Tuesday, December 16, 2014

Dia rasa dia sangat comel ;-)

 Assalamualaikum & Salam Sejahtera

Kalo dah namanya perempuan, memang tak leh lari daripada feeling2 cantik bab princess. Suka pakai gown, suka anak patung, suka mainan masak-masak dan seumpanya. Dan, satu lagi yang sinonim dengan anak perempuan ni, memang tak sah kan kalo tak test power dengan alat mekap mama. Saya pasti anak-anak orang lain pon macam ni. Perasaan membuak nak pakai jugak bila asyik dengan mama dia orang je touch up -touch up. 

Kisah hujung minggu lalu, asyik saya melipat kain & kemas-kemas rumah. Anak dara ni diam-diam je buat eksperimen dengan alat mekap saya. Habis berterabur atas meja. Warna pon dah bercampur gaul dia korek. Teringat lak time dia usia 2-4tahun.. Tak sah bedak kompak, blusher & lipstick hancur dikerjakan dia. Tapi takpe,apalah sangat dengan harga sebuah kosmetik kalo nak marah beria kan. Nama pon anak kecik. Eleh....mama asya pon macam ni masa kecik dulu. Tok ma asya bagitau, mama asya lagi teruk tau. Haha

Inilah hasil nya :-
Kemain dia marah bila papa dia gelakkan dia .

ahhaiii... 

Petang tu bawa dia pergi ke syurga dunia kanak-kanak untuk release tension. Lagipon dah lama dia tak main kat sini. Hujung minggu memang penuhlah orang.
Penat bermain pekena air batu jagung.
Woww..kuning sior !

Sekian....
Coretan ikhlas dari H.A.T.I Mama Asya

44 comments:

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

bukan perasanlah...
saya memang comel!

Kakzakie said...

Nama pun budak perempuan Lya.. macam itulah. Nak cantik:)

Bbwana adienia said...

Dah nak jadi anak dara dah so kecik tu..hihi

Zee Suhaini said...

memang comelll..

LydSunshine said...

Heheh..pandai ye dia mekap. Nanti bila dah besar skit boleh la kongsi mekap dgn mama dia.

eMMe said...

amboi..tebalnye lipstik, Asya jgn make up tebal2 tau.. Asya tak make up pun cantik, masih kecil, natural beauty, auntie suke tgk muka Asya, lembut je, cam mama Asya..

Lya sihat?
dah breakfast...?

suhailah hamid said...

Pandai Asya mekap, x de sepah2 pun muka dia.. cantik la. Geng dgn mama la nnt ye...

Sura Mohd said...

budak pompuan..tak sah kalau tak pakai makap maknya..apapun dia tengah nak berkreatif tu...comey je gambar yg dia marah tu.bukan main masam lagi..

mamabeauty said...

biasalah tu kan if ada anak pompuan ni, sedikit sebanyak sure diroang pun nak melawa hehe..

Acik Erna said...

comel asya..
bukan anak perempuan je lya..anak lelaki acik yang 3 orang tu pun sama..menghancurkan segala barang2 maknya ni..habis lantai pakai pencuci muka..bedak..toner..bagai

Aeen said...

comel asya buat muncung mcm tu...:)

Allene ALineWorks said...

tanjat untie tgk asya oittt...

idzwa kamaruddin said...

Memang comel pun :)

~aSHa~ said...

seronok dia cuti sekolah ni..ada aktiviti....

anak2 sha xde aktiviti lagi selain p gambang je aritu sbb family day

Falsya said...

Mesti la comel anak mama nie..;)

Falsya pun xlama lagik mungkin akan hadapi bende sama..wat masa skang nie qisya hanya selongkar brg makeup mommy die..xlama lg mmg abis la makeup die try semua..

syawalsimpsons said...

suke sungguh tgk asya ni

Kopiolimauice said...

hahha...kemain dia makeup ye ;p comel je asya ni...uihh air batu jagung? mcm sedapppp je

Adlin Mohamad said...

memang dia cumel pun hehehe

Qaseh Vee said...

kuning tu kunig jangung ke apa ... mcm sedap je gitu .

- dieyana - said...

kihkihk..ank pempuan mmng tk leh pisah dgn cantik, make up..semua tu ek..saya tak de ank pompuan..ank saya semua lelaki...pilih je nak yang mana untuk Asya ^_^...otomen, ryukendo, semua ada..pilih aje..
;-))

Tengku Fauziana said...

sedap nyer air batu jagung dia.. *sambil telan ailio..

Khai♥Rin : anies said...

sy rs mana2 anak pompuan akan berperangai mcm tu... ank abang ipar, habis dia selongkar handbag mama dia... lipstik tinggal batang je... ;-)

Nur Inani said...

air batu jagung . sedapnyaaa tengok asha minum. dah lama kakak nani tak minum :)

Najib Ariyan said...

belikan lah dia alat solek sendiri... bagus juga kalau pandai solek kecik2 ni...

teringat satu kisah sorang anak perempuan yg suka sangat bab solek2 ni sejak dari kecik.. mak bapak biasa lah nak anak jadi doktor ngan lohyer... tapi dia nak kerja solek, lepas SPM dia join Avon jadi jurujual... lepas tu saya tak tahu apa jadi... tapi selang beberapa tahun dia dah very very sucessful dalam Avon, macam ada perkataan Regional dalam jawatan dia... tanya lah pasal solek muka pakai Avon ni... semua dia pandai... dan kalah adik beradik lain walau jawatan besar besar... minat kena asah betul2 oleh ibu bapa

faraherda.razalan said...

Amboi, pndi dia mekap. Hahahahah! Aunty smpi la ni tak reti nak mekap. Hahahahah!

ros_reeza said...

a'a kuning sangatlah pada mata Ros..

el said...

makin lama makin comel asya ni
makin geram tgk hahaha

anak2 el lau marah main make up..mmg selamanya x main..hahahahaha

Nafira usof said...

memang betol pon lya. kalo nama anak pompuan begitulah ragamnye. abes semua barang2 make up mak dia dia nak try. kalo terlepas pandang boleh lunyai dikerjakan. hahahahaha.

kuning sior.. hehehehehe.. lama dop guna ayat tuh.. kikikiki

lia said...

wahhhh anak dara ni.... bukan main lagi yer... tp mmg chantek pon Aysa ni...

eima said...

BUDAK2 MESTI SUKA MEKAP KAN .... ALISHA PUN DAH PANDAI DAH SEKARANG SEDANGKAN MAMA DIE TAK SUKA PUN ... PHEEWW

CikAnie said...

kat sini takde air batu gajung,, sedap tak asya,,,

QasehnyaRania said...

air batu jagung pestime dgr ni apa isinya?
jgg je erk?

x pa la mama jnji asya happy kan

Puan Kutu said...

hehe pandai asya mekap.cantik betul..girl mmg naluri la suka nak melawa..nak cantik macam mama juga

Diana Rashid said...

macam model la Asya..geram betul tengok aksi2 diva dia tu..ehheh

Cik Puan Eka said...

hihihi hai asya, auntie eka dlu opun suka main barang mekap mak auntie. hihihi. abes patah lipstick dikerjakan

AnneRaini said...

hahaha...sypun masa kecik2 dok perabis lipstick mak siap letk kat mata. pastu bajet cun sesangat..hahaha

Aisy Nasiha said...

Dah pandai nak bergaya ya, anak dara Lya ni..Tak lama lagi Lya kena beli alat mekap tu dua set nampaknya. nanti mesti kalau korang jalan sama, akan nampak macam kakak dan adik..

Asha Lya said...

Klau dah namanya ppuan memg mcm tu la kan

Mummydearie said...

Air batu jagung? Macam tak pernah jumpa jerk...

Pandai Asya main make-up yerk. Okeylah tu lipstick kat mulut jer bukan kat pipi :D

Budak perempuan gitulah, suka cantik-cantik. Akak dulu tak pandai ni semua sebab mak orang kampungkan. Mana ada main taram makeup2 ni dulu. Takut kena cubit kat dada. Hahaha!

sal ya said...

Budak2 ni pun suka jgk mekap2 walaupun tau maknya bkn ada alatan mekap pun. Ada bedak dgn lipstick je.

norsalihah shaleh said...

Assalamualaikum.. salam perkenalan. saya jln2 baca blo orang.. :-)
tengok entry ni teringat saya kecik2 dulu ngan kakak, pergi pasar malam beli alat mekap sorang sebekas pastu blik umah pakat mekap..hehehe.. tp dh besar sekrg sangat mlas nk mekap. pas pakai krim terus pakai talcum powder jer.. konon natural beauty habislah..hahahah

jemputlah datang blog saya zinziemeewah.blogspot.com :-)

Rosmiza Ali said...

Haha! Asya.. Asya.. Lucu pulak sesekali kenangkan gelagat anak2 ni.. Diaorang tengah mengexplore tu.. Biarkan je.. ^^,
RosmizaAliDotCom™

Yana Yani said...

hehe...betul tu! sokong sangat!
anak dara saya gitu
pantang nampak saya berbedak, confirm nak juga buat benda yang sama
ni barang make up kena letak tinggi
takut dia ambil =)

Masya said...

hihihi anak dara mmg mcm tu agaknya kan.. tp anak bujang sy apahal pulak pantang nmpk sy pakai bedak compact .. dia pun sibukk nak huhuhu