Friday, November 28, 2014

Good Bye November

Assalamualaikum & Salam Sejahtera
 
Saya kira, ini entri terakhir di bulan November. Cepat sungguh masa berlalu, lagi 3 hari kita akan berada di bulan 12 iaitu bulan terakhir untuk tahun 2014. Serius, semakin tua dan meniti hari ni seringkali ada rasa sebak dalam hati ni. Ye la, macam tak percaya... dah semakin tua. Anak pon semakin besar. Rambut yang dari hitam, akan mula putih ---> saya lah tu.. sedih, umur baru nak masuk 30tahun dah ada tumbuh uban. Kesan ubatan kot? Ermm takpe.. tu "Nur" untuk hari akhirat. Selain tu, dari kurus jadi gemuks---> saya jugak la tuh ! Ntah apa-apa selera makan menjadi sejak rajin memasak sendiri tiap-tiap malam. Aritu turun dalam 10kg masa sakit.. sekarang dah naik melebihi 10kg. Serius terkejut ! Banyak baju tak muat jugak. Mungkin sebab saya tinggi tu tak nampak sangat, tapi bila tang timbang berat-->fengsan!. Tapi untuk keselesaan diri memang sangat tak selesa, rasa badan berat je. Ya... ramai sungguh yang tegur saya makin berisi sekarang. Haha. Alhamdulillah, semua nikmat dari Allah SWT. Ok, macam biasa... sekadar menyimpan kenangan di sepanjang November ni.
 
1.11.2014
Tu hadiah birthday in advance dari mama

2.11.2014
Ebaq dalam kenangan..serius sedih !
Baru sempat jaga sebulan++.
Antara anak bulus yang sangat cerdik

6.11.2014
Ebaq main dengan kak asya

7.11.2014
Hujung minggu.. hari untuk berpesta.
hari untuk keluarkan khazanah.
Kebanyakan mainan ni memang yang dia dari kecik.
Alhamdulillah, dia pandai jaga barang

Selfie !

Santai-santai..
Ini memang dia sendiri yang ter-over rajin.
Dia suruh buat soalan math kat dia.
 
8.11.2014
Nak pergi breakfast

Dapat sticker tu masa pergi pasar pagi
 
Malam tu pergi supermarket cari bahan memasak.
Mama asya kan rajin memasak sekarang
 
10.11.2014
Request nak makan KFC.
Mama papa tukang tengok je.
Sebab mamapapa memang kureng sikit fast food ni.
 
16.11.2014
Pekena mee rebus warung depan taman perumahan jer.

17.11.2014
Pose mengada dengan hadiah kenang-kenangan untuk cikgu pra asya sebagai tanda terima kasih.
Lupa nak snap kad yang asya tulis. kelakar sangat. Tapi xpe, mama ingat sikit-sikit ayat tu..
 
Untuk Cikgu Aribah :-
Terima kasih cikgu sebab ajar sampai jadi pandai. Fasya sayang banyak kat cikgu!
 
Untuk Kak Zah (Pembantu Cikgu Pra Kelas Asya) :-
Terima kasih kak zah sebab buat kuew teow sedap untuk Fasya.
Fasya sayang banyak kak zah. Terima kasih sebab jaga Fasya.
 
Mama lak over touching bila baca tu. Maybe di lubuk hati asya rasa berat & sedih. Yang tak leh lupa pasal kuew teow kak zah la, sampai pergi warung nak makan kuew teow macam kak zah. Bila dah sampai order tak nak makan sebab tak sama macam kak zah. Lepas tu touching-touching plok. Aduyai.. Memang asya agak rapat dengan Kak Zah ni
 
21.11.2014
Duk diam-diam.. cuba tulis surah ni kot BM.
Tapi yang mama terkejut, yang kat tepi-tepi tu...
Ape tu???? Ohh no!!!
Sape Hasim??? Ke Hazim ni?? Eyhhh??
 

 26.11.2014
 Kiri : Bangun awal pagi ikut papa hantar mama work.
Kanan : Sekarang dia duk ulang tayang cerita Teenage Mutant Ninja Turtles. Biasalah bila addict dengan sesuatu mula lah ada lukisannya. Tapi mama nampak mcam rupa katak jer. Hehe
 
27.11.2014
Papa whatsapp.. balik dari Cooking Camp.
Last day untuk little chef.
Next week insyallah join Little Artist.


Ok la..
H.a.p.p.y w.e.e.k.e.n.d
Iols kat pata timo memang dah coti arini.
Masa untuk memproses kain baju & iron baju kerja untuk seminggu.
Sauna free..moga terbakau lemak tu..

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

32 comments:

suhailah hamid said...

MamaAsya x nmpk gemuk pun..serius nmpk kurus je..

Rajinnya asya buat math...harap2 ank sue pun rajin mcm asya. Dia pun suka melukis juga.

Happy school holiday asya..boleh masuk dapo tlg ibu masak ye.

Mama Myja said...

Hehe.. kejap jer masa berlalu. Umur kita pon sama.. hahaha

Bbwana adienia said...

Moga bulan disember lebih byk knangan manis..:)

Syima ~Mama Kyra~ said...

