Friday, December 12, 2014

Big Momma ?!

 Assalamualaikum & Salam Sejahtera

03.12.2014

Kejadian di suatu pagi, sebelum pergi kerja.
 Anak bertuah mama offer nak snap pic mama.
Mula-mula dia kata " mama cantekkk macam princess"
Elok je dia snap... terus jerit
" ha ha ha ..mama gemokkk.. mama gemokk.. mama gemokkk"

Sekarang kerap kena perli dengan anak sendiri atas ketembangan badan yang makin bertambah sejak akhir-akhir ini. Fenomena apakah ini? Adakah kerana peralihan hormon ke angka "3" tahun depan membuatkan metabolisma dalam badan semakin berkurangan? Aissshhh. Antara yang tak leh lupa, time saya berkemas ke apa, tiba-tiba asya lalu & terlanggar "montot" mesti dapat ayat power dari dia, " tu lah mama... gemok sangat. Kuat makan!" .

 Tak diakui, berat badan saya naik mendadak sekarang. Nak diet?? Tak terfikir. Cuma kena kontrol makan. Lagi pon saya pernah melalui hari-hari yang menyeksakan dulu. Tak dapat makan hampir berbulan jugak sampai kurus kering. Selain tu, semasa saya sakit dulu, saya tak pernah ada rasa untuk menikmati makanan seperti hari ini. Jadi saya kena hargai peluang yang Allah berikan pada saya. Cuma tetap kena beringat. Makan sebelum kenyang & berpada-pada.

 Saya perasan berat naik mendadak sejak saya masak tiap-tiap malam & makan nasi lewat malam. Selain tu, setiap hari memasak lauk+nasi untuk bekal ke tempat kerja. Sekarang cuba kontrol, tak makan malam lagi. Tapi bekal hari-hari tu tetap bawak. Lagipon bukan makan banyak pon, cuma isi perut je. Makan nasi seawal pukul 10pagi time breakfast tu sekaligus untuk lunch. Lebih kurang hampir 2 bulan dah kot saya memasak hari-hari untuk bawak bekal. Kebaikkannya, dapat jimat berganda-ganda duit. Bayangkan sekali keluar makan kira-kira RM10 sehari x 26 hari bekerja = RM260.00 . Sebenarnya angka ni lebih daripada tu. So, sekarang ada lebihan duit ni bila memasak sendiri. Ehhh... dah termengarut masuk ekonomi rumahtangga pulak.

Kesimpulannya, berat badan saya sebelum ni 48kg. Sekarang  65kg.
Wowwwwww!!! Hebat ! Mujur lah ketinggian dapat men-cover kegemukan ini.
  
Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya


41 comments:

norhidana miswan said...

ayooook banyak jugak naik nye yek lya, jnji lya sihat n pandai jaga pemakanan dh ok dh tu... mmg nampak pipi tu naik sikit... tp ttp cun...

pandai asya kata montot mama beso ek heheheh

Acik Erna said...

Lya..comel lagi..acik dah berumur ni Lya..memang tak mau turun berat badan..naaaaiiikkk je..risau jugak acik..dapat penyakit pulak sebeb gemuk..acik nya berat pun dah 68kg lya..banyak baju seluar dah mengecut

Coretanhatiibu.com said...

salam
opsss,,, sama berat saya sekarang,,, tapi lya nampak kurus dari saya,, anyway syukur kesihatan amat memuaskan,,

eima said...

makan selagi boleh ...cuma kurang kuantiti ..low karbo high protien ...

cam ni kan nampak lebih cantik .. tak kurus dan tak besar pun ... ok la ...

mama maman aka yana said...

mmg untung jika rajin masak bawa bekal.. hehe

situasi kita hampir sama cuma sy xberapa rajin nak masak bawa bekal.. kiki.. kita beli siap2 pg2 dan mkn tgh atau jika mkn berat sgt.. tgh hari tak mkn.. :)

mamabeauty said...

eh comei jer hehe.. kurus sgt pun tak cantik..

as long as kita sihat sudahlah.. jgan sampai tak bulih berjalan sebab gemok sgt pun tak elok.. sedang2 ok dah ni..

Cik Puan Eka said...

hehehe pandai asya nyakat mama die ye. Tapi mamanya tetap nampak muda. Dgn asya nampak macam kakak ngan adik.

eka mase belum kawen berat 55kg je. Dah ngandung 7 bulan ni berat naik 76 kg hihihihihi

Aeen said...

sama berat dgn kite la..hehehe...ni pun tgh berusha untuk menguruskan badan..huhu

salwana nordin @ che'wa said...

berat jugak tu lya..kalo dpt maintain dlm 55 ok tu sbb lya jenis tinggi kan :)

akak pun sama, nk bergambar pun malu dah skang, tgk pipi mcm donut, belum tgk badan hhhhuuuuuuuuu

Asha Lya said...

Byknya naik, lya pun tringin gak nak mcm tu sbb lya tinggi kena besarkn badan hihi

Asha Lya said...

Lma x bw cne kan, bz sgt last week hihi

amirah said...

betul la liya...sebelum Allah tarik nikmat nak makan tu baikla kita makan...tp berpada2 ajela kan...elok je akk tgk liya ni takdela mok mok sgt..cuma mungkin asya nampak mama dia beza time masa liya tak sihat..janji sihat dah syukur alhamdulillah kan..

Didie Kamila said...

boleh mkn dgn byk..tp mkn la benda yg kurng lemak..cuma makanan sihat ni biasanya kurang sedap bnding yg berlemak-lemak tu..

lieyalatif said...

alaa lya...tak gemok pun..comel2 jeee ...saje je asya nak usik mama die tu ekekeekek...tapi ye laa lya kan dulu penah sakit telantar sampai nikmat makan pun takde...so kali ni takpe laaa...mkn jek cume kontrol2 je....

Nur Inani said...

alamakk. asha dah pandai komen mama sekarang. mama kena diet ni. heheh :)

Allene ALineWorks said...

lya tak berapa sihat, tak perlu la diet.. cuma control mkn je...

εïзmummyHazaεïз said...

tak pe.. janji sihat... Pandai2 jaga makan ye mama lya

Alongxp.com said...

48->65? huuish... sangat jauh bezanya tu... patutla kena perli hehehehe

Puan Kutu said...

mmg nmpk berisi sikit lya..alah biasalaha tu,janji hati senang,kena nikmatinya..bayangkan klu sakit apa pun tak lalu,klu lalu pun tak dpt nak makan.so nikmati sajalah makan lya,asalkan beringat..

sy pun dah naik 3-4 kg jugak..nk diet tak dpt la sbb menyusu.takut plak susu kurang.skang pun susu tak byk dah macam dulu.afia pulak fully bf, dia tak layan susu tepung.nak senam tu malas.tp risau badan makin kembang.hehe

Chekgu Azrine said...

Tapi sis nmpk lebih cantik dsn lebih muda la..serius..

lelamaisara said...

alamk banyak jugak naiknye tu lya....
tapi tak pe la lya tetap cantik menawan ..:)

AnneRaini said...

tak nmpk gemuk pon lya...selagi ade selera ni makanlah...cume kawal aje.

Coretanhatiibu.com said...

sama ngan saya berat lya sekarang,, tapi lya mybe saiz ada kecil sikit dari saya... xpe lya yang penting happy,,

Hati Ema said...

tak nampak gemuk pun..... hehehehe...still manis... lagi pun Lya tinggi..

el said...

wah dh sm berat ngan iols hahahaha

alhamdulilah sihat selalu lya skrg dan hari2 mendatang

Aisy Nasiha said...

Tak sangka berat 65kg tu tau.. akak tgk gamba Lya semua macam keding je.. orang tinggi ni.. rasanya BMI mesti tahap ok lagi tu kan... kalau Lya rasa tak selesa, ok je turunkan sikit.. tapi kalau rasa selesa lagi, berat tu ok je akak rasa. Macam akak, berat naik 2kg hari tu rasa tak selesa sebab mula rasa sendat pinggang kain. Padahal kawan2 kata tak nampak pun berat naik kat mana.. tapi badan kita, kitalah paling tahu.. janji tak keding sudah..

suhailah hamid said...

Liya x nampak gemuk pun, cuma nampak chubby di pipi jer. Tp tetap cantik dan comel.

Nikmati mknn yg sedap2 selagi diberi peluang namun harus berpada2 ;)

Mama Myja said...

hehehe 48kg, kenapa x maintainkan jer. huhu. anywhere semoga happy dengan berat badan sekarang pon dah ok.

Lily Mama Zara|Zareef|Zayed said...

okla tu lya..tanda semakin sihat kan..hihhiihi..nnti akan dtg kot terserempak asya kat kuantan acik tknak tegurlah..tkt asya terkejut tgk acik yg super duper gemuk..hahahaha

eMMe said...

erkk..Lya, biar betul, tu berat akak tuu.. akak skrg 67kg, tu pun sbb pregnant, ke ade 'isi' ni Lya..ape pun2.. akak harap Lya sihat2 je... takpe gemok sihat kan Lya.. heee~

Fiza Rahman said...

Wowwww...byk jugak tu naik. Tapi tak per, asal sihat wal'afiant. Tak nampak gems pon lya. Cantik jer.

Myra Jay said...

Takpe Lya at least sihat alhamdulillah..

Nampak pun Lya berisi sekarang, baru 'cantik'..hehee

Pandai Asya ngusik mamanya :D

LydSunshine said...

Lya, sama la 'keringangan' badan kita. hehehe... Mmg betul, jimat kalau masak dan bawak bekal.

Amanina Mads said...

Hahaa.. sama la kita. Makin gemok sbb hati gembira kot. Pakaiab habis xmuat dh

Fifi Nadhrah said...

biar gemuk asal sihat..

ros_reeza said...

masak sendiri lagi sihat dan berkhasiat kan. tapi tulah nak maintain hari hari bawa bekal tu kena usaha lebih.. untuk Ros lah. hihihi

QasehnyaRania said...

naik byk juga tu
asalkan lya sihat. kna pndai pndai jaga pemakanan la kan o
pndai asya ngusik mama ye :)

Mummydearie said...

Alhamdulillah! Merasa juga jadi Big Momma ^__^ Kalau tengok pada kenaikan berat tu memang seriau dah nak naik penimbang lagi tapi takpalah Lya. Katanya Lya tinggi kan maybe terlebih sikit daripada berat ideal kot :)

Kesian Mama kena kutukan dek anak sendiri. Tapikan serius, adakalanya memang lagi malam lagi lapar. Oleh itu, kenalah tidur cepat!

Rosmiza Ali said...

Wow! Banyak naik tu Lya.. Kite ni punyalah nak bagi berat naik tapi tak naik2.. Lepas operate ari tu turun merudum.. Skang berat dah tinggal 39kg, dari 42kg.. Macam tengkorang idup dah rasa.. Suggestion plissss.. T_T

Yana Yani said...

tapi tak nampak sangat gemuknya
mungkin betullah sebab lya tinggi
kalau saya confirm nampak dah gemuknya =)

Masya said...

lya tinggi jadi xdelah namapak gemuk sgt.. pandai je asya menyakat hihihihi .. kalau bwk bekal mmg jimatkan..