Wednesday, November 26, 2014

DIY : Banner Happy Birthday Tema Frozen

Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Sekadar perkongsian bagi sesiapa yang nak cuba buat banner sendiri. Sebenarnya satu kepuasan bila hasilkan dengan tangan sendiri. Letih memang letih. Letih otak jugak, ha ha. Biasalah, yang di plan lain.. Jadinya lain. Idea spontan. Masa birthday asya tahun 2012 pon saya buat sendiri banner kalerful, leh refer sini .Selain tu banyak jugak yang saya DIY sendiri, boleh klik kat label DoItYourself ni. Antaranya goodies, kad & topi hari jadi.

Banner hari jadi tema Frozen

Just simple step...
Gunakan Ms Word untuk huruf-huruf ni. Kalo nak cantik leh print atas kertas ber-colour .
Bentuk pon boleh pilih sendri ikut kreativiti. Setelah dah print abjad tu, boleh la gunting. Pastikan ada lebihan bahagian atas untuk dilipat.


Tambahan... untuk tambah seri. Leh google karekter atau theme pilihan. Tahun ni theme frozen.. So pilih pic yang terbaik & print out. Setelah print, potong cantik-cantik. Boleh gunakan tali atau riben, just staplerkan abjad tu pada riben/tali dengan cara lebihan bahagian atas tu dilipat kebelakang, macam step dalam gambar kiri bahagian bawah.

Pic frozen tu saya tampal pada abjad berselang seli.

Testing lepas dah siap. Saya boleh siapkan banner ni dalam masa 30 minit aje.
Semua dihujung jari


Banner yang siap digantungkan.

Kos membuat banner :--
1. Kretiviti
2. Kertas A4 putih - 4 keping
3. Riben - RM2.00

Kos untuk membuat banner cuma RM2.00.
Yang lain semua FOC sebab print & kertas sendiri.

Insyallah , panjang umur nak share DIY "Birthday Decoration Background" , "Goodies Bag Theme Sofia The First" & "Goodies Bag Theme Olaf". Satu lagi hutang tahun 2011 dulu, saya pernah janji kat kawan blog nak share cara buat paperbag sendiri. Tapi kebetulan lepas tu sakit & masuk ICU, terus tertangguh. Insyallah... saya cuba ushakan untuk share jugak tutorial tu. Tapi mesti kawan-kawan blog time tu dah tak aktif sekarang.


Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

42 comments:

Khai♥Rin : anies said...

kreatif la mama asya ni...tp bla buat sendri mmg puas hati... rs berbaloi2 walaupun ketiak basah lencun ;-)

εïзmummyHazaεïз said...

kreatif mama lya.. Akak ni nak buat tak terbuat2 pon heheh

Kakzakie said...

Jimat, cantik dan menarik
Tapi kena rajin dan kreatif juga Lya baru menjadi.

- dieyana - said...

kreatif dan rajin.

selalu gak terpikir nak buat sendiri deko besday anak2..tapi bila time je...malas la..apa la..jadinya..besday sekadar je lah...simple2 je..hihih..

dya said...

kalau dekat dah join birthday awak sayanggg !!!

AnneRaini said...

thanks kongsi idea..bolehlah cuba bila2 masa perlu nti.

salwana nordin @ che'wa said...

kreatif la lya :)

akak selalu tgk lya mesti diy deco utk harijadi asya tau :)

mesti asya happy dan hargai apa yg lya buat :)

Didie Kamila said...

walaupun pun yg pntng kepuasan kn..bnda kalau kt buat sndri ni walaupun simple, biasa2 je tapi bila tengok hasil die puas hati and happy sngt..

Permatabiru said...

nk diy nie kna betul2 rajin dan kreatif..

eima said...

lya ni mmg kreatif la ...
kagum betui

suhailah hamid said...

Lya kreatif dan seorang ibu yg rajin. Untung Asya..

Zee Suhaini said...

rajin lya mendeco..

Mama Myja said...

kreatifnyer. rajin Lya buat birthday party tuk anak. ehhehe

Mama Myja said...

kreatifnyer. rajin Lya buat birthday party tuk anak. ehhehe

eMMe said...

Salam Lya, same la..akak pun besday twin baru ni wat kek frozen..hehe.. tapi nak hias2 cam Lya ni..mmg tak de daya laa.. heeee~ twin tak reti ape2 lagi... kot dah umo cam kak Asya dia bru pikir nak deco2 birthday camner, kan..kan...