Eh x nmpk pun lya gemuk..tp okla bdn gitu maintain dgn brt dan ketinggian...byk jgk.koleksi asya ye..mcm3 mimik dan cite..kjp je nk msk thn 2015..sy lg la sedih sb lg 4y nk msk 40an..masih x cukup lg bekalan akhirat..huhu..sama2 la kita berusaha utk jd hambanya yg solehah..amin

salwana nordin @ che'wa said...

lya tinggi takpe gemuk..npk lawa je :)

kalo akak ni dah mcm ninja turtle yg asya lukis tu hhhaaaaaaaa

brg2 asya semua elok lagi kan..good la asya..abg hadi ngan alya pagi beli, ptg dah jahanam pun..gggrrrrr

happy holiday asya dan lya ye..sekejapan je nk masuk bln 12, pejam celik thn 2015 dah kan :)

kita pun semakin beruban la lya..sama la dgn akak, asben main2 selak rambut terus jumpa je hhhuuuuaaaa

AnneRaini said...

alah lya tak nampak pon gemoknye..nampak lawa je... mcm2 aktiviti asya ye..

eima said...

ya Allah cerdiknye die ......pandai sgt menulis ....

Tengku Fauziana said...

kite pon dh 3series gak..hihihi..

Sura Mohd said...

naik sikit jer tu..tinggi tak de masalah...tak nampak gemuk pon..:)
Asya ni memang anak cerdik..In Sha Allah akan berjaya suatu hari nanti..
Pandai dia buat ucapan..:)

Kopiolimauice said...

hehhe asya dh ada scandel ek kt sekolah ;p
sat je kan dah nk ujung tahun...
plan mana je bwk asya becuti thn ni?

el said...

wahhh alhamdulilah lya dah gemuk ye hehehehehe...jaga diri n kesihatan ok...alhamdulilah jguak tgk tahun ni lya n family happy sokmo tambah2 asya tu haaa..esok2 ni dia nak naik darjah 1 kan...gud luck for her

eh eh hasim tu sape ye..misteri sgt

Kakzakie said...

Cinta anak-anak yg masih bersih tak sama dgn org dewasa Lya...

Cuba tanya Asya apa dia jawab:)

mama 3farhanah said...

Huhuhu..saya pun makin gemukss, makin kurus tak pernah pun.
Saya pun tak bape gemar kfc, kalau pergi pun sebab layan permintaan anak-anak ja.

Stephanie Liew said...

Slmt bercuti Asya :)..

Stephanie Liew said...

Selamat bercuti Asya :)

Hati Ema said...

pandai asya.... Hasim? hehehehe... yerlah patutlah husband pun ade uban kat misai... kesan ubat kan.. tp mujur Lya tak kesan tang berat badan.... husband naik dekat 30kg...

Bbwana adienia said...

Psstt..jmput join liebster award..nak juga tau apa jwpn awak utk soalan 7&11 tu :D

Dhiera nadhirah said...

semoga sentiasa diberi kesihatan yang baik ye lya.
tak pe, berat naik sikit je tu. hihi

asya dah nak bertukar sekolah dh ea. macam cepat sgt masa berlalu

Mar Mansor said...

suka tengok mainan set masak2 tu..budak2 sekarang punye mainan kan..

Diana Rashid said...

dah nak bermenantu la tu Lya oi..ekekekekek

Amanina Mads said...

oke la gemok tanda bahagia.. hehe. makin besar anak makin tua la kita. semoga tahun 2014 buat lya happy :)

Zaitun said...

Masa seiring dengan umur harus tingkatkan amalan untuk bekalan ke alam yang kekal.

Lily Mama Zara|Zareef|Zayed said...

mcm best jek tgk asya giat beraktiviti..mana lya carikan aktivit2 utk aysa ni eh,,zara keja dia gi skolah balik skolah jekla..klu kat umh tu mmg susahhhh sgt nak bagi dia bukak buku..dpt ajar baca quran jek itupon tak hari2..huhuhu

Khai♥Rin : anies said...

Hasim mana ni??? bak habaq kat cheq...amboiiiii... kemain ya asya ;-)

NzA said...

Masa mmg cpt berlalu. Rasa baru je masuk thn 2014 ...tup2 dh kepenghujung.

Puan Kutu said...

mmg masa berlalu terlalu cepat..:)

bagus asya ni pandai jaga mainan.tengok mainan asya tu tak sabar nak belikan afia.ibu dia yg nak main sbb kecik2 dulu tak dpt.haha

aquarius morius said...

Blogwalking sambil baca entri. :)

Aquarius recently post : Bagaimana akhirnya saya berjaya atasi masalah rambut gugur

SalbiahM said...

Berisi tu tanda senang hati..kalau tinggi x nmpk sgt kot. Pasni boleh masak dengan little chef plak

Aisy Nasiha said...

Mesti pembantu pra tu baik sangat orangnya. Budak2 ni memang akan puji je orang yang jaga diorang dengan baik. Legalah ya Fasya dah dijaga oleh orang yang baik selama ni.. pandainya Fasya nk tulis2 semua surat ya.. ha, kena tengok2 ni mama, hazim?

Lya, ubat sikit2 tu lawa apa.... hihi

Mummydearie said...

Baguslah Lya dah berisi sikit. Dah puas kuruskan. Hahaha... Alaaahhhh, tak nampak pun Lya berisi. Kalau tak tinggi, barulah memang nampak gemuk pendek luar biasa ^_^

Hujung minggu memang time membakar lemak dan kalorilah, Lya tapi tak tahu mengapa walaupun berbalun-balun tenaga digunakan, lemak tetap tepu je kat badan. Tak gerak seinci pun! Tension gak nih!

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

Comelnya ninja turtle dia..hihihi :)

Yana Yani said...

tu dia, completed dairi untuk pembacaan asya di masa depan
sayang mama dan papa dekat asya tau

p/s-saya pun makin berisi lately, sepp sikit ye =)