasihat.. Btw, asya napoknye ada bakat mama dia pandai snap photo.. Lawo gmbr asya snap..😊
Rosmiza Ali Official Blog™

Nurul Says said...

cantik lah dear :)

Nurul Says said...

cantik lah dear.. :)

::EIDA:: said...

bestnya dah ade rumah sendirii ;))

ros_reeza said...

cantik dapur dia... seronoknya dah ada rumah sendiri :)

Khai♥Rin : anies said...

bahagian belakang tu mmg x de pagar ke lya?

skrg ni bla sebut nk beli rumah, mmg boleh pitam... rezeki lya sekeluarga... kecil besar mahal murah bkn ukuran. yg penting family kita selesa...

aishah nin said...

Happy deco-deco ye :)