LydSunshine said...

Takpe, saya masih aktif lagi. Boleh je share pasal diy buat beg tu.

CintaHati Lina said...

kreatif la dear... untung si puteri tu.. dapat ibu yang kreatif... sangat cantik dan inspirasi kat anak2...

Tengku Fauziana said...

kite pon birtday anak sume diy sendiri..
anak sulung je masa 1st beday dia byk klik..klik online..
Lepas tu dah tau mcm ne nk buat or dptkn printable..beday dia yg seterus nyer dn beday adik nyer sume diy..
wlpon tak cantik or gah mana..tp puas ati ken..

☆♥L@dy @yU♥☆ said...

Baguih idea ni👍
Wah dah besaq ur gurl
Lama x terjah sini

nieda said...

good job..mmg puas hati kan. boleh cuba nanti

lieyalatif said...

lya mmg kreatif bab2 deco2 party nie...terbaik laaa...dgnkos yg rendah dpt gak hasilkan banner yg cantik, cute n ceria.....terbaik laaa lya....

Rai OurKizuna said...

wahh.. kreatifnya.. mesti happy anak dara sorang tu..

norhidana miswan said...

bgs lya, puas hati kan buat sndiri... anak pun blh turut serta sekali... lg depa seronok

Eda Ejai said...

rajinnye mama die..

Masya said...

kreatifnya lya ni kan.. demi asya.. nanti kalau rumah dh siap mesti lg kreatif deko rumah pulak...

Daddy Ziyyad said...

Cantik!!

Mmg a bit leceh...time consuming....Tapi hasilnya nantyi, kita puas hati sangat kan

Fifi Nadhrah said...

kreatifnye lya.. lps ni fifi boleh buat untuk besday ufairah n ulwan..

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Well, got to say auntie so jealous with that banner. Creative sangat. Menarik tertarik.
Kalau auntie memang x terfikir langsung nak buat macam tu.

Fiza Rahman said...

Lya memang rajin lah. Kretif plak tu.

Diana Rashid said...

Asya pun tolong jugak nih ..kan?/ke tolong sibuk je??ekekke

mamabeauty said...

kreatif sangat hehe..

Yana Yani said...

nak buat ni perlukan masa dan komitmen
saya suka juga buat benda gini
tapi tulah kan, masa

ni birthday aisyah tak lama lagi
satu apa pun tak mula lagi =)

mummy_ayu said...

kreatif tul la Lya nie..comel jer. Ayu pun suka DIY sendiri..kalau ada masa. banyak leh jimat kan & rasa puas hati sgt.

~Aida@MommyAqilMedina~ said...

Aida pernah merasa buat DIY time Birthday medina dulu..memang letih tapi berbaloi n puas kan Lya..tengok hasil kerja sendiri..hihi..Memang cantik n kemas hasil kerja Lya..Tahniah..

Mummydearie said...

Rajinnya Lya... dan kreatif juga! Akak tak pernahlah buat DIY untuk birthday party ni. Next time boleh cuba tapi masalahnya Hubbydearielah. Tak suka bapaknya bergantung-gantungan macam ni nak celebrate birthday!

Bab DIY paperbag tu pun akak berminat nak tahu juga. Bab paperbag akak sukalah. Nanti ada masa sila share ya ^_^

QasehnyaRania said...

betul tu kena kreatip bru mnjdi semuanya..

maszmadi muhamad said...

orang kreatif, bagi apa pon buat jadi cantik... beruntung asya dapat mama kreatif ni.. n jimat kos juga..

Cik Balqis said...

Mmg kreatif.
Pencarian Sponsor Diperlukan

Kopiolimauice said...

jimat! yg ptg cantiksss!

Amanina Mads said...

sangat2 kreatif ! boleh buat order ni.. hehee. memang cantik :)

ayu Ismail said...

kreatif and rajin...tentu anak suka

Aisy Nasiha said...

Boleh refer entry ni lain kali untuk buat panduan kot2 nak buat majlis hari jadi ank2. Nampak meriah bila ada banner macam ni.. akak setakat ni tak ada buat macam ni utk hari jadi anak2, rasa kecil.. kot tahun dpn nk meriah sikit boleh buat gini lah