Thursday, November 20, 2014

Hari Graduasi Pra Sekolah


Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Kemuncak kepada persekolahan Fasya untuk sesi 2014 dan merupakan tahun akhir di Pra Sekolah, hari graduasi bagi pra sekolah telah diadakan pada 17hb November 2014. Saya ambil cuti untuk hari istimewa asya. Hari graduasi diadakan sekali dengan majlis anugerah kecermelangan bagi pelajar tahun 1-6. Untuk pra sekolah just ambik skrol. Memang tak ada apa-apa anugerah untuk pra sekolah. Tak ada jugak persembahan dari murid pra sekolah. Lepas ambik skrol terus masuk ke kelas. Lepas tu boleh pulang bersama ibubapa. Kebetulan time ni hujan lebat.. masa sampai habis basah lencun baju.

 Alhamdulillah, terlalu banyak sangat ilmu yang asya boleh kat sini. Baru saya tahu rupanya pra sekolah tak de exam ye. Tapi tak pastilah pra sekolah lain macam mana. Tapi setiap murid ada rekod prestasi. Seandainya anak berpeluang masuk pra, jangan lepaskan peluang sebab sistem yang diajar sangat bagus & ikut silibus. Insyallah peluang lebih cerah darjah satu nanti. Saya tengok buku-buku pra sekolah ada persamaan dengan exam literasi untuk darjah 1. Tapi, kejayaan anak-anak tak akan terhasil tanpa usaha pelajar & kita sebagai ibubapa.

Yeayy!! Saya dah graduate!
Skrol tu kertas kosong je. Nanti mungkin baru dapat yang ori punya.
Selain tu dapat hadiah beg sekolah jugak.

Ini yang frust...
Sempat snap pic ni je. Cepat sangat la..
Tu pon blurrr..

 My Cute Little Girl dah besar
 With her classmate.
Sebelum naik stage
 Fasya berkawan rapat empat orang ni.
Ada sorang lagi tak ada sebab umur 5 tahun.
 Tapi ni yang paling rapat dengan Fasya..Namanya Syafikah.
Next year asya kena cari kawan baru sebab dah tak sekolah kat sini.
Rezeki fasya darjah 1 dapat masuk sekolah kluster berprestasi tinggi.

 Kenangan bersama mamapapa
Kat dalam kelas..
Nak pulangkan semula jubah konvo

Sebelum balik.. kita pose sekali lagi!

Tapi sekitar sebulan dua lepas dah ada sesi fotografi untuk kelas asya dari jurugambar.
Saya just main snap-snap guna kamera je. Padahal boleh je scan.. alahai..

Pra Bestari

Nampak bulat sangat!

Pic ni ada satu lagi yang saiz besar
dan di framekan siap nama Fasya & sekolah


Cepat betul masa berlalu.. Semuanya pergi meninggalkan kenangan dalam kehidupan Fasya. Di sekolah baru nanti moga Fasya dapat biasakan diri & dapat meningkatkan potensi diri. Tak apa kalo tak dapat ditempat 1,2 atau 3..asalkan result exam semua gempak. Kalo dapat dikalangan 1,2 & 3 itu semua bonus. Alhamdulillah.

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya


46 comments:

Siti Asiah said...

Asya dah graduasi dah ye...besar beg dr Asya...hihi
comel je pakai baju graduasi tu...;)

AINUN ZURIYATI MOHAMED said...

Alahai, comelnya...:-)
Topi ijazah tuw, makcik pinjam bleh? Lawwo...Semoga terus majujaya.

Asha Lya said...

Dah nak naik darjah dah fasya...cntik jubah sklh ni biru

Syeeda said...

dah konvo pun anak dara ni.. comei je pakai jubah ye.. =) tahniah fasya

Adlin Mohamad said...

xmohon pra sekolah kat selangor ni bila dpat surat cakap dukacita anda tidak layak ..ermmm xtau nak layak cam mana lagi ..memang pra sekolah bagus ..

tahniah dah grade ..selamat menempuh alam persekolahan yg sebenar ...

suhailah hamid said...

Tahniah Asya. Smg terus cemerlang di masa akan dtg..

amirah said...

dah habis dah setahun kan...congrats asya...next year dh drjh 1..

Chekgu Azrine said...

lain sekolah lain kan cara penilaian..mcm pra sekolah sini ada je exam dengan anugerah2 yg derang akan dapat...

Zee Suhaini said...

tahniah asya..comel nampak budak pakai jubah konvo..
next year darjah satu la ni yer..pepon gud luck..

Didie Kamila said...

asya dah besar..thun depan dah sekolah ren ek..belajar rajin2..:)

Allene said...

tahniah asya.. dah convo dah...

AnneRaini said...

comel je tgk budak2 pakai jubah konco..hehe.. Lepas ni cabaran lebih besar...moga fasya dpt kekalkan prestasi.

lieyalatif said...

cantik asya berjubah konvo....lagi 20 tahun sarung jubah master ke phd plak yek asya...aminnnn...mane tau kan masin mulut aunty lieya ni hheehehehe

Hati Ema said...

tulah kan...... kejap jer dah beso... huhuhu

Ena said...

comel sungguh asya ngan jubah konvo dier..

rasp said...

tahniah fasya...
tak lama lagi nak masuk darjah 1 dah...
cepat masa berlalu kan...

Kakzakie said...

Dah habis setahun. Banyak ilmu ditimba, dah graduation pun:)

Tahun depan lain pulak dah..

Syima ~Mama Kyra~ said...

Bestla Asya merasa pra-sekolah. Area rumah kami takde pra-sekolah.yg ada jauh dari rumah dan opis..huhu.klu ada dah lama kami htr kyra..Alhamdulilah rezeki asya merasa sekolah kluster prestasi tinggi.Kat area rumah baru takde sek kluster..yg ada belah KL.tu pun nun jauh dari rumah.kami htr kyra ke Sek ABIM je.Harap2 anak kita terus maju dan bjaya dlm pelajaran mereka nnt..makin jauh lagi perjalanan yg mereka harus tempuhi :)

Lynda Che Lah said...

tahniah Fasya
semoga terus cemerlang dan berjaya
seronok kan Lya..wlupun br tadika..tp seronok nak join

Kopiolimauice said...

sat je ye dh nk msuk year 1

el said...

nti rindulah asya ngan kwn2 kat pra sekolah tu hope nti dah besar keep it touch lah ada facebook senang hahaha

betul tu lya..xpe lau x dpt no. 1-3
xpe lau x dpt pelajar terbaik
asalkan result tu gempak

anak el tu pun sekolah kluster gak..mmg persaingan sgtlah sengit..even no. last pun dpt straigth A..anak el dpt no. 18 huhu
xmerasa lah kut nak naik stage bagai...tp tulah asalkan markah kelulusan dah dpt memenuhi kriteria yg kita mahu kan..n lau dpt no. 1-3 tu kira bonus
smoga anak2 kita dpt belajar dgn baik dan mdpt keputusan yg cemerlang amin yra

babYpose said...

Alhamdulillah pengalaman awal yang indah,tahniah Fasya, pandai posing bila mama nak snap ye, mmg fotogenik :)

Nafira usof said...

betol tu Lya..
masa terlalu cepat berlalu.
tak terkejar kita rasanya kan~
tau2 dah remaja anak2 kita nih..
huhuhu.. x puas lagi tgk dorang kecik kan~

Salina@IbuAqil said...

Alolololo comelnya Asya..
Tahniah syg dah graduate..
Aqil nye entry graduate x msk lg..
Majlis kenangan tuh..
Nanti2lah..
Lya TC yer.. :D

Khai♥Rin : anies said...

TAHNIAH ASYA!..best tu dpt beg sekolah...da boleh prpare utk thn dpn ;-)

Jie said...

salam kenal sis

Tahniah untuk adik comel.
Comel semua. hehehe

adarnadzmie said...

tahniah asya...
comel jer berjubah....haha

AMIIZAA said...

tahniah buat asya yg comel:)
tahun depan darjah 1 ya.....:)

Diana Rashid said...

Dah besar Asya..nak naik darjah satu ...semangat mama dia siap nak result exam gempak.hehhehe..

Saya dulu masa anak masuk darjah satu siap cakap kat cikgu.."kelas mana pun tak pe..baru darjah satu.."..cikgu senyum je..pelik kot tengok saya tak kisah..tapi dah naik darjah dua ni saya siap cakap kat cikgu "yang penting kekal kelas perdana"..ekekek

lia ummiirfan said...

Tahinahh..! Anak saya hari Sabtu ni baru nak konvonya.. 😅😅😅😅

~aSHa~ said...

tahniah..cpt jerk masa berlalu..

dah nak sekolah kan

~aSHa~ said...

tahniah..cpt jerk masa berlalu..

dah nak sekolah kan

LadyBird said...

Salam kak lya. :)..

Kak lya, trm kasih yer komen d blog lady sal sireh.. akk berminat? Harganya sangat2 berbaloi n boleh thn sehingga 2 bulan.. boleh juge dgunakn untuk ruam2 pd badan baby.. :)

NzA said...

Setakat ni prask mmg terbaik krn silibus mrk drp KPM dan bila naik thn 1 mrk dh diterap dgn displin sebenar sk....cuma tmpt agak terhad.
Caiyok asha...teruskan kecemerlangan dialam sebenar persekolahan.

~Aida@MommyAqilMedina~ said...

Alhamdulillah..selelsai sudah persekolahan Asya di Pra Sekolah..Comel je dia dengan jubah convo tu..Aida pon tak sabar nak pergi konvo Aqil next week..hehee

QasehnyaRania said...

sekejap je kan.
cantik la jubah tadika asya.
tahniah asya smga satu hari nanti asya bakal genggam segulung ijazah .aamiin :)

CintaHati Lina said...

Alhamdulillah..tahniah untuk anak... apapun kegembiraan kita adaalh kejayaan anak2 kan..best anak2 sekarang...dah ada konvo2 semua...dan terbaik ni sebab ada majlis khatam alquran...

ayu Ismail said...

tahniah...comel je pakai jubah...

Cik Sibuk said...

Comel je kecik2 dah graduate..siap ada konvo lagi. Haha. Best skolah organise camni. Bdk2 pun excited.

Lily Mama Zara|Zareef|Zayed said...

congrats asya!! semoga terus cemerlang di sekolah baru nanti ya..best dpt hadiah beg sekolah..^_^

Aisy Nasiha said...

Lawa nampaknya anak2 dengan baju graduasi ni. Blm lagi anak sendiri, hari tu pun dah meleleh2 air mata air hidung. Kalau anak sdiri nati entahla akak ni..

dakcik said...

siap ade jubah konvo lagi tu..wahh cntik!
Tahniah Asya!

Cik Puan Eka said...

suke tengok asya. Senyuman die manis je. Mcm ade sorang pelakon kanak2 tu.

Mama ayah dia pun nampak muda hehehe

Masya said...

alhamdulillah .. tahniah asya .. tahun dpn dah darjah 1 kan... moga lbh rajin dan berjaya...

Yana Yani said...

comelnya dia pakai baju convo
afif pun merasa juga aritu
nak tahulah dapat lagi ke idak tengok benda yang sama
pada masa akan datang =)
apapun tahniah asya =)

Mummydearie said...

Untungnya siap dapat beg sekolah lagi. Masa akak graduated kat uni pun tak dapat handbag tau! Hahaha....

Graduasi budak tadika sekarang memang awesome sungguh. Kalah habis belajar kat universiti. Takpa, itu kira pembakar semangat untuk menjejakkan kaki ke menara gading. Dah habis satu episod penting dalam hidup Asya. Lepas ni alam persekolahan rendah pulak bermula. Mama dah over excitedlahkan rasanya ... ^_